E-tickets voor de NS ruilen?

ns-eticket.pngEen lezer vroeg me:

Ik heb een e-ticket besteld bij de NS, maar stom genoeg de verkeerde datum aangeklikt. Nu staat er in de voorwaarden expliciet aangegeven dat er geen mogelijkheid tot omboeken of restitutie is, maar een bedrijf mag mijn rechten als consument toch niet inperken?

Een kaartje of ticket kun je niet ruilen of annuleren, ook niet als je het via internet bestelt. Je koopt eigenlijk geen product, maar een dienst: het vervoer op een gegeven datum. En dat soort diensten zijn expliciet uitgezonderd van het recht op retour bij de Wet Koop op Afstand.

Het maakt daarbij niet uit of je de kaartjes zelf uitprint (zoals bij het NS e-ticket), afhaalt (zoals bij NS Hispeed) of thuisgestuurd krijgt (zoals bij veel concertorganisaties). En ook niet hoe lang van tevoren je de kaartjes boekt. Je bent hier echt afhankelijk van de coulance van de organisator.

Wat ik me nu afvraag: waarom zou de wetgever dit hebben uitgesloten? Wat is er zo bijzonder aan het boeken van een dienst op een bepaalde datum dat deze niet ontbonden mag worden?

Update de rechtbank Amsterdam vindt doorverkoop van toegangskaarten voor een popconcert geen dienst maar een product:

In het bijzonder is niet gesteld of gebleken dat de verkoop van tickets als de onderhavige kan worden aangemerkt als een “dienst” nu er sprake is van de verkoop van voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk objecten.

Omdat de wederverkoper had verzuimd te melden dat de oorspronkelijke verkooporganisatie geen toestemming geeft voor wederverkoop en daarom de toegang kan weigeren, mocht de koper de transactie terugdraaien.

Arnoud

30 reacties

 1. Kan me voorstellen dat de wetgever dit doet voor diensten die speciaal voor de consument geregeld moeten worden omdat de wederpartij dan kosten moet maken om dit te regelen. Het lijkt me dat dat argument alleen niet geld voor de NS. ๐Ÿ™‚

 2. Wanneer je iets koopt voor een bepaalde datum moet de facilitator hier doorgaans rekening mee houden, wat betreft capaciteit en dat soort zaken. Een organisator van een open lucht festival zal niet blij zijn wanneer een dag voor het concert 70% van het publiek toch maar besluit zijn kaartje in te leveren omdat er regen is voorspeld.

  Bovendien lijkt omboeken dit fraude in de hand te werken. Hoe kan de NS het ‘verkeerde kaartje’ ongeldig maken? Hoe kan gegarandeerd worden dat het oorspronkelijk uitgeprinte kaartje niet wordt gebruikt?

 3. Wanneer je iets koopt voor een bepaalde datum moet de facilitator hier doorgaans rekening mee houden, wat betreft capaciteit en dat soort zaken. Een organisator van een open lucht festival zal niet blij zijn wanneer een dag voor het concert 70% van het publiek toch maar besluit zijn kaartje in te leveren omdat er regen is voorspeld.

  Bovendien lijkt omboeken dit fraude in de hand te werken. Hoe kan de NS het ‘verkeerde kaartje’ ongeldig maken ? Hoe kan gegarandeerd worden dat het oorspronkelijk uitgeprinte kaartje niet wordt gebruikt?

 4. Bij een concertkaartje kan ik het me voorstellen – een kaartje voor een concert dat over tien weken plaatsvindt is (in het algemeen een beetje) minder verkoopbaar dan hetzelfde kaartje twee weken gelezen. Bij een treinkaartje gaat dat argument niet op, tenzij het een kaartje is voor een specifieke trein waar er maar een beperkt aantal van verkocht worden (zoals bij veel reizen in het buitenland het geval is). Maar het kaartje ontprinten is lastig. Een gewoon aan het loket/in de automaat gekocht kaartje kun je ook niet ruilen, toch?

 5. Kanttekening verdient wel dat er de mogelijkheid moet bestaan om fouten in de bestelling op te sporen en te herstellen (vgl 6:227b lid 1 en 6:227c lid 1 BW). Of dat hier ook daadwerkelijk is gebeurd kan ik niet nagaan. Door de omschrijving van hetgeen is gebeurd lijkt het in ieder geval alsof door ??n ongelukkige klik meteen een kaartje voor de verkeerde datum was besteld. Als dat zo is – en NS dus niet bijvoorbeeld eerst een overzichtscherm heeft gepresenteerd waarin de bestelling (en datum) nog eens gecontroleerd diende te worden – dan is de overeenkomst mogelijk nog aan te tasten.

 6. Heeft meestal te maken met capaciteit vaak. Stel er zouden wel 1000 mensen zijn die een kaartje boeken voor een treinreis richting de zee op een bepaalde datum en later besluiten (vanwege slecht weer) dat ze een dag later willen…

  Dan heeft de NS misschien teveel treinen geboekt bij proRail of de dienstregeling tijdelijk aangepast, terwijl dat helemaal niet nodig was…

  Je kan je hetzelfde voorstellen bij een vliegtuigmaatschappij. Zij huren capaciteit in op een luchthaven, piloten etc en krijgen later toch veel afzeggingen…

 7. Nog wat meer over nagedacht: ik kan me voorstellen dat de NS de treinen die ze inzet zou kunnen aanpassen op grond van het aantal verkochte tickets (extra lange treinen, meer personeel etc.) en dat daarmee een deel van de dienst al geleverd wordt op het moment dat het kaartje is verkocht.

 8. @Kuno: Ik dacht dat daarvoor de barcode gebruikt werd. Het scannen van de barcode door de conducteur is eigenlijk hetzelfde als het stempelen van een gewoon kaartje. Als alle gescande barcodes in een database bewaard worden is direct na te gaan of hetzelfde kaartje (al dan niet opnieuw uitgeprint) al eerder gebruikt is. Vergelijk het met een opwaardeerkaart voor een prepaidtelefoon. Ook die kan je maar ??n keer gebruiken.

 9. @Dennis: Ik zou zeggen dat de eerste die gecontroleerd wordt een geldig kaartje heeft en de rest niet. Het probleem van de dubbele controle is niet anders dan bij een gewoon kaartje. Ook dan staat er al een stempel op het kaartje. De conducteur kan aan de stempel zien in welke trein het kaartje gecontroleerd is. Dit zou je ook electronisch kunnen doen. Stel de conducteur scant een e-ticket. In de database wordt opgeslagen wanneer en op welk traject de controle heeft plaatsgevonden. Als het e-ticket voor de tweede keer gescand wordt zou de scanner een waarschuwing kunnen geven dat het kaartje al eerder gescand is. Als dit in dezelfde trein op hetzelfde traject gebeurd is weet de conducteur dat er niets aan de hand is. Als dit in een vorige trein op hetzelfde traject is gebeurd weet de conducteur dat het e-ticket voor een tweede keer gebruikt wordt. Waarschijnlijk wordt er geen centrale database van gescande barcodes bijgehouden en dan ontkom je er niet aan om het kaartje persoonsgebonden te maken.

 10. In aanvulling daarop is het ook nog steeds zo dat er g??n 100% controle plaatsvindt. Zeker op kortere trajecten is het goed mogelijk dat je (bijna) nooit een conducteur voorbij ziet komen. Als een kaartje pas als ‘gebruikt’ geldt nadat het is gescand, kan je dus op ??n kaartje blijven reizen totdat je toevallig een keer wordt gecontroleerd. Dat is niet de bedoeling en daarom is het ook logisch dat een e-ticket net als een ‘gewoon’ slechts geldig is op ??n bepaalde dag.

 11. Dat het kaartje slechts ??n dag geldig is lijkt mij vanwege de niet 100%-controle logisch. Weliswaar kun je dan met ??n e-ticket ook meerdere keren hetzelfde traject afleggen als er niet gecontroleerd wordt, maar dat geldt voor een gewoon kaartje ook. Mijn indruk is dat een e-ticket persoonsgebonden is omdat de gescande barcodes pas achteraf (bv. aan het einde van de dag) verzameld en vergeleken worden. Als dan blijkt dat ??n e-ticket twee keer gebruikt is weet NS bij wie ze moeten zijn. De e-tickets zijn persoonlijk en de reiziger moet zich bij controle legitimeren.

 12. @Michel; Het probleem is dat als je real-time wilt controleren je natuurlijk een enorme afhankelijkheid inbouwt. Je gaat ervan uit dat je altijd en overal verbinding hebt met de scanner, dat is natuurlijk niet zo. Laat staan dat je er op kunt rekenen.

  Er zijn nog van die plaatjes in Groningen of Friesland (no offence) waar je gewoon niet overal ontvangst heb met je mobiele telefoon (laat staan HSDPA o.i.d.)

 13. Bij aankoop van een e-ticket ontvang je een pdf bestand. Je kunt dat pdf bestand niet teruggeven en daarom kun je dus geen restitutie krijgen. Als dat wel zou gebeuren kun je je kaartje alsnog uitprinten en gebruiken. Dan zou je dus gratis kunnen reizen, aangezien er geen barcode op zit die ze kunnen deactiveren. Daarnaast ben je met de voorwaarden akkoord gegaan waarin staat dat er geen restitutie mogelijk is om wat voor reden dan ook. Kortom, controleer of je alles goed hebt ingevuld en bestel je e-ticket niet te ver van tevoren.

 14. Bas, volgens mij zit er op een e-ticket een barcode en kan ik (met vrienden)niet met tien kopieen tien keer naar binnen. Er is dus registratie van geldige nummers en dus ook de mogelijkheid een nummer te blokkeren. OK je zou de ticket in ongeldige staat kunnen verkopen maar met hetzelfde gemak pas je de pdf aan om ongeldige tickets te maken voor verkoop dus dat zou geen argument moeten zijn. (Wel een argument om geen e-tickets via wederverkoop te kopen)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.