Gereformeerd versus stijlloos: SGP wil domeinnaam terug van GeenStijl

sgp-geenstijl-powned.pngZou het er dan toch eindelijk eens van komen: een juridische procedure tegen shockblog GeenStijl? De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) eist de door GS geregistreerde domeinnaam “staatkundiggereformeerdepartij.nl” op, meldde GeenStijl zelf. GS is bereid tot een schikking mits men 6,66 euro betaalt als bijdrage in de kosten van overdracht.

Nou heb ik veel sympathie voor de vrije meningsuiting (en lees ik GS dagelijks), maar dit gaan ze toch echt verliezen. De domeinnaam is letterlijk dezelfde als de naam van de SGP, zodat er verwarring kan ontstaan met “een naam van een in Nederland gevestigde vereniging of stichting waaronder eiser duurzaam aan het maatschappelijke verkeer deelneemt”. Een vereniging (zoals de SGP) heeft namelijk automatisch een recht om verwarrend gelijkende domeinnamen op te eisen. Bovendien heeft de SGP haar naam als merk (Beneluxmerk, nummer 0823218) laten registreren.

Als verweer zou GS nog kunnen aanvoeren dat de site een legitiem doel dient, zoals kritiek op de SGP. De site die er nu staat, heeft dat volstrekt niet.

Aan de andere kant: voor een bedrag van 6,66 kom je niet ver bij die arbitragecommissie, die willen 1500 euro om überhaupt je klacht in behandeling te nemen. Dus als ik de SGP was, zou ik 6,67 (ja, 67) overmaken en de domeinnaam opeisen. Wat zouden jullie de SGP adviseren? Principieel naar de rechter?

Arnoud<br/> PS: ja het heeft iets ironisch om dit op zondag te bloggen.

40 reacties

 1. Het is precies waar GeenStijl voor staat: stijlloos. In dat opzicht kun je ze dus niks kwalijk nemen. Ik meen dat GeenStijl nog nooit daadwerkelijk een rechtszaak tegen zich heeft zien voeren, dus wat dat betreft zou de SGP een primeur hebben, zeker omdat ze hem waarschijnlijk nog zullen winnen ook. In de meeste gevallen blaast de GS redactie hoog van de toren en opereren ze n?t binnen de marges van de wet zodat ze niet aan te klagen zijn, maar nu gaan ze bewust te ver. Daarom doen ze ook een belachelijk laag schikkingsvoorstel omdat het voor een organisatie als GeenStijl toch wel h??l veel gezichtsverlies zou betekenen als ze van een partij als de SGP, waar ze doorgaans veel kritiek op hebben, hun eerste rechtszaak zouden verliezen.

  Ik zou de SGP dus inderdaad adviseren om principieel naar de rechter te stappen, hoewel ik eraan twijfel of de rechter GeenStijl ook zal veroordelen tot de proceskosten, omdat de SGP immers ook 6,66 euro had kunnen betalen en er dan heel makkelijk vanaf was gekomen.

  Hoe zit het overigens met de auteursrechtenschending die Geenstijl pleegt op die site? De soundtrack die je er hoort is ’the number of the beast.mp3’…

 2. Ik ben wel benieuwd wat een rechter er over te zeggen heeft. De schikking die geenstijl voorsteld is namelijk best redelijk. Voor ietjes minder dan 7 euro zal ik mijzelf niet al die rompslomp op de hals halen.

  En de grap die er wordt gemaakt door 6,66 te vragen is ook te kinderachtig voor woorden. De SGP kan volgens mij beter voorbij gaan aan het feit dat het een dubbele betekenis heeft en gewoon de 6,66 neerlegen. Of zal het te gevoelig liggen bij de mensen van de SGP? je zou toch zeggen dat ze daar boven moeten staan..

 3. het aanbod van geenstijl negeren staat gelijk aan diefstal van gemeenschappelijke gelden .. en het onnodig opzadelen van arbeid richting rechters/advocaten ..

  volwassen mensen mogen en kunnen zich niet laten leiden door en voor symboliek ..

  dat zou duiden op een geesteziekte ..

  aan de andere kant is troebel denken en valse sentimenten botvieren de tendens van de dag ..

  weet je wat .. als jullie er problemen mee hebben .. dan betaal ik wel effe ..

