Als je in je Tesla de Autopilot aanzet, blijf je gewoon bestuurder (en daar was een rechtszaak voor nodig?)

| AE 10979 | Ondernemingsvrijheid | 15 reacties

De rechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat de persoon achter het stuur van een Tesla ondanks het gebruik van het Autopilot-systeem als feitelijke bestuurder van het voertuig is aan te merken. Dat las ik bij Tweakers vorige week. Tesla-bezitter Vincent Evers was vanwege een verkeersboete naar de rechter gestapt omdat hij deze onterecht was. Weliswaar had hij zijn telefoon vast, maar hij was niet de bestuurder van de Tesla nu die in de Autopilot-stand stond. Nee, leek mij ook geen sterk verhaal en het verrast geen seconde dat het afgewezen is.

De term ‘Autopilot’ vind ik al vanaf het begin dubieus (en met mij de Duitse minister van transport). Het suggereert dat de auto volledig automatisch bestuurd wordt zodat je als mens achter het stuur je verantwoordelijkheid compleet kunt opgeven. Ongeveer zoals een vliegtuig op de automatische piloot kan vliegen en zelfs landen zonder dat er een mens nodig is.

De technologie is bij lange na niet zo ver. Ja, hardwarematig heeft een Tesla alles aan boord om niveau 5 volledig autonoom te rijden, maar dat is niet het moeilijke stuk. Dat de auto uit zichzelf kan remmen, versnellen en sturen is mooi, maar het gaat om bepalen wannéér je dat gaat doen en waarom. En dat kan een Tesla nog bepaald niet. Dat zegt Tesla zelf ook, getuige hun site:

Bij gebruik van Autopilot moet de bestuurder altijd zelf opletten en actief blijven en gereed zijn elk moment in te grijpen.

Met die omschrijving kun je hooguit zeggen dat je handen- en voetenwerk wat ontspannener wordt tijdens de rit, maar niet dat de auto volledig zelfstandig rijdt. Oh en detail, als je drie keer niet reageert op een signaal van de Autopilot dan schakelt deze zichzelf uit. Zeer autonoom, inderdaad.

En daarmee is er geen reden om de mens in de auto anders aan te merken dan de bestuurder, volgens de wet:

bestuurder van een motorrijtuig: degene die het motorrijtuig bestuurt of degene die, overeenkomstig de bij algemene maatregel van bestuur gestelde voorwaarde, wordt geacht het motorrijtuig onder zijn onmiddellijk toezicht te doen besturen;

Vanwege dat continu vereiste toezicht en opletten is dat voor mij volkomen evident. Niet gek dus dat het vonnis hem gewoon schuldig verklaart aan het vasthouden van een telefoon als bestuurder.

Meer algemeen vind ik het raar om zoiets bij de rechter te brengen: de keuze of autonome auto’s de weg op mogen, is immers een politieke, die vraag ligt bij de wetgever. De rechter toetst alleen maar binnen het huidige stelsel, en het doet dan ook raar aan om aan de rechter te vragen een buitenwettelijke situatie legaal te verklaren.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Maar niet gek is als, hoe meer er vertrouwen komt in de automatische piloot, er minder eisen zullen worden gesteld aan de bestuurder. Wellicht dat het gebruik van een mobieltje op den duur zelfs weer zou mogen… (psst Arnoud, je hebt een cache issue die nu zelfs de homepage niet laat updaten.)

 2. Oh en detail, als je drie keer niet reageert op een signaal van de Autopilot dan schakelt deze zichzelf uit.

  Ik mag toch hopen dat middels een druksensor in de bestuurdersstoel er eerst wordt nagegaan of de bestuurder er nog wel zit en niet bijvoorbeeld met een boekje op de achterbank is gaan liggen? En een camera die checkt of de bestuurder niet in slaap is gevallen? Juist in dat laatste geval zou een autopilot een fantastisch hulpmiddel zijn om ongelukken te voorkomen. Moet ‘ie zichzelf natuurlijk niet precies om die reden uitschakelen…

 3. Toevallig vanmorgen in het nieuws: in Indonesië is laatst dat vliegtuig gecrasht doordat de piloot de autopiloot niet uit kon krijgen, die op grond van defecte hoogte- en snelheidmeters meende de neus omlaag te moeten blijven sturen.

  Link: https://www.ouest-france.fr/monde/indonesie/crash-en-indonesie-l-avion-de-lion-air-n-aurait-pas-du-voler-6096402 Het vliegtuig had niet mogen vliegen, de defecten waren vooraf bekend. (Waarom ik alleen een link in het Frans vind, weet ik ook even niet.)

 4. De rechter toetst alleen maar binnen het huidige stelsel, en het doet dan ook raar aan om aan de rechter te vragen een buitenwettelijke situatie legaal te verklaren.

  Maar dat is toch gewoon hoe Amerikaans recht werkt? Dus iemand die van Perry Mason en John Grisham alles over recht heeft geleerd, denkt dat het zo werkt!

 5. Zouden dat soort wetten dan ook gelden als de wettelijke bestuurder zich niet in het voertuig bevindt? Er was recentelijk een Tesla-eigenaar die de Summon-functie gebruikte om zijn auto vanuit kantoor elke twee uur tussen twee parkeerplaatsen heen en weer te verplaatsen om zo de maximale parkeertijd te omzeilen.

  Dan zou je een auto dus feitelijk nooit met een telefoon mogen besturen, want dan hou je per definitie natuurlijk altijd een telefoon vast.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS