Spamverbod uitgebreid: ook reclamemails naar bedrijven verboden

Spam is vanaf volgend jaar in Nederland geheel verboden, las ik bij Tweakers. Artikel 11.7 van de Telecommunicatiewet verbood al langer het ongevraagd sturen van commerciële, ideële of charitatieve mail, maar vanaf vandaag geldt dit verbod ook voor zulke mails aan bedrijven en ondernemers. Bedrijven of organisaties die dit toch doen zijn strafbaar en riskeren een boete van maximaal 450.000 euro, meldt het ministerie van EZ. Het wetsvoorstel treedt pas volgend jaar in werking. Helaas niet vanaf vandaag al, zoals het ministerie in eerste instantie abusievelijk meldde.

Een ander aspect van deze wetswijziging is dat contracten met telecommunicatieproviders nog maar beperkt verlengd kunnen worden. Concreet: de volautomatische verlenging met één of soms zelfs twee jaar is vanaf januari verboden.

Het nieuwe artikel 7.2a van de Telecommunicatiewet bepaalt:

 1. Contracten voor onbepaalde tijd mogen op elk moment kosteloos worden opgezegd, met een opzegtermijn van één maand.
 2. Contracten voor bepaalde tijd (bv. een jaarcontract) mogen een stilzwijgende verlenging bevatten, maar dan moet de consument na die eerste periode er kosteloos vanaf kunnen. Ook hier weer met een opzegtermijn van één maand.

Wat ik altijd wel mis is de opmerking dat dit met een gewone brief, of liefst nog per telefoon kan. Want reken maar dat een hoop providers nu schriftelijk en aangetekend opzeggen gaan eisen. Zo’n bepaling is helaas niet verboden.

Desondanks een goede stap.

Meelezende ondernemers: krijgen jullie veel Nederlandse reclamespam? Bij mij valt het wel mee eigenlijk.

Arnoud

20 reacties

 1. Wat voor gevolgen zou het niet meer met een jaar verlengen kunnen hebben voor bijvoorbeeld webhostingcontracten ?

  Daarbij worden vaak domeinnamen afgenomen die door de provider een, soms twee jaarlijks moeten worden vooruitbetaald.

  Krijg je dan een situatie dat de domeinnaamregistratie niet onder de telecomwet valt (het is een registergoed, geen communicatiedienst) en een webhostingdienst wel ?

  Met de spam valt het dankzij graylisting inderdaad erg mee. Wel krijg ik regelmatig ‘nieuwsbrieven’ van Nederlandse bedrijven over de meest onzinnige onderwerpen.

 2. Roger, deze regels gaan alleen over contracten tussen bedrijven en consumenten. De meeste webhostingcontracten zijn tussen bedrijven onderling, en die mogen afspreken wat ze willen.

  Het wordt wel interessant als een particulier een hostingcontract neemt voor zijn privewebsite. Geen idee of hij dan nog ‘consument’ is en wat dat betekent. Ga ik induiken.

 3. Wat ik me afvraag. Bedrijven die hun klanten via de e-mail op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen binnen een organisatie, is dat dan ook verboden?

  Wij hebben van veel van onze klanten hun e-mail adres, en mailen ze regelmatig met nieuwe producten. Maar moeten mensen dit specifiek aangeven dat ze dit willen? Of is het zomaar versturen van zulke mail aan zulke mensen ook verboden..

 4. Arnoud, mbt je reactie op Willem: moeten de klanten niet expliciteit (via opt-in) hebben aangegeven dat men e-mails wilt ontvangen? Als je van het briefpapier van een klant het e-mail adres in je database zet en vervolgens gaat mailen, is er toch geen sprake van expliciete toestemming?

 5. Martijn, artikel 11.7 Telecommunicatiewet eist dat je de klant informeert en een opt-out biedt. “mits bij de verkrijging van de contactgegevens aan de klant duidelijk en uitdrukkelijk de gelegenheid is geboden om kosteloos en op gemakkelijke wijze verzet aan te tekenen tegen het gebruik van die elektronische contactgegevens”. Verzet aantekenen is opt-out.

