Valt mijn account onder de fiscale bewaarplicht?

| AE 10363 | Ondernemingsvrijheid | 17 reacties

Een lezer vroeg me:

Bij een webwinkel heb ik gevraagd mijn account te verwijderen, omdat ik er al tijden niets meer koop. Zij weigeren dit met het argument dat de gegevens nodig zijn voor de fiscale bewaarplicht. Klopt dat?

Iedere ondernemer is wettelijk verplicht zijn administratie 7 jaar te bewaren, zo omschrijft de Belastingdienst de fiscale bewaarplicht. Doel van deze wettelijke plicht is dat men daarmee je financiële positie en je transactiegeschiedenis als bedrijf kan achterhalen bij een boekencontrole. Daarom moet je onder meer je facturen en bijbehorende contracten bewaren, net als tussentijdse rekeningen en het kasboek.

Een webwinkel heeft vaak geen aparte stapel getekende aankoopbonnen en facturen, maar registreert dat in het account van de klant. Ook handig voor de klant, die kan dan zijn bestellingen terugzoeken en eventueel de factuur downloaden, bijvoorbeeld om een garantieclaim mee te onderbouwen.

Wanneer een onderneming elektronisch de aan- en verkopen registreert, vallen dergelijke gegevens onder die fiscale bewaarplicht. Die factuur in dat account van die klant moet dus bewaard worden, net als de ‘overeenkomst’, de registratie van de bestelling. Die informatie zit in het klantaccount maar valt nog steeds onder die fiscale bewaarplicht. Vanuit dat standpunt is het bewaren daarvan dus begrijpelijk.

Alleen, in een account kun je nog meer handige dingen doen, zoals je in- of uitschrijven voor de nieuwsbrief of dingen op je verlanglijstje zetten. Die informatie valt buiten de bewaarplicht, maar is persoonsgebonden en moet dus weg zodra deze niet meer van belang is.

Ook is het vaak mogelijk vanuit het account snel nieuwe bestellingen te doen, bijvoorbeeld met bewaarde betaalgegevens zoals een automatische incasso, een opgebouwd tegoed of een gekoppelde creditcard. Ook die mogelijkheid moet uit te schakelen zijn.

Voor webwinkeliers is het vanuit de software soms alles of niets: het hele account met alle gegevens kan weg, maar het is vaak niet mogelijk om te zeggen dat aankoophistorie en facturen wél maar interesseprofielen, betaalmogelijkheden en verlanglijstjes niét moeten worden bewaard. Die software is dan niet privacy by design, en dat maakt het problematisch deze verplichting goed na te komen.

Dit geldt natuurlijk ook voor andere diensten met accounts, maar je moet per dienst dan kijken wat er onder het account bewaard wordt en of dat fiscaal relevant is (of vanuit een andere wettelijke bewaarplicht). Bij een hoster zou ik bijvoorbeeld weinig meer verwachten dan facturen en dergelijke administratie, dus daar zou ik eerder het gehele account onder de bewaarplicht rekenen. Maar bij bijvoorbeeld een chatdienst of forum worden dingen gepubliceerd, en dat is natuurlijk totaal niet fiscaal van belang.

Meelezende webwinkeliers, hoe makkelijk is het in jullie software om accounts bijvoorbeeld onzichtbaar te maken maar wel de aankoophistorie met betaalinformatie te bewaren?

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Hoewel ik geen expert ben in winkelsoftware ken ik diverse andere software die het verwijderen van accounts gewoonweg niet ondersteunt. En zelfs in de database is het moeilijk om account met de hand te verwijderen door database restricties Technisch is het dus ook niet evident

  Het selectief wissen van gegevens uit een account na een aantal jaren zou je in principe misschien wel kunnen ondersteunen maar is gewoon niet kosteffectief genoeg om in te bouwen.

