NS stuurt mailing ondanks expliciete opt-out

ns-spam.pngCollega Michaël meldde het net voor het weekend: hij kreeg spam van de NS terwijl hij zich had afgemeld voor dergelijke mails. En in de mail stond nog eens dat hij zich expliciet moet gaan afmelden voor nieuwe mailings over “reisinformatie en serviceberichten”. Ook van andere mensen hoorde ik dat ze deze mail hebben gehad hoewel ze zich eerder voor alle mogelijke zaken hebben afgemeld.

Op zich heeft de NS wel degelijk het recht om haar klanten te spammen. Artikel 11.7 lid 3 Telecommunicatiewet staat toe om klanten mails te sturen voor “gerelateerde producten en diensten”, mits

bij elke overgebrachte communicatie de mogelijkheid wordt geboden om onder dezelfde voorwaarden verzet aan te tekenen tegen het verder gebruik van zijn elektronische contactgegevens.

Michaël en de andere mensen die me mailden, hebben dat verzet gebruikt en mogen dus geen reclamemails meer krijgen. Daar valt m.i. ook onder nieuwe soorten “reisinformatie en serviceberichten” want opt-out is opt-out: niet meer mailen dus. Het zou wel erg makkelijk zijn om om een verzet heen te komen door je bestaande nieuwsbrief een nieuwe naam te geven.

Spamklacht indienen dus, zou je zeggen. Maar opmerkelijk genoeg kom je niet door de spamklachtwizard heen. Deze meldt namelijk als je alles eerlijk invult:

Het spamverbod is niet van toepassing op berichten waar u zichzelf voor aangemeld heeft. Ook mag een bedrijf dat uw e-mailadres van u heeft gekregen bij de verkoop van een product of een dienst u gerelateerde berichten zenden, zelfs indien u daar destijds niet expliciet toestemming voor hebt gegeven. OPTA kan uw klacht daarom niet in behandeling nemen.

Als uitgangspunt klopt het, maar je hebt het recht om te allen tijde bezwaar (‘verzet’) aan te tekenen tegen zulke mailings. En vanaf dat moment mag er géén mail meer verstuurd worden.

Update (11 mei): OPTA laat weten dat ook het negeren van aangetekend verzet wel degelijk een klacht dient op te leveren. OPTA meldt: “Ook tegen dit ’type’ spam treden wij op. Want het is uiteraard in strijd met de wet wanneer een bedrijf – ondanks eerder aangetekend verzet tegen verder gebruik van je elektronische contactgegevens – desondanks toch nog berichten verzendt. Wij zullen dit op www.spamklacht.nl dan ook snel verduidelijken. Tot die tijd verzoeken wij klagers om bij de vraag over voorafgaande toestemming aan te vinken dat hij of zij géén toestemming heeft gegeven.”

Wie heeft er nog meer deze mailing gehad, nadat hij zich had afgemeld voor commerciële mails?

Arnoud

43 reacties

 1. Ikke! En ze zijn aan mijn adres gekomen bij het activeren van mijn OV-chipkaart. Dat was dus een verplichting.

  Erg vervelende actie van de NS. Vooral dus dat ze toch mail sturen, en dan met een melding dat je dus voor andere info ook weer opt-out moet doen. Brrr.

  Het hilarische: het subject van de mail is “Welke informatie ontvangt u graag van ons?”. Ik dacht dat het eindelijk de reactie was op de brief die ik in mei/juni 2010 heb gestuurd waarin ik om informatie had gevraagd over “fiets meenemen in de Thalys”. Maar nee, gewoon spam. En dus niet reageren op normale brieven.

 2. Ik heb tot nog toe geen spam van de NS ontvangen maar ik heb mijn twijfels of SpamKlacht ook daadwerkelijk enig effect heeft. Ik heb al meerdere klachten over diverse spammers bij SpamKlacht ingediend, maar tot nog toe eigenlijk niets meer gehoord over dat de kwestie is afgerond. Waar je dus ook om mag vragen is: hoe moeilijk is het om klagers na een tijdje een update te sturen over wat er met hun klacht is gebeurt? Nu heb ik gewoon het gevoel dat mijn klacht gewoon rechtstreeks de electronische vuilnisbak in verdwijnt…

  Denk niet dat de NS mij zal spammen. Ben als automobilist al jaren niet meer in de trein te krijgen. 🙂

 3. Ik heb de OPTA een keer gevraagd hoe dat zit, maar dat leek heel moeilijk te zijn. Ik vermoed vooral vanwege de hoge aantallen klachten die ze krijgen. In de praktijk krijg je alleen reacties als ze jouw spammer gaan beboeten, omdat ze dan een getuigenverklaring van je nodig hebben.

  Ik zou het erg op prijs stellen als ze na een maand iets sturen, al is het maar een standaardmail met “dank voor uw signaal, wij kunnen er niks mee maar volgende keer wie weet wel.”

