“Als u uw account opheft, wordt alle informatie publiek zichtbaar’

| AE 12314 | Ondernemingsvrijheid | 5 reacties

Vreemde mededeling bij hippepresentatiemaakdienst Prezi:

Wie komt er nou op het idee om te zeggen, als je je betaalde abonnement wilt opzeggen dan worden alle presentaties die je hebt gemaakt automatisch openbaar? Dat riekt naar, eh hoe zeg je dat netjes, een verwarrende UX beleving.

Prezi is een aantal jaar geleden groot geworden als online hip alternatief voor Powerpoint. De kern van hun presentaties is in- en uitzoomen, zodat je van het grote plaatje naar de details kunt en weer terug. Zo is de structuur duidelijker en weet je waar je zit, iets dat bij een 150-pagina Powerpoint iets lastiger is.

Prezi is gratis, maar dan zijn je presentaties openbaar. Wil je dat (en meer), dan neem je een betaald abonnement. Niet gek, maar wat er dan misgaat is als je dat betaalde abonnement op wil zeggen terwijl je nog presentaties in je account hebt. Prezi heeft namelijk bedacht dat je eigenlijk liever niet weggaat, dus je wordt bij opzegging automatisch omgezet naar een gratis dienstverlening en daar hoort dus die “your presentations will become viewable to anyone on the web” mededeling bij.

Ja dat vind ik raar, juridisch gezien. Als ik opzeg, dan eindigt mijn dienstverlening. Dan gaat mijn data dus weg, zou je zeggen. Dat is de consequentie van een beëindiging. En dat kan vervelend zijn – wellicht heb ik presentaties juist wél gedeeld met sommige mensen, of wellicht bedenk ik me zes maanden later – maar afgezien van daarvoor waarschuwen weet ik niet wat je daartegen wil doen.

Na de onvermijdelijke ophef (het is Twitter, alles is ophef) reageert Prezi snel met geruststellende woorden:

This copy does not reflect our policy – thank you for bringing this to our attention, and we’re currently fixing the mistake. Any private presentations created during your trial or paid subscription will remain private unless you change the privacy settings. Prezi offers free licenses, and when you cancel your trial or subscription, you’ll have the option to downgrade to a free license. After that, any new presentations created from the free license will be public.
De knop wordt dus aangepast, het gaat om nieuwe presentaties die je in dat gratis geworden account aanmaakt.

Ik zie dat de vraagsteller vervolgens speculeert of het verboden is wat Prezi doet. Als je weg wil, ga je weg. Omzetten naar een gratis account lijkt me dus in ieder geval een probleem onder de AVG, geredeneerd vanuit de persoonsgegevens van de accounthouder die dan blijven. Dat hoort niet, er is geen noodzaak meer voor de dienstverlening.

En ja, die truc zie je veel vaker bij gratis-met-premium diensten. Je neemt een betaald abonnement, zegt dat op en blijkt dan de gratis dienst te behouden. Die bestaat (in mijn cynische beleving) dan vooral uit je mailen dat de betaalde dienst fantastisch is en of je terug wilt komen.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. In de titel heb je het over “Als u uw account opheft”, maar in de screenshot hebben ze het over “cancelling your subscription”. In mijn ogen zijn dat twee verschillende dingen, vooral als het aanmaken van het account en het nemen van een subscription destijds twee losse stappen waren.

  Ik ben het er wel mee eens dat het netter zou zijn als ze alle private presentaties zouden wissen bij het stoppen van de subscription ( en hiervoor uitgebreid zouden waarschuwen inclusief de optie om deze te exportern).

  Maar als bijvoorbeeld sommige speciale effecten in de presentatie onderdeel zouden zijn van het betaalde abonnement, dan zou niemand klagen als deze automatisch uit de presentaties worden verwijderd bij het stoppen van het abonnement. Aan een kant snap ik de redenatie van Prezi dus wel.

 2. Tja. Als ik het goed begrijp zit het ongeveer zo: Er zijn drie opties: 1) geen account, geen data, 2) gratis account, data is publiek, 3) betaald account, data is prive (of optioneel publiek). Als je optie 3 hebt, en je zet dat stop, dan ga je dus “terug” naar optie 2, terwijl de verwachting dan is dat je naar optie 1 gaat.

  Ik begrijp die redenatie, maar stel dat dat zo was, dan zouden de mensen op twitter ophef maken omdat ze abusievelijk vergeten waren hun abbonement te verlengen, of hun creditcard was verlopen of wat ook, en toen heeft Prezi zomaar alle kostbare data verwijderd en het account opgeheven.

  Is het probleem niet dat a) sommige mensen niet goed lezen wat er staat als ze op “cancel subscription” klikken, en b) dat op Twitter alles wat ook maar enigzins afwijkt van de verwachting gelijk ophef, drama, tumult en gedoe is?

   • Ja ik begrijp wel dat er nog meer mogelijkheden te bedenken zijn, maar wat ik zei is dus wat naar ik begrijp op dit moment de opties zijn binnen dat specifieke platform. Jouw vierde optie is een hele goede suggestie, alhoewel ik wel een mogelijk issue zie met het in stand moeten houden van data, toegang, capaciteit e.d. voor mensen die niet meer betalen, daar zou iets van een termijn aan moeten zitten denk ik (maar dat is verder een andere kwestie waar het hier niet om ging).

    • Ja het potentiele probleem van gratis hosting is er, en daar kun je inderdaad wel iets aan doen met een uitbloedscenario.

     Maar als ik Arnouds artikel lees, is optie 4 gewoon de optie die ze bij Prezi in gedachten hadden. Waar of slechts achteraf bedacht?…. wie zal het zeggen, maar het lijkt me een redelijke oplossing voor iedereen. Het moet toch al gek lopen wil je je daardoor benadeeld voelen.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS