Opzegkosten bij een ADSL-abonnement

Een gratis ritje op een kameel en dan bij het af willen stappen horen “oh ja, dat kost tien dollar.” Het is mijn broer overkomen. Natuurlijk is dat niet legaal: de prijs moet je verteld worden voordat je op het aanbod ingaat.

En, zo vroeg een lezer me, geldt dat ook voor abonnementen?

Pardon, zult u denken, wat moet ik me daarbij voorstellen. Nou simpel: een ADSL-abonnement zonder aansluitkosten, maar € 74,95 voor “Kosten beëindiging abonnement”. SurfSnel ADSL van onderwijsinternetdienstverlener InterNLnet. Of 30 euro opzegkosten bij een Internetbellen abonnement van Abel Telecom. Of 39 euro afsluitkosten bij Quicknet. Of 75 euro opzegkosten bij Qfast. En zo zijn er nog wel meer.

(update 3 november 2009: wellicht handig om te weten dat per 1 juli 2009 het verboden is om in telecomcontracten opzegkosten in rekening te brengen, ongeacht welke smoes men daarvoor heeft. Dit blijkt uit artikel 7.2a Telecommunicatiewet. Zie ook deze blogpost over de wetswijziging in kwestie.)

Het wordt hier vooraf netjes en duidelijk vermeld, dus je weet waar je aan toe bent als je zo’n abonnement neemt. Niks mis mee, zou je denken. Niet helemaal: we hebben ook nog zoiets als de grijze lijstvan “vermoedelijk onredelijke bedingen” in algemene voorwaarden. En daar staat op:

Vermoedelijk onredelijk bezwarend is een beding dat voor het geval de overeenkomst wordt beëindigd anders dan op grond van het feit dat de wederpartij in de nakoming van haar verbintenis is tekort geschoten, de wederpartij verplicht een geldsom te betalen, behoudens voor zover het betreft een redelijke vergoeding voor door de gebruiker geleden verlies of gederfde winst.
Dit betekent dus dat bij een ‘gewone’ opzegging door de gebruiker er geen boete in rekening gebracht mag worden, tenzij daar een hele goede reden voor is. Of tenzij het gaat om een redelijke vergoeding voor de aanbieder. Daarom is een boeteclausule bij voortijdig opzeggen redelijk: de aanbieder rekent op een jaar lang inkomsten, en die loopt hij mis doordat de afnemer er ineens onderuit wil terwijl hij had beloofd een jaar lid of abonnee te blijven.

Dat is hier niet aan de orde. Wel zitten er voor providers kosten aan het afhandelen van een opzegging. Bij ADSL is er namelijk het punt dat vrijwel alle ADSL-aanbieders het telefoondraadje van KPN huren om hun dienst te kunnen leveren. KPN rekent aan- en afsluitkosten om dit voor elkaar te krijgen. Het is dan wel zo transparant om dat aan je klant door te berekenen. Het alternatief zou zijn om het te verstoppen in het maandbedrag, en dan betaal je eigenlijk meer als je lang abonnee blijft. Wat ook weer raar is.

Arnoud

12 reacties

 1. Ik maak nu exact hetzelfde mee, ben 3 jaar bij Internlnet klant, en op voorhand is er niemand geweest die mij gewezen heeft op de 75,- euro die je moet betalen bij beeindiging abonnement. Staat ook niet in mijn overeenkomst! Ook in de algemene voorwaarden wordt daar niet over gerept, en op hun site staat zelfs ergens in hun FAQ dat beeindigen van je abonnement GRATIS is. Daar wil ik ze aan houden. Ben nu bezig de hele boel uit te zoeken, ga desnoods naar de rechter.

 2. Zelfde ervaring: Ik ben nu voor de tweede keer in een aantal jaar overgezet van de ene provider naar de andere. Bij Quicknet begonnen en dit was een prima provider. Toen overgezet naar Pilmo en dit was, met name tijdens de opstart, een drama. Nu ben ik weer verplicht overgezet naar Internlnet, omdat Pilmo ermee opgehouden is.

  Tijdens deze overgang begonnen de problemen alweer met met name de telefoon en dat heeft mij doen besluiten naar een stabiele provider (xs4all) over te stappen. Maar nu komt het: Ik krijg van Internlnet een rekening van ???75,- afsluitkosten. Bij Pilmo stond in de voorwaarden dat een redelijk bedrag in rekening gebracht mocht worden bij afsluiting. Bij Internlnet staat in de voorwaarden echter niets hierover (wel AANsluitkosten). Op de site staat dit bedrag wel, maar daar heb ik niet gekeken, aangezien ik zelf niet voor Internlnet gekozen heb, maar verplicht ben overgezet.

  Kan men dit zomaar doen? Ik ben niet geinformeerd over dit bedrag, ik heb niets getekend en er staat niets in de algemene voorwaarden terwijl de aansluitkosten daar wel specifiek vermeld worden.

  Ik heb de incasso van de ???75 in ieder geval terug laten boeken. Zou graag vernemen of er meer mensen deze zet hebben gedaan.

 3. Wij zitten nu in dezelfde situatie als Hugo en hebben dezelfde ervaringen: van Quicknet naar Pilmo naar InterNLnet. Doordat Ziggo steeds meer duwt richting digitale TV hebben we nu gekozen voor triple play. En we krijgen inderdaad van InterNlNet een rekening “afsluitkosten”. Hoe is het afgelopen, Hugo??

  MvG Nico-Jan

  Overigens hebben we dus sinds 3 dagen geen telefoon (goede overstapservice!!).

 4. Ik zelf zit bij Qfast en betaalde aansluit kosten. Nu wil ik overstappen naar een andere provider en nu moet ik afsluit kosten (Euro 75) betalen. Ik zit nu meer dan 2 jaar bij Qfast,maar wat is nu een redelijke opzegtermijn en kosten wat betreft het afsluiten???

  MvG Henk

 5. Zelfde hier 75 euro afsluitkosten. Niks over gelezen ( was eerst AbelTelecom dat later is overgenomen door InterNLnet )

  Over de Borg van het modem dat ik heb betaald des tijds aan Abel praat men ook niet over.

  Zal het bedrag eerst weer laten terugstorten.

 6. Hallo,

  wat is de rede dat de QFAST klanten overstappen naar een andere provider. ik twijfel zelf naar Qfast over te stappen van telfort. Omdat ik tot nu toe goede berichten over Qfast heb gelezen. uiteraard staat wel netjes vermeld dat je bij be?indiging 75??? moet betalen, hiermee ga je immers akkoord. vooral als je een nieuwe provider kiest en je bent ervan op de hoogte. helaas is dat wel nog een puntje waardoor ik nog twijfel om over te stappen naar QFAST. andere optie is ziggo.

  Waarom gaan jullie weg bij QFAST, ontevreden erover? ik ben benieuwd hierna!

 7. De reden dat ik weg ben gegaan bij QFast is de snelheid in mijn wijkcentrale, helaas kan ik slechts 8Mbit krijgen. Ziggo levert voor ongeveer een zelfde bedrag 20Mbit. QFast heeft goede service en de stabiliteit van de lijn was bij mij altijd dik in orde. Nog nooit een probleem gehad, en gratis bellen naar vaste nummers binnen NL. Het feit dat ze het van te voren aankondigen maakt het natuurlijk nog niet rechtsgeldig.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.