 4. Ik zelf kreeg de mail ook, en had mij heel bewust uitgeschreven na een vorige spamactie.

  De NS verplicht je om je mailadres af te geven bij het registreren van je ov-chipkaart en gebruikt deze nu voor marketingsdoeleinden.

  eigenlijk een hele vreemde zaak. Je moet eerst een kaart kopen en deze activeren m.b.v. je mailadres voordat je überhaupt het product kan afnemen. Daarna blijft de ‘leverancier’ je lastig vallen met mails, ook al heb je aangegeven hier niet van gediend te zijn.

  Is dit trouwens niet in strijd met afspraken rondom de OV-chipkaart? Klanten dwingen een mailadres te geven voordat ze kunnen reizen bij de NS. Bij Connexxion kan ik zo instappen zonder mijn kaart apart aan te melden…

 5. Ik ben geen NS klant… dus heb die spam ook niet gehad. Echter wil ik wel melden dat ik al jaren de spams van de Autorai krijg, met daarin iedere keer mooie afmeld-links. Die links gebruik ik ieder jaar, maar effect heeft het nooit gehad. Enkele maanden later krijg ik altijd weer de nieuwste spams van de autorai, met nieuwe afmeld-links.

  Ik heb hiervoor ook al minstens 4x een spamklacht ingestuurd, waarbij ook dit vermeld is.

  Lijkt me makkelijk genoeg om een groot nederlands bedrijf aan te pakken, maar ik vrees dat er compleet niets gebeurd met de klachten.

 6. Is opt-out 100% opt out en je mag me niet meer mailen ook al staat mn haar in brand of is het opt out voor “dat wat er bij het opt-out vinkje staat” Deze aangeboden dienst lijkt me, als je het verkeerd (lees positief voor ns) wilt lezen, een “nieuwe” dienst die niet bestond ten tijde van de vorige opt-out en dus iets waarvoor je toen niet kon outen want het was er niet.

  Heb geen NS dus kan niet inschatten maar als ik naar het plaatje van Michael kijk dan zie ik daar staan “hiervoor afmelden” dus in dit geval opt-je out voor deze dienst. Geen idee of er ook een “UBER-OPT OUT VOOR NU EN ALLES IN DE TOEKOMST” knop is.

 7. Ja; de NS is weer lekker bezig.

  Een jaartje terug heb ik ook een OV-chipkaart gekocht op de site van OV-Chipkaart. Maar om met de trein te kunnen reizen moet je dat “nog even” apart bij de NS activeren. Dus dat heb ik gedaan. En (ik weet net niet exact meer) een kleine maand later: spam.

  De link om me af te melden werkte niet dus ik de NS gebeld. “Nee, meneer u heeft u zelf aangemeld en u moet de link in de mail volgen”. Na een uurtje “wil ik wel maar werkt niet” en hun “zou moeten werken dus jouw probleem” kreeg ik een email-adres van de klacht afdeling.

  Daar een keurige mail heen gestuurd en nooit meer spam gehad. Tot dit weekend inderdaad. Deze keer werkte de link echter wel (d.w.z. de vorige keer kreeg ik de melding dat ik niet in de database stond of zoiets en nu leek de wijziging te werken).

  Ik heb geen zin om weer een uur met de NS te gaan bellen; maar ik erger me echt wezenloos aan die standaard ‘het staat niet in mijn lijstje dus ik doe niets houding’.

  Sowieso zou het bedrijven verboden moeten worden om in dit soort gevallen een email adres te eisen. Ik heb helemaal geen zin om elke keer een tijdelijk adres te moeten aanmaken voor dit soort onzin.

  (Beetje off-topic maar in de categorie ze eisen gegevens: een paar maanden terug wilde ik digitenne voor een TV op de computer kamer. Dus ik naar de primafoon (ok; dat was mijn fout). Alles ging prima tot ik afgerekend had: “we zullen de kaart gelijk activeren; heeft u een telefoonnummer voor mij?”. Waarop ik reageerde: “ik heb voor digitenne geen telefoon nodig”. Maar de beste medewerker stond erop; anders kon ze niet verder. Nu had ik nog zo’n gratis voip nummer van xs4all (087 nummer) dus die geef ik dan maar: “Sorry meneer; maar dat is geen geldig telefoonnummer, het systeem pakt hem niet”. “Wat? Dat is een nummer die ik van jullie KPN dochter heb.” Daarna rommelde ze wat en kreeg ik mijn kaart. Waarschijnlijk sta ik nu als “0321-000000” ofzo in de database :-))

 8. Ik vraag mij het volgende af: voor het registreren van je OV-chipkaart moet je een email adres opgeven. En kennelijk is dat nodig als je je chipkaart beter wilt beheren en bewaken. Maar als ik mij niet vergis registreer je je bij Trans Link Systems en niet bij de NS! Hoe kan de NS dan bij registratie van een chipkaart aan jouw email adres komen? Mag TLS wel mijn email adres doorgeven aan de NS of zijn ze daar al de fout in gegaan? Heb de voorwaarden van TLS eigenlijk niet goed doorgelezen en vind deze bijzonder technisch uitgewerkt en erg verwarrend met links naar andere, algemene voorwaarden en zo.

