Ruzie bij Fok! over lezen van privéberichten door beheer

Geenstijl lacht zich rot: op concurrerend forum Fok! is een grote ruzie aan de gang over het lezen van privéberichten door het beheer. Fok! biedt namelijk gebruikers de mogelijkheid om elkaar persoonlijke berichtjes te kunnen sturen (in forumjargon ook wel pb’s of pm’s geheten). In de policy belooft het beheer deze niet te lezen, maar dit zou toch gebeurd zijn. Als gevolg van de ruzie is nu het hele systeem van persoonlijke berichten platgegooid door het beheer.

Zoals gebruikelijk bij dit soort ruzies is het volstrekt onduidelijk wat er nu precies gebeurd is. Volgens twee Fok!kers merkten zij dat webadressen die zij alleen in privéberichten hadden uitgewisseld, waren opgevraagd door iemand anders. Dat was voor hen aanleiding om een honeypot op te zetten: men kondigde aan een kopie van de hele Fok!-site op te gaan zetten en alle bezoekers daarheen te halen. Als beheer van Fok! werkelijk meelas, dan zouden ze daar gegarandeerd actie op ondernemen natuurlijk.

De beheerder zelf meldt juist dat hij pas na tips van derden over deze kopiesite besloten had de privéberichten te gaan lezen van de vermoedelijke daders.

Het is juridisch echter zeer twijfelachtig om om wat voor reden dan ook berichten te lezen die bedoeld zijn voor privécommunicatie, zoals ik vorig jaar al schreef. Voor beheerders van forums kan het zelfs een strafbaar feit zijn om kennis te nemen van gegevens die gebruikers uitwisselen (art. 273d Wetboek van Strafrecht) wanneer hij daar geen toestemming voor heeft.

De beheerder beroept zich op de privacy-policy van dit systeem. Die vermeldt dat berichten gecodeerd zijn zodat beheerders ze niet zomaar kunnen lezen. Echter, “Misbruik van het systeem wordt niet getolereerd” en “In dit geval hebben de administrators de mogelijkheid om berichten te decoderen en alsnog in te zien”. Dat is een bindende voorwaarde, die de eventuele strafbaarheid van het inzien opzij zet.

De vraag is echter wel wat dan het “misbruik” is. Of het opzetten van een concurrentsite misbruik is, betwijfel ik. Zeker nu die site helemaal niet blijkt te bestaan, kun je moeilijk volhouden dat er sprake is van misbruik.

Arnoud

5 reacties

  1. Inderdaad, in die post van vorig jaar schreef ik dat pb’s op forums gewoon een privacyverwachting hebben die de beheerder niet zomaar kan schenden. Het heet privebericht, en dan gaat iedereen er vanuit dat het ook prive is. Dat kun je niet in algemene voorwaarden opheffen. Mij leek de enige mogelijkheid als er bij elk bericht staat “LET OP HET BEHEER LEEST MEE” of iets dergelijks.

  2. Hey Arnoud,

    De beheerder kon natuurlijk onmogelijk weten dat het ‘misbruik’ uitlokking was he? Volgens mij speelt zicht dit juist af op het deel waar de beheerder zijn of haar informatie heeft gekregen van derden (of juist niet).

  3. Inderdaad Roy, de belangrijkste vraag is dus hoe de beheerder er op gewezen werd dat mensen deze ‘coup’ van plan waren. Als hij werkelijk een tip van een derde kreeg, kan ik begrijpen dat hij pb’s gaat lezen. Maar als dat een verzonnen excuus was (het is tenslotte een oude truc dat je “een anonieme tip in de brievenbus vond”), dan zou er dus sprake zijn van structureel pb’s lezen.

    Overigens vraag ik me af of je dit onder ‘misbruik’ kunt rekenen. Bij misbruik denk ik eerder aan spam, virussen en dat soort rommel. Misbruik van het pb-systeem zelf dus. Als mensen een moord plannen via pb’s op Fok!, is dat dan misbruik van het pb-systeem?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.