Kan ik onder de AVG mijn Nintendo-landkeuze aanpassen?

Een lezer vroeg me:

Recent ben ik verhuisd van Denemarken naar Noorwegen. Na het uitpakken van mijn Nintendo Wii U bleek deze echter niet te werken, omdat het Nintendo Network ID in Denemarken was geregistreerd en volgens de EULA niet overgezet kan worden naar een ander land. Mijn beroep op het correctierecht uit de AVG – ik woon nu immers in Noorwegen – werd afgewezen omdat ik akkoord was gegaan met de EULA. Maar EULA’s gaan toch niet boven de wet?

Het klopt dat een EULA niet boven de wet kan gaan. Althans niet boven wat juristen “dwingend recht” noemen, want er is ook “regelend recht” en dat is nadrukkelijk bedoeld om contractueel anders te mogen doen. Dat je een internetbestelling binnen 14 dagen retour mag melden is dwingend recht. Dat een langlopend contract op ieder moment opgezegd mag worden is regelend recht – je kunt afspreken dat je er een jaar aan vastzit.

De AVG is dwingend recht, althans de delen die burgers rechten geven, dus een EULA kan geen bepalingen bevatten die in strijd zijn met de AVG. Doen ze dat toch, dan zal de rechter die clausule negeren.

De Nintendo Wii U EULA vermeldt dat je een ID krijgt dat gekoppeld is aan je “country of residence”, het land waar je op dat moment woont. De EULA vermeldt ook dat deze niet kan worden gewijzigd:

The Nintendo Network ID is linked to your country of residence that you indicated during the registration. If you move to another country, you may not be able to use your Nintendo Network ID (including Digital Products) and you may have to create another Nintendo Network ID if you want to enjoy Nintendo Network in this new country. If you move back to the country, in which your Nintendo Network ID was registered, you will be able to use your original Nintendo Network ID again.

Op grond van de AVG heb je het recht om onjuiste gegevens te laten rectificeren (art. 16 AVG). Als je van Denemarken naar Noorwegen verhuist, dan is een registratie “Country of residence: Denmark” vervolgens onjuist, zodat je die mag laten corrigeren. Hiervoor mogen overigens geen kosten worden gevraagd (artikel 12 AVG).

Echter, ik vraag me dan af of dit wel de informatie is die men opslaat. Gezien de tekst van de EULA gaat het om een keuze, in welk land wil ik dat mijn landgebonden Nintendo-dienst werkt. Die keuze is en blijft dan Denemarken. Het zou net zoiets zijn als vergeten je betaaldparkeren af te melden in je app en vervolgens een AVG-correctie eisen naar de werkelijke wegrijtijd. De geregistreerde eindtijd is geen fout, dat was de tijd dat je áángaf weg te rijden. Dat je feitelijk eerder wegreed en vergat de parkeeractie te stoppen in de app, is iets heel anders.

Omdat de Nintendo-dienst landgebonden is, lijkt het me legitiem dat die landkeuze niet onder de AVG aangepast kan worden. Dan forceer je langs oneigenlijke weg dat de dienst ineens EU-breed geleverd moet worden op dezelfde voorwaarden. Natuurlijk kun je erover twisten of dat laatste niet behoort de werkelijkheid te zijn, maar dat los je niet op door de AVG in te zetten.

Arnoud

19 reacties

 1. Ik twijfelde nog of ik mijn neefje en nichtje in December mijn (niet zo heel ) oude PS4 of een nieuwe Switch zou geven. Die PS4 werkt gewoon overal, neem hem zelfs op vakanties mee voor als het een paar dagen slecht weer is. Ze krijgen dus de PS4 en ik koop een PS4 pro voor mijzelf.

  Zo’n fijn blog dit, je krijgt zelfs informatie welke bedrijven je moet vermijden.

  1. Dat Nintendo dit niet toestaat bij de Wii U vind ik heel vreemd. Want het gaat immers over dezelfde Nintendo account als bij de Switch. Specifiek voor de online webwinkel van de Switch kan je je land veranderen online op de website. Het enige dat dan niet meegaat is eventuele tegoeden (zoals gouden punten). Deze gaan echter niet verloren maar zijn alleen nog beschikbaar in het land waar je ze hebt verkregen. Én je moet akkoord gaan met de voorwaarden voor het nieuwe land. Alle andere online diensten zoals multiplayer doen het sowieso op normale wijze ongeacht locatie. Dit weet ik alleen toevallig omdat een vriend om andere redenen van land moest wisselen (vul zelf maar in waarvoor).

 2. Wat details die wellicht relevant zijn:

  • De WiiU werkt prima in andere landen dan waar geregistreerd. Je kan alleen geen aankopen doen met plaatselijke betaalmethodes en/of plaatselijk nieuws ontvangen. Dat blijft “vast” op je oorspronkelijke locatie.
  • De meeste WiiU internetdiensten zijn inmiddels allang beëindigd en worden sowieso niet meer geleverd.
  • Nintendo levert al in heel Europa, en heeft identieke voorwaarden in heel Europa. Er is dus geen praktische reden dat dit niet zou moeten kunnen. Met hun nieuwere console kan dit trouwens gewoon wel – zelfs naar compleet andere continenten. Maar die is dan ook draagbaar.
 3. Tijd om diensten Europees te trekken en niet meer per land. In ieder geval voor de diensten die geen grote nadelen opleveren voor de leverancier als we kijken naar bv reistijd. In een geval als dit zou het daarmee opgelost zijn. Hoogstens als de leverancier je bezoekt een beperking opleggen in waar die je bezoekt lijkt me redelijk. Mits deze beperking voor het aan gaan van de dienst helder is.

