Wanneer moet je een geband persoon teruglaten op je forum?

Van forums verwijderd (geband) worden is een regelmatig terugkerend onderwerp hier. Logisch ook: de gemoederen lopen hoog op en dan wordt er al snel met juridische taal gegooid. Hier weer een lastige die we nog niet gehad hebben.

Eén van onze bezoekers had nogal ongezouten en vaak grove meningen gepost op ons forum. Vanwege taalgebruik en klachten van anderen is zij na een paar waarschuwingen tijdelijk geband. Na die ban kwam ze weer terug en begon alles van voren af aan. Toen hebben we haar permanent verbannen, zoals ook in ons reglement staat. Toen kwam ze vanaf een ander IP-adres terug met een andere usernaam, die we vervolgens ook weer opgeheven hebben. Nu schrijft zij: “ik wil alleen maar op het forum kunnen posten. Jullie bans zijn een schending van mijn vrije meningsuiting en ik ga daar stappen tegen ondernemen.”

Als site-beheerders heb je natuurlijk het recht om je site in te richten zoals je wilt. Maar als je je site openstelt voor anderen, dan kun je niet zomaar meer eenzijdig bepalen hoe alles verloopt. Je moet dan rekening houden met de belangen van je bezoekers.

Een goed huisreglement is dan van wezenlijk belang. Daarin zet je wat je wel en niet gewenst acht op je forum, en wat je gaat doen als mensen zich daar niet aan houden. Na een waarschuwing een tijdelijke en daarna een permanente uitsluiting is bijvoorbeeld een prima regeling. Zolang maar duidelijk is wat de regels zijn.

Desondanks kunnen forumbeheerders of moderators niet zomaar elk bericht om elke reden verwijderen of aanpassen. Iemands meningsuiting is beschermd, en er moet dus een geldige reden zijn om dat te doen. Bij illegale bijdragen (belediging, racisme, inbreuk op andermans rechten) is er evident zo’n geldige reden aanwezig. Reclame mag ook zomaar verwijderd worden. En berichten die off-topic zijn, kunnen verplaatst of eventueel verwijderd worden. Maar inhoudelijk ingrijpen bij on-topic discussies zou zeer uitzonderlijk moeten zijn.

Wie zich echter aantoonbaar misdraagt en bij herhaling de regels overtreedt, mag van een forum worden uitgesloten. Belooft hij dan beterschap, dan mag het forum hem terugnemen maar dat hoeven ze uiteraard niet te doen. Dat is dan de keuze van de beheerders.

Arnoud

11 reacties

 1. Ik vind het totaal onbegrijpelijk dat een houder van een forum niet gewoon helemaal zelf mag bepalen wie hij wel of niet bant. Het is ook totaal onzin dat een ban de vrijheid van meningsuiting schend. (zet je mening desnoods op je eigen webruimte van je ISP)

 2. Natuurlijk mag je zelf bepalen wat je met je website doet. Maar als je je site openzet voor anderen, dan geef je daarmee die anderen een bepaalde ruimte. Daar kun je dan niet zomaar meer inbreuk op maken. Net zoals een winkelcentrum niet zomaar meer mensen eruit kan zetten, ook al is het gebouw priv?eigendom.

  Arnoud

 3. Ha Arnoud! Is dit je onderbouwde eigen opvatting of een toelichting op het geldend recht? In het eerste geval ben ik het met je eens, maar in het tweede geval bevat je artikel toch wat weinig van die verschrikkelijke autoriteitsargumenten waar het recht nu eenmaal mee gevuld wordt. Denk je nu echt dat een voorzieningenrechter een forumbeheerder zou verplichten om een ban ongedaan te maken als hij van mening is dat er teveel is ingegrepen in een discussie?

 4. Het recht is ?berhaupt weinig meer dan eigen opvattingen, alleen wegen die van sommigen zwaarder dan die van anderen. 🙂

  In het Multimediamachines arrest (Hof Arnhem) werd expliciet afgewezen dat de beheerder van een forum “iedereen daartoe de toegang [mag] ontzeggen wanneer hem dat goeddunkt”. Wie zich aan de regels houdt, mag niet zomaar worden verwijderd. (De beheerder pleegde ook nog eens smaad door de persoon om een foute reden te verwijderen en die foute reden op het forum te melden)

  Als je als beheerder dus zomaar iemand die netjes inhoudelijk discussieert, van je forum gooit, dan heeft die iemand m.i. best een zaak ja.