  Overigens is registreren niet verplicht, volgens mij. Het biedt alleen extra mogelijkheden via het Internet.

  Had wel eens willen kijken hoe de site van TLS werkt, maar heb helaas een chipkaart nodig om een account te maken. 🙂 Tja, daar sta je dan als automobilist…

 9. Spam kennen we al jaren, de remedie ook: nooit een e-mail adres afgeven als je een bedrijf niet vertrouwt. En blijkt een bedrijf achteraf toch nog onbetrouwbaar -zoals NS in dit geval-, dan helpt uitschrijven op de door hen aanbevolen wijze meestal toch niet. Zo gaat dat bij spammers. Het afgegeven adres blokkeren of opheffen is dan de meest effectieve methode. Zo gaven indertijd bepaalde mij bekende beursbezoekers een e-mail adres ‘do-not-spam-me@’ af aan de organisatie, hetwelk meestal ook niet hielp.

  Zelf laat ik een foutmelding in de geest van ’this is our unsubscribe message’ geven.

 10. Als fanatiek autorijder kan de NS me gestolen worden, maar ik vraag me wel iets af.

  Al die e-mail adressen die je moet opgeven, zijn die wel nodig? Ik heb een apart (gratis) e-mail adres dat ik alleen gebruik om me bij dit soort diensten aan te melden. Meestal heb je dit alleen nodig als je je password bent vergeten. Ik log dan ook maximaal 1 keer per maand op dit adres in en gooi alle mail weg. Mijn hoofd e-mail blijft zo redelijk spam vrij (ca. 10 spam mails per maand max)

  Van mij mag spam keihard aangepakt worden, maar je kan natuurlijk ook zelf al voorkomen dat je er last van hebt.

  @Fred: Ik ga op het internet dus nog verder: Ik vertrouw geen enkele site met mijn e-mail adres. Voor sites als Amazon, Bol, en andere bekende online shops heb ik weer een apart e-mail adres. Semi-vertrouwd, maar ze krijgen mijn e-mail adres niet. En zo krijg ik op een jaren bestaand adres nog steeds nauwelijks spam.

  (En ja, dat e-mail adres gebruik ik hier ook. Als je wil dat het werkt moet je consequent zijn)

 11. Betreffende spam heb ik een mooiere oplossing, hoewel het wel enige IT-kennis vereist. En een eigen domeinnaam. En Google Apps voor een mooi effect. Het werkt heel simpel: Ik heb Google Apps gekoppeld aan mijn domeinnaam en heb daarbij twee belangrijke gebruikers-accounts. Eentje voor mijzelf en eentje voor de spammers. Mijn normale account is hierbij een catch-all account en vangt alle emails. De spam account heeft diverse aliasen waarbij iedere alias gerelateerd is aan een spammer. Wat ik vervolgens doe als ik mij voor een bedrijf inschrijf, is een willekeurig email adres opgeven binnen mijn domein waarbij de naam mij vertelt waar ik het adres voor heb gebruikt. Schrijf ik mij dus in bij example.com dan gebruik ik als adres example.com@wimtenbrink.nl en klaar! Als het bedrijf mij gaat mailen komt het door de catch-all in mijn normale mailbox terecht. Ontvang ik echter ook spam dan meld ik het betreffende bedrijf dat ik hen heb “betrapt” op het versturen van spam en licht daarbij tevens de OPTA hierover in. En vervolgens maak ik een extra alias aan die naar de spam-account verwijst zodat toekomstige mailings van dat bedrijf nu allemaal de spambox in verdwijnen. Zonder genade! En omdat ik Google Apps gebruik kan ik beide mail accounts gewoon via GMail benaderen, waarbij beiden dus ook de Google spamfilter gebruiken. Dus komt er in mijn spam-box alsnog een normaal bericht binnen dan kan ik dat toch redelijk eenvoudig herkennen. Enige probleem voor bedrijven is dat ik mijn normale mail adres vele malen per dag controleer, maar de spambox misschien een keertje in de vier dagen. Moeten ze maar niet spammen. Kosten? Nog geen 20 Euro per jaar voor de registratie van het domein. Google Apps is gratis, hoewel je ook een business account kunt nemen en dan zo’n 50 Euro per account kwijt bent, per jaar.

 12. Ik heb ‘m ook meer dan eens gehad inderdaad.

  Volgens mij heb ik ergens in kunnen vullen op de website van de Opta dat “afmelden niet werkt” (En dat doet het in feite ook niet want ze blijven je vrolijk mailen.) zodat je er dan wel doorheen komt.

  Overigens had ik sowieso bij de aanbieding (daar had het mee te maken) ook al alle vinkjes “mail mij” al uitgezet. Dus los van het niet werkende afmelden negeren ze dat ook. Dat zal dan ook wel een vinkje voor een “andere” nieuwsbrief geweest zijn, schat ik.

  Bovendien is de NS verder ook totaal onbereikbaar via mail of website. Dat stoort me nog het meest eigenlijk. Als je zo nodig wilt mailen, accepteer dan tenminste dat mensen jou ook mailen. Een kwestie van fatsoen.

  Hoe dan ook, afmelden moet gemakkelijk zijn volgens de Opta. Hopla, spamklacht dus. En bekijk het maar… 😉

 13. Ik krijg ook de spam terwijl ik inmiddels geen kant meer ben. Ik lijk de spam alleen uit te kunnen zetten als ik me opnieuw aanmeld. Omdat ik de klantonvriendelijke praktijken van de NS helemaal zat ben ga ik dat zeker niet doen.

 14. Nog even gecheckt. Als ik op de ‘afmelden’-link klik in de mail dan kom ik uit bij de ‘Welkom bij Mijn NS’ pagina. Ik moet daar dan inloggen terwijl ik dat account al lang heb opgeheven. De NS maakt het onmogelijk voor mij om de spam op te zeggen. Ze blijven afgesloten account gewoon spammen.

 15. Een keer de mail gehad, en weggegooid.

  Ik heb het opgegeven bij de NS. Zoals Edwin al aangaf: bij het klikken op de “unsubscribe” link komt je op de inlogpagina.

  1e nieuwsbrief, jaar of 4 geleden: link aangeklinkt, ingelogd, uitgevinkt dat ik nieuwsbrieven wil hebben.

  Maand later, 2e nieuwsbrief: opgebeld. “Ja mijnheer, ik zie dat u uitgeschreven staat. Wat gek. Uiteindelijk heeft ze ergens een andere optie aangevinkt dat ik nooit meer mail wil hebben, dus niet aleen de nieuwsbrief, maar niets.

  Maand later, 3e nieuwsbrief: Opgebeld. Gesuggereerd: wellicht heeft u twee accounts bij mijn naam. (Ik had toen een zakelijk account, en wellicht ook een persoonlijk account, maar daar kon ik geen inloggegevens meer van vinden). E-mail adres en code in de unsubscribe link opgelepelt. “Sorry mijnheer, we kunnen niet zoeken op e-mail adres.”

  Maand later: geen idee op ik een nieuwsbrief gehad hebt. Mijn mailserver filters deze troep naar /dev/null.

  Overigens hebben ze sinds vorig jaar de loginnamen gewijzigd in je email adres. Maar ik zal vast nog op 3 plaatsen mijn adres hebben staan: zakelijk account, persoonlijk account en via Trans Link Systems voor mijn OV-chip.

  zucht. En ik heb nog enige symphatie voor (het rijdend personeel van) de NS. Uit welke spelonken van de Inktpot ze de muppets vandaan hebben die nu op hun marketing afdeling zitten: geen idee.

  Gelukkig kon ik me rond 2007 uitleven op een enquete van nspanel.nl. Ik knip en plak de letterlijke antwoorden (ik heb ze bewaard omdat het zo’n mooi voorbeeld was van doorgedraaide marketeers; sorry voor de spam).

  Q: Via de gebruiksgegevens van de OV-chipkaart kan NS vaststellen in welk station u vaak een reis begint of eindigt. NS kan u informeren als er op zo’n station belangrijke ontwikkelingen zijn, bijvorbeeld als het verbouwd wordt en de treinen van andere sporen dan gewoonlijk vertrekken. A: Dat is volstrekt onnodig: als ik al vaak op dat station kom (zoals in de vraag besloten is), dan zie ik ter plekke al de relevante informatie. Extra informatie levert slechts meer ongewenste mail op.

  Q: Met dezelfde gegevens stelt NS vast dat u vaak ’s middags van A naar B reist; en ook dat u de kaartjes tegen de volle prijs koopt. NS adviseert u daarom een Voordeeluren-abonnement te nemen. A: Dat kan ik zelf al bedenken. Als NS dermate ingewikkelde tarieven hanteert dat ik dat niet had kunnen bedenken, is daar iets mis. Kortom, hopelijk nooit nodig.

  Q: Als u vaak in station X komt, dan kan NS u een aanbieding doen die in dat station geldt, bijvoorbeeld een bon waarmee u korting op koffie of een broodje kunt krijgen. A: Op zich niet verkeerd, maar ik verga al van de bedrijfsgebonden passen (bonuskaart, loyaliteitsprogramma’s, etc.)

  Q: NS stelt vast dat u minder met de trein reist dan voorheen, en neemt schriftelijk contact met u op om naar de oorzaak te vragen, en om te zien of daar wat aan te doen is. A: Laat ze eerst maar eens iets doen met de reacties die ik tot nu toe naar de klantenservice gestuurd heb. Nog meer telemarketeers aan de telefoon trekt mij niet zo. Misschien is de reden dat ik andere baan heb en reis daarom minder op een bepaald traject. Ik zou niet weten wat de NS daaran kan doen.

