Mag de huisbaas je een smart lock opdringen?

| AE 11183 | Privacy | 18 reacties

Een lezer vroeg me:

Wij wonen in een studentenhuis met acht mensen. Onze huisbaas (een particulier met nog een paar panden) heeft recent aangekondigd de bellen en voordeursloten te komen vervangen, en wel door zogenaamde smart locks. Dat zou handiger zijn in verband met wisselende bewoners en nagemaakte sleutels, maar er zit een camera op zodat hij kan meekijken (in theorie). Plus, ik ken die dingen en weet dat ze vaak hartstikke lek zijn. Zijn wij verplicht zo’n slot te accepteren?

Hoofdregel onder de wet is dat de deurbellen en de sloten voor verantwoordelijkheid van de huurder zijn. Deze vallen onder het kopje klein onderhoud, en daar draait de huurder voor op. Ergens wel logisch ook, het is immers op dat moment mijn huis dus ik wil bepalen hoe de bel werkt (en klinkt), en ik kan zo kiezen voor het soort slot dat ik wil. Extra sterk met politiekeurmerk of juist iets simpels – het is mijn verzekering en mijn risico.

Natuurlijk kun je hier andere afspraken over maken. Als de verhuurder aanbiedt om op zijn kosten een duur inbraakproof slot te plaatsen, en jij vindt dat een goed idee, waarom dan niet. Uiteraard betekent dat niet dat de verhuurder dan een reservesleutel mag hebben, laat staan ermee naar binnen mag gaan. Maar met wederzijds goedvinden mag zoiets prima.

Een smart lock klinkt leuk, en zeker in studentenhuizen en andere plekken met veel verloop kan ik me iets voorstellen bij het gedoe dat sleutelbeheer dan geeft. Deurcodes kun je makkelijker wijzigen dan sleutels, en in ieder geval een stuk goedkoper. En als je met vingerafdrukken werkt, dan heb je ook meer mogelijkheden om niet meer welkome personen te weren. Maar desondanks zie ik geen mogelijkheden om dit te doen zonder instemming van de huurder, althans bij zijn woongedeelte.

Bij de algemene voordeur ligt dat anders. Het portiek en de gemeenschappelijke ruimtes zijn namelijk de verantwoordelijkheid van de verhuurder, wat ook weer logisch is want uiteindelijk kun je daar nooit één huurder voor verantwoordelijk stellen. Daar zou de verhuurder dus eenzijdig kunnen kiezen om een zelfgekozen slot te monteren.

Er is geen specifieke regelgeving over wat voor soort slot dat dan moet zijn, zodat hij dus in beginsel vrij is om een als “smart lock” in de winkel liggend ding te monteren. Maar een verhuurder moet natuurlijk wel zorgvuldig te werk gaan, en ik denk dat je daar wel een punt hebt gezien de brakke reputatie van veel van die sloten. Het is alleen in zoverre oneerlijk dat je als huurder dan met onderbouwing moet komen waarom het slot onveilig is, terwijl de verhuurder alleen maar hoeft te zeggen “hij komt van de slotenmaker en er staat ‘Super Secure’ op de doos”. Maar zo is het recht, vrees ik.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Bijzonder slecht idee, je kunt als huurder dan niet weten wie er in je huis komen. De verhuurder kan de code met z’n hele familie delen, zonder dat jij als huurder het weet.

  Toen ik lang lang geleden studeerde en op kamers woonde, was er op een gegeven moment een brand in het gebouw, vijf etages lager. Iedereen moest het gebouw verlaten, en de meeste studenten gingen gewoon naar school of de stad in. De gebouwbeheerder heeft toen op alle 12 etages alle 10 de units wagenwijd open gezet “om te luchten”. Dus toen iedereen teugkwam, kon je zo elke kamer in lopen en de boel leegjatten. Honderdnegentien kamers. Alléén mijn kamer stond niet open – ik was de enige die dag 1 z’n cylinder vervangen had.

  En daarom houd je het beheer van de sleutel van je eigen woongedeelte altijd in eigen beheer.

  • “Bijzonder slecht idee, je kunt als huurder dan niet weten wie er in je huis komen. De verhuurder kan de code met z’n hele familie delen, zonder dat jij als huurder het weet.”

   Ik ben het ook niet eens met deze Smart Lock-oplossing, maar wat weerhoudt de verhuurder ervan om een fysieke sleutel te kopiëren en met zijn hele familie te delen?

 2. Zo’n 10 jaar geleden is er bij mij ook een digitaal slot op de voordeur gemonteerd, met hetzelfde argument van eenvoudiger beheer. De verbazing was groot toen een kwijtgeraakte digitale sleutel van een huurder die allang was vertrokken nog gewoon bleek te werken. Van zorgvuldigheid was dus geen sprake, maar daar kom je pas achter als het fout gaat.

 3. Even een praktische tip: een stukje ducttape doet wonderen met een ongewenste camera.

  Bij acht bewoners kan een bewonersvereniging een goed idee zijn, ook voor gemeenschappelijke kosten of afspraken over de gemeenschappelijke ruimtes als keuken en wellicht badkamer(s). Als je het goed aanpakt heeft de verhuurder minder werk, en heb je als huurder meer zeggenschap en sta je samen sterker. Een goed slot is dan een puntje voor deze bewonersvereniging.

 4. En stel dat dit smart lock werkt met fingerprint, mag dat dan nog steeds (zomaar) door de verhuurder op de gemeenschappelijke deur geplaatst worden? Biometrische gegevens zijn bijzondere persoonsgegevens.

  Een gecertificeerd slot (waarvan de sleutels niet nagemaakt kunnen worden door huurders) lost overigens een deel van het ‘probleem’ van verhuurder op. Kwestie van cilinder vervangen als een van de huurders een sleutel kwijtraakt.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS