Blizzard gaat echte namen weergeven in gamesfora

blizzard-real-id-real-name-echte-naam.jpgGamesaanbieder Blizzard (o.a. World of Warcraft, Diablo en StarCraft) gaat op haar online forums een wijziging doorvoeren waardoor alle posters verplicht met hun echte voor- en achternaam moeten posten, las ik bij Tweakers. Het doel van deze actie is kort gezegd de boel gezellig houden: door de anonieme nicknames die men nu graag gebruikt, loopt het getrol, geklier en geflame nogal de spuigaten uit. Blizzard is dat nu zat en voert daarom deze maatregel in.

Niet iedereen is daar blij mee, en lang niet alleen maar omdat ze dan niet meer kunnen trollen. Voor veel mensen is het een vervelend idee dat hun echte naam – en daarmee hun echte identiteit – ineens wereldwijd te zien is. Je kunt erop aangesproken worden op het werk (“haha, jij speelt World of Warcraft”) en mocht je iemand anders boos maken, dan weet hij nu hoe je heet en met enig googelen misschien ook waar je huis woont. Zeker als – zoals hier en daar wordt gemeld – Blizzard vervolgens je account koppelt aan je Facebook-account.

Nu is Blizzard een Amerikaans bedrijf, en de Amerikaanse privacywet kan worden samengevat als “zodra je met de buitenwereld interacteert, heb je geen privacy meer”, dus heel veel zal er niet aan te doen zijn. Maar hoe zou dat volgens de Europese privacyregels uitpakken?

Hoofdregel van de privacywet is hier dat je toestemming nodig hebt van de betrokkene, in dit geval dus de persoon die op het forum gaat posten. De richtsnoeren van het CBP vermelden hierbij:

Als het gaat om een openbaar toegankelijk discussieforum of gastenboek op internet, hoeft de verantwoordelijke echter niet expliciet toestemming te vragen voor publicatie van een reactie; hij mag er redelijkerwijs van uitgaan dat de betrokkene begrijpt dat de reactie op internet verschijnt.

Daarbij wordt echter vooral gedacht aan de situatie dat mensen zelf kíezen om hun naam (of andere dingen over zichzelf) in te vullen. Omdat de identiteit hier door het systeem van Blizzard wordt ingevuld, weet ik niet of die regel zonder meer opgaat.

Ik dénk dat het uiteindelijke wel mag, omdat Blizzard vooraf duidelijk genoeg meldt dat het gaat gebeuren. Niemand is verplicht de forums te gebruiken (ze staan los van de spellen). En de forums zijn niet dusdanig van levensbelang dat iemand per se anoniem moet kunnen posten daar.

Wanneer een site zó groot wordt dat het gebruik daarvan vrijwel onvermijdelijk is (zeg Hyves), dan zou dit wel eens anders kunnen liggen. Als zo’n site de regel invoegt dat iedereen met echte voor- en achternaam bekend moet zijn, dan word je namelijk wél gedwongen je identiteit te onthullen bij alles wat je online doet. Nu heeft World of Warcraft meer spelers dan Hyves leden, maar ik denk niet dat iemand kan zeggen dat het spelen van WoW (laat staan discussiëren op hun forum) onvermijdelijk is.

Update (12 juli) Blizzard ziet er vanaf naar aanleiding van massale protesten, pardon ‘feedback uit de gemeenschap’.

Arnoud

20 reacties

 1. Tsja, ik snap Blizzard wel. Wie op het forum dingen zegt die, als ze niet anoniem zouden zijn, hen serieuze problemen zouden opleveren, moeten maar eens bij zichzelf te rade gaan of dat wat ze zeggen wel zo verstandig is.

