Juridische voorspellingen voor 2010 (en terugblik op die voor 2009)

Vorig jaar deed ik vijf juridische voorspellingen voor 2009. Wat is daarvan terechtgekomen?

1. We gaan meer rechtszaken over scrabbleclaims krijgen, maar die worden in overwegende mate gewonnen door de gedaagden. Oftewel: niks drie maal woordwaarde.

Ik ben deze rechtszaken niet tegengekomen. Er was één verwante zaak: in de Cruijff-zaak werden de ouders aangeklaagd van de plaatser van zo’n foto, maar zij werden niet aansprakelijk geacht voor het handelen van hun vijftienjarige zoon.

Wel bleek al te hard blaffen reden voor matiging van de eis. Zo ook in een zaak over auteursrecht op een landkaart waar onvoldoende was geprobeerd de zaak in der minne op te lossen.

2. We krijgen eindelijk een uitspraak over de juridische status van technische normen en of de opstellers daarvan deze werkelijk alleen tegen betaling beschikbaar hoeven te stellen.

Inderdaad: wettelijk voorgeschreven normen moeten openbaar zijn. Er is hoger beroep ingesteld, en de minister komt in 2010 met een standpunt over deze materie.

3. Er komen geen rechtszaken over octrooiinbreuk door open source.

De enig mogelijk relevante rechtszaak was die van Microsoft tegen TomTom in februari, die trouwens eind maar alweer geschikt werd. Ik zeg “mogelijk relevant” omdat de aanval niet specifiek op open source was gericht, hoewel het bij alle nieuwssites meteen als sensationele kop werd opgevoerd. Waarschijnlijk puur vanwege dat sensationele.

4. Het Europees Octrooibureau beantwoordt haar vraag over de grenzen van “computer-implemented inventions” onder het Europees Octrooiverdrag, en gebruikt daarbij heel vaak woorden als ’technisch effect” of ’technisch karakter”, maar een lekker werkbare regel komt er niet. Mijn gok: een software-uitvinding is technisch als deze technische aspecten bevat, waarbij de computer niet meetelt als technisch aspect.

Helaas laat het EOB nog steeds op zich wachten. Grr.

5. Een webwinkel krijgt het aan de stok met de Consumentenautoriteit omdat ze eisen dat producten in ongeopende verpakking retour moeten.

Gebaseerd op de aanwijzing als aandachtsgebied maar niet gebeurd. Wel heb ik van diverse lezers vernomen dat de CA desgevraagd bevestigt dat terugname ook moet als de verpakking beschadigd is, wanneer beschadigen de enige manier was om de verpakking open te krijgen. De CA trad wel veel op tegen telecomaanbieders.

En dan nu: wat mogen we in 2010 verwachten?

 1. Meer aandacht voor webwinkels door de Consumentenautoriteit. Jawel ik pak meteen maar door 🙂 Op naleving van de Wet Koop op Afstand is nog een hoop te halen.
 2. Een boze ISP die actie onderneemt tegen het Agentschap Telecom over de Wet Bewaarplicht. Na een nogal opvallende nulmeting begint het Agentschap nu voorzichtig opvattingen te hebben over deze rare wet. En dat gaat niet goed vallen.
 3. Eindelijk die uitspraak over software en octrooien onder het Europees Octrooiverdrag, en hij gaat tegenvallen. Zò traag zullen die EOB-mensen toch niet zijn?
 4. Nog een rechtszaak over de aansprakelijkheid van forumbeheerders. En deze keer komt er zowaar een rechtsregel uit waar we wat mee kunnen in andere zaken.
 5. Deze crowdsource ik: wat denken jullie? De meest gehoorde mening wordt de mijne 🙂

Arnoud

9 reacties

 1. Arnoud, Er zijn vele bewegingen (bv. wikiwijs, maar er is veel meer) in het onderwijs waarbij content wordt gemaakt, gekopieerd, etc… Er is daarbij wel aandacht voor de rechten, maar echte stappen zijn er nog niet gemaakt. Waar ik mij aan erger is dat er bv. soms betaald moet worden voor iets dat met overheidsgeld gefinancierd is. Mijn gedachte is dan dat wij (=alle Nederlanders) daar al voor betaald hebben. Ik verwacht in 2010 op dit terrein strijd.