  Arnoud

 5. Arnoud,

  Bedankt, ik wil een eigen forum op zetten voor electronica en eenmotor forum… en misschien ook wel voor andere sub site’s van mij.

  ik heb hier dus totaal geen ervaring mee maar las dit artikel van jou, nou da’s duidelijk .. je bent god niet als administrator.. hou e aan je eigen regelement en respecteer andermans neming want die kan idd anders zijn dan de alegemene mening.. maar misbruik is wel wat anders ( beledigingen e.d. )

  het is voor mij helemaal duidelijk hoe of wat… als je regelemant duidelijk is , is de koek gesneden.

  bedankt.

  mvg Ruben

 6. Op het moment ben ik op een internetgame aan het spelen en daar zijn dan de zogenaamde admins die ook een spelersaccount hebben en die ook meespelen. Toeval is wel dat sommige mensen nu thuis gebeld worden op hun huistelefoon en bedreigd worden door familie van de admins op die site. De beheerder zegt dat hij niet hoeft in te grijpen maar ik denk daar anders over, hoe zit dat nu eigenlijk?

 7. Beste S, als de bedreigingen niet via het forum of spel verlopen, dan weet ik niet wat de beheerder kan doen om in te grijpen. Als je de bedreigingen kunt linken aan accounts bij het spel, dan kun je van hem eisen dat hij bv. IP-adressen of e-mailadressen afgeeft waarmee jij aangifte kunt doen. Maar als je al weet dat het familie van hem is, dan kun je ook direct aangifte doen.

 8. De bedreigingen worden telefonisch gedaan door familie van iemand die admin is op zijn site. Het is waarschijnlijk dat naam en telefoonnummer zijn herleid van het emailadres of ip-adres. Ik vind dat hij dan verplicht is dat hij die mensen niet meer op zijn site toelaat als ze misbruik maken van persoonsgegevens.

 9. Ik ban geband op een forum waar ik al 5 jaar trouw postte en geapprecieerd werd. Ik had er ondertussen dan ook een hele online kennissenkring uitgebouwd. Ik kreeg echter ook vijanden die geen beter tijdsverdrijf leken te hebben dan zowat elke post van mij proberen te ’tackelen’. Deze posten onder een gewone nick maar bleken in de moderatie te zitten. In mijn ogen stalkten ze me online en ze beledigden me meermaals. Hoewel dit tegen het forumreglement was werd hier nooit tegen opgetreden. Nu ben ik zelf permanent gebanned zonder te weten waarom. Ik kan op geen enkele manier meer in mijn account of posten op dat forum. Indien ik het toch doe en aan de klokken luidt worden die posts plotsklaps verwijderd. De eigenaar van het forum contacteren leverde niets op. Hij vroeg me enkel waarom ik zou posten op een forum waarop ik door enkele leden zowat gestalked werd en reageerde nooit meer op mijn antwoord(den) daarop. Ondertussen staan er her en der (niet al te leuke en onware!) dingen van mij over dat forum en ik kan mij niet eens verdedigen.

  Wat kan ik nu doen? (Ik heb de eigenaar van het forum ondertussen ook al vijf mails gestuurd over een periode van een maand tijd omdat hij weigert te reageren. Kan hij me beschuldigen van stalking? En is continu negatief en persoonlijk op iemand reageren via een forum cyberpesten of stalking? Kan hier wettelijk tegen opgetreden worden?

  Alvast bedankt,

 10. Is het mogelijk om op bericht 9 te reageren?

  Ik zit ongeveer in hetzelfde schuitje. Echter werd ik niet gestalkt maar gaf ik mijn mening.

  Ik ben als moderator actief geweest op dat forum en ben daar ivm eigen principes mee gestopt. 2 collega’s daar werden beschuldigd van iets en moesten perse vertrekken. Aan het forum (4600 + gebruikers) is toen medegedeeld dat we alle 3 zelf zijn opgestapt. Ik heb toen een bericht geplaatst waarin ik heb vermeld dat het bestuur niet de waarheid sprake en ik per email altijd bereikbaar was voor commentaar/uitleg.

  Vervolgens ben ik gebant, en wordt er niet gereageerd op emails of dergelijke.

  Ik kan mij niet meer verdedigen daar. Mag dit zo maar? Kan ik eisen dat dit ongedaan gemaakt wordt?

  Hoop van jullie te mogen horen.

  met vriendelijke groet, Sander

 11. Het is heel moeilijk om iets te doen tegen forumbeheer dat zich misdraagt. Er is immers niemand bij wie je daarover kunt klagen, de forumbeheerder is de baas. De enige echte optie is naar de rechter stappen (zoals die meneer van Multimediamachines) en een rectificatie eisen plus toelating terug op het forum. Maar vraag je wel af of alle tijd, geld en gedoe die dat kost het waard is.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.