De verkoop van opgevoerde kabelmodems

| AE 1414 | Security | 4 reacties

In de VS is een man aangeklaagd wegens het verkopen van gekraakte docsis-kabelmodems van Motorola, meldde Tweakers dinsdag. De man verkocht kabelmodems die voorzien waren van gemanipuleerde firmware, waardoor gebruikers de maximale upload- en downloadsnelheid vrijelijk konden instellen of een mac-adres konden klonen. Wired wist dat dit illegaal was, maar een echt duidelijke grond zag ik niet. Zou het in Nederland mogen?

Het meest relevante artikel lijkt me het verbod op het kraken van betaaldiensten (art. 326c Strafrecht): wie “met het oogmerk daarvoor niet volledig te betalen” gebruik maakt van een telecommunicatiedienst, pleegt een misdrijf. Daarvoor moet je wel een technische ingreep plegen of valse signalen genereren – en dat doe je met zo’n opgevoerd modem. Wie middelen voor die technische ingreep ter verspreiding aanbiedt, kan tot twee jaar cel krijgen.

Hoewel dit artikel voor betaaltelevisie is geschreven, zou het ook best kunnen opgaan bij internet via de kabel. Alleen: dan moet er wel per megabyte worden afgerekend, en niet zoals bij de meeste providers een vast bedrag per maand. Want zolang je je abonnementsgeld betaalt, is niet voldaan aan het “niet volledig betalen” uit het wetsartikel.

Computervredebreuk dan? Je zou kunnen zeggen dat je binnendringt in het modem. Maar dat gaat niet op: het is een zelf gekocht modem. En ook bij een modem in bruikleen (de Nederlandse situatie) lijkt het me niet wederrechtelijk om het apparaat aan te passen, zolang het maar in originele staat terugkomt.

Binnendringen in het kabelnetwerk dan? Dat is geen computervredebreuk in de zin van de wet, je kunt alleen binnendringen in een geautomatiseerd werk oftewel een computer. En om nou te zeggen dat je binnendringt op de router bij de kabelboer gaat misschien ook weer wat ver.

Wel lijkt het me dat je hiermee wanprestatie pleegt: je doet iets dat tegen de afspraak met de provider is. En op die grond mag de provider je abonnement opzeggen. Vaak staat in algemene voorwaarden expliciet dat je alleen hun apparatuur mag gebruiken en deze niet mag modificeren. Maar zelfs als het er niet staat, lijkt me dit toch zodanig onredelijk dat de provider je nog steeds mag afsluiten.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Het “oogmerk daarvoor niet volledig te betalen” lijkt me niet problematisch anders. Als je /niet/ per megabyte betaalt betaal je immers “per megabyte per seconde”; de snelheid van het abonnement is de belangrijkste karakteristiek en (normaliter) datgene wat de prijs bepaalt. Als je dus gebruik maakt van hogere snelheden dan waarvoor je betaalt betaal je niet volledig.

  Als we /erg/ hard willen komma-forniceren kunnen we nog vinden dat de provider dan eigenlijk wel ook een abonnement moet aanbieden dat overeenkomt met de technische maximum snelheid van het modem maar dat is het wel zo’n beetje lijkt me.

 2. Wel lijkt het me dat je hiermee wanprestatie pleegt: je doet iets dat tegen de afspraak met de provider is. En op die grond mag de provider je abonnement opzeggen. Vaak staat in algemene voorwaarden expliciet dat je alleen hun apparatuur mag gebruiken en deze niet mag modificeren. Maar zelfs als het er niet staat, lijkt me dit toch zodanig onredelijk dat de provider je nog steeds mag afsluiten.

  Het modem is bij veel providers het eigendom van de klant. Een contractueel verbod op het aanpassen van jouw eigendom is onredelijk, omdat de provider daarmee geen rekening houd met de belangen van de klant.

  Er zijn nog wel meer redenen te bedenken waarom de klant zijn of haar modem zou willen aanpassen dan enkel en alleen het belang van de provider schaden. Zo heb ik mijn modem aangepast om niet langer een PPTP verbinding op te hoeven zetten, die regelmatig uitviel. Een netwerk is gewoon makkelijker te beheren als de modem de verbinding onderhoud en pakketjes door stuurt. Het voordeel dat ik hier uit behaal schaad de belangen van de provider in zijn geheel niet. Artikel 7:15 lid 1 BW verbied de provider trouwens om in de algemene voorwaarden bijzondere lasten en beperkingen op te nemen.

  Het belang dat de provider heeft om de verbinding af te knijpen natuurlijk ook prima realiseren buiten het bereik van de gemiddelde gebruiker. En dan zou computervredebreuk of het binnendringen in een kabelnetwerk wel een mogelijkheid zijn.

  Een voorwaarde die je verplicht om bij hen een modem te kopen acht ik eveneens onredelijk, omdat de klant daarmee onnodig op kosten gejaagd wordt.

  Als de provider je een modem te leen geeft dan kan ik me er wel wat bij voorstellen, maar dan moet de provider ook opdraaien voor de kosten als de modem defect raakt.

 3. Wat nou als je zelf al het duurste abbo hebt bij je kabelboer van zeg 80mb/s en je betaalt hier 50 euro per maand voor, kan ik me voorstellen dat het geen probleem is wanneer jij je modem zodanig modificeert dat de maximum snelheid verhoogt wordt naar 160mb/s mits je dan ook gewoon 100 euro per maand betaalt (of dat nou op de factuur staat of niet).

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS