Laptop kopende agent ongeschikt voor functie

diefstal-theft-politie.jpgJe koopt een laptop die gestolen blijkt, en vervolgens raak je je baan kwijt. Kan dat? Ja dat kan, tenminste als je observant bij de politie bent. Dan toont zo’n aankoop aan dat je niet goed kunt observeren en dus “geen goed ambtenaar” bent (art. 72 lid 2 Barp). Dat oordeelt de rechtbank Rotterdam bij een beroepzaak tegen een overplaatsing naar de geüniformeerde dienst.

De ambtenaren hadden gereageerd op een advertentie op Marktplaats voor een laptop (‘nieuw in doos nooit gebruikt”) voor ” 800. Deze moest worden afgehaald bij een belwinkel, maar wel na sluitingstijd. De laptop zat verpakt in folie in de doos met de bijbehorende garantiebewijzen. De verkoper had erbij gemeld dat hij een partij laptops in België had gekocht. Er werd geen aankoopbon gekregen of gevraagd.

Daarbij in aanmerking genomen de status van de buurt waarmee eisers vanuit hun werk als observant bekend waren, had van eisers mogen worden verwacht dat zij alert waren geweest op de risico’s die zij met de aankoop liepen, en dat zij van de koop hadden afgezien, ofwel dat zij nader onderzoek hadden gedaan naar de herkomst van de laptop.

Op basis van dit alles oordeelt de rechtbank dat de ambtenaren toch wel enige argwaan hadden moeten hebben. Dit waren dubieuze omstandigheden, en als politie-agent behoor je dan terughoudend te zijn. Omdat dat niet is gebeurd, is het begrijpelijk dat ze uit hun functie worden gezet:

Daarbij heeft verweerder belang kunnen hechten aan de omstandigheid dat het doel van de functie van medewerker van het observatieteam is het stelselmatig observeren ten behoeve van de opsporing van stafbare feiten. Juist op dit punt, het herkennen en inschatten van de situatie zijn eisers tekort geschoten, terwijl van hen juist extra alertheid mocht worden verwacht.

Oftewel: als een agent/observant laat zien dat hij niet goed is in het observeren van een mogelijke strafbare transactie, dan is hij niet geschikt voor het werk. Zit wat in.

Arnoud

11 reacties

 1. Je hoort wel verhalen dat (verkeers)agenten na hun werkdag (te) hard naar huis rijden.

  maakt dat ze ongeschikt voor hun functie? Eigenlijk wel, maar ik vind niet dat agenten perfecte burgers moeten zijn.

  Als je na sluitingstijd bij een belwinkel moet aankloppen ben je wel ongeschikt, iedereen weet dat die dingen een broeinest zijn van criminaliteit.

  http://www.elsevier.nl/web/10112194/Nieuws/Nederland/Belwinkels-broeinesten-van-criminaliteit.htm http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article2848890.ece/rsquoOokdebelwinkelmoetenwescreenen_rsquo.html

 2. Tja, vergelijkend voorbeeld. Iemand wordt als web developer aangenomen bij een software bedrijf maar blijkt uiteindelijk niets te snappen van web design. Deadlines worden niet gehaald, iedere opgeloste bug blijkt vervangen te worden door twee nieuwe bugs, het project daalt af van kwaad tot erger en management besluit dat het gehele project wordt teruggedraaid naar een versie van 6 maanden geleden. Allemaal problemen veroorzaakt door een nieuwe developer die zijn vak niet verstaat. Maar dan krijg je te maken met het ontslag-recht. Mag zo iemand worden ontslagen of moet een bedrijf intern een andere functie voor zo’n persoon vinden? Misschien voor deze agent een bureautaak of zo… Mijn werkgever had een paar jaar geleden een vergelijkbaar probleem. Een nieuwe programmeur was aangenomen om mee te werken aan een belangrijk project. Binnen een maand hadden mijn collega’s en ik al door dat zijn kennis niet in orde was maar management weigerde ernaar te luisteren. Dus de boel laten escaleren zodat beter duidelijk werd waar het probleem zat. En gelukkig zat hij nog in zijn proeftijd en kon hij netjes worden afgevloeid. Hij heeft nog een maand betaald thuis kunnen zitten en toen was het probleem opgelost. Maar ja, wij merkten het probleem al op voor de proeftijd was afgelopen. Heeft het de politie dan zo veel langer gekost om erachter to komen dat deze observant niet kon observeren? Of hebben ze zoveel gebrek aan nieuw personeel dat ze iedereen maar proberen aan te houden? In ieder geval maakt het duidelijk dat er bij de politie zelf een probleem is, en niet alleen bij deze agent. De selectie-procedure is niet goed genoeg…

 3. Deze agent werd ook niet ontslagen, alleen mocht hij zijn uniform weer aantrekken. Ik neem aan dat hij al een tijd in uniform heeft gewerkt en daaar goed heeft gefunctioneerd. Hij blijkt alleen niet geschikt voor zijn nieuwe functie als observant.

 4. Toch vraag ik me af of die agent niet heel goed wist dat hij fout zat.

  net zoals de verkeersagent die na diensttijd zich niet helemaal aan de verkeersregels zou houden.

  Ik vind dat dit wel heel hypocriet is, geen vragen stellen bij producten van bedenkelijke afkomst..

 5. Toch vraag ik me af of die agent niet heel goed wist dat hij fout zat.

  Dat is een interessante mogelijkheid! Als hij wist dat hij fout zat, dan is hij misschien toch een goede observant!!!

  Dus als hij willens en wetens een gestolen laptop heeft gekocht, dan is er geen sprake van slechte observatie-kwaliteiten, en kan hij zijn functie behouden. Giechel…

 6. Dus als hij willens en wetens een gestolen laptop heeft gekocht, dan is er geen sprake van slechte observatie-kwaliteiten, en kan hij zijn functie behouden. Giechel???

  En zou die veroordeeld worden voor heling; ik neem aan dat ie dan sowieso een functie bij de politie kan vergeten.

 7. Zit wat in. Maar 800 euro is geen bedrag waarbij je denkt aan heling – dat is best een normale prijs voor een laptop tegenwoordig.

  @Wim ten Brink: Je vergelijkt binnen-werkuren falen van een webdesigner met buiten-werkuren falen van een staatskleptomaan.

 8. 800 euro is tegenwoordig best veel geld voor een laptop. Voor 450 euro heb je al een goede laptop. Waarom zou een agent bijna het dubbele betalen voor een illegale laptop? Wat heeft een agent aan een high-end laptop? Ik vrees dat die agenten sowieso niet zo snugger waren.

 9. Maar 800 euro is geen bedrag waarbij je denkt aan heling
  En daarom is die agent dus niet ontslagen en veroordeeld wegens heling. Hij was gewoon misleid. Maar ja, toont ook aan dat zijn vermogen tot observeren en daarbij misdaden herkennen dus ontbreekt. Exit door de zijdeur dus, richting andere functie.

  Je vergelijkt binnen-werkuren falen van een webdesigner met buiten-werkuren falen van een staatskleptomaan.
  Maar agenten hebben toch iets andere werktijden. Binnen werktijden moeten ze gewoon hun werk doen maar buiten werktijd wordt ook enige professionaliteit verwacht. Het is niet een beroep waarbij je buiten werktijd maar even er op los kunt gaan. Ik kan in het weekend er fors op los zuipen, op zaterdag-avond nog even blowen in de coffeeshop, op zondag nog even meerellen met de hooligans rond de ArenA in Amsterdam zolang ik op maandag weer op mijn werk ben. Voor een agent is dergelijk gedrag een reden om hem te degraderen tot ex-agent. Web developers en andere programmeurs willen nog wel eens varieren in werkplaats en het is tevens erg populair om freelance te doen. Je zou het kunnen vergelijken met een thuiswerkende webdesigner die 40 uur per werk in dienst is en de rest van de tijd bezig is zijn Freecell-record te verbeteren. Misschien wel leuk voor de developer maar zeer onpractisch voor zijn werkgever omdat hij zich dan nauwelijks verder ontwikkelt. Bonnen twee jaar zal zijn kennis verouderd zijn en functioneert hij steeds slechter. Wat developers in prive-tijd doen is ook vrij belangrijk. (Je kennis bijhouden is belangrijk.)

 10. Het hangt wel een beetje af van het type laptop, of je heling kan vermoeden bij 800 euro voor “een high end laptop”.

  Heb je het bijvoorbeeld over 15/17 inch MacBook Pros nieuw in doos, dan is 800 euro rond de helft van de nieuwwaarde en dan mag je redelijkerwijs wel degelijk denken dat het “too good to be true” is.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.