Waarom moet ik mijn pakketjes eigenlijk bij de buren afhalen?

Een lezer vroeg me:

Recent bestelde ik iets bij een webwinkel, en bij de verzendopties stond de keuze voor het ‘Niet bij de buren bezorgen’ van de bestelling – een optie die extra geld kostte. Het lijkt een optie te zijn voor mensen die hun buren niet vertrouwen of bang zijn dat hun buren een pakket achterhouden. Maar dat is toch niet mijn probleem? De webwinkel moet zorgen dat het pakket bij mij komt. Of dat nu de buren, de postbezorger of een UFO was waardoor het niet aankwam, waarom zou ik daar een oplossing voor moeten regelen?

Wettelijk gezien is het inderdaad hun probleem dat het bij jou komt. De wet (art. 7:11 BW) is duidelijk, bij een consumentenkoop moet de verkoper zorgen dat het pakket bij jou over de drempel komt. Pas dan verschuift het risico naar jou. Boze buren, achteloze postbodes of inderdaad pakketjesbeamende ufo’s zijn niet jouw probleem. (Een stelende huisgenoot wel.)

Het werkt vaak nogal vertragend als de post een pakketje komt afgeven terwijl je niet thuis bent. Vanuit service-oogpunt begrijp ik dus zeker dat de postbode het pakket dan bij de buren afgeeft. Je kunt het dan sneller krijgen dan bij het postkantoor, in veel gevallen. Dus pragmatisch gezien is het logisch om zo te werken.

Heb je bonje met je buren of gaat er gewoon iets mis bij dat elders afgeven (het briefje niet in de bus, onduidelijkheid wiens pakket het is, noem maar op) dan werkt dit niet. En dan heb je een lastig dilemma: ga je de confrontatie aan met die buren (of ga je speuren) om snel je pakket te hebben, of ga je een klacht indienen zodat de winkel het maar moet oplossen – maar je je pakket met mazzel drie weken later opnieuw krijgt?

Natuurlijk, als je weet dat bij de buren afgeven niet werkt dan zou het wel erg handig zijn als je dat de postbode kon zeggen vooraf. Het steekt dan ook wel dat PostNL dáár extra geld voor vraagt. Maar ik heb geen juridisch argument daartegen.

Arnoud

26 reacties

 1. Buren is in deze context niet alleen je directe buren. Mijn straat bestaat uit 4 huizenblokken met totaal rond de 20 woningen. Pakje zou bij allemaal kunnen liggen, en dat gebeurt ook (Al weten de bezorgers ook wel dat bv op nummer 17 altijd iemand thuis is). Als je dat niet wilt is afleverpunten zoals de lokale supermarkt of bouwmarkt een betere optie.

  1. Het ergste wat ik tot dusver heb meegemaakt, is een ‘succesvolle’ aflevering. Maar het pakketje was niet bij mijn appartementen complex aangekomen, geen van de directe buren had het, en verder geen bonnetje of zo. Pakketbezorger had gewoon gelogen over de levering. Ik dus maar contact opgezocht met de webwinkel, en die gingen er achteraan.

   Week later staat er een beveiliger van het casino verderop in de straat op de stoep… pakketje was bij hun neergelegd. Toen ook maar even uitgelegd dat ik van geen weet had, en dat ik ondertussen al een klacht had lopen bij de webwinkel. Als het goed is nemen ze in het vervolg ook geen pakketjes meer aan, want daar zitten ze ook niet op te wachten.

   En nu wordt het helemaal mooi… Dit was een pakket waarvoor getekend moest worden, alleen door mij, en de bruine doos was nog voorzien van extra stikkers met ‘persoonlijk afgeven’ erop.

   En om nog maar even wat aan de charme van dit verhaal toe te voegen. Ja, het was een seks speeltje. Juist iets wat toch lastiger ligt: “Zo, duurvrouw. Heeft u toevallig voor mij een stalen buttplug in ontvangt genomen?”

 2. Wellicht zou een NEE-sticker voor “Niet bij de buren afleveren” helpen? Ik heb in mijn flat iemand die bij zijn bel (bij de hoofdingang) een papiertje heeft hangen met “pakketjes afleveren bij 492 aub”. Ik weet niet of dat werkt, maar zou toch kunnen, lijkt me.

