Moet ik voor de AVG al mijn opt-ins opnieuw om toestemming vragen voor de nieuwsbrief?

| AE 10433 | Privacy | 28 reacties

Een lezer vroeg me:

Ik heb al jaren goedlopende nieuwsbrieven, waar ik aan verdien met affiliatelinks. Ik heb altijd netjes confirmed opt-in gehanteerd, maar ik lees nu overal dat toestemming on der de AVG veel strenger wordt. Ook zou er geen coulanceregeling zijn voor bestaande opt-ins. Klopt dat? Moet ik echt al mijn opt-ins opnieuw gaan halen?

Het klopt dat de AVG strenger is dan de huidige wet waar het gaat om toestemming, maar wie nu werkt met heldere, vrijwillig gegeven opt-ins voor nieuwsbrieven zal daar weinig last van hebben.

In de kern komt toestemming onder de AVG neer op een vrijwillige actieve handeling. Een vakje aanvinken, je e-mailadres invullen in een veld direct onder “Abonneren nieuwsbrief” en dergelijke zijn duidelijke actieve handelingen die mensen in volle vrijheid doen. Daarentegen zou een vinkje weghalen (wat we nu opt-out noemen) niet genoeg zijn, net als mensen een verplichte popup bieden waarna ze alleen verder kunnen na invullen mailadres.

Vereist is ook dat je specifiek en duidelijk hebt uitgelegd wat er gaat gebeuren na die handeling. Enkel om een e-mailadres vragen is dus niet genoeg, je moet er expliciet bij zetten dat dat mailadres geabonneerd gaat worden op de nieuwsbrief. Die bekende formulieren “vul uw mailadres in en download een ebook” zijn dus niet rechtsgeldig, omdat er niet bij staat dat je de nieuwsbrief(-ven) gaat ontvangen.

Een praktisch probleem kan zijn dat de AVG strenger is in de bewijslast. Je moet als afzender van zo’n nieuwsbrief kunnen bewijzen dat je ontvangers opt-in hebben gegeven. Weinig mensen hebben logbestanden van opt-ins op nieuwsbrieven. Maar dat hoeft ook niet. Als je kunt aantonen dat je hebt gewerkt met confirmed opt-in (dus een bevestigingslink mailen en pas na klikken daarop mensen inschrijven) dan staat voldoende vast dat mensen zich vrijwillig hebben ingeschreven.

Ingewikkelder wordt het onder de AVG voor nieuwsbriefinschrijvingen die gekoppeld zijn aan gratis downloads, zoals ebooks, whitepapers of webinars. De AVG vermeldt namelijk expliciet dat een afgedwongen toestemming niet mag, en toestemming voor iets niet-noodzakelijks verplichten bij afname van een dienst noemen ze als voorbeeld van afdwingen. Hier kom ik volgende week op terug.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Arnoud Kip-ei vraag: Mag ik een adresbestand (opgebouwd via visitekaartjes , aan ons gestuurde mails, etc) mailen met de vraag “wil je onze nieuwsbrief ontvangen?” met een vinkje ? Oh – en , om een reactie te plaatsen moet ik ook verplcht mijn email adres invullen en er staat niet wat er mee gebeurt 🙂

 2. De AVG vermeldt namelijk expliciet dat een afgedwongen toestemming niet mag, en toestemming voor iets niet-noodzakelijks verplichten bij afname van een dienst noemen ze als voorbeeld van afdwingen.

  Krijgen we dan ook een verscherping van de cookiewet (geen idee wat de status daarvan tegenwoordig is…)? Dat voelt namelijk ook een beetje als afgedwongen ‘als je deze site wilt bezoeken moet je cookies accepteren’ terwijl er dan waarschijnlijk niet alleen noodzakelijke cookies worden geset maar ook commerciële trackers etc. waar je meestal niet op zit te wachten. Ik zie zelden een keuzemogelijkheid voor wat betreft cookies, en zeker niet een lijstje waarin je tracker-cookies moet aanvinken.

 3. Je schrijft dat je als bedrijf moet aantonen dat je hebt gewerkt met confirmed opt-in. Dat is onmogelijk aan te tonen zonder logfiles lijkt me? Want ook al werk je netjes met confirmed opt-in, dan nog kun je in vrijwel alle mailinglist software handmatig adressen aan een lijst toevoegen. Dus als bol.com netjes met confirmed opt-in werkt, maar een of andere stagiair op de marketingafdeling even handmatig een mailadres aan de lijst kan toevoegen, dan is niet meer te bewijzen dat alle adressen op de lijst via confirmed opt-in zijn verkregen. Hoe kun je dat nog aantonen als je niet al die opt-in kliks gaat loggen?

 4. “Vereist is ook dat je specifiek en duidelijk hebt uitgelegd wat er gaat gebeuren na die handeling. Enkel om een e-mailadres vragen is dus niet genoeg, je moet er expliciet bij zetten dat dat mailadres geabonneerd gaat worden op de nieuwsbrief. Die bekende formulieren “vul uw mailadres in en download een ebook” zijn dus niet rechtsgeldig, omdat er niet bij staat dat je de nieuwsbrief(-ven) gaat ontvangen.”

  Dat betekent dat die uitnodiging om klanttevredenheidspagina in te vullen na de afhandeling van een online-bestelling ook niet meer mag? Dat komt tenslotte nooit ter sprake tijdens het bestelproces.

 5. Is het toegestaan dat men reclame zit te maken voor extra producten in de mom van jouw informeren dat iets afloopt (Trial / korte deluxe support / extra Iphone garantie / etc) en dan aanbieden dat te verlengen.

  Alle extra’s en accessoires kan je relateren aan een hoofdproduct, maar om dan te zeggen dat er geen toestemming nodig is (als je dit hoofdproduct gekocht hebt) voor deze reclame lijkt me te ver gaan.

 6. wat ik mij afvraag, zie tw: mits bij de verkrijging van de contactgegevens aan de klant duidelijk en uitdrukkelijk de gelegenheid is geboden om kosteloos en op gemakkelijke wijze verzet aan te tekenen tegen het gebruik van die elektronische contactgegevens.

  ik lees dit zelden ergens terug, terwijl dit gewoon geldend recht is. vind het zelf maar een onlogische bepaling, wat heb je aan zo een waarschuwing? Ik heb het verder ook nooit ergens op een website gezien, terwijl dit kennelijk echt expliciet bij de betreffende pagina moet staan of begrijp ik dit verkeerd?

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS