In het moderatieteam van X heeft maar één persoon Nederlands als hoofdtaal, is dat erg

Het sociale medium X heeft één persoon in het moderatieteam van wie Nederlands de eerste taal is. Dat meldde Nu.nl onlangs op basis van de DSA-transparantierapporten die X née Twitter periodiek moet publiceren. Het moderatieteam telt 2.294 mensen, waarvan er eentje dus Nederlands spreekt.

De Digital Services Act eist van zeer grote platforms zoals X dat ze regelmatig updates geven over allerlei aspecten van de dienst. Deze transparantierapporten moeten elke zes maanden uitkomen, en een van de verplichte elementen is het aantal “human resources” per officiële EU-taal en hun kwalificaties. Dat doet X dus zo:

Allereerst valt mij dan op dat ze van “rapporteren per taal” gaan naar “dit zijn de volgens ons meest gesproken talen in de EU”, maar goed als de rest 0 is dan snap ik het wel. Verder komt er dan een uitgebreide tekst over hoe goed het team dan wel niet is (ik ben te cynisch want ik ruik ChatGPT). Maar de vraag blijft: is dit erg?

Formeel heeft X aan de DSA voldaan: artikel 42 eist niet meer dan dat je vertelt hoe veel mensen per taal je hebt en wat hun kwalificaties zijn. “We hebben niemand en die halve paardenkop die er zit, kan niets” is een juist antwoord als dat de situatie is. Echter, artikel 16 eist dat je adequaat omgaat met klachten over content, en een onkundige halve paardenkop kan dat natuurlijk niet. Je cijfers zeggen dus wel iets over de kwaliteit van je moderatieteam.

Het aantal mensen (en hun talen + deskundigheid) past natuurlijk ook goed in een analyse van de systemische risico’s (artikel 34) waar je als VLOP naar moet kijken. Als je te weinig mensen hebt om het Nederlandse taalgebied goed te modereren, dan kunnen er dingen misgaan in Nederland. Dat is echter iets voor het risk assessment dat pas over een half jaar hoeft te verschijnen.

Arnoud

 

7 reacties

 1. Op zichzelf lijkt het me niet erg. De vraag is of Nederlandstalige Tweets (of zijn nu dat Xs ook, serieuse vraag) voldoende gemodereerd worden en of klachten over content adequaat worden afgehandeld. Als het antwoord ja is dan maakt het niet uit of ze dat laten doen door een enkel iemand of door honderd mensen die tweetalig zijn maar toevallig allemaal Engels of Duits als moedertaal hebben.

  Als het antwoord nee is, dan is dat het probleem en dat zou dan nog steeds een probleem zijn ook al hadden ze 1000 mensen met Nederlands als moedertaal.

  Vraag is dus: Is de contentmoderatie van X adequaat, of in elk geval voldoet die aan de wettelijke eisen?

  1. Mijn ervaring is dat de trollen 24 uur per dag actief zijn en dan zou je van een groter platform verwachten dat ze 24 uur per dag, 7 dagen in de week moderatoren beschikbaar hebben in de belangrijkere talen. Ik kom dan uit op vijf moderatoren voor het Nederlands: vier voor de ploegendienst en een als vervanging bij vakanties en ziektes.

   Maar ja, misschien is dat over een paar jaar niet meer relevant voor eX-Twitter omdat het dan geen groot platform meer is.

    1. Dat is toch allemaal niet belangrijk, hoeveel medewerkers ze hebben en hoe ze omgaan met vakanties en zo? Het gaat er om dat ze Nederlandstalige berichten afdoende kunnen modereren en dat ze aan de wettelijke eisen voldoen. De rest is de ondernemersvrijheid van Twitter. Als zij zich aan de regels kunnen houden en adequaat kunnen modereren met slechts een blinde analfabeet met een dienstverband van 8 uur per week die de helft daarvan ziek of op vakantie is, dan is het toch prima? Hoe groot het mod-team is maakt niet uit; een of duizend is onbelangrijk.

 2. Het enige wat je hier niet uit kunt halen is hoeveel mensen zijn die het Nederlands goed beheersen binnen X. Stel er zitten 10 personen die nu onder Duits staan of 10 personen die nu onder Frans staan die ook goed Nederlands spreken dan zou dat geen probleem mogen zijn. Het gaat om het taalniveau en juist dat ontbreekt hier.

  Dit overzicht zegt daarmee eigenlijk net niets. Een toevoeging van het aantal overige medewerkers die een taal goed beheersen is nuttig om er iets over te zeggen.

 3. Even kritisch lezen: per taal het aantal aangestelde medewerkers dat die taal “proficient” beheerst. (1) Er staat “proficient”, wat aanmerkelijk zwakker is dan “fluent”. (2) Er staat niets over de omvatting van het dienstverband. Misschien zijn die mensen maar voor 1 uur per week aangesteld. (3) Een aangestelde medewerker kan meerdere talen beheersen en dus meerdere keren meetellen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.