  1. Dat werkt, in ieder geval bij onze postbezorgers van DPD, PostNL, DHL etc, niet. Ik heb een zelfgemaakt bordje op de deur hangen dat ik niet wil dat pakketjes bij de buren bezorgd worden. Toch vind ik met regelmaat een briefje in de bus da het bij de buren bezorgd is. De reden is zoals Zone2000 hierboven al stelt dat bezorgers pas bij aflevering betaald krijgen.

 3. Natuurlijk, als je weet dat bij de buren afgeven niet werkt dan zou het wel erg handig zijn als je dat de postbode kon zeggen vooraf. Het steekt dan ook wel dat PostNL dáár extra geld voor vraagt. Maar ik heb geen juridisch argument daartegen.

  Is het niet vanzelfsprekend dat de postbezorger af hoort te leveren op het adres wat de verzendende partij (opdrachtgever) heeft opgegeven? Voor die handeling (het bezorgen) is een tarief bepaald wat door de verzendende partij is betaald.

  In dat kader kan ik me niet voorstellen dat er ook maar enige mate van rechtvaardiging kan zijn om voor het leveren van exact die overeengekomen prestatie extra geld te vragen. Artikel 24 van de postwet is vrij duidelijk in hoe de tarieven tot stand moeten komen, en ik zie daar echt geen ruimte voor een opslag zoals deze.

   1. Nope, verplicht meerdere malen aanbieden op verschillende tijden. Algemene vervoerscondities. Wat wel leuk is dat vervoerbedrijven nog steeds het pandrecht hebben. Leuk, als er betaald moet worden door de ontvanger. dan mag de bezorger ( postnl) het houden of verkopen om zijn kosten te dekken. Bij bederfelijke waar zelfs bijna onmiddellijk.

   2. Maar hier gaat het juist mank, Arnoud. Ze hebben het recht om het retour te doen. Maar niet het recht om het bij de buren af te geven. Het is wel makkelijker voor iedereen, dus als iedereen (bezorger, verzender, ontvanger, buurman) het er mee eens is, waarom moeilijk doen. Maar als iemand aangeeft het niet te willen, dan kan de bezorger niet opeens dat ‘recht’ opeisen, en geld vragen om er van af te zien.

  1. Die opslag word door de webwinkel gereken niet door POSTNL.

   Wat je kan doen is de webwinkel waaaschuwen dat als nietop huisadres geleverd word zoals afgesproken dat je dan jouw recht uitoefent om de zending als niet geleverd te zien. Dat POSTNL dat doet is alleen een GUNST die jij verleend aan POSTNL. Niet aan de website.

   1. Die opslag word wel degelijk door PostNL gerekend, Bij gewone levering word nl. alleen van track en trace gebruik gemaakt. Als de webshop aangetekend verstuurd, word het door de postbode bij jou aan huis afgegeven. (optie voor zakelijke gebruikers, zegge de webshop) http://www.postnl.nl/zakelijke-oplossingen/pakket-versturen/verzendopties/handtekening-voor-ontvangst/ En ja er zijn webshops die het zelf knutselen door niet bij de buren op het pakket te zetten en je daarvoor te laten betalen.

    1. Aangetekend versturen is al jaren een service van PostNL, die ze inmiddels wel heel erg uitgekleed hebben. En is dus geen opslag zoals jij zegt. En bij een ‘gewone’ levering zoals jij het schrijft word door PostNL nergens een extra opslag gevraagd.

     Dat doen alleen de webshops die geld vragen voor op het pakket zetten ‘niet bij de buren afgeven’ Als PostNL dat zou doen zouden ze heel illegaal bezig zijn en hun gemaakte afspraken niet nakomen, met de nodige gevolgen.

     Als je een punt wil hebben moet je eens kijken naar de manier die ze hanteren bij Aliexpress. Zeer afwijkend dan bij overige buitenlandse zenders, maar ja grote klant. En om die reden kan je bij PostNL geen klacht meer indienen per mail, en gewone post met een klacht komt niet aan… Als je daar in wil duiken heb ik nog wel een dossier voor je met bewijzen. Maar ik geef je weinig kans, en Aliexpress is ook niet per mail te breiken voor klachten o.i.d.

