Mag Sonos een speaker in recycle oftewel deurstoppermodus zetten?

Sonos’s “recycle mode” intentionally bricks good devices so they can’t be reused. Dat twitterde Ralph waldo cybersyn onlangs. Alle mooie woorden over sustainability en minimale impact op het milieu ten spijt blijkt de maker van de slimme netwerkmuziekspelers apparaten in de “recycle mode” gewoon keihard onbruikbaar te maken en weg te gooien. Dat gaf de nodige ophef; een tweedehands Sonos kan al snel voor €250 worden doorverkocht, en nu worden ze hooguit voor onderdelen gesloopt en verkocht. Kan een bedrijf dat maken?

De “recycle mode” is een vereiste uit het Trade Up-programma van Sonos. Je kunt je oude apparatuur inruilen voor nieuwe, met meer functionaliteit. Je krijgt dan 30% korting maar moet je oude apparaten inleveren. En dat doet Sonos digitaal: het apparaat gaat in de recycle modus, en schakelt zichzelf dan keihard uit. Het apparaat werkt niet meer, en als je het toch weer werkend krijgt met bijvoorbeeld een factory reset dan zullen de servers van Sonos niet toestaan dat het ooit op een Sonos netwerk aangesloten kan worden, want het serienummer komt op een zwarte lijst.

De reden is natuurlijk simpel: Sonos wil dat je je oude apparaat inruilt, en wie het oude apparaat nog bruikbaar overhoudt kan het dan tweedehands verkopen. Daar ga je dan met je inruilkorting – en met het eigenlijke doel, het elimineren van oude meuk die maar steeds zorgt voor compatibiliteitsproblemen. Want dat oude apparaat is dan nog steeds op de markt. Met de recycle mode is doorverkopen onmogelijk, alleen extraheren van onderdelen en zo is nog mogelijk. Of gewoon op de vuilnisbelt gooien van die spullen, wat Sonos kennelijk doet als je het apparaat naar hen opstuurt (een optie in dat Trade Up programma).

In Amerika kan ik niets vinden, maar in Europa hebben we al een tijd regels over afgedankte apparatuur, die mikt op het verminderen van de hoeveelheid afval uit deze productgroep. Producenten en importeurs van elektrische en elektronische apparatuur moeten een inzamelsysteem opzetten dat het consumenten mogelijk maakt om de afgedankte apparatuur in te leveren voor verwerking. Wat dus wil zeggen, netjes slopen en hergebruiken van onderdelen, metalen enzovoorts. Maar niets over het tweedehands verkoopbaar houden van op zich nog goede maar afgedankte materialen. En dat is dus niet wettelijk verplicht.

Voor zover ik kan zien, mag Sonos dit dus doen. Mits ze – in Europa – de ingeleverde Sonos (Soni?) maar netjes uit elkaar laten halen. En dat voelt best wrang, want die apparaten doen het nog prima. Daar is een woord voor: planned obsolescence, geplande veroudering. Dat wil zeggen dat je een systeem ontwerpt met slijtage ingebouwd, terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoeft. Dat is dit niet helemaal, je hóeft je oude apparaat niet in te ruilen, maar het lijkt er genoeg op om het toch een rare move te vinden.

Arnoud

12 reacties

 1. In ruil voor 30% korting stoppen ze alle diensten bij het oude apparaat. Dat is waarvoor je de korting lijkt te krijgen. Nou is dat nog wel verdedigbaar denk ik. Het probleem is eerder dat je niets aan het apparaat hebt zonder de dienst. Apparaten die afhankelijk zijn van een dienst van 1 leverancier zijn eerder het probleem en dat zou verboden moeten worden. De gebruiker zou altijd de mogelijkheid moeten hebben om over te schakelen naar een andere leverancier zonder dat je het apparaat moet vervangen.

  1. Die 30% korting geldt wel alleen voor de webshop van Sonos zelf. Daar liggen de prijzen hoger dan in ‘normale’ webshops, waardoor er haast niets van die korting overblijft.

   Als ze nou een cash-back actie deden kon ik dit nog steunen. Maar zo stelt dit weinig voor en valt de bodem wat mij betreft volledig uit deze actie.

 2. Mag een klant afzien van zijn wettelijke garantie? Of is dit een dwingend recht? Als het een dwingend recht is of de wettelijke garantie is op een andere manier nog steeds geldig, dan zou je dus 30% korting kunnen opstrijken en vervolgens non-conformiteit claimen.

  Of is de recycle modus hetzelfde als opzettelijk het product beschadigen en valt het dus niet onder conformiteit? En hoe lang gaat het duren voordat “grapjassen” een virus schrijven die alle Sonos apparaten in je netwerk in recycle modus zet?

