Wat zegt de wet over versiebeheer bij algemene voorwaarden?

Een lezer vroeg me:

Ik heb een geschil met een webdienst-aanbieder en nu wil ik ze op grond van de algemene voorwaarden aanspreken. Maar die kan ik nergens meer vinden. Ik vind wel een tekst met voorwaarden, maar dat is volgens mij niet de versie die ik destijds had geaccordeerd. Is een website verplicht oude versies van hun algemene voorwaarden aan te bieden? Of anders gezegd, hoe kan ik bij een geschil de tekst achterhalen van de algemene voorwaarden?

Bij een webdienst moet men die als download aanbieden bij het sluiten van het contract. Men kan niet volstaan met verwijzen naar de website of de KVK – behalve als het apert onredelijk is dat iedereen een stuk papier meekrijgt. De Albert Heijn hoeft niet bij iedere aankoop papier te overhandigen, en de NS-automaat ook niet. Dat geeft zó veel overlast, dat willen we niet.

De wet zegt niets over versiebeheer, omdat dat eigenlijk niet aan de orde behoort te zijn. De voorwaarden die voor jou gelden, zijn namelijk de voorwaarden die ze jou overhandigd hebben bij contractsluiting.

Wat wél iedereen vergeet: bij online overeenkomsten is het verplicht om de wederpartij uit te leggen of de overeenkomst gearchiveerd wordt en hoe je als klant een kopie kunt opvragen (art. 6:227b BW). Op die manier kan de klant dus de toepasselijke voorwaarden te pakken krijgen.

Dat archiveren is bij betaalde diensten eigenlijk altijd verplicht op grond van de belastingwetgeving, want je moet als dienstverlener kunnen aantonen welke rechten en plichten je naar klanten toe hebt. Bij een gratis dienst is dit discutabel, maar ook dan zou ik altijd aanraden om op zijn minst mensen een bevestigingsmail te sturen met daarin de overeenkomst – én de algemene voorwaarden natuurlijk.

Of dit artikel te gebruiken is om achteraf een kopie van de voorwaarden te eisen, is onduidelijk. Ik zou dus bij elke dienst die ik afneem, de voorwaarden zélf kopiëren en bewaren. Dan kun je daarmee in het geweer komen.

Je kunt ook een iets agressievere manier hanteren: op het moment dat een dienstverlener zich op de voorwaarden beroept, meld je dat die nooit ter hand zijn gesteld en daarom ongeldig zijn. En dan mag hij bewijzen dat hij wél destijds jou de voorwaarden als downloadlink heeft aangeboden. Ik wens hem veel succes, want geen hond die screenshots heeft van hoe de site eruit zag toen klant X zich registreerde.

Arnoud

10 reacties

 1. Een beetje serieuze webontwikkelaar heeft versiebeheer in zijn ontwikkeltraject (of anders backups van data, hoewel dat vaak beperkter is). Ik mag aannemen dat (als al niet apart ‘externe’ versiebeheer op de voorwaarden gedaan wordt), op basis van dat versiebeheer je aan kunt tonen welke voorwaarden voor iemand zou hebben gegolden.

 2. @Alex: Da’s een leuke. Zou dat echt in de praktijk bij de meerderheid voorkomen? Menig site werkt direct op de productiecode, of iets slimmer met development- en productieservers. Dan test je netjes en rol je daarna uit. Maar of je dan meer dan 2 versies bewaart, weet ik niet.

 3. Een beetje net iets serieuzere webontwikkelaar houdt content zoals Algemene Voorwaarden juist weer buíten zijn sourcecode-versiebeheer. En veel sites hebben weer g????n versiebeheer op hun content.

  Volgens mij is archive.org nog een betere kans.

 4. Vaak zal de download in de content sfeer liggen en niet in de source hoek. In development werk je als het goed is niet met productie data dus de kans dat de pdf met voorwaarden in de source control staat is klein.

  In het CMS kan misschien versie beheer zitten maar dat is productie data die als het goed is wel in een backup zit.

  Maar kans dat je 2/3 jaar terug kunt grijpen naar een backup?

  edit:@Richard 🙂

  PS. Is ook denk ik niet de verantwoording van de site bouwer maar van de business zelf

 5. Je kunt ook een iets agressievere manier hanteren: op het moment dat een dienstverlener zich op de voorwaarden beroept, meld je dat die nooit ter hand zijn gesteld en daarom ongeldig zijn

  Als je als gebruiker de aanbieder op basis van de AV wil aanspreken zoals ik uit de vraagstelling begrijp dan lijkt me dat melden dat de AV niet ter hand zijn gesteld en dat deze dus ongeldig zijn nou net geen oplossing is eigenlijk.

 6. op het moment dat een dienstverlener zich op de voorwaarden beroept, meld je dat die nooit ter hand zijn gesteld en daarom ongeldig zijn.

  Nouja, ongeldig… De algemene voorwaarden zijn niet ongeldig enkel omdat deze niet ter hand gesteld zouden zijn. Echter, ben je er als consument in principe niet aan gebonden.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.