Jaaroverzicht: populairste artikelen

historie-bezoekcijfers-blog-2008.png

Gaat het lekker met mijn blog? Het gaat heel lekker met mijn blog. Dit jaar bracht ik u een dikke driehonderd artikelen, en die werden nog gelezen ook: per maand heb ik tegenwoordig zo’n achttienduizend (18.000!) vaste lezers, die elk zo’n 3 artikelen consumeren. Daar zal wel wat duplicatie bij zitten, maar ik vind het toch een zeer respectabel aantal!

Wat waren dit jaar de tien grootste hits?

 1. Buma botje op hol leverde, mede dankzij Geenstijl, een slordige 16 duizend pageviews op. Eerdere berichten over Buma’s optreden tegen embeddende bloggers waren ook behoorlijk populair.

 2. Veel bezoek ook bij de vraag of een licentie een contract dan wel rechtsgeldig is. Dit blijkt een populaire juridische kwestie, die op elk softwaregerelateerd forum zo’n drie keer per jaar de kop opsteekt.

 3. Network Solutions kaapte domeinen “om domeinkaping te voorkomen”, wat zo opmerkelijk was dat het een mooie derde plaats opleverde.

 4. Uitgebreid getwitterd werd er over mijn artikeltje wat de privacyverwachting van Twitter nu eigenlijk is. (Niet veel.)

 5. Ook een leuke voor softwaregerelateerde fora is de vraag of plugins voor GPL software ook GPL moeten zijn.

 6. Een oplichtingopluchting voor hosters was het feit dat providers niet snel aansprakelijk voor smadende klanten blijken te zijn.

 7. Bijzonder populair bleek ook mijn boos bericht over misleidende werving van RWE Energie. Ik werd er zelfs vierde mee in Google op de merknaam.

 8. Twee postings over (het verbod op) reparatiekosten bij een consumentenkoop leverden ook behoorlijk wat reacties en bezoek op. Veel winkels doen trouwens nog steeds of hun neus bloedt bij dit onderwerp.

 9. Een licht opgeklopt relletje over de Trein App die onduidelijke rechten van de NS zou schenden scoorde ook aardig in de bezoekcijfers.

 10. En in de categorie “weet u nog” het berichtje dat downloaden uit illegale bron illegaal zou zijn (wat niet waar is maar desondanks de juridische mythe van 2008 werd).

Dit jaar mocht ik trouwens meer dan 700 reageerders verwelkomen. Dennis Wijnberg moest zijn eerste plaats als actiefste reageerder afstaan aan de onnavolgbare bona fides, maar ook Alex en Branko Collin lieten zich niet onbetuigd met elk meer dan 100 reacties.

Wat vonden jullie de leukste, relevantste of onzinnigste discussie van het jaar?

Arnoud

8 reacties

 1. Je schrijft veel te veel interessante stukjes. Ik merk dat ik te veel tijd besteed aan het lezen van alles wat los en vast zit op Internet, dus ik wil dat eigenlijk wat gaan beperken. Maar hoe moet ik dat klaarspelen als jij keer op keer weer met iets komt, waarvan ik denk “H?, dat wist ik niet. Interessant”? Goed dat is mijn probleem. Ga jij nu maar door zoals je bezig bent.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.