Jaaroverzicht: populairste artikelen, commenters en meer

maandelijkse-history-2009.png

Jaja, het gaat nog steeds erg lekker met deze blog. Wederom dik driehonderd artikelen (gemiddeld 250 woorden) en vooral veel commentaar en discussie. Een lichte stijging vergeleken met 2008, van 18.000 naar 23.000 bezoekers gemiddeld. Al blijf ik me afvragen hoe betrouwbaar die getallen zijn, want volgens dezelfde statistiekengenerator leest zo’n bezoeker namelijk 3 berichten per maand en dat lijkt me onwaarschijnlijk.

Waar ik iets zekerder van ben, zijn de statistieken rond de vijf meest gelezen artikelen. Dit zijn namelijk::

 1. 19 legale filmdiensten, jaja!, over de digitale “3 voor een tientje” DVD-bak die de NVPI presenteert als “volwassen aanbod”. De nummer 1 positie was trouwens met enige hulp van het stijlloze shockblog dat ernaar linkte (hoi Mutsaerts!).
 2. Tim Kuik heeft zelf een gaatje in zijn hoofd, over een verwant onderwerp namelijk dat downloaden uit illegale bron illegaal zou zijn als het aankoopvervangend is.
 3. Stilzwijgende verlenging aan banden gelegd?, over het wetsvoorstel om alle lidmaatschappen en abonnementen na het eerste jaar per maand opzegbaar te maken. Op zijn vroegst geldt dit pas in 2011 trouwens.
 4. Plugins voor phpBB: verplicht GPL of toch niet?, over de verplichting om je uitbreidingen op de phpBB forumsoftware onder de GPL licentie uit te brengen.
 5. Aansprakelijk voor de website van je kind?, waarin de ouders van een vijftienjarige auteursrechtenschender niet aansprakelijk werden geacht voor het plaatsen van foto’s op een website.

Gemiddeld trokken de posts van dit jaar zo’n 18 reacties. Meer dan honderd reacties echter kregen De (on)geldighed van EULA’s (gastpost) en Pirate Bay in Nederland verboden.

Actiefste commenter dit jaar met 587 reacties was Alex, kort gevolgd door de onnavolgbare bona fides, ook bekend van Rechtenforum.nl. Branko Collin en Hans ontlopen elkaar daarna niet veel. Op de vijfde plaats nieuwkomer Piet. (Ik commente zelf 1614 keer maar de jury is natuurlijk van deelname uitgesloten.)

Arnoud

9 reacties

 1. Hoi Arnoud,

  Ik zou als ik jou was google analytics eens proberen. Die komt met veel meer statistieken en betrouwbaardere cijfers omdat je een stukje javascript code toevoegt aan elke pagina. Voor word wordpress is er een plugin die je zo kan installeren om dit te doen

  Jaap

 2. In dat gemiddelde van drie zit waarschijnlijk een tamelijk groot aantal bezoekers met maar een enkel pagina hit. Dat zijn de mensen die hier terecht komen en dan meteen ook weer wegklikken. Op onze eigen goedlopende website is dat bijvoorbeeld maar liefst 40% van de bezoekers.

 3. Och google weet toch al alles 🙂

  Maar betrouwbaarder omdat er javascript code wordt gebruikt frons Hoe zit het dan met diegenen die javascript gewoon uit hebben staan…

  Qua hits/unieke bezoekers etc lijkt me de webserver logfiles altijd nog het betrouwbaarst.

 4. Qua hits/unieke bezoekers etc lijkt me de webserver logfiles altijd nog het betrouwbaarst.

  Daar krijg je weer problemen met proxies en het tellen van gebruikers in een bedrijf waar meer mensen een Internetverbinding delen. Google weet een heleboel NIET van mij en dat wil ik graag zo houden. Misschien kan Arnoud eens een keer een stukje schrijven over de privacy/juridische aspecten van het gebruik van statistiek- en advertentiesites op je webpagina’s.

 5. @Arnoud (en andere ge?nteresseerde) Er is een opensource versie van google analytics genaamd piwik ( http://piwik.org ) Ik heb zelf helaas nog geen tijd gehad om er meer aandacht aan te besteden. Maar je draait het op je eigen website en hebt zo dus niet meet google alziend oog te maken. (Iets waar ik ook steeds meer voor wil verstoppen) Een artikel hierover zou wel interessant zijn.

  Verder lijkt die 3 berichten per maand wat weinig. En zoals MathFox zegt, misschien kun je hier een leuk artikel over schrijven.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.