  Let wel, het is een forum over een computerspelletje! Bij een forum waar serieuzere zaken als politiek, actualiteit (of internetrecht ;)) worden besproken, kan ik eerder verwachten dat iemand waarde hecht aan zijn anonimiteit, maar bij discussies over of de koning van elfenland wel het zwaard van de magische trol moet redden, tsja…

 2. Voor mij zitten er twee redenen aan waarom dit zo controversieel is voor de spelers: 1) Het maakt het extern zichtbaar dat je “real name” in World of Warcraft speelt (en je op de fora mogelijk misdraagt etc). Blizzard hoopt hiermee het gevoel van afgerekend te worden op je real name, niet je in-game name, de sociale controle geeft. Ik vind het interessant om te zien of het gaat werken, maar het is wel een zware zet vind ik. 2) Ineens discussieer je niet meer als “Wotan The ultimate night elf”, niet meer als je alter ego, maar als je real life ego. Deel van het plezier van zo’n spel is dat je die alter ego en diens reputatie gebouwd hebt. Ineens ben je niet meer de level 80 l33t epic god van die virtuele wereld, maar weer terug in de real life waar je juist even uit wou zijn. Ik kan me voorstellen dat dat pijn doet.

  Gaat Blizzard dit overigens met terugwerkende kracht doen, dwz worden oude berichten ineens van real names voorzien? Dat lijkt me erg fout.

 3. Qua privacy op zich geen heel groot probleem, zolang je voordat je post maar weet dat dit onder je echte naam gebeurt.

  Een interessante vraag is in dit verband of de aanpassing van de alias in de echte naam ook met terugwerkende kracht wordt gedaan (edit: zie na mijn post dat Wouter hiervoor dezelfde vraag al stelt). Met andere woorden: verschijnt bij oudere posts nu ook de echte naam? Zo ja, dan zie ik daar nog wel bezwaren.

  Verder zou het onderwerp inderdaad met een korrel zout moet worden genomen. De impact kan feitelijk echter enorm zijn. Er zijn veel spelers die niet in staat zijn om de nuance tussen RL (Real Life) en het spel te maken.

  Vorig jaar is bijvoorbeeld in het nieuws geweest dat een speler thuis is opgezocht en gemolesteerd nadat hij iemand ‘in game’ had uitgedaagd (kan het nieuwsbericht zo gauw niet terugvinden).

 4. @1, Bart: Veel fora voor games en dergelijke hebben ook een apart deel hiervoor (hoewel ik zo niet weet of dat bij WoW ook zo is). @4, Wouter:

  Gaat Blizzard dit overigens met terugwerkende kracht doen, dwz worden oude berichten ineens van real names voorzien? Dat lijkt me erg fout.
  Dat was ook het eerste wat in mij opkwam.

  Daarnaast begreep ik uit de comments bij het tweakers bericht dat het mogelijk is om met een aparte character te posten. Een eerste stap lijkt me eerder om een nickname per account of iets dergelijks te gebruiken voor het posten op het forum. Daarnaast vraag ik me af of blizzard echt denkt dat mensen hun echte naam in een game gebruiken (tenzij ze deze naam van de betalingsgegevens afhalen — maar dan zullen er vast gevallen zijn waar pa ineens WoW speelt in plaats van zijn zoon/dochter).

 5. @6, Rens: Als er op het WoW forum een apart Real Life gedeelte is en je weet dat je onder je echte naam berichten plaatst, dan kun je ervoor kiezen om niet deel te nemen aan de discussie, of je dusdanig te nuanceren dat mensen niet zoveel aanstoot zullen nemen aan je mening. Ik weet ook dondersgoed dat ik me niet aankomende zondag gehuld in een spaanse vlag op het museumplein hoef te vertonen omdat dat wel eens als provocerend gezien kan worden, net zoals dat ik weet dat ik niet onder mijn eigen naam op een forum iets beledigends over bepaalde profeten zou zeggen.

 6. @7, Bart: Beetje off-topic, maar ik wilde toch even reageren;

  net zoals dat ik weet dat ik niet onder mijn eigen naam op een forum iets beledigends over bepaalde profeten zou zeggen.
  Het lastige is juist wanneer iets beledigend is. Gister las ik in de metro bijvoorbeeld dat bepaalde reformatorische scholen de bastaardvloeken in de CITO toets beledigend vonden. Een ander voorbeeld is de kwestie Wilders, hoewel zijn geval in mijn ogen vrij duidelijk is. Bij Wilders komt echter ook nog bij dat hij kamerlid is. Soms is het lastig inschatten wat er wel of niet beledigend is. Nog lastiger is het feit dat het WoW forum publiek is. Zo maar even een draadje over pseudonym gebruik op de fora. Als deze poster gelijk heeft, zit het met de invoer wel goed, tenzij men bij oude posts ook de naam neerzet. Aangenomen dat men dat niet doet, blijft alleen de vraag over: hoe worden nieuwe spelers (of spelers die nog niet op het forum gepost hebben) hierover ingelicht? Het lijkt me logisch om een waarschuwing neer te zetten (ala ‘by posting on this forum, you agree to publish the post(s) in question using your real name’), al maak ik uit de discussie tot nu toe op dat dat juridisch niet nodig is.

 7. Mja, naast alle privacy dingetjes, lijkt me toch ook wel ruk als je een bekend persoon bent die om wat voor reden dan ook graag op dat forum kwam. De lead singer van cannibal corpse b.v. is verslingerd WoW speler. Nu is cannibal corpse niet de meest bekende band ter wereld 🙂 maar ik kan me voorstellen dat er misschien ook wel bekendere mensen dat spelletje spelen.

  Daar ging hun kans om alles te kunnen zeggen wat ze willen op dat forum zonder dat het meteen onder de microscoop wordt gehouden omdat ze bekend zijn.

 8. Ik neem aan dat Blizzard dan, voordat men registreerd of een bericht plaatst, expliciet zegt dat ze de persoonsgegevens gaan publiceren. Als ze dit in hun algemene voorwaarden zetten lijkt me dat ze dan geen ondubbelzinnige toestemming hebben zoals nodig is volgens de Wbp.

 9. Het is niet alleen het feit dat je de keuze hebt om te posten of niet, die keuze heb je nu ook. Maar, door te kiezen om niet meer te posten (hardly a choice) blijf je ook verstoken van technical support en dat lijkt me niet wenselijk voor een game waar je maandelijks voor betaalt.

  Ja, er zijn trollen (zijn daar geen moderators voor overigens), kijk naar fok!.nl bijvoorbeeld, ook een openbaar forum, dat wordt gemodereerd en deze vrij drastische stap wordt daar niet genomen. Het gaat niet eens zozeer om het feit dat je naam er bij komt te staan, maar vooral om het feit dat er van meet af aan is gezegd: je RL identity wordt niet vrijgegeven, daar staat dit natuurlijk haaks op. Nog los daarvan, dit wordt opgedrongen, terwijl het spel al zes jaar zonder deze maatregel doet.

  Daarnaast gaat het ook om het vervolg, dit is de eerste stap, maar waar eindigt het?

  Het is ook de reden waarom op dit moment al heel veel mensen hun subscribtion gecancelled hebben.

 10. En ja, de echte naam wordt uit de betalingsgegevens gehaald, heel jammer kun je daar geen fake name opgeven, want dan wordt je betaling niet geaccepteerd. Tenzij je natuurlijk gamecards gebruikt, waarbij je 150% meer kwijt bent per maand.

 11. Ik heb wat rondgevraagd bij WoW-spelende vrienden, volgens hun gaat het over de nieuwe fora van StarCraft 2 en ook nieuwe fora van WoW. Het lijkt dus niet zo te zijn dat het met terugwerkende kracht ingevoerd wordt.

  Blijft dat het vervangen/linken van de in-game-identiteit door/aan de real-life-identiteit een enorme stap is. Voor mij zou het een dealbreaker zijn. Niet omdat ik me schaam voor mijn game-gedrag, maar omdat ik geen zin heb om in mijn real-life geconfronteerd te worden met andermans frustraties over hun game-ervaring (“jij hebt me te vaak te pakken gehad, cheater!”) of hun vooroordelen (“online shooters/WoW/… is alleen voor …., ook al speel ik het zelf niet”). Die spellen zijn om lekker effe eruit te zijn, laat ze dan ook mooi gescheiden zijn ja?