  Q: NS stelt vast dat u alleen door de week met de trein reist en doet u daarom een aanbieding om een keer goedkoop in het weekend te reizen. A: Kortom, als ik NIET in het weekend reis, dan doet de NS mij een aanbieding voor reizen in het weekend. Kortom, een aanbod dat hoogstwaarschijnlijk niet voor mij relevant is. Nee, bedankt.

  Q: NS kan u waarschuwen voor ‘buitendienststellingen’ als er groot onderhoud wordt uitgevoerd op het traject dat u regelmatig reist. A: Als bij stations: als ik vaak op dat traject reis is het handiger om ter plekke (dus op de stations, naast de on-line reisplanner) dat soort informatie te zetten. Ik krijg al genoeg direct marketing.

 16. Ik kreeg de mail ook, op een mailadres dat ik alleen heb gebruikt om een keer een kaartje voor de Thalys te kopen. Ook daarbij heb ik – zoals altijd – aangegeven geen mails te willen ontvangen.

 17. Als de N.S. echt eenmalig onder de aandacht had willen brengen welk een fantastische nieuwe dienst ze hebben, dan had ik daar nog wel begrip voor gehad. Een opt-in link daarbij en er schrijven vast nog flink mensen in ook. Maar deze mail – ik heb ‘m ook ontvangen – dat ik botweg weer ingeschreven ben, met een “opt-out” erbij die ook nog ‘ns niet werkt, hufterig.

  Ook mijn klacht ligt bij de Opta. Google vertelt me dat de afzender Rob Sluijsmans heet en dus te vinden is op rob.sluijsmans@ns.nl . Blijft de bagger komen, dan maak ik denk ik maar ’n forward.

 18. Ik had me ook voor alles uitgeschreven maar heb ‘m ook ontvangen, en ik heb zojuist eens gepoogd om me weer uit te schrijven. Ik krijg dan echter een melding over onderhoud: “In verband met onderhoud is deze site niet beschikbaar op dinsdag 10 mei van 01.00 tot 07.00 uur.” (het is nu toch echt wel later dan dat) Misschien gaat de opt-out hierna ook echt werken? In ieder geval vind ik dit zeer lelijk, een opt-in-mailtje had ik minder vervelend gevonden. Ik heb ook een spamklacht overwogen maar toch maar niet gedaan.

 19. Ik heb ook al eerder problemen gehad met de wizard die mij — volgens mij ten onrechte — vertelde dat de klacht niet ontvankelijk was. Toen had ik sms-spam gekregen van de Rabobank, en in de algemene voorwaarden stond iets lafs over dat ik akkoord ga met dat ze mij spam sturen. Volgens mij moet het mogelijk zijn je af te melden voor spam, maar die mogelijkheid bieden algemene voorwaarden dus niet. Dus ik vul in dat ik er wel technisch gezien mee akkoord ben gegaan, maar mij is niet de mogelijkheid geboden er níet mee akkoord te gaan. Dat is toch in overtreding, of niet?

 20. @24 Franc: Dat is inderdaad een handige optie die ik altijd probeer te gebruiken. Jammer genoeg zijn er genoeg formulieren die een + in een mailadres niet geldig vinden en dat mailadres dus niet accepteren!

  Edit: Wat Eva hierboven zegt dus (moet ik maar niet 5 minuten doen om alle reacties te lezen…). Contact opnemen met de site-maker vind ik al teveel moeite, zeker als het een webshop is die je niet met je mailadres vertrouwt en waar je waarschijnlijk eenmalig een bestelling wilt doen.

 21. (ook ontvangen, moest inloggen om nogmaals af te melden)

  Kan je als ontvanger van de spam niet een procedure* starten? Ik denk dat bedrijven wel heel snel gaan oppassen als consumenten allemaal stuk voor stuk een zaak kunnen beginnen.

  Voor mijn gevoel is de prikkel nu te laag om het echt goed te doen. Beetje als te-hard-rijden boetes voor rijke mensen (als je ???10.000 per maand verdient, boeit die ???35 niet).

  *) niet bij spamklacht want dat werkt niet (of hebben zwaar personeels tekort)

 22. @Franc, dat truukje werkt dus ook op mijn eigen domein, want het wordt aangedreven door GMail! 🙂 Maar spammers zijn slim genoeg om die truuk te herkennen en legitieme sites weigeren het plusje soms. Erger, er zijn sites die gratis accounts zoals GMail, Hotmail en Yahoo weigeren, hoewel dat tegenwoordig al erg zeldzaam is. Domeinnaam registreren en gebruiken voor email is makkelijker, ook al kost dat een paar euro per jaar. Goedkoopste wat ik vond is EUR 2.25 voor het eerste jaar. En ik verwacht dat er wel meer van dit soort goedkope aanbieders zijn, maar je moet wel ook de DNS gegevens zelf kunnen aanpassen en bij voorkeur bij een aanbieder die dergelijke aanpassingen zeer snel verwerkt. 🙂 Maar goed, mijn oplossing is mooi voor ervaren IT’ers die zich voor veel mailinglijsten en bedrijven inschrijven. Soms ontvang ik meer dan 50 spam-berichten per dag, die op deze manier vanzelf de vuilnisbak in verdwijnen en dat is best lekker.

  Een andere oplossing indien de spammer (zoals de NS) steeds hetzelfde verzend-adres gebruikt is het toevoegen van een filter in je mailbox. Het mooie van GMail is dat je dit al op de GMail server kunt laten filteren maar in Outlook en andere email applicaties kun je ook filters inbouwen. (Alleen dan wordt de spam nog wel op jouw systeem gedownload voordat het wordt gefilterd.) In GMail heb ik zo diverse filters die emails van diverse bedrijven archiveren in ieder een eigen folder. Maakt het lekker georganiseerd en houdt ook mijn inbox erg overzichtelijk. Als een bedrijf gaat spammen dan markeer ik ze tevens als “gelezen” via de filter of stuur ik ze direct door naar de vuilnis. Dat in combinatie met een goed spamfilter en ik heb eigenlijk geen last meer van spam. 🙂

  (Gatver… Ik merk net dat ik nu met twee email adressen op deze post ben geregistreerd! 🙂 GMail staat namelijk ook toe dat je een punt gebruikt in je email adres zodat wimtenbrink, wim.ten.brink en w.i.m.t.e.n.b.r.i.n.k allemaal dezelfde mailbox aanwijzen! Google filtert namelijk eerst die punten eruit…)

 23. Beste Arnoud,

  Je schrijft over spam:

  >Daar valt m.i. ook onder nieuwe soorten ???reisinformatie en serviceberichten??? want opt-out is opt-out.

  Hoe kom je tot die conclusie? 11.7 Tw beperkt zich tot communicatie voor commercieële doelen (koop onze dienst/product), ideëele boodschappen (bijv. ‘vloeken is aangekeerd’ of ‘stem op mij’) of charitatieve doelen (‘stort nu op giro xxxx).

  Reisinformatie en serviceberichten vallen toch niet in die categorie? Dit is functionele informatievoorziening…

 24. @Sergej: Een bericht dat meldt welke nieuwe soorten reisinformatie en serviceberichten te krijgen zijn (met name welke nieuwsbrieven), vindt ik verkapte reclame.

  Stel je voor: “Servicebericht: de nieuwe Mercedes 300 XL is vanaf vandaag verkrijgbaar.”

  Verder begrijp ik uit het bericht dat mensen meteen maar vast ingeschreven worden voor die nieuwsbrieven. Dat is helemaal een probleem, want die nieuwsbrieven zijn zonder meer commercieel.

 25. Same here (linkje naar mijn mail). Zo wordt ik dus gestraft voor het feit dat ik één keer een e-ticket heb geprobeerd. Ik heb me de eerste keer afgemeld, dan is deze email wat mij betreft dus spam.

  De volgende fout die de NS maakt, en daar maken meer bedrijven zich schuldig aan, is dat links in de email niet naar ns.nl gaan, maar naar “tripolis.com” (zie mijn link). Ik kan dus niet controleren of deze mail echt van de NS afkomstig is, of een spammer die wil controleren of mijn mailadres waardevol is, of misschien zelfs phishing. Bedrijven die hun massamailings uitbesteden zouden dat vanaf hun eigen domein moeten doen.

 26. Arnoud, je schrijft:

  > Een bericht dat meldt welke nieuwe soorten reisinformatie en serviceberichten te krijgen zijn (met name welke nieuwsbrieven), vindt ik verkapte reclame.

  Ik ben het met je eens dat functionele informatie geen verkapte reclame mag zijn. Kun je aangeven waar precies in de gewraakte mail verkapte verkoop à la je Mercedes-voorbeeld plaatsvindt?

  Een en ander ter onderscheid van een een mail of sms waarin NS informeert over, bijvoorbeeld, treinuitval wegens een ongeluk op het spoor. Dergelijke communicatie wordt door reizigers over het algemeen gewaardeerd en is functionele informatievoorziening, die je moeilijk met reclame kunt vergelijken. De sneeuwuitval van afgelopen december leerde dat ook Den Haag dit soort reisinformatie van NS verwacht.

  NS biedt reizigers overigens ook voor functionele informatievoorziening de mogelijkheid van opt-out – nog los van 11.7 TW. Vgl. http://www.ns.nl/privacy. Ook spamklachten neemt NS serieus in behandeling…

 27. Arnoud, je schrijft:

  > Een bericht dat meldt welke nieuwe soorten reisinformatie en serviceberichten te krijgen zijn (met name welke nieuwsbrieven), vindt ik verkapte reclame.