 4. >Vanuit service-oogpunt begrijp ik dus zeker dat de postbode het pakket dan bij de buren afgeeft.

  Mooi hoe we allemaal gebrainwasht zijn door de marketeers dat alles gezien wordt als verbetering van de service of om ons een betere ervaring te geven. Het is natuurlijk puur een centenkwestie. Het scheelt heel veel tijd om het even bij de buren te droppen dan om nog een keer te moeten rijden en hopen dat de klant thuis is.

  1. Het kan toch ook en-en zijn? Dat het een centenkwestie is zie ik heus, maar als klant zie ik er ook mijn voordeel in: ik hoef niet speciaal thuis te blijven voor een pakket (aan de indicator “uw pakket wordt tussen 9-14 bezorgd” heb ik weinig, al is het beter dan de “tussen 9-21”-tijdvakken die ik ook weleens gezien heb) en ik heb ook niet het geneuzel van een pakket dat retour is gegaan omdat ik er 2x niet was.

   Als het kan, laat ik pakketjes bezorgen bij een ophaalpunt zodat ik het ophalen zelf in kan plannen, maar die optie is er niet altijd. Dan liever een postbode die even kijkt of een buur het aan wil nemen dan de vertraging van nogmaals bezorgen/retouren. Er zijn centenkwesties waar je meer nadeel van kan ondervinden..

 5. Theorie en praktijk zijn weer eens anders. Gek nee, is al heel lang zo, zeker bij POSTNL.

  Komt bij dat POSTNL zich ook geconformeerd heeft aan de Algemene Vervoercondities 2002 Gedeponeerd bij de griffie van de rechtbank te Amsterdam onder nummer 81/2014 en bij de griffie van de rechtbank te Rotterdam onder nummer 2/2015. En dus o.a. verplicht is om te leveren binnen de deur en om een handtekening te vragen en te krijg om aan hun verplichting te voldoen. Ook zit daar automatisch een verzekering aam die beursgenoteerd is.

  Maar ja dat is Nederland waar het voormalig staats bedrijf aan alle kanten de hand boven het hoofd gehouden word, al heeeel lang, al sinds ze geprivatiseerd zijn (eigenlijk niet dus). En ik heb zo’n vermoeden dat dat niet/nooit over zal gaan.

  Je kan je wettelijk recht uitvoeren en je zal het met veel kosten en tijd zeker voor elkaar krijgen, maar je veranderd er niets mee. ( plus 20 jr ervaring in het vervoer) En dan te bedenken dat het hier in NL nog wel het beste geregeld is voor de klant, maar iet voor de medewerkers.

  Ik zie geen structurele oplossing.

 6. Ik vind het fantastisch als ze het bij de buren droppen. Het gaat alleen wel vaak mis. Ik had een structureel probleem dat het wel bij de buren geleverd werd maar er geen briefje bij mij in de bus gegooid werd. Uiteindelijk bij de zoveelste keer doodleuk de winkel gebeld en gezegd dat het pakket zoek was (ondanks dat ik het al in huis had liggen). Nou, dat werkt wel hoor. De bezorger kwam nog dezelfde dag bij mij aan de deur “de kwestie oplossen”. Het is sindsdien niet meer gebeurd.

  Ik vraag me alleen af hoe zit dat met de privacy? Als jij een doos bestelt bij de dildofabr… eh, pabo en dat staat er groot uitgemeten op, haal je hem liever niet bij de buren op, denk ik…

  1. Maar daar ligt toch ook een rol voor de buren. Bij alles wat bij mij gedropt wordt voor de buren zeg ik dat ik dat alleen doe als ze een briefje bij de buren dumpen. En tekenen oid namens de buren doe ik nooit.

 7. vanuit service-oogpunt begrijp ik dus zeker dat de postbode het pakket dan bij de buren afgeeft.

  In mijn ervarign betekend dat dat je moet wachten totdat de buren een keer thuis zijn en hun bel wensen te beantwoorden (bij 50% van mijn buren is dat helaas niet standaard.)

