Kantoor van Twitter in Brussel gesloten, is dat een juridisch probleem?

mohamedhassan / Pixabay

Het kleine maar vitale kantoor van Twitter in Brussel is gesloten, meldt de Financial Times donderdag. De laatste medewerkers zijn weg – onduidelijk is of ze zijn ontslagen dan wel ontslag hebben genomen. Het gaat op zich om een handvol mensen, en alle kernactiviteit van Twitter speelt zich in Californië af. Maar toch is dit een stap waar veel mensen uit Europa van schrikken. Wat zit hier achter?

Twitter heeft nog steeds een vestiging in Ierland, waar wel 50% van de medewerkers zou zijn ontslagen. (Voorbehoud omdat onduidelijk is of dit soort massa-ontslag wel mogelijk is onder Europees/Iers arbeidsrecht.) Het vertrek van de Brusselse medewerkers is vooral pijnlijk omdat zij het voortouw hadden bij de compliance rondom de nieuwste regels – de Digital Services Act en de Digital Markets Act, waarmee Europa de Amerikaanse techbedrijven aan de ketting wil krijgen.

Zowel de DSA als de DMA zijn beesten van teksten, dus het zal een pittige worden om hieraan te voldoen zonder lokale experts die dicht bij de wetgever en handhaver (Europese Commissie) zitten. Nog los van de al bestaande wetgeving, zoals de afspraken over het binnen 24 uur verwijderen van haatberichten. De FT meldt hierover dat Twitter dit 5% minder zou hebben gedaan de afgelopen periode.

Specifiek voor de AVG gaat het goed, daar is Twitter in Ierland de aan te spreken partij. Althans formeel – in de praktijk zal alles vanuit Californië uitgevoerd worden. En het ligt voor de hand dat wie straks Twitter wil aanspreken vanwege onnavolgbare moderatie-ingrepen (een DSA overtreding), ook naar Ierland zal moeten. De vraag is dan vooral of daar genoeg menskracht aanwezig is om de regels na te leven, vandaar de zorg van de Europese Commissie.

Arnoud

5 reacties

  1. Waarom zou het een probleem zijn, laat staan een juridisch probleem? Dat kantoor bestond, zo heb ik althans begrepen, uit twee (2) mensen. Alle andere pak ‘m beet 160 landen in de wereld worden ook vanuit Californie geregeld en Europese regels zijn niet de enige regels waar ze mee te maken hebben. Natuurlijk hebben ze dan daar mensen nodig die kennis hebben van Europese wetgeving, maar dat hoeft toch niet een probleem te zijn? Er werken in die regio letterlijk tienduizenden mensen uit allerlei landen, ze kunnen vast wel aan een handjevol mensen komen die over de nodig kennis beschikken. Ik geef toe dat het voor sommige dingen onpraktisch is; het is prettiger werken als de verantwoordelijke mensen in de Europese tijdzone zitten of ter plekke kunnen zijn, maar onoverkomelijk lijkt het me allemaal niet, laat staan juridisch. Is er een wet die aanwezigheid in een kantoor in Brussel eist? Als die twee werknemers samen zouden zijn gaan lunchen en daar een ongeval hebben gehad, zou Twitter dan ook een juridisch probleem hebben gehad? En zo nee, waarom dan wel als ze ontslagen worden of ontslag nemen? Ze moeten toch gewoon voldoen aan Europese wetgeving, en hoe ze dat doen is aan henzelf?

    1. Het bestond uit 2 mensen nadat de rest was ontslagen. Er zaten oorspronkelijk 6 mensen die onderhandelden met de EU en uit naam van Twitter de rechtszaken bijwoonden die de EU tegen Twitter heeft aangespannen. Twitter heeft nu dus geen verdediging meer in Brussel.

  2. De menskracht aanwezig leidt nu ook maar in 5% tot een tijdig weghalen van haat tweets. Als dat zo is begrijp ik niet waarom er al geen massieve boetes liggen bij Twittervan de verschillende landen. Haatberichten zijn nu ook verboden in Europa.

  3. Als twitter helemaal weg is uit de EU, blijven er weinig middelen over om de verplichtingen uit die EU wetgeving af te dwingen, behalve natuurlijk het blokkeren van heel twitter (wat dan pure censuur is, en als je dat structureel gaat doen met dit soort sites een prima motivatie wordt voor veel mensen om met een VPN of TOR verbinding te gaan werken), of het blokkeren van betalingen vanuit de EU (wat een makkelijker optie is).

  4. Elon Musk staat voor ongebreideld kapitalisme en zijn macht is te groot. Het baart mij ook zorgen dat hij de kampioen van desinformatie (Trump) weer de beschikking heeft gegeven over zijn Twitter account. Dat gezegd hebbende, vrees ik dat de V.S. vanuit haar denkgrondslag (republikeins kapitalisme) zich weinig gelegen laat liggen aan Europese normen, regels en wetten. Door de facto de uitvoering van wetten te frustreren (te hinderen en consumenten een onmogelijke weg biedende om hun privacy rechten te borgen) gekoppeld aan het voortdurend gebruik door veel mensen van Twitter (ook in Europa), meent Elon Musk kosten te kunnen besparen door veel mensen te ontslaan, lastige figuren die over GDPR/AVG spreken te minimaliseren, recht van spreken – hoe onoirbaar/strafbaar dan ook – veilig te stellen en slechts via één klein land (Ierland) Europa te kunnen aansturen. Ik vrees dat zolang Europa verdeeld blijft, hetzelfde Europa geen deuk in een pakje boter kan slaan.

    Mijn advies: bij overtreding van de GDPR/AVG regels en/of bij het constateren van desinformatie en/of niet corrigeren van haatberichten; Twitter verbieden en betalingen richting Twitter cs. te blokkeren. Ik zou haast denken aan een regeling analoog de bestrijding van terrorisme en witwaspraktijken. Ondeugende vraag (?): sluit dit aan bij Ursula von der Leyen ’s streven naar een ‘level playing field’ als het gaat om de subsidies van de V.S. in de schone technologieën en sectoren te evenaren? Wat mij betreft geen slechte zaak voor het klimaat en de wereld.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.