Makers van cheatsoftware voor PUBG Mobile moeten 10 miljoen dollar betalen

Krafton en Tencent, respectievelijk de ontwikkelaar en uitgever van PUBG Mobile, hebben een rechtszaak gewonnen tegen een hackgroep. Dat las ik bij Nu.nl vorige week. Rechtbanken in de Verenigde Staten en in Duitsland hebben de groepsleden veroordeelt tot zo’n 10 miljoen dollar (8,8 miljoen euro) aan schadevergoeding. Het is de eerste keer bij mij weten dat zo’n groot bedrag wordt toegewezen; het laat maar zien hoe belangrijk cheats bestrijden is tegenwoordig.

Zoals ik vorig jaar april schreef, cheaten of valsspelen kan zeer lucratief zijn, denk aan de vele toernooien waar je geld verdient door goed te spelen. Of alleen maar het makkelijker kunnen veroveren (en daarna verhandelen) van zeldzame spullen of het uplevelen van een personage dat je daarna overdraagt aan een luie medespeler. De grote game-aanbieders hebben er dan ook al jaren lang een dagtaak aan om valsspelers buiten de deur te houden.

Deel van die dagtaak wordt ingevuld door advocaten, en niet ten onrechte want dit is bij uitstek een civiele kwestie. Het stoort me juist dat er vaak politie of OM bijgehaald wordt, zoals dus vorig jaar april waar de Chinese autoriteiten ingrepen. Cheaten is overtreden van zelfverzonnen spelregels, dat moet je dus zelf oplossen.

Complicatie is dan natuurlijk dat je spelregels alleen kunt handhaven tegen mensen die je spel komen spelen. Wie zomaar het veld oprent en de bal in het doel gooit, is geen voetballer die hands maakt, maar ook weer geen erfvredebreukpleger waar je de politie voor belt. Daar kent het recht de onrechtmatige daad voor, in het Engels de tort. Op die grond kun je schadevergoeding eisen, mits je kunt vaststellen dat de schade door die persoon is veroorzaakt.

Helaas is het vonnis noch in de VS noch in Duitsland zo te lezen al openbaar. Dat is jammer, want ik ben wel heel benieuwd wat de grond voor de claim precies is. Stiekem toch auteursrechtinbreuk, het namaken/aanpassen van de software om zo de cheat te kunnen laten werken? Of gewoon de open norm van onrechtmatig handelen waarmee je een ander schade aandoet? Ik zie in dat laatste meer mogelijkheden namelijk.

Of men ook werkelijk de tien miljoen krijgt, is voor mij een vraag: welke hackgroep heeft dat bedrag op de plank liggen voor een eisende partij? Maar men heeft al wel toegezegd dit in te zetten voor de versterking van de anti-cheatmaatregelen die er al zijn. Een sympathiek gebaar, veel spelers juichen het juist toe als cheaters uit het spel geweerd worden.

Arnoud

2 reacties

  1. Ik vraag me ook al een hele tijd af wat er nou precies onrechtmatig is aan het handelen van de maker van de cheats. Zeker, de uitgever van het spel zal er niet blij mee zijn en best aantoonbare schade hebben, maar dat maakt het handelen van de cheat-verkoper nog niet onrechtmatig, het is niet alsof er zoiets bestaat als medeplichtigheid aan de civiele onrechtmatige daad van de daadwerkelijke cheater. Ik ben zeer benieuwd of dit ooit gepubliceerd gaat worden.

    1. Ik denk dat iedereen wel kan aanvoelen dat ‘cheaten’ faciliteren maatschappelijk ongewenst is, of zoals het tegenwoordig in 6:162 BW gecodificeerd is “in strijd met het hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt”. Dat is een open norm die al sinds één van de meest impactvolle arresten, Lindenbaum/Cohen, in Nederland van toepassing is. Daar zitten natuurlijk allerlei mitsen en maren aan, maar er zijn zeker wel genoeg aanknopingspunten te geven.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.