  Keuze is dus tussen. 1. Verstuurd. Niet huis tijden werktijd. Morgen opnieuw. Weer niet thuis tijden werktijd. morgen opnieuw. dag 3 ophalen bij afhaal punt, en 2.Probeer het de komende week of tween eens bij de ‘buren’ (aka egens in de flat’)

  Dan is na 2 pogingen bij een afhaal punt afhalen veel minder stress and veel sneller

  Uiteraard zou een vinke ‘niet bij de buren afgeven en svp dat ook echt niet doen’ ook prettig zijn. ook voor een meerprijs. Helaas is mijn ervaring dat dat genegeerd wordt.

  1. Keuze is dus tussen. 1. Verstuurd. Niet huis tijdens werktijd. daarna 1x ’s middags/ ’s avonds of morgen opnieuw, daarna ophalen bij afhaalpunt. En dan na twee weken retour afzender

   Dat is het officiële beleid, maar dan moeten de bodes de pakjes 3x aanbieden. Nu is het in één keer klaar, en een handtekennig zetten ze zelf wel. Dat gaat goed tot jij een probleem met een pakje krijgt en jij zegt et niet ontvangen te hebben. Vooral erg makkelijk als het bij de buren o.i.d. is afgegeven. Op een afhaalpunt moet je jezelf zelf identificeren en tekenen. terecht overigens.

   Probleem daarbij is dat veel buitenlandse pakketjes niet eens aangeboden worden maar rechtstreeks naar een afhaalpunt gaan en jij via de postbode een kaart met adres-scan in de bus krijgt. Zo tegen de regels in want met de verzender is een huisadres afgesproken, maw PostNL komt zijn contractuele verplichtingen niet na tegenover de verzender. Die word dan belazerd. En ik krijg dan te horen dat de verzender daar voor gekozen heeft. Wat niet waar is want dan zou ik die keuze ook krijgen. Als ik de verzender contacteer weten ze vaak helemaal niet waar ik het over heb. Vandaar dat bij mij, ik ben overdag bijna altijd thuis, er standaard op staat ‘alleen huisadres’ En dat in het Nederlands. Als PostNL dropshipping aanbied, afhalen bij PosNL/ AH /Bruna, etc., dan zou ik daar zo op zijn tijd zeker gebruik van maken maar dat levert ze minder op. En ik denk dat daar het verhaal zit.

 8. Dat hele aan huis bezorgen dient verboden en afgeschaft te worden. Alleen zelf ophalen bij afhaalpunten (of afhalen bij ophaalpunten, ook goed), tenzij met een ontheffing om medische redenen voor mensen die die afstand moeilijk kunnen afleggen.

  1. Dat is niet nodig. Post.nl is gewoon een achterhaald staatsbedrijf, dat niet aan innovaties doet. Ze willen nu zelfs voor subsidie gaan leuren, omdat ze de postzegelprijs niet verder willen verhogen. Andere bedrijven geven je de keuze van een bezorgtijdstip, afhalen van een ophaal punt e.d. Gewoon wachten totdat post.nl zicht met deze “service” uit de markt prijst.

 9. Stel dat kwaadwillende buren ontkennen ooit iets ontvangen te hebben. Zélfs al heeft de bezorger een briefje achtergelaten dat hij het pakketje bij de buren heeft afgeleverd, wat mij betreft heb ikzelf dan niets geleverd gekregen en daarom naar mijn mening ook géén betalingsverplichting.

 10. Het wel of niet afleveren bij de buren is een keuze van de webshop (al dan niet bewust). Het zijn bij PostNL twee verschillende producten/diensten met aparte tarieven. Met burenlevering is goedkoper omdat de bezorger dan maar één keer hoeft aan te rijden.

  Of het wel of niet op de doos geschreven is maakt de bezorger niet uit. De productcode waarmee de zending bij PostNL is voorgemeld bepaald of het wel of niet bij de buren wordt afgeleverd. De bezorger ziet dit aan de sticker en ook op de handscanner waarmee hij de barcode scant. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor handtekening voor ontvangst. Ook dat is een extra dienst waarvoor extra betaald moet worden.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.