 4. Uiteraard snap ik de ironie van de 6,66 euro 🙂 Ik verbaas me er gewoon over dat GeenStijl de SGP hier in feite ‘uitnodigt’ om een procedure tegen ze te beginnen, waarvan ze weten dat ze hem gaan verliezen. Het was altijd wel een paradepaartje van GS dat ze nog nooit een rechtszaak hebben verloren, als je hun blogposts leest wanneer ze weer eens gesommeerd worden voor het een of ander, worden dan druipt er gewoon vanaf dat ze het graag een keer op een rechtszaak laten uitkomen.

  Vandaar dat ik de SGP zou adviseren om gewoon de overdracht van het domein af te dwingen en principieel niet die 6,66 euro te betalen, of ze er nou boven staan of niet.

 5. Het feit dat het domein 13 maanden in gebruik is door geenstijl.nl zegt ook veel: namelijk dat de SGP blijkbaar niet veel op heeft met Internet. Dat de SGP het domein op kan eisen en zal krijgen, al dan niet via een gang naar de rechter, staat vast. Wel vind ik het raar dat de SGP niet meteen alle relevante domeinnamen heeft laten vastleggen. Persoonlijk kan ik de humor wel inzien van het bedrag dat GS vraagt.

  Mijn advies zou zijn: Netjes het bedrag overmaken aangezien het geen onredelijke eis is en doorgaan met leven. Hoe langer ze daarmee wachten, danwel de gang naar de rechter maken, hoe langer ze de zaak (onnodig) rekken.

 6. Nou Arnoud, kennelijk leest GS jouw blog ook; http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/01/geenstijlgaatverliezenvans.html

  Ik zou gewoon lekker 6,66 euro overmaken, en dan eindelijk eens ophouden met moeiljk doen. Anno 2009 mag je toch verwachten dat op het moment dat je een merk registreert, ook meteen de daarop gelijkende domeinnamen registreert? Doe je dat niet, dan weet je dat dit soort dingen gaan komen…

  Freeaqingme

 7. Laat het maar op een rechtszaak aankomen, zou ik zeggen. Gratis publiciteit voor GeenStijl, die site (die de SGP toch graag uit de media wil houden, denk ik) wordt een nationale trekpleister en half Nederland zal die site bezocht hebben eer die juridische procedure afgerond is. Maar ja, dan heeft de SGP wel vastgehouden aan z’n principes.

  Met andere woorden: doe niet zo kinderachtig, SGP, en neem de kans die je op een silveren dienblad aangediend wordt. Doe je dat, is in ??n keer meteen die hele site uit de lucht. Doe je het niet, kent half Nederland ‘m. Doe je het niet, kun je op z’n minst een paar maanden wachten tot de juridische procedures afgerond zijn. Doe je het daarentegen weer wel, dan worden jullie de kosten en vernedering bespaard. Ik mag aannemen niet met een stelletje kleuters van doen te hebben, als ik het over de SGP heb: volwassen mannen (vrouwen niet, mag niet in de SGP) staan daar toch zeker boven? Okee, ze geloven nog in sprookjes, maar verder is er niks mis mee…

 8. Gezien het radicale gedachtengoed dat de SGP in zich heeft en uitdraagt snap ik niet dat deze partij ?berhaupt enig bestaansrecht heeft.

  Deze partij is ZEER gevaarlijk. Kippenvel bekruipt me iedere keer weer na gekweel van Van der Vlies.

  Een partij die de moderne technologie afkeurt heeft ook niets op het internet te zoeken (veel te veel duivelse invloeden:-). Schoenmaker blijf bij je leest en predik jullie primitieve gedachtengoed vooral niet op internet, daar hebben jullie niets te zoeken.

  Wie het eerst komt wie het eerst maalt, dus niks afgeven van welke internetadres voor welk bedrag dan ook. Dat is de marktwerking dat het kabinet voorstaat.