 12. De blizzard fora worden vaak gebruikt om technical support te verkrijgen (van Blizzard tech support zelf, of van mensen die een oplossing kennen). Ook worden ze vaak door de spelers gebruikt om balance issues, bugs en exploits bij spellen aan te kaarten. Die fora bieden dus voordelen voor beide partijen. Als iemand nu een klein probleem heeft met een game zal deze dus of gebruik moeten maken van directe mails met de tech support, of op andere fora om hulp vragen. Daarmee neemt het service niveau dus duidelijk af.

 13. @Arnoud: Volgens mij kun je ook support krijgen die de forums, maar van wat ik me heb laten vertellen kun je ook gewoon met Blizzard mailen of bellen als je supportvragen hebt, dus het is niet zo dat ze je alleen maar willen helpen als je je volledige naam op hun forum wil zetten.

 14. @14, Arnoud; Zoals GM in 11 zegt is er ook tech support via die fora. In de reacties bij tweakers las ik gister dat deze ook per e-mail of telefoon beschikbaar is; hoe correct dit is weet ik echter niet.

 15. Proberen te bellen met blizzard komt neer op het leren spinnen van een steen, vrijwel onmogelijk.

  Er is echter vooralsnog redelijk nieuws, al vertrouw ik het als speler nog niet genoeg om mijn account weer te enablen… ze zijn teruggekomen op hun beslissing…althans, voor nu

  http://forums.wow-europe.com/thread.html?topicId=13816839821&sid=1&pageNo=1

  En hier de openingsposting:

  Hello everyone,

  I’d like to take some time to speak with all of you regarding our desire to make the Blizzard forums a better place for players to discuss our games. We’ve been constantly monitoring the feedback you’ve given us, as well as internally discussing your concerns about the use of real names on our forums. As a result of those discussions, we’ve decided at this time that real names will not be required for posting on official Blizzard forums.

  It’s important to note that we still remain committed to improving our forums. Our efforts are driven 100% by the desire to find ways to make our community areas more welcoming for players and encourage more constructive conversations about our games. We will still move forward with new forum features such as conversation threading, the ability to rate posts up or down, improved search functionality, and more. However, when we launch the new StarCraft II forums that include these new features, you will be posting by your StarCraft II Battle.net character name + character code, not your real name. The upgraded World of Warcraft forums with these new features will launch close to the release of Cataclysm, and also will not require your real name.

  I want to make sure it’s clear that our plans for the forums are completely separate from our plans for the optional in-game Real ID system now live with World of Warcraft and launching soon with StarCraft II. We believe that the powerful communications functionality enabled by Real ID, such as cross-game and cross-realm chat, make Battle.net a great place for players to stay connected to real-life friends and family while playing Blizzard games. And of course, you’ll still be able to keep your relationships at the anonymous, character level if you so choose when you communicate with other players in game. Over time, we will continue to evolve Real ID on Battle.net to add new and exciting functionality within our games for players who decide to use the feature.

  In closing, I want to point out that our connection with our community has always been and will always be extremely important to us. We strongly believe that Every Voice Matters (http://eu.blizzard.com/en-gb/company/about/mission.html), and we feel fortunate to have a community that cares so passionately about our games. We will always appreciate the feedback and support of our players, which has been a key to Blizzard’s success from the beginning.

  Mike Morhaime CEO & Cofounder Blizzard Entertainment


  Community Team – English

  The Epic Mug of Vaneras – The Alebringer: http://i194.photobucket.com/albums/z57/Vaneras_bucket/EpicMug.jpg

 16. goedendag

  nu heb ik deze link gekregen van het juridisch loket, ik ben namelijk de ouder van en speler van de Blizard game World of warcraft.. dit betekend dat alle accounts in mijn gezin op mijn naam staan, gezien mijn kinderen minderjarig zijn.. nee we zijn geen game addicts, en dit is dus een problematisch iets, want als jij zegt dat je WoW speelt gaan mensen daar dus wel vanuit.. en ja dat is dus nadelig voor je werk en wat al niet meer..

  echte namen op de forums is dus niet het enige waarover zoveel ophef is ontstaan bij de spelers van Blizzard nu hebben ze door de hoeveelheid klachten over het posten met echte naam op forums daar wel vanaf gezien, maar dan blijft nog steeds het gebruik van echte naam (wat op je account staat) In-Game je MOET hiermee accoord gaan en anders kan je niet spelen..

  je betaald wel 27 euro per account elke 2 maanden voor dit spel!!!

  mijn zoon is autist, niet zwaar maar dit spel heeft wel enorm geholpen in zijn zelfvertrouwen om social met andere mensen te kunnen omgaan zonder dat ze hem raar aankijken omdat hij een beetje anders is.. nu kan hij dat Real Id in game echt niet gebruiken, gezien dan niet alleen MIJN naam volledig open en bloot staat, maar ook ALLE characters gezien worden van ALLE accounts die op mijn naam staan, dus ook het account van zijn zus en die van mij

  het probleem is dus niet alleen op de forums maar ook in game, en dat is niet terug geroepen door blizzard, sterker nog, er is door blizzard zelf nog nooit een reactie op gegeven.. enige wat je kan is: ga ermee accoord of speel niet, ga ermee accoord en zet het uit door parental controls.. ga ermee accoord en accepteer het,

  er is geen offline optie of restricties voor bepaalde vrienden zoals je wel ziet bij facebook en dergelijke sites.

  wat mij dus erg dwars zit is dat ik niet de enige ouder ben die een blizzard account op naam heeft staan en meerdere, en dat heel veel ouders zelf niet eens spelen en dus ook niet eens weten dat HUN naam nu open en bloot staat. ja dan kan je wel zeggen dat is de verantwoordelijkheid van de ouders.. dat is nogal makkelijk door de bocht genomen, vind ik Blizzard geeft nml zelf aan veilig met de persoonlijke gegevens om te gaan, dit gebeurd hiermee dus niet. want gebruik van real id in game houdt in dat je niet alleen je echte naam maar ook je e-mail geeft en daarmee dus de inlogg naam geeft van je account.. (e-mail wordt gevraagd als inlog naam voor je account, waarna je wachtwoord volgt) ofwel hiermee ligt al dusdanig veel informatie op tafel dat de accounts makkelijker te hacken zijn zoals dat wordt genoemd, terzijde van alle andere enge dingen die kunnen gebeuren zoals ID theft..

  probleem ligt hem in het gebruik van echte naam IN game en dat ook nog eens met het moeten geven van je e-mail om een real id-friend te kunnen toevoegen

  nu begrijp ik dat blizzard hiermee probeerd dat accounts niet meer kunnen worden doorverkocht, gezien als er iets aan de hand is met jouw account jij moet kunnen aantonen met je paspoort dat jij echt de eigenaar bent van dat account…

  en ik vraag me dus enstig af of dit wel mag… want.. een game is GEEN facebook waar je gratis een profiel maakt en die zelfs met een ander naam kan opmaken en met een nick name kan posten en flink wat privacy opties hebt, want bij een game gebruik je je echte informatie!! want je betaald hier voor en mag er dan toch ook vanuit gaan dat hier veilig mee omgegaan wordt..

  en nu wordt dit dus IN-Game gebruikt.. door Blizzard open gegooid zonder privacy options en friends of friends die jou gewoon kunnen zien en toevoegen.. jou echte naam en alles.. en jij weeet niet wie dat zijn, die friends van friends.. ja je kunt er niet mee accoord gaan en wat anders gaan doen met je vrije uurtje in de avond, en ja je kunt het uitzetten en de mogelijkheid niet hebben om diegene die je via het spel hebt leren kennen over heel europa te kunnen chatten om wat te vragen of wat ook via cross-realm chat en cross game chat…

  maar als dit alles wel aan staat, met alle informatie die dan te zien is over jou…

  mag dit zomaar??

