Deze e-mail is [wel/niet/misschien] voor blogpublicatie bestemd

U kent ze ongetwijfeld ook: de vaak ellenlange disclaimers op e-mail. Vaak vanuit de gedachte “baat het niet, dan schaadt het niet”, en ook wel omdat het wel heel formeel en juridisch staat natuurlijk.

Maar wat vindt u van deze?

This email is: [ ] bloggable / [ ] private / [X] (ask first)

Dat zou een hoop onduidelijkheden wegnemen over hoe een e-mailtje nu bedoeld is. Wil de afzender nu genoemd worden bij zijn linktip, of liever niet? En was die vraag nu voor publicatie bestemd?

De juridische status van e-mail is nog steeds niet duidelijk.

Overigens vind ik proclaimers beter dan disclaimers. Zeg wat je biedt en wat er wel mag, in plaats van wat je allemaal niet doet en wat er eigenlijk niet mag met je werk.

Arnoud

5 reacties

  1. Disclaimers zijn natuurlijk korter en dus effici?nter, aangezien je meestal meer wel mag met een tekst dan niet. Daarnaast heeft sommige e-mail een internationaal karakter en in sommige landen is het verplicht een (voorgeschreven) disclaimer onder e-mail te zetten. Soms heb je dus geen keus.

    Het zou mooi zijn als de wettelijke status van e-mail internationaal duidelijk werd, dan zouden die rare disclaimers niet meer nodig zijn. Ze brengen mijn spamfilters in de war.

  2. Ik dacht dat er in een groot aantal staten van de VS jurispudentie was die disclaimers onder mail verplicht maakt (of dat in een wet is vastgelegd, weet ik niet). Dit is de reden waarom een aantal mailservers en spamfilters de optie bieden om domain-wide disclaimers aan een mail te plakken. Of in ieder geval: dat is wat ze er zelf over zeggen; ik heb het niet gecontroleerd.

  3. Ik weet eigenlijk alleen dat de Amerikaanse belastingdienst zulke disclaimers vereist als je over belastingen praat (Circular 230). Dat mag alleen als je alle feiten kent van de klant, of als je er bij zet dat het algemene informatie is en niet opgevat mag worden als belastingadvies.

    Ik heb nog nooit gehoord van jurisprudentie waarin een disclaimer onder een e-mail nuttig was. Maar ik zal eens zoeken.

    Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.