  Ik ben het met je eens dat functionele informatie geen verkapte reclame mag zijn. Kun je aangeven waar precies in de gewraakte mail verkapte verkoop à la je Mercedes-voorbeeld plaatsvindt?

  Een en ander ter onderscheid van een mail of sms waarin NS informeert over, bijvoorbeeld, treinuitval wegens een ongeluk op het spoor. Dergelijke communicatie wordt door reizigers over het algemeen gewaardeerd en is functionele informatievoorziening die je moeilijk met reclame kunt vergelijken. De sneeuwuitval van afgelopen december leerde dat ook Den Haag dit soort reisinformatie van NS verwacht.

  NS biedt reizigers overigens ook voor functionele informatievoorziening de mogelijkheid van opt-out – nog los van 11.7 TW. Vgl. http://www.ns.nl/privacy. Ook spamklachten neemt NS serieus in behandeling…

 28. Dergelijke communicatie wordt door reizigers over het algemeen gewaardeerd en is functionele informatievoorziening, die je moeilijk met reclame kunt vergelijken.
  Even mijn twee euro-centjes… Ik ben automobilist. Maar stel dat ik maandelijks ook een keertje met de trein moet en daarvoor dus een OV Chipkaart heb geregistreerd, zijn dit soort meldingen dan echt interessant voor mij? Ja, wel als het toevallig mijn ene rit in de maand betreft maar in het algemeen is zo’n bericht voor mij puur spam. En ook voor mensen die dagelijks van Haarlem naar Zandvoort reizen is het helemaal niet interessant om te weten dat de trein tussen Amsterdam en Utrecht niet rijdt. Ook voor hen is zo’n bericht nutteloos. Daarnaast worden dergelijke berichten ook via andere kanalen verspreidt! Zo meldt de radio naast file-informatie ook informatie over treinverkeer, mits het belangrijk genoeg is. Er zijn daarnaast genoeg andere kanalen om een dergelijke waarschuwing door te geven die bovendien effectiever zijn dan een mailtje in mijn mailbox. Vaste klanten hebben meer waardering voor dergelijke nieuwsberichten indien deze worden vermeld en omgeroepen bij de trein-stations en mogelijk zelfs in de trein. Maar per email? Nee, dan is ook dat soort informatie eigenlijk ongewenst en naar mijn mening gewoon een truuk om reclame te maken voor de trein…

  De sneeuwuitval van afgelopen december had geen invloed op mijn auto, dus ik zou niet weten waarom een dergelijk bericht voor mij interessant zou zijn. Daarnaast verwacht ik dat de meeste treinrijzigers zich wel even informeren voordat ze op pad gaan. Zo heeft een collega van mij morgen vrij genomen omdat hij al weet dat het OV morgen plat ligt in Rotterdam, wat betekent dat hij een vervoers-probleem heeft. Daarvoor was geen email van de NS nodig want dit onderwerp heeft al veel aandacht gekregen in de nieuwsmedia en is her en der al duidelijk aangekondigd. Sowieso vraag ik mij af of het nut zou hebben om zoiets naar iemand te emailen want als ze geen tijd hebben om een nieuwssite of krant te lezen, waarom zouden ze dan wel hun email lezen? Verkapte reclame, naar mijn mening… Spam dus…

 29. @Sergej & Arnoud:

  De feitelijke gang van zaken is in mijn geval als volgt geweest: 1. Ik heb via de website van de NS één keer een ticket gekocht. 2. Vervolgens ontvang ik e-mails van de NS: die zullen dan dus wel aan mijn ticket gerelateerd moeten zijn geweest, want anders waren ze niet toegestaan. 3. Aan de e-mails van de NS heb ik geen behoefte, dus ik schrijf me expliciet uit via de afmeldlink. 4. Vervolgens ontvang ik a) alsnog een e-mail van de NS waarin aangegeven wordt dat er nieuwe diensten zijn in de vorm van een mailing en b) blijk ik al ingeschreven te zijn voor die nieuwe mailing.

  Het is opvallend dat in haar e-mail de NS opent met de volgende twee zinnen: ???U heeft zich eerder afgemeld voor het ontvangen van informatie* een aanbiedingen van NS. U ontvangt van ons dan ook geen commerciële informatie**???

  • Dus niet enkel commerciële informatie, maar álle informatie inderdaad. ** Wacht even.. ik heb me dus afgemeld voor álle informatie van de NS, dus dan ontvang ik geen commerciële informatie. Dus ik blijf wel ???functionele??? informatie ontvangen?