  • Het is nu niet kosteffectief omdat het niets oplevert. Maar als ze zouden controleren en er flinke boetes op staan, is dat anders lijkt me? Het lijkt me niet heel moeilijk om uit te vinden welke software hiervoor niet gebouwd is en gezien die software dan vaak door een flink aantal webwinkels wordt gebruikt, is het makkelijk om gericht te controleren. Als dat er vervolgens voor zorgt dat die software een uitstroom van klanten ziet en een grote roep om verandering, moeten zij wel iets. Dan komt er in ieder geval ondersteuning in de vorm van software die het kán, en dan is het nog een kwestie van het juist instellen door de klant (en met klant bedoel ik dan de winkelier, gezien die klant van de software-ontwikkelaar is).

 2. Voor webwinkeliers is het vanuit de software soms alles of niets

  Valt dat onder de noemer onkunde? Met een SQL client kun je die data wel degelijk individueel van die klant opzoeken en verwijderen of onleesbaar maken voor die SQL gebruiker maar voor root leesbaar. De software zou dat kunnen implementeren bij de knop “verwijder hier uw account”. Eventueel met een uitleg zoals bovenstaande. Het feit dat de software dat niet kan is toch niet het probleem van de klant?

 3. 1) Er bestaan al jaren (zeker sinds 1997) normeringen, niet alleen bedoeld voor overheden, waarin vernietigingsfunctionaliteiten voor software staan beschreven (bv. MoReq2010, NEN 2082 en NEN-ISO 16175). Erg handig om daar compliant aan te zijn ook in relatie tot de AVG. 2) Staat in de voorwaarden van winkeliers een regel dat de accountgegevens van een klant onderdeel zijn van de winkeladministratie volgens het BW of moeten we daar maar impliciet van uitgaan? Van wie zijn de accountgegevens eigenlijk?

 4. Als je het account van de klant niet kunt verwijderen zou je dan nu juist wel of niet inloggen onmogelijk moeten maken door bv het password weg te gooien? Als inloggen mogelijk blijft maak je duidelijk dat het account nog steeds bestaat maar als je inloggen onmogelijk maakt dan schep je mogelijk de illusie dat het account wèl verwijderd is.

  • Daar zit ik inderdaad ook aan te denken.

   Afhankelijk van hoe je facturen gegenereerd worden (on the fly bij het opvragen of eenmaal bij het aanmaken en als PDF opgeslagen), zou je zelfs zo ver kunnen gaan om de volledige gegevens van die klant te ‘scramblen’. Dus de NAW-gegevens vervangen door een Lorum Ipsum uittreksel en inderdaad het e-mailadres aanpassen naar een gegenereerd e-mailadres en klaar is Kees.

   Als facturen níet worden opgeslagen bij het aanmaken en dus iedere keer gegenereerd worden als die wordt gedownload, dan zit je wel met een probleem. Voor de belastingdienst dan, niet voor de klant. Want die kiest er zelf voor om zijn account te laten ‘verwijderen’.

 5. Iedereen die iets van boekhouding én van databases én van SQL weet kan bevestigen dat er normalerwege in zo’n klantaccount alleen een verwijzing naar de eigenlijke factuur (waarop de naw-gegevens v.d. klant staan) zal worden bewaard. Indien de software dus een beetje volgens de normen is geprogrammeerd dan wordt de factuur helemaal niet verwijderd als het klantaccount wordt verwijderd. Dus heeft dat bedrijf m.i. een drogreden gebruikt om een niet terzake kundige klant te overbluffen. Gewoon nogmaals eisen dat het account wordt verwijderd of – zoals al is gesuggereerd – tenminste wordt geanonimiseerd (of dit goed Nederlands is weet ik even niet).

 6. Moet een webwinkel meer gegevens bewaren dan een fysieke winkel waar mensen met contant geld betalen? Bij die fysieke winkel weet de winkelier toch ook niet wie wat heeft gekocht? Hij kan hooguit een administratie bijhouden van wat ‘ie wanneer voor welke prijs heeft verkocht, maar niet aan wie.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS