Forumlid worden als minderjarige vereist toestemming ouders

“Ik stem toe met de voorwaarden en ben ouder dan 13 jaar.” Wie zich op een Nederlandstalig forum registreert dat phpBB gebruikt, moet op deze zin klikken om de registratie te voltooien. Die zin is rechtstreeks afkomstig uit de Amerikaanse versie, waar de Children’s Online Privacy Protection Act eist dat forumbeheerders uitdrukkelijke toestemming van de ouders moeten vragen voordat ze personen onder de 13 jaar lid mogen laten worden van het forum.

De Nederlandse wet is veel strenger. Voor personen onder de zestien jaar is toestemming van diens ouders of verzorgers nodig.

Minderjarigen (personen onder de achttien) kunnen alleen overeenkomsten sluiten als zij daarvoor toestemming hebben van hun ouders of verzorgers. Een overeenkomst zonder toestemming kan altijd door de ouders worden teruggedraaid. De wederpartij heeft dan pech; hij kan zich niet beroepen op bijvoorbeeld het feit dat hij dacht dat de koper meerderjarig was. Registratie bij (lid worden van) een forum is ook een overeenkomst en valt dus ook onder deze regel.

De toestemming wordt verondersteld te zijn gegeven als de overeenkomst voor personen van diezelfde leeftijd gebruikelijk is. Een twaalfjarige kan dus rechtsgeldig een blikje cola kopen op het station. Een zeventienjarige kan een mountainbike kopen. De ouders van deze twee kunnen daar niets tegen beginnen.

Internet is natuurlijk erg populair onder jongeren, dus je kunt goed verdedigen dat lid worden van een internetforum gebruikelijk is. Daarmee is het voor jongeren toegestaan om zich zonder expliciete toestemming van hun ouders op te geven. Zou je denken.

De spelbreker hier is namelijk de artikel 5 van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Bij registratie op een forum geef je namelijk persoonsgegevens aan de site. Daarvoor is toestemming van de ouders nodig als de minderjarige de leeftijd van zestien jaren nog niet heeft bereikt.

En die toestemming moet altijd expliciet worden gegeven. De regel hierboven van “verondersteld te zijn gegeven” geldt hier niet.

Het “ik ben ouder dan dertien” moet in Nederland dus “ik ben minimaal zestien” worden.

En dat realiseren zich maar weinig sites. Habbo Hotel: “wanneer je jonger bent dan 12 jaar”). Myspace “verklaart en garandeert u dat … u 14 jaar of ouder bent”. Sugababes en Superdudes: “Je moet minimaal 13 jaar zijn om lid te mogen worden”. Hyves: stelt geen eisen. TMF: idem. De Nederlandse vertalers van phpBB bevelen zelfs aan de hele controle te verwijderen.

De Richtsnoeren persoonsgegevens op internet van het College Bescherming Persoonsgegevens leggen uit waarom:

De dagelijkse gang van zaken op internet is dat veel jongeren gedetailleerde informatie over zichzelf en hun vrienden en kennissen publiceren op internet, op een eigen website of in sociale netwerkomgevingen. Zo lang de betrokkenen geen hinder ondervinden van dergelijke publicaties, kan het wettelijk toestemmingsvereiste daarbij soms zinloos lijken. Bij publicatie op internet moet echter rekening worden gehouden met het feit dat de gevolgen pas jaren later merkbaar kunnen worden, door koppeling van gegevens over een persoon door de tijd heen, of omdat een jongere zich in een nieuwe omgeving (bijvoorbeeld bij wisseling van school) op een andere manier wil kunnen ontwikkelen dan voorheen.

Arnoud

5 reacties

 1. Ik hier een vraagje over: Hoe kun je dit als forumbeheerder controleren? Je kunt toch moeilijk zeggen:”Registreren is gratis,maar we willen wel even een kopie van je paspoort!” Stel dat iemand dus lid wordt, terwijl hij/zij 14 jaar is (maar beweert dat hij/zij 18 is) en er gebeurt iets. Is de forumbeheerder dan aansprakelijk te stellen voor de geleden schade van de 14-jarige? Een forumbeheerder kan toch niet ruiken dat de 14-jarige liegt over zijn/haar leeftijd?

 2. Geldt dit ook voor Nederlandstalige sites op een .com of .org domein waarbij de server zich in het buitenland bevindt? Maakt de nationaliteit van de eigenaar/beheerders ook nog enig verschil? En ten slotte, hoe ver moet je gaan in deze leeftijdscontrole? Is een vinkboxje plaatsen al voldoende? Hoe zit het met multi-player/online spellen waarbij je dus aparte client software op je PC moet installeren? (SecondLife en WOW bijvoorbeeld.) En wat als iemand nog net niet 16 is maar dit jaar wel 16 zal worden? (Bijvoorbeeld iemand die eind februari jarig is.)

  Maar goed, dit betekent dus dat de afspraak tussen forum en minderjarige ongeldig verklaard kan worden. Een forum komt er dan achter dat een bezoeker minderjarig was op het moment van registreren en onderneemt dus meteen actie. Kan het forum dan de ouders verantwoordelijk houden omdat hun kind zonder toestemming toegang heeft gekregen tot het forum en zodoende dus voor overlast heeft gezorgd? Immers, als een minderjarige een kras op mijn auto zet kan ik ook claimen bij de ouders, dus als een kind online overlast veroorzaakt, kan ik dan ook de schuld bij de ouders leggen? (Er van uitgaande dat ik een validatie-methode heb die voldoet aan de regelgeving, natuurlijk.)

  Hoe zit het eigenlijk als ik op mijn site een robots.txt bestandje plaats die tegen alle search engines zegt dat ze mijn site niet mogen indexeren of archiveren, en ik daarnaast iedere gebruiker de mogelijkheid bied om zelf zijn gegevens weer van de site te halen. Dan blijft -in principe- deze gegevens niet eeuwig online maar alleen zolang de gebruiker dit wil.

 3. De nationaliteit van de beheerder of de plaats van de servers zijn niet doorslaggevend. De toepasselijke wetgeving hangt nooit af van ??n factor, het is altijd een combinatie van gegevens. Een Belg kan met een serverpark in de VS een dienst leveren die onder Nederlands recht valt.

  Goeie vraag of de beheerder de ouders aansprakelijk kan houden. Ik vermoed van niet, omdat het idee achter de wet is dat de beheerder de leeftijd had moeten controleren. Als hij dat niet doet en dan schade lijdt, zou dat (eigen schuld) voor zijn rekening moeten komen. Misschien dat dat anders wordt als de minderjarige bewijs vervalst.

 4. Ik beheer ook een community waarbij mensen akkoord gaan met bepaalde voorwaarden voordat zij zich (kunnen) registreren op de website. Maar ik vind het te ver gaan om copy van een ID te vragen etc. want hoe veilig is dat? Om zomaar even een kopie van je ID op te sturen, zoals Monique heeft geschreven.

  Zij kunnen altijd een ‘fake’ leeftijd opgeven en als beheerder kan je dat nooit controleren.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.