  Hier gaat dus al iets mis. Ik heb me (zie stap 3) uitgeschreven voor álle informatie. Het lijkt erop dat de NS zich hier in bochten aan het wringen is om mensen die zich reeds uitgeschreven hebben vóór de lancering van de nieuwe mailingdienst toch nog even een bericht te sturen over die nieuwe dienst. Prima dat er in de toekomst per onderdeel uitgeschreven kan worden, maar in het verleden bestond die optie niet en kon ik alleen in zijn totaliteit uitschrijven. Dan kan je niet met terugwerkende kracht zeggen: ???Je had je dan wel geheel uitgeschreven, maar die nieuwe dienst bestond toen nog helemaal niet en misschien wilde je je daar helemaal niet van uitschrijven.???

  Dit nog los van de hele discussie dat er een onderscheid gemaakt lijkt te worden tussen berichten die onder de spamregels vallen (11.7 Tw) en berichten die als ???functionele informatievoorziening??? aangeduid zouden kunnen worden. Volgens de NS dus ???commerciële informatie??? versus ???functionele informatie???, waarbij die laatste categorie niet onder de spamregels zou vallen. Berichten afkomstig van een commercieel bedrijf als de NS lijken mij per definitie onder de noemer ???commerciële communicatie??? te vallen en dus ook onder 11.7 Tw.

 30. Beste mensen,

  Ik kan het ook niet helpen dat de wetgever niet altijd even helder communiceert. Wie zich verdiept in de achtergrond van 11.7 Tw, komt er al snel achter dat dit artikel zich toespitst op direct marketing (reclame). Iedereen is vrij om er iets van te vinden maar juridisch kun je de anti-spambepaling niet ruimer uitleggen.

  11.7 Tw gaat overigens ook over ideële en charitatieve mail. Spam is bijvoorbeeld ook een ‘stem op mij-mail’ van een politieke partij in verkiezingstijd. Of ‘Stort op Giro 555’ bij rampen etc.

  Niet iedere bedrijfsmail heeft tot doel om te verkopen. De NRC Nieuwsbrief die ik dagelijks ontvang, is bijvoorbeeld ook geen spam – zolang er geen reclame in wordt opgenomen. Bedrijven zijn net mensen: in het internettijdperk communiceer je nu eenmaal per email, sms, Twitter etc. Hoe realistisch is het om bedrijfscommunicatie te verbieden?

  De bewuste mail die NS heeft gestuurd en die aanleidng was voor deze discussie, oogt geheel volgens de spelregels. Daar kun je geen rode kaart voor trekken. Voorzover dingen handiger hadden gekund, houdt NS beslist rekening met de in dit forum gemaakte opmerkingen. Dank voor de input!

  Vriendelijke groet,

  Sergej Katus Privacyofficer NS

 31. Dit weekend ineens weer allemaal spam van de NS. Meteen zaterdag NOG maar weer een keer afgemeld. Maar het helpt geen flikker. De NS spamt vrolijk voort. Gisteren de tweede en vandaag de derde ontvangen. Onder en boven de wet blijkbaar…

  Maar weer eens een drietal spamklachten naar de Opta dus. 🙁

  En nee, van dit soort non communicatie krijg ik niet het gevoel dat de informatie voorziening rondom de (ahem) quality of service beter wordt.

  Wat mij trouwens ook stoort is dat ze zelf via E-Mail totaal niet te bereiken zijn. Niet op abuse@…, postmaster@…, niks.

 32. Weer gewoon spam ontvangen van de NS. Ik heb meerdere malen expliciet aangegeven dat ik NIETS wil ontvangen.

  Ben nu gewoon weer opgediept uit een oude lijst. Afmeldingen blijken zinloos bij de NS. Reden de treinen maar zo hardnekkig op tijd.

  Dat wordt weer een klacht en een serieuze poging van mijn kant om de NS op zoveel mogelijk blacklists te krijgen als ik kan vinden. Ik wil geen spam.

  “Privacyofficer” 🙂

 33. Inmiddels (na 7 februari 2012) alweer drie maal spam ontvangen. Drie maal uitgeschreven bij de NS. Drie maal genegeerd.

  Drie maal klacht ingediend bij de OPTA. Drie maal genegeerd.

  Op de site van de NS (http://www.ns.nl/home/privacy) wordt middels een plaatje en een link verwezen naar een vage club genaamd Privacy Waarborg (https://www.privacywaarborg.nl/). Aldaar is de NS echter niet bekend als lid. Dan kun je dus ook geen klacht indienen. Privacywaarborg is een onderdeel van de DDMA (http://ddma.nl/). Wat het doel van de DDMA is blijkt al snel op de site. Gewoon de zoveelste branchevereniging die zegt zichzelf te controleren dus.

 34. Zowel op mijn prive-account als werk-account ontvang ik nog spoordeelwinkelspam terwijl ik vanaf beide accounts minstens 3 maal heb aangegeven uitsluitend serviceberichten te willen ontvangen. Het is duidelijk dat de NS de regels aan zijn laars lapt en je zou beter verwachten van een bedrijf dat veel aan haar reputatie gelegen zou moeten zijn.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.