Mag ik een bestelling omruilen via de Wet koop op afstand?

Een lezer vroeg me:

Bij onze elektronicawebwinkel krijgen we vaak klanten die een bestelling willen omruilen voor een ander type na een paar dagen uitproberen. Dat andere type kan wel eens goedkoper uitvallen, ook qua verzendkosten. Het prijsverschil storten wij terug, minus de verzendkosten die wij hebben gemaakt voor de 2de zending. Mag dat van de Wet koop op afstand?

Volgens de wet koop op afstand mag een klant een bestelling binnen 7 werkdagen na ontvangst annuleren. Hij moet dan zijn geld terugkrijgen (inclusief de heenverzendkosten en eventuele kosten van de betaling, bv. de creditcard). Wel moet hij zelf de kosten van het terugzenden betalen. (Dit geldt ook bij speciale bestellingen, iets waar bij electronica nog wel eens ruzie over is.)

De wet koop op afstand regelt alleen het annuleren van de bestelling, niet het omruilen. Maar het lijkt me dat dezelfde regels bij omruilen moeten gelden. Immers, anders annuleert de klant gewoon de bestelling en koopt hij een dag later het gewenste model. Het lijkt me niet de bedoeling dat je klanten in deze bocht moet wringen, dus ik ben geneigd te zeggen dat omruilen binnen zeven werkdagen volgens dezelfde regel als annuleren moet gaan.

Bij een omruiling mag de winkel de klant de verzendkosten van het nieuwe product in rekening brengen. De heenzendkosten van het oude product moet hij terugbetalen. De consument moet dus slechts één keer heenverzendkosten betalen, die van het laatste artikel. Eventuele terugzendkosten moet hij wel steeds zelf betalen.

Arnoud

8 reacties

 1. Wat is dat een rare regel wat betreft verzendkosten. Dat zijn kosten die echt gemaakt worden. Je kiest er als klant zelf voor, je kan ook de auto pakken en langsgaan. Of mag ik bij het retourneren ook mijn parkeer- en benzinekosten declareren?

 2. Mark: De kosten voor het verzenden van de klant terug naar de winkel worden niet vergoed, en vice versa de kosten voor het verzenden van de winkel naar de klant wel. Een van de redenen daarvoor is “Nu 1 euro! [small]14,95 administratie en verzendkosten[/]”. Anders krijg je eindeloos gezeik. De andere kant op is simpel met een bonnetje te bewijzen en bovendien is het volledig de keuze van de klant hoe ie die dingen terugkrijgt. Anders krijg je weer klanten die er een baksteen bijstoppen en terugsturen met DHL Express overnight.

  Het pure leveren van het product brengt ook echte kosten met zich mee die echt worden gemaakt: Het kopen en doorleveren van het product kost geld, het innemen van een geopend product kost heel veel geld, etc. En die vallen allemaal onder ondernemersrisico.

  Alex: Lijkt mij logisch dat je altijd kijkt naar de situatie die er komt als de klant de volledige bestelling annuleert en vervolgens wat ie wel wil hebben alsnog bestelt. In dat geval dus: de kosten terug van het specifieke product, plus eventueel een verschil in verzendkosten (bijvoorbeeld: je koopt een fiets plus twee fietslampjes, en dan annuleer je de fiets. Uiteraard wordt er voor die bestelling meer verzendkosten gevraagd dan wanneer je alleen een envelopje met lampjes thuis krijgt.)

 3. Is het dan ook zo dat het terugzenden op risico van de koper gebeurd? Als de verkoper het product niet of beschadigd ontvangt, komt dat dan voor rekening van de koper en had hij dan het proeduct bijvoorbeeld verzekerd moeten verzenden?

 4. Mag ik de goed geïnformeerde lezers hier een vraag stellen?

  Ik verkoop op kleine schaal internationaal artikelen via Ebay.com. Over het algemeen doe ik dit gewoon via briefpost vanwege de hoge kosten voor aangetekende verzending. Tot nog toe heb ik hier geen problemen van ondervonden. Nu blijkt echter dat een produkt dat ik naar Brussel heb gestuurd niet is aangekomen. Dat is althans de bewering van de koper. Helaas kan ik dat niet verifiëren omdat er dus geen track & trace op zat. Tot mijn spijt kom ik er nu achter dat TNT post in zulke gevallen gevrijwaard is van aansprakelijkheid, op basis van deze post: http://blog.iusmentis.com/2010/07/23/is-een-particuliere-verkoper-aansprakelijk-voor-kwijtgeraakte-bestellingen/.

  Begrijp ik nu goed dat ik hier niet aansprakelijk voor ben? Het gaat hierbij immers om verkoop tussen particulieren en niet om bedrijfsmatige activiteiten. Ik gebruik Ebay om een centje bij te verdienen maar niet om een inkomen uit te halen.

  Maakt het nog iets uit dat de koper in België woont? Ik neem dat hier gewoon het Nederlands recht op van toepassing is omdat de ???plek waar de overeenkomst wordt uitgevoerd??? in Nederland ligt.

  En hoe zit het met eventuele aanvullende voorwaarden van Ebay? Is het mogelijk dat mijn aansprakelijkheid op grond hiervan verder gaat?

  Overigens ben ik wel van plan er in goed fatsoen met de koper uit te komen. Wil alleen graag weten hoe het wettelijk zit.

  Hopelijk heeft iemand hier een idee over.

 5. @Olorin: Het verzendrisico ligt bij de particuliere verkoper, tenzij koper en verkoper hier iets anders over afspreken.

  Met de blogpost waar je naar linkt kan ik het niet eens zijn. Inderdaad moet je kijken naar art. 7:9 en 7:10 BW. Onder aflevering wordt verstaan het stellen van de zaak in het bezit van de koper (art. 7:9 lid 2 BW). Daarvoor is vereist dat de zaak feitelijk wordt overgedragen, tenzij koper en verkoper samen afspreken dat de verkoper voortaan de zaak zal gaan houden voor de koper (art. 3:115 sub a BW).

  Ik weet niet wat Arnoud in die blogpost precies bedoelt met:

  En ???aflevering??? betekent hier niet ???bezorging??? maar ???plek waar de overeenkomst wordt uitgevoerd???.
  Aflevering betekent bezitsverschaffing, zie art. 7:9 lid 2 BW. De verwijzing in T&C naar art. 6:41 BW is onderdeel van de aantekening bij art. 7:12 BW en is voor de vraag op wie het risico rust niet van belang.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.