  1. Een rechter ziet het technische licht en snapt hoe internet werkt. Hij/zij begrijpt zelfs hoe downloaden werkt en hoe newsgroepen in elkaar zitten. Er komt een uitspraak over downloaden die gebaseerd is op technische an wettelijke argumenten waar de belanghebbenden niet onderuit komen.

  Oke, beetje wishfull thinking 😉

 2. Eerst in het kort mijn mening over jouw voorspellingen: 1) Webwinkels zullen zichzelf blijven reguleren en de consumenten-autoriteit zal het alleen maar bij waarschuwingen naar de consulemt laten. 2) Er komt geen actie tegen de bewaarplicht, maar grote ISP’s raken gewoon “door technische fouten” deze gegevens steeds kwijt. Als je iets niet wilt doen, kun je protesteren. Eenvoudiger is het om het gewoon te doen maar dan op een foute manier. Kortom, ISP’s gaan de wet gewoon saboteren, want dat is eenvoudiger. 3) Je zal wel gelijk krijgen. 🙂 4) Er zal inderdaad een uitspraak komen over de aansprakelijkheid van forum-beheerders maar deze gaat de verkeerde richting uit. Forum-beheerders zullen aansprakelijk gesteld worden, simpelweg omdat veel forum-software de mogelijkheid bevat om een forum goed te beheren. De eis zal dan ook worden dat een forum aantoont dat hij goed wordt beheerd voordat de aansprakelijkheid verdwijnt. Slecht beheerde forums zullen dus gedwongen worden om te sluiten.

  En 5? Tja, Wikileaks wil verhuizen naar IJsland. Maar Wikileaks zal na ThePirateBay het volgende doelwit worden van justitie, wereldwijd. Er komen straks vervelende documenten op te staan over -naar ik verwacht- het Nederlandse Koningshuis en het schandaal hieromheen wordt bestreden in een poging om Wikileaks uit de lucht te halen of om deze site binnen Nederland te blokkeren.

  Maar waarschijnlijker is het dat de Nederlandse staat gerechtelijk aangepakt wordt wegens de blacklist die vele ISP’s verplicht moeten hanteren om sites met o.a. kinderporno te blokkeren. Iemand zal ontdekken dat er ook sites op staan die geheel legaal zijn in Nederland maar die geblokkeerd worden wegens politieke redenen. (Wikileaks is dan een mogelijke site die op deze blacklist komt.)

 3. “Nog een rechtszaak over de aansprakelijkheid van forumbeheerders. En deze keer komt er zowaar een rechtsregel uit waar we wat mee kunnen in andere zaken.”

  Ik geloof er niets van. Daar wordt al meer dan 5 jaar op gewacht. Ik wil niet geloven dat 2010 nu ineens het antwoord gaat geven. Anderzijds, het hoger beroep in de zaak Releases4U is inmiddels in volle gang (zitting geweest op 18 nov, 14 jan deskundige voor de RC, 27 jan wederom zitting) en de procedure van FTD zal ook niet stilstaan.

  Hoe staat het daar eigenlijk mee? Al data bekend?

 4. @Herman: Ik ken nauwelijks of geen zaken waarin duidelijk is dat de rechter onvoldoende begrip had van de techniek. Sowieso is het in de eerste plaats de taak van de partijen (en hun advocaten) om de relevante technische feiten naar voren te brengen. Het is de rechter niet toegestaan om op eigen houtje beter te weten hoe de techniek werkt.

 5. Een heel ander voorstel voor nummer 5:

  ICT Recht wordt in 2010 zo hot dat Arnoud wordt gequote in de diverse TV nieuwsprogramma’s.

  Grootste kans natuurlijk met bewaarplicht of Brein-achtigen…

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.