Hoe lang moet een kadobon geldig zijn?

| AE 1412 | Informatiemaatschappij | 66 reacties

kadobon-cadeaubon-vvv-irischeque.jpgEen tijdje geleden viel het me op dat veel mensen mijn boek bij een boekwinkel bestelden. Dat vond ik wat raar – waarom bestellen ze niet direct bij Lulu of bij mij? Maar een kennis had de suggestie dat die mensen waarschijnlijk met boekenbonnen wilden betalen, en dat kan alleen bij erkende boekhandels.

Ik heb het niet zo op die bonnen, eigenlijk precies om die reden. Ik weet dat mensen het goed bedoelen en bang zijn dat een envelop met geld te saai is of zo, maar maakt u zich geen zorgen: ik heb geen enkele moeite met het aannemen van enveloppen met saai geld. Wilt u per se iets leuks kopen, dan graag een fles met bubbels.

Een andere reden om het niet zo op cadeaubonnen (of is het nou kadobonnen) te hebben, is dat er vaak een beperkte geldigheid aan vastzit. De hiernaast afgebeelde Irischeques zijn onbeperkt geldig, en boekenbonnen tegenwoordig ook, maar dat geldt lang niet voor alle bonnen.

Wel zit er een ondergrens aan die geldigheidsduur: een kadobon (of is het nou cadeaubon) moet minstens een jaar na verkoop geldig zijn. Dit omdat een waardebon (jaja) een vordering jegens de winkelier is. De regels over algemene voorwaarden bepalen dat zo’n vordering niet binnen een jaar mag vervallen. Maar dat betekent niet dat een geldigheidsduur van een jaar dus redelijk is. Zo mag je de zwarte lijst over algemene voorwaarden niet toepassen. Die biedt alleen verboden, maar geen toegelaten voorwaarden (‘verbod op a contrario-uitleg’ noemen juristen dat).

Het kan goed zijn dat een termijn van 2 jaar nog steeds onredelijk kort is. Wel moet je als consument aantonen dat het onredelijk is. Daarvoor zou je kunnen kijken naar het soort dienst dat je met de bon kunt krijgen. Is dat iets dat je normaal snel afneemt, dan is 2 jaar vervaltermijn wel redelijk. Voor een wintersportvakantie zou een jaar onredelijk zijn, want het is niet zeker dat mensen twee keer in twaalf maanden op wintersport gaan.

Het nut van zo’n vervaldatum heb ik eigenlijk nooit begrepen. Tuurlijk, gratis geld is altijd leuk, maar je geeft zo’n bon uit in de hoop dat mensen bij je komen kopen. Waarom is het dan erg dat iemand pas twee jaar later met een bon koopt?

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Heb februari 2011 kadobonnen gekrijgen met mijn afscheid bij TNT van TNT eigen kadoshop. Heb niet opgelet hoe lang ze geldig zijn, ben vier maanden weg geweest en kom nu tot ontdekking dat ze niet meer geldig zijn (9.9.2011) kontakt op genomen met TNT kadoshop en ik krijg als antwoord dat ik ze gewoon in de prullebak kan gooien. Vond het vreemd antwoord. Wat kan ik vervolg stappen ondernemen? (is het redelijk dat ze maar half jaar geldig zijn waarde ??? 100.00)

 2. @Pirkko Leppänen Even de originele post doorlezen:

  Dit omdat een waardebon (jaja) een vordering jegens de winkelier is. De regels over algemene voorwaarden bepalen dat zo???n vordering niet binnen een jaar mag vervallen.
  Je hebt dus een vordering jegens TNT en die vordering is gewoon minimaal een jaar geldig. Als TNT iets anders beweert handelen ze in strijd met de wet, volgens mij.

 3. Ik kocht een jaar geleden een cadeaubon bij een wellness centrum voor mijn ouders. Ik gaf hun dit af als nieuwjaarscadeau! Toen mijn moeder na ongeveer 6 maanden belde om een afspraak te maken, was de zaak 3 maand gesloten wegens renovatiewerken. Toen mijn moeder zei dat haar cadeaubon maar geldig was tot het einde van het jaar, heeft de vrouw na lang twijfelen de cadeaubon verlengd met 1 maand!! Toen mijn moeder gisteren opnieuw belde voor een afspraak, zei ze opeens dat heel de maand januari al volgeboekt is. Dus kregen ze een afspraak op 3 februari maar dan zou de cadeaubon net niet meer geldig zijn!

  Nu is mijn vraag.. Als je een zaak sluit voor 3 maand, zijn ze dan niet verplicht om de cadeaubon ook te verlengen met 3 maand? Staat dit nergens in de wet ofzo?

  Groetjes Kim

 4. Pas ook op met de Your Gift card. Staat helemaal niets op van een geldigheidsdatum maar zoekende in de algemene voorwaarden (alleen op de website te vinden) blijkt de kaart na 24 maanden te vervallen. Ik heb een kaart in september 2010 gehad maar als je op internet het saldo checkt blijkt de kaart niet te bestaan. Als je navraag doet bij Your gift krijg je een zeer botte reactie dat je de kaart niet zo lang moet laten liggen en dat degene die die kaart heeft gegeven de boel bedondert….en dat ik vooral geen kritiek moet gaan leveren op Your gift want het is allemaal onze eigen schuld.

  Omdat het allemaal digitaal is kun je helemaal niet zelf nagaan of Your Gift misschien zelf degene is die hier de boel bedondert. Kortom: koop nooit een Your Gift card!