 9. SGP zou gewoon moeten betalen en verder niet moeilijk moeten doen. Maarja, dat is nog maar afwachten met zo’n principe-partij. Het ironische is wel, dat als ze zich aan hun principes houden en naar de rechter gaan, dat GS vervolgens gigantische reclameinkomsten op die site gaan binnenhalen.

 10. tsja, Geenstijl wint hier either way, of ze ontvangen het bedrag van 6,66 van de SGP of ze krijgen een flinke dosis mediaandacht. Geniaal.

  @ bovenstaand

  Inderdaad, en waarschijnlijk mag de SGP nog opdraaien voor de proceskosten ook aangezien ze hadden schikken voor net iets minder dan 7 euro.

  Ik hoop dat ze bijten.

 11. Het is hen die in de Heer zijn niet gegeven enige vorm van humor te begrijpen. Humor is des duivels, lijden en angst voor de wrake des Heren, dat is Christelijk. Ook niet inenten tegen polio en discrimineren is Christelijk. God is goed, maar zijn grondpersoneel is om op te schieten.

 12. @Lokado: inderdaad, da’s een mening, maar gebaseerd op wat ik weet van andere rechtszaken (en arbitrage-uitspraken) over dit verweer. Die verwijzingen vallen niet echt op, dus erg sterk vind ik het allemaal niet. De eerste indruk die ik kreeg, was “lekker SGP’tje pesten” en dat is m.i. onvoldoende om de overdracht tegen te houden. Maar als ik GS zou verdedigen bij de rechter, zou ik precies hetzelfde zeggen hoor.

 13. “Als verweer zou GS nog kunnen aanvoeren dat de site een legitiem doel dient, zoals kritiek op de SGP. De site die er nu staat, heeft dat volstrekt niet. “

  dat is wel een hele zwakke weerlegging van het argument, aangezien dat een mening is en niet een feit.

  als je het mij vraagt is het een hele goede vorm van kritiek op de SGP, er worden meerdere verwijzingen gemaakt naar het feit dat er geen vrouwen in de SGP mogen. Naar mijn mening dus volstrekt goede vorm van kritiek.

  overigens, als ik geenstijl was had ik mijn 6,66 ge?ist en in geval van overbetaling (de 6.67 dus) nog maals 6.66 administratieve kosten ge?ist.

 14. Je liegt: “Als verweer zou GS nog kunnen aanvoeren dat de site een legitiem doel dient, zoals kritiek op de SGP. De site die er nu staat, heeft dat volstrekt niet.”

  De site is overduidelijk kritiek op de vrouwendiscriminatie van de SGP, en dient daarmee dus een maatschappelijk verantwoord doel.

 15. Ik heb het niet zo op de SGP. Maar GeenStijl verslaat alles wat kinderachtigheid betreft. Vooral niet te veel op letten, die pubers… ze hebben het nu eenmaal niet gemakkelijk. 😉

  En die domeinnaam komt vanzelf wel een keer weer vrij. Of anders maar niet.

 16. Rechtzaak? Welke rechtzaak?! Er komt helemaal geen rechtzaak. De SGP stuurt een brief van een nagelbijter en voor de vorm wordt er nog vermeld dat bij ontstentenis een verzoek zal worden ingediend bij het SIDN tot overdracht. GS heeft al laten weten dat naam te zullen overdagen. En wie een beetje GS leest weet dat ze de boel even jennen met die adminstratieve 6.66 ???. ‘Omdat het kan’. Kinderachtige artikel en een hoop kinderachtige reacties van het anti-GS-peloton. Jongens slaap verder. GS is al over de meet. Een hoop heisa voor niets dus.

 17. @Sjaak: wat voor iets kinderachtigs heeft de SGP gedaan? Het enige is een brief met een verzoek de domeinnaam over te dragen, of mis ik iets?

  Als er iets kinderachtig is, is het toch wel wat GS van de site heeft gemaakt. Maakt verder niet uit, kinderachtig doen is niet verboden of zo.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.