Mag de huisbaas de Ring-deurbel voor zichzelf houden?

Een vraag via Twitter:

Dochter woont met 6 in een studentenhuis. Huisbaas installeert een Ring-deurbel maar deelt de code niet met alle bewoners. Hij wil zicht hebben op wie er op bezoek komen. Ik vind dit een ernstige inbreuk op de privacy. Wat vind jij?
Soms zijn ze makkelijk, nee natuurlijk is dit een inbreuk op je privéleven als huurder, dit kan gewoon niet. En dat het dan makkelijk voor de verhuurder is omdat Ring nu eenmaal zo werkt, is daarbij totaal geen argument.

Hoofdregel uit de wet is dat de deurbel (van de buitendeur) het probleem van de huurder is, maar op zich is het natuurlijk prima als de verhuurder zorgt voor een deurbel. Dat mag een ding van 5 euro van de bouwmarkt zijn of een dure videobel met app, zolang die maar doet wat we gewoonlijk onder de functie van een deurbel verstaan.

Wat deze verhuurder doet is alleen een heel ander verhaal: hij heeft een camera opgehangen waarmee hij de huurder en diens bezoek kan bespioneren. Dat dat toevallig samenloopt met de deurbel, is voor mij totaal niet relevant. Zicht hebben op bezoek is geen legitiem belang, dat is de vrije keuze van de huurder.

Je kunt hier natuurlijk een punt van maken, of de deurbel verwijderen, al heb je voor dat laatste een bijzonder schroevendraaiertje nodig. De Ring vervolgens herprogrammeren en aan je eigen app koppelen kan ook. Het punt is natuurlijk wel dat de verhuurder dat vrij snel merkt, en dan boos verhaal zal komen halen. Daar helpt dan geen password reset bij.

Arnoud

11 reacties

 1. Maar de huurder huurt alleen de kamer als privé ruimte. De voordeur, hal, woonkamer, etc. zijn gemeenschappelijke ruimtes. Als de Vereniging van Eigenaren, na opdracht van de Algemene Ledenvergadering, een camera installeert in mijn appartementencomplex, dan heb ik dat toch ook maar te willen? De VvE zal wel een reglement moeten hebben zodat duidelijk is hoe en waarvoor de camera gebruikt mag worden.

  Ik denk dat de huisbaas wél een deurbel-camera mag gebruiken. Maar hij had beter niet kunnen zeggen dat het voor het bespieden was. Een reglement waarin staat dat er teruggekeken wordt na bijvoorbeeld klachten van medebewoners of buren, was beter geweest.

  1. Een huisbaas heeft een heel andere positie dan een VvE. De verhuurder-eigenaar heeft niets te zoeken in het verhuurde, terwijl de VvE uitgaat van eigenaren die er zelf ook wonen. In ieder geval dient de VvE het belang van de bewoners.

   Het kan denk ik wel met zo’n reglement, de grote kamerverhuurders (SSH bijvoorbeeld) hanteren hier en daar cameratoezicht in en rond de gemeenschappelijke hal en buiten. Een particuliere verhuurder kan dat kopiëren en het ook doen. Maar als er dan ook maar één keer de opmerking komt “je krijgt wel vaak bezoek om half twee ’s nachts” dan is die verhuurder juridisch gezien helemaal af natuurlijk.

   1. Juridisch gezien is de VvE eigenaar van het appartementencomplex, de individuele eigenaren hebben alleen een appartementsrecht. Een kamerverhuurder heeft een andere juridische relatie met zijn huurders dan een VvE met appartementseigenaren, maar ik denk niet dat dat op het gebied van surveillance en privacy tot een fundamenteel andere belangenafweging zal leiden.

    De eigenaar mag zijn bezit beschermen, maar moet de privacy van de bewoners respecteren. Wanner deze balans in acht genomen is kan een deurbelcamera een gepaste beveiligingsoplossing zijn.

  2. Die camera’s mogen ze alleen in publieke ruimtes hangen, niet om te zien welke bezoekers er bij jou op bezoek komen. En zijn al helemaal niet gelinkt aan jouw deurbel.

   Ik zou trouwens elk uur even aanbellen en zwaaien. Of elke keer als ik thuiskom. Het is mijn deurbel, dus mag gewoon.

 2. Nou, dan neem je toch de wet-op-de-privacy (zegt hij om juristen te pesten). Grondslag: Alleen Toestemming of gerechtvaardigd belang zijn mogelijk. Toestemming kun je intrekken en het niet verlenen mag niet nadelig zijn. Dus kansloos. Gerechtvaardigd belang? Prima. Schrijf maar op: Wat is dan dat belang, waarom is er geen betere manier, hoe is de praaivasie afgewogen tegen het belang, wat gebeurt er met de gegevens en wie kan er bij?

  Zelfs als je gaat voor ‘veiligheid’ kom je er niet. Gaat die huisbaas 24/7 op de video letten en de politie bellen als er iets ergs gebeurt? Natuurlijk niet, die wil alleen een week later lekker filmpjes terugkijken. Daar wordt je veiligheid dus niet beter van want een gemene insluiper is dan allang in- en uitgeslopen. En een beter slot had ook gewerkt zonder privacy-inbreuk.

  1. Ja, heb je alleen exact hetzelfde probleem als met demonteren en her-programmeren:

   Het punt is natuurlijk wel dat de verhuurder dat vrij snel merkt, en dan boos verhaal zal komen halen. Daar helpt dan geen password reset bij.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.