 4. Nintendo is lekker bezig. Nu dit, en laatst is voor sommige games cloud-opslag uitgeschakeld vanwege fraude. Dat moet je als multinational toch zelf kunnen voorkomen, in plaats van de gebruiker te beperken? Zo kom je nooit tussen de grote jongens zoals Playstation en Xbox.

 5. “een keuze, in welk land wil ik dat mijn landgebonden Nintendo-dienst werkt” Dat is wel te makkelijk. Zo zou het je dus vrij zijn om te jokken en VS invullen terwijl je in NL woont, omdat je denkt dat daar meer content te halen valt, mits je handig met proxy-servers en dergelijke bent. Het lijkt me niet dat dat toegestaan is.

 6. Gezien de tekst van de EULA gaat het om een keuze, in welk land wil ik dat mijn landgebonden Nintendo-dienst werkt.
  Gezien de tekst van de EULA moet je je “Country of residence” opgeven. Dat lijkt mij juist geen keuze maar gewoon het land waar je woont.

  Als je een land opgeeft waar je niet woont (bijvoorbeeld om een content beperking te omzeilen) kan Nintendo je waarschijnlijk (tijdelijk) afsluiten of zoiets.

 7. Gezien de tekst van de EULA gaat het om een keuze, in welk land wil ik dat mijn landgebonden Nintendo-dienst werkt.

  Dan moeten ze die vraag stellen en niet “in welk land woon je”. Het is toch van de zotte dat de werkelijke betekenis van zo’n vraag blijkbaar alleen in de EULA terug te vinden is?

  Ik begrijp dus dat ik -volgens de uitleg- best Nederland als ‘uitvoeringsland’ mag kiezen terwijl ik in Denemarken woon…

 8. “The Nintendo Network ID is linked to your country of residence that you indicated during the registration“.

  De country of residence corrigeren zou dus los moeten kunnen staan van wat er bij registratie is opgegeven. Corrigeren onder de AVG zou prima moeten kunnen. Het heeft alleen schijnbaar als directe consequentie dat de account vervolgens niet meer werkt tot er weer wordt terug verhuisd.

 9. De gebruiker zal eerst eens bij Nintendo moeten opvragen welke gegevens Nintendo van hem of haar heeft. En als Nintendo dan onder andere antwoordt Country of Residence (in plaats van Country of Residence at the Time of Registration), dan kan de gebruiker vervolgens eisen dat dat wordt veranderd. Mocht Nintendo dat weigeren, dan kun je wel gokken hoe laat het is.

 10. Inzender hier (bedankt Arnoud!). Ik denk dat ‘Country of residence’ gelezen moet worden als ‘Country of residence at the time of registration’. Dat gegeven is ook nadat je verhuisd bent waar.

  Ik vind het nog steeds zeer twijfelachtig, maar aangezien het geen gevolgen heeft voor de dienst (je kunt je Wii U gewoon op Denemarken laten staan) is het niet de moeite waard om er verder op in te gaan. Ik vraag me nog wel af waarom het niet kan. Er zal vast een onderliggende technische reden zijn (per land gescheiden databases of een vreemde keuze voor de primary key van een of andere tabel, of iets dergelijks), maar het is nog steeds een beetje vreemd.

  Voor de Switch is er geloof ik een nieuwe ID in het leven geroepen. Je kunt ze aan elkaar koppelen, maar overzichtelijker is het niet van geworden.

  1. Met zo’n formulering zou je het correctierecht uit de AVG buitenspel zetten door overal op te nemen dat alleen geregistreerde gegevens van het moment van registratie geldig zijn.

   Is dat bestand tegen de giecheltoets?

  1. Ha, da’s een mooie. Je hebt het dan waarschijnlijk over correcties van de naam, waar de luchtvaartmaatschappijen een groot bedrag voor vragen.

   Maar ik zou zeggen: nee.

   Als je een naambordje bestelt en je maakt daar een fout bij, hoeft de winkel ook niet gratis een nieuw naambordje te leveren.

   En bovendien, als het het een verkeerde naam is…. is het dan wel een persoonsgegeven? Dan is het toch gewoon een willekeurige combinatie van een voornaam en een achternaam.

   1. Ik heb het inderdaad over die vermaledijde praktijken waar voor iets dat vroeger gratis gedaan werd onder de noemer fatsoen, het nu leedvermaak heet met een prijskaartje tot 190 euro (per verkeerd geschreven naam).

    Ik vind de vergelijk met een aankoop van een naamplaatje niet opgaan. Als ik het naamplaatje bezit, ben ik zelf de verwerker die de persoonsgegevens heeft en moet verbeteren. (Tenzij de verkoper een digitaal kopiebestand heeft, dan mag ik daar eisen dat de fout wordt hersteld.)

    Ik zou denken dat zolang de boardingpass nog niet is uitgegeven, een verbetering kosteloos zou moeten. (Ik kan me voorstellen dat een nieuwe boardingpass, ongeacht de reden, geld zou kunnen kosten.)

    Moet je er alleen wel op tijd bij zijn, wat als ze er van de avg 4 weken over mogen doen, en je vlucht is al over 2 weken, kan het zomaar zijn dat je alsnog pech hebt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.