  Daarnaast moet dus in elke mail staan dat je er vanaf wilt.

 6. “Het wordt wel interessant als een particulier een hostingcontract neemt voor zijn privewebsite. Geen idee of hij dan nog ???consument??? is en wat dat betekent. Ga ik induiken.”

  Volgens mij is een webhost geen aanbieder van telecommunicatiediensten omdat deze geen netwerk(-toegang) aanbiedt. Ook hoeven hosters zelf bijvoorbeeld niet te voldoen aan de dataretentiewe, omdat hier enkel telecommunicatie-aanbieders bedoeld worden die als zodanig zijn aangemeld bij de OPTA (Bron).

 7. Ik krijg pas sinds de laatste tijd veel bedrijfsspam, tot een half jaar geleden had ik er nauwelijks last van.

  De nieuwe wet lijkt me voornamelijk voor spambeheer makkelijk. Tot nu toe moest ik telkens mijn headers bestuderen om te kijken of ik bij Spamklacht aangifte mocht doen.

 8. Wat ik altijd wel mis is de opmerking dat dit met een gewone brief, of liefst nog per telefoon kan. Want reken maar dat een hoop providers nu schriftelijk en aangetekend opzeggen gaan eisen. Zo???n bepaling is helaas niet verboden.

  Zo’n zaak is ooit eens voor de rijdende rechter gekomen. Mevrouw had wel per brief opgezegd, maar die brief was niet aangetekend verstuurd. Mevrouw heeft die zaak toen gewonnen omdat het volgens deze rechter onredelijk was om mensen op deze manier op kosten te jagen.

 9. Want reken maar dat een hoop providers nu schriftelijk en aangetekend opzeggen gaan eisen. Zo???n bepaling is helaas niet verboden.

  Is dat niet in tegenspraak met wat je op de pagina waarnaar je linkt schrijft over art. 6:236 sub l BW (waarbij ik verboden als nietig/vernietigbaar lees)?

  De gebruiker kan dus niet eisen dat alleen per aangetekende brief wordt gecorrespondeerd, maar hij mag wel eisen dat claims schriftelijk moeten, en dat hij ge?nformeerd moet worden over verhuismededelingen van de klant.

 10. Helaas is het erg stil geworden rond het initiatiefwetsvoorstel van Martijn van Dam (Kamerstukken 30520) over opzegging van abonnementen. Hierin is oa. geregeld dat je een overeenkomst op dezelfde wijze moet kunnen opzeggen als waarop hij is aangegaan. Dus als een overeenkomst elektronisch is aangegaan moet je ook elektronisch op kunnen zeggen.

 11. Sinds een Nederlandse groothandel een e-mail stuurde met ruim 900 zakelijke e-mailadressen in de To:-header ontvangen die adressen zeer regelmatig spam van andere Nederlandse bedrijven. Helaas stond mijn e-mailadres daar ook bij.

  1 stupide medewerker van een groothandel, en een dozijn stupide ondernemers: genoeg ingredi?nten voor heel wat ergernis.

  Het viel bij mij ook wel mee met de Nederlandse reclamespam. Sinds 6 maart van dit jaar helaas niet meer.

 12. Oh, en men gebruikt de lijst ook voor andere doeleinden. Kort na mijn vorige bericht spamde iemand van een bedrijf in Dokkum de vraag of iemand een product heeft liggen, dat de genoemde groothandel niet op voorraad heeft.

  Zucht.

 13. Daarbij ben ik ook van mening dat een domeinnaam idd een registergoed is en geen telecommunicatiedienst.

  Ik zou er dan ook voor pleiten dat consumenten de webhosting per maand op kunnen zeggen.

  Het probleem is alleen wel dat de huidige contracten zo in elkaar zitten dat deze per jaar vooraf worden gefactureerd. Hoe wil je dit op gaan lossen? Achteraf factureren is geen optie m.i.?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.