 3. Ps. Arnoud. Is het wel de bedoeling dat bezoekers tags aan een artikel toe kunnen voegen? En jouw cache-probleem die ik maanden geleden benoemde is nog steeds niet opgelost; mijn reactie op Mark was na verzenden niet meteen zichtbaar. Totdat er een andere wijziging gedaan wordt is de discussie dus wat dood.

  Blijkbaar invalideert het toevoegen van een tag de cache ook. Net zoals het plaatsen van nog een comment (die zelf dan weer niet zichtbaar is).

 4. Mijn favoriete voorbeeld van Planned Obsolescence is die tupperware broodtrommels: https://cdn.preis.de/p/2217499/500×500/85/1/Tupperware-Lunch-Box-A-136-1529317863439.jpg

  Aan de ene kant een scharnier, aan de andere kant een meeverend stukje kunststof. Dit stukje kunststof wordt naar verloop van tijd ‘vermoeid’ en breekt dan af. Eenvoudig ontwerp om te zorgen dat het product minder lang mee gaat. De idioterie is dat het scharnier aan de andere kant van de trommel nog prima werkt.

 5. Dit ziet er vooral uit als Sonos die zijn eigen recycle-verantwoordelijkheid niet wilt nemen. Beetje bah van Sonos. Maar gezien ze het vrij duidelijk maken wat er gaat gebeuren met je Sonos apparaat, kan ik niet inzien waarom dit niet zou mogen.

 6. Ik moet dan tevens denken aan de auto-industrie. Een beetje auto kan meerdere decennia prima meegaan, zolang ze maar goed worden onderhouden. Desondanks eindigen veel auto’s op de sloop simpelweg omdat men het onderhoud ervan niet meer wil betalen. De waarde van de auto is dan minder dan wat het onderhoud gaat kosten. En zo kan een auto na 10 jaar en honderdduizenden kilometers op de sloop terecht komen.

  Dat is wat Sonos eigenlijk ook doet. De apparaten zijn te oud om nog te blijven onderhouden dus willen ze deze niet meer op de (digitale) weg hebben. Kentekenplaat (serienummer) inleveren en zie maar wat je daarna met dat ding doet. Je kunt hem nog als een boekensteun gebruiken en iemand die een beetje handig is kan er zeker nog delen van hergebruiken. En anders gewoon naar de sloop ermee, he?

  Het is kenmerkend voor de huidige maatschappij waarin we producten niet eindeloos meer blijven gebruiken. Ja, natuurlijk kun je het een en ander nog gewoon doorverkopen als je wilt vernieuwen maar het aantal kopers is meestal maar beperkt. Maar wat ik een probleem vind is dat deze Sonos speakers kennelijk niet via Open Source worden ondersteund! En dat is dan eigenlijk het probleem!

  Indien gebruikers het besturingssysteem van deze speakers kunnen vervangen door een alternatieve, open source versie, dan zou dit helemaal geen probleem hoeven te zijn. Speakers kunnen dan naar de sloop of gewoon doorverkocht worden want dat maakt verder niets uit. Bij doorverkoop zet de nieuwe eigenaar er een eigen besturingssysteem op en vallen ze Sonos er verder niet meer mee lastig. Maar dat zie ik niet snel gebeuren…

  1. Het is met moderne auto’s eigenlijk nog veel erger. Om een diagnose voor een probleem te stellen heb je een computer en software nodig die voor elk merk en soms per type anders is. Dit is voor onafhankelijke garages nauwelijks nog te doen. Je zit dus vast aan de vaak veel duurdere merk garages. Onderdelen kon je vroeger nog repareren, dat wordt steeds lastiger, probeer een carbon of glasvezel onderdeel maar te lassen.

   Zo kom je in de situatie dat het veel makkelijker en veel goedkoper is om een auto uit de jaren 60 of 70 rijdend te houden dan een auto van pak hem beet 10 jaar oud.

 7. Fijn hé al die public-cloud ‘services’ .

  Exact de reden dat ik er ver van blijf. Geen ipod/ apple, al heel vroeg was ik zomaar wat gekochte nummer kwijt, bleek dat apple / artiest of wat dan ook geen toestemming had gegeven en moest het verwijderen van mijn “mijn” apparaat en betaald. Was meteen de laaste keer dat ik een apple produkt vrijwillig gebruikt heb. En de ipod ging meteen de kliko in. Precies ook de reden dat ik geen tripple play heb omdat je dan niet kan opnemen, dus blijft er niet veel over o.a. sat schotel of één van de weinigen die nog echt opnemen aanbieden.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.