  toegevoegd een link van de official chat forums van Blizzard zelf, met als onderwerp real-id in game, er zijn ongeveer nog duizenden forums hierover maar dit leek me voldoende, en hierover dus geen enkele reactie van blizzard zelf http://forums.wow-europe.com/thread.html?topicId=13816896270&postId=140209206273&sid=1#208

  mijn excuses voor de misschien wat lange post.. maar toen dit eenmaal bekend werd vanuit blizzard, gingen we er nog vanuit dat hier toch echt wel veilig mee zou worden omgegaan, want blizzard geeft zelf continue aan dat blizzard employees nooit om jou inlog gegevens zullen vragen en dat je hiermee veilig en goed mee om moet gaan… de schrok was dus groot toen bleek dat met de real-id feature nu inlog gegevens en echte naam volledig open en bloot in game door onzettend veel mensen gewoon in te zien zijn, en vele mensen niet zullen merken en/of besseffen hoe gevaarlijk dit kan zijn en hoe kwetsbaar zij nu zijn… pesten en dat soort zaken zijn nu juist makkelijker gemaakt… treist maar wel waar, want nu hebben al deze mensen ook je echte naam en e-mail en dat vanuit game zelf… iets waar je dus niet makkelijk vanaf komt door ze te blokken of een ander profieltje kan maken, dit zijn echte gegevens… terzijde van dat het account nu makkelijker te hacken is, kan er veel meer engs mee gebeuren, en dan ben ik misschien een enorme meut, maar dit bevalt mijn geenszins…

  misschien toch maar met mijn gezin gaan praten om toch maar niet meer dit spel te spelen, zonde want het is een goed spel, waarin je zelf je richting kan bepalen of je een profession wilt leren of een dungeon wilt doen, of nieuwe mensen wilt leren kennen door middel van chat of een guild, een guild waarin je van alles samen kunt gaan doen zoals raids, of om hulp kunt vragen als je een quest niet begrijpt of niet alleen kan.. erg breed dus en sociaal maar (was) dus ook vrij veilig, mijn dochter die zich kon voordoen als een jongen, wat wel zo prettig is^^ maar ook gewoon omdat je zelf gewoon lekker in het spel kon rondlopen en gewoon lekker kan doen waar je op dat moment zin in hebt, dat terwijl zoveel andere spellen die ik ken je moet doen wat het spel aangeeft, en veelal om mooord en doodslag gaat… en dat zo op je vrije uurtje wanneer er weer eens niks op tv is, en je gewoon geen zin hebt in alle chats van msn, waarin het weer over werk gaat of familie of de problemen van een vriendin.. dat is toch de bedoeling van een spel?

 17. Een beetje achterhaald gezien Blizzard haar beslissing al heeft teruggedraaid, maar wat de mensen hier onderschatten is de impact die het verplicht voeren van de eigen naam zou hebben op in ieder geval ??n groep gebruikers: vrouwen.

  Het schijnt zo te zijn dat als jezelf nu al als vrouw identificeert in WoW of de forums dat je ongelovelijk wordt lastig gevallen door allerlei pukkelige nerds en ander gespuis en je hier eigenlijk alleen aan kan ontkomen door je als man voor te doen. Zelfs vrouwen die er wel voor hebben gekozen om “uit de kast te komen”gebruiken vaak ook een mannelijke character om af en toe rust te hebben. Indien dit onmogelijk zou zijn gemaakt zou Blizzard dus een flink aantal klanten het plezier hebben vergald. Google bv. maar eens op de metafilter thread die hierover ging.Hetzelfde probleem kan ik me voorstellen zou zich ook best wel eens kunnen voordoen met gamers met “buitenlandse” namen…

  Het moet natuurlijk niet zo mogen dat je je eigen identiteit moet verbergen om rustig te kunnen spelen, maar zeker voor vrouwelijke gamers is dit wel de dagelijkse realiteit.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.