 5. Nog een variante: de cadeaubons van Sunjets zijn niet alleen beperkt in tijd, maar de voorwaarden stipuleren ook dat de bon maar één maal gebruikt kan worden. Vrienden hebben een bon van 1.000 euro gekregen, daarmee al een reis van 300 euro gedaan, maar wilden nu de overige 700 euro gebruiken, maar dat kon dus niet meer. Is dat beding wel rechtsgeldig ?

 6. Had een kadobon van Gift-for-2 gekregen voor een High Tea voor 2 personen. De bon lag in de la en vrijdag 24 Februari besloten we de bon te verzilveren, maar toen bleek de bon geldig tot 24 Februari. Gebeld met gift-for-2 en ze stelden voor om direct een lokatie te boeken en het nummer wat op de cart staat alvast af te boeken. Zo gezegd zo gedaan, mijn dochter en ik heel gezellig naar de betreffende lokatie…Bleek dat ze de kaart al geblokkerd hadden!!! dus geen High Tea. Vanmorgen gebeld met Gift-for-2 en ja hoor….. Zij stonden volledig in hun recht want de bon was geldig tot 24 Februari en niet tot en met…. Wat het ergst is het volledige bedrag gaat naar Gift for 2…. DUS KOOP DAAR A.U.B NOOIT EEN KADOBON…

 7. momenteel een dispuut met http://www.vakantieveilingen.nl, in september een bon gekocht voor steengrillen in Kaatsheuvel op vrijdag, zaterdag, zondag of woensdag, als je belt alleen de woensdagen beschikbaar, door ziekte is gaan nu onmogelijk. bon vervalt 1 april. brasserie stuurt je naar vakantieveilingen(krijgen pas betaald als u bent geweest)vakantieveiling stuurt je naar de Brasserie, nu een mail gestuurt naar vakantieveilingen en verwezen naar deze site, laat verloop weten op deze site

 8. Antwoord gekregen van vakantieveilingen.nl dat het jammer is dat ik de bon niet kan gebruiken, en dat ik er met Duinlust in Kaatsheuvel uit moet komen, deze stuurden me al door naar vakantieveilingen.nl, verder is het hun probleem niet.Zogezegd geld inpikken en wegwezen

 9. Ik heb ook een Bongo en kwam er achter dat deze maar een half jaar geldig is. Nou weet ik van de Dixons (waar ik ooit een bon had) dat bonnen onbeperkt geldig moeten zijn en dat hier in 2009 of 2010 EU wetgeving over is gekomen. Bonnen zijn geld en geld is onbeperkt houdbaar (tenzij we van munteenheid wisselen). Kan iemand me de EU wetgeving bezorgen waar dit in staat, want dan kan ik Bongo daarmee om de oren slaan.

  Bongo reageerd namelijk zo: “Er bestaat geen wetgeving die uitgevers van cadeaubonnen verplicht om een onbeperkte geldigheid aan te bieden. Het Ministerie van Financiën heeft zelfs in een officiële reactie laten weten dat iedere uitgever van een cadeaubon zelf mag bepalen hoe lang de cadeaubon geldig is, mits dit duidelijk vermeld wordt op de bon.

  Door de vervaldatum meermaals weer te geven, proberen wij de kopers/krijgers van een Bongo dan ook zo goed mogelijk in te lichten: – U kan de geldigheidsdatum terugvinden op de achterkant van het doosje – Dezelfde datum wordt herhaald in het boekje – Tevens is de vervaldatum ook duidelijk genoteerd op de bon zelf

  Alle bonnen die in onze winkels worden verkocht hebben een minimum geldigheid van 6 maanden tot ongeveer een anderhalf jaar. Voor alle arrangementen die in de bon aan bod komen, wordt er een contract afgesloten. Dit is noodzakelijk voor ons om het arrangement aan een vaste prijs te kunnen garanderen. Helaas kan dit niet voor een onbeperkte tijd worden afgesloten, i.v.m. inflatie en dergelijke. Dit is de reden waarom er een vervaldatum op de bonnen staat vermeld.

  Aangezien wij graag onze flexibiliteit willen tonen aan onze klanten, bieden wij de mogelijkheid aan om de bon te verlengen tot 6 maanden na de vervaldatum. Wij zijn van mening dat deze periode voldoende tijd creeert voor onze klanten om alsnog hun Bongo om te ruilen en te verlengen. Van zodra dit gepasseerd is, is het boekhoudkundig onmogelijk bonnen nog te verlengen.”

  Dit verlengen kost echter geld terwijl 6 mnd echt belachelijk kort is en mij dus is verteld dat er wel degelijk wetgeving bestaat!

 10. Hoe zit het met een cadeaubon die je hebt gewonnen? Een kennisje heeft een cadeaubon gewonnen omdat ze een puzzel goed had ingevuld. De prijs was een waardebon voor de Zwaluwhoeve en die was geldig tot 1 juni. Nu heeft zij een knieoperatie ondergaan en daardoor was zij niet in de gelegenheid om tot nu toe gebruik te maken van de bon t.w.v. ??? 155,00 Ik heb voor haar de Zwaluwhoeve een mail gestuurd en de situatie uitgelegd, maar zij zeggen dat ze geen uitzondering kunnen maken. Is er een mogelijkheid dat zij toch nog dat arrangement kan krijgen? Ik ga er van uit dat het bedrag van ??? 155,00 betaald is door de Libelle die de prijs heeft uitgegeven. Ik zie gaarne Uw reactie tegemoet. Met vriendelijke groet, Gretha de Wit

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS