Facebook moet pseudoniemen toestaan in Duitsland

| AE 4853 | Privacy | 17 reacties

facebook-real-nameDe huisregel van Facebook dat je je echte naam moet gebruiken is in strijd met de Duitse privacywetgeving, las ik bij Nu.nl. Facebook meldt het bevel tot aanpassing van de Duitse privacywaakhond (nou ja, die van Schleswig-Holstein) te zullen aanvechten, want de Ierse collega’s hadden eerder nog geen problemen op dit punt bespeurd.

Facebook hanteert die echtenaamregel nu ongeveer een jaar, met enkele opmerkelijke handhavingsfeiten zoals dat Salman Rushdie geband werd omdat in zijn paspoort Ahmed staat. Het beleid zou trollen en misbruik moeten indammen, maar of dat werkt is niet echt duidelijk.

De Duitse telecommunicatiewet is op dit punt echter niet voor misverstand vatbaar (art. 13 lid 6):

The service provider must enable the use of telemedia and payment for them to occur anonymously or via a pseudonym where this is technically possible and reasonable. The recipient of the service is to be informed about this possibility.

De Ieren hebben echter niet zo’n regel, en ook in de Nederlandse wet kan ik niets terugvinden dat dit letterlijk bepaalt. Voor zover ik kan achterhalen, is deze Duitse regel gebaseerd op een overweging uit de e-Privacyrichtlijn, namelijk dat

(9) De lidstaten, de betrokken aanbieders en gebruikers alsmede de bevoegde communautaire instanties zouden moeten samenwerken bij de introductie en ontwikkeling van de benodigde technieken waar zulks noodzakelijk is met het oog op de waarborgen die door deze richtlijn worden geboden, daarbij met name rekening houdend met de doelstelling de verwerