Mag je versie 2 van je game een nieuwe game noemen?

Het spel Counter-Strike 2 heeft meer dan 7,5 miljoen reviews op gamestreamingdienst Steam, met 88% positief, las ik bij Rock Paper Shotgun. Best knap voor een game die toen net een paar dagen uit was. Of wacht: die recensies zijn de afgelopen jaren afgegeven voor Counter-Strike: Global Offensive, waar CS2 feitelijk een grote update van is. Klopt dat dan nog wel?

Counter-Strike is een spel uit alweer 1999, dat na diverse updates in 2012 op de markt kwam als Global Offensive – CS:GO is tegenwoordig ongeveer synoniem met FPS, en speelbaar op vrijwel alle grote platforms (Microsoft Windows, OSX, Linux, Xbox 360 en PlayStation 3). Regelmatig zijn er grote toernooien met serieuze prijzen. Dit is dus zeg maar best een bekend merk.

Counter-Strike 2 wordt algemeen gezien als een grote update, zoals bijvoorbeeld Tweakers:

De shooter blijft free-to-play en spelers kunnen al hun skins uit CS:GO meenemen naar Counter-Strike 2. … [O]pvallende wijzigingen zijn veranderingen in de matchmaking. Spelers met een hoge CS Rating in Premier kunnen niet langer in een team zitten met spelers die dat niet hebben. Ook worden de ‘associates’ van een of meerdere spelers die hebben valsgespeeld en een permanente ban hebben gekregen, gestraft met verlaagde Profile Rank en CS Rating.
Verder is er meer veranderd:
You may find the new minimum specs exclude your computer, or that it’s simply less comfortable to play because left-handed weapons have been removed. You may find that your favourite mode – the one that prompted you to spend all that money opening in-game crates – has disappeared overnight.
Ook werkt de game niet meer op MacOS. Je kunt je dan afvragen of je dit nog wel een update van CS:GO kunt noemen. Producent Valve meent van niet, ze kozen immers voor een naamsverandering waarin nadrukkelijk “versie 2” wordt gehanteerd.

Ik denk dat het in de softwarewereld wel algemeen aanvaard is dat “versie 1” en “versie 2” als andere stukken software gezien worden. Weliswaar met een onderling verband, maar niemand zal zeggen dat Windows 2.0 en Windows 3.1 eigenlijk dezelfde software zijn, bijvoorbeeld.

Het voelt dan laten we zeggen een tikje misleidend om dit spel dan tóch op de pagina van de vorige versie te presenteren, omdat je als professionele partij zoals Valve moet weten dat alle positieve recensies blijven staan en CS2 dan meteen een héle mooie start krijgt in alle rankings.

Is dit nu iets waarvan je kunt zeggen dat Valve hiermee “het vermogen van de gemiddelde consument om een geïnformeerd besluit te nemen merkbaar is beperkt of kan worden beperkt”? Dat is namelijk het criterium om van een verboden oneerlijke handelspraktijk te spreken. In het Burgerlijk Wetboek is daar een hele regeling over opgenomen, inclusief een zwarte lijst van misleidende praktijken.

Helemaal onderaan (punt aa) staat als altijd verboden praktijk:

het plaatsen of doen plaatsen van valse beoordelingen of aanbevelingen van consumenten of op misleidende wijze voorstellen van consumentenbeoordelingen of sociale media-aanbevelingen, teneinde producten te promoten.
Je zou dan zeggen dat je mensen misleidt door beoordelingen van CS:GO te presenteren als beoordelingen van CS2. Die misleiding komt dan doordat je er niet bij zet “let op, recensie van oude versie”. Die tekst zie je regelmatig bij recensies, dus een gekke gedachte is dit niet.

Daar staat tegenover dat het conceptueel nog steeds wel hetzelfde spel is. Nieuwe kaarten, nieuwe wapens, diverse cosmetische aanpassingen: dat zijn we gewend van games:

Since the initial release of Global Offensive, Valve has continued to update the game by introducing new maps and weapons, game modes, and weapon balancing changes.[32] One of the first major additions to the game post-release was the “Arms Deal” update. Released on August 13, 2013, the update added cosmetic weapon finishes, or skins, to the game. These items are obtainable by a loot box mechanism; players would receive cases that could be unlocked using virtual keys, purchased through in-game microtransactions.[33][25] Global Offensive has Steam Workshop support, allowing users to upload user-created content, such as maps, weapon skins, and custom game-modes. Some popular user-created skins are added to the game and are obtainable from unboxing them in cases.[34]
En in het verleden was dat nooit een reden om bij de reviews ineens te vermelden “betreft oudere versie”.

Ondertussen heeft de community actie genomen: er staan nu een kleine miljoen negatieve reviews op Steam, dit maakt CS2 de laagst scorende game ooit. Dit is mede te wijten aan de bugs:

The first major reason for CS2’s low scores is the gameplay itself. A lot of bugs and glitches have frustrated gamers of all skill levels. A lot of game modes and content from CS:GO have also been removed and many players feel CS2 is “unfinished” and lacking content. … Many Counter-Strike players were frustrated that the arrival of CS2 spelled the end of CS:GO. CS:GO’s game file was also automatically replaced with CS2 for those who had the game downloaded. Not only were fans angry to have their favorite game removed, but others felt that Valve was being deceitful.
Op die manier lost het zichzelf wellicht op, maar toch lijkt het mij een goed idee recensies voortaan te voorzien van een versienummer of label van het exacte spel waar ze op betrekking hebben.

Arnoud

 

 

 

11 reacties

 1. De complicerende factor is dan ook nog eens dat de uitgever van het spel, Valve, ook de eigenaar van het Steam platform is waar de reviews staan. Een beetje een rare zet als ze dit toe laten maar bij spellen van anderen niet. Dit zouden ze dan ook toe moeten laten bij spellen die via Steam worden aangeboden die niet van Valve zijn. Maar dat moet je eigenlijk niet willen.

 2. Ik denk dat het in de softwarewereld wel algemeen aanvaard is dat “versie 1” en “versie 2” als andere stukken software gezien worden.

  Ik type dit bericht via Chrome met versie 118. Ik merk geen verschil met versie 117 en voelt voor mij niet als een ander stuk software.

  1. Chrome, maar ook Firefox, zijn daarin wel wat afwijkend ja. De meeste, of in elk geval veel, software gebruikt de standaard Major.Minor.Patch versienummering; sommigen alleen Major.Minor. Je hebt dan versie 1.2.3, of 2.0.1. Dat Major nummer geeft dan een echte nieuwe release aan met significante verschillen met de vorige. Tussen Chrome 117 en 118 zitten natuurlijk niet zulke grote verschillen.

   Als men van “CS:Go” naar “CS2” gaat, dan komt dat op mij over als een nieuw spel in dezelfde reeks, op dezelfde manier als waarop Windows 95 een ander OS is als Windows XP. “CS:Go” is dan “CS1 met de Go uitbreiding”, en “CS2” is “versie 2 van deze titel”.

   Aan de andere kant, “World of Warcraft” wordt ook niet ineens een geheel ander en nieuw spel als er een nieuwe expansion komt, ook al gebruiken ze bij WoW wel de “Major.Minor.Patch” versienummering. In dit geval denk ik dan niet dat het een hele nieuwe game is.

   Het lijkt dus ook wel wat te maken te hebben met de mate waarin de oude software nog op dezelfde manier beschikbaar en bruikbaar blijft.

    1. Op het moment dat de automatische update features verwijdert kun je praten over een downgrade. Als de nieuwe versie daarbij ook nog buggy is, kan ik me voorstellen dat de klanten ontevreden zijn. Valve had hier beter van CS2 een aparte titel kunnen maken en daarmee tijd kopen om de bugs te fixen terwijl de spelers nog een tijdje CS:GO blijven spelen.

     Deze affaire toont wederom een van de gevaren van automatische updates aan, namelijk dat functionaliteit door de leverancier verwijderd wordt en dat jij als klant met de gebakken peren blijft zitten.

    2. Enigszins offtopic: Dat ik nu niet meer CS:GO kan spelen, maar alleen CS2 kan spelen op een machine die dat minder aankan, vind ik wel vervelend. En dat terwijl ik (ja, dat is lang geleden) had betaald voor CS:GO. Nu is mijn game foetsie, en krijg ik een free-to-play variant er voor terug, dat lastig draait. Ik kan niet eens nog single-player CS:GO spelen.

     1. Wacht even..begrijp ik het nu goed? (Ik heb gegoogled op “cs:go” maar probeer maar eens uit de honderd miljoen resultaten het juiste antwoord te vinden) Jij hebt geld betaald voor “CS:GO”. Die kan je zowel online maar ook single-player spelen (er is een soort campaign mode of zo dus?). Nu is er “CS2” beschikbaar, en toen jij CS:GO wilde updaten werd die installatie vervangen door CS2, dat niet goed draait op je systeem en free-to-play is, en je kan niet meer single-player CS:GO spelen?

      Dat moet toch niet zomaar kunnen zou ik denken? Je hebt toch betaald voor CS:GO? Heb je al geprobeerd contact op te nemen en te vragen om de CS:GO waar je voor betaald hebt?

 3. Ik heb iets vergelijkbaars wel met reviews op bijvoorbeeld Google Maps gezien. Een café-restaurant wordt overgenomen. De naam is veranderd, alles wordt opnieuw ingericht, en er is een andere kok.

  Op Google Maps is de locatie simpelweg overgedragen en de informatie is aangepast. Maar de oude reviews staan er nog gewoon. Die zeggen helemaal niets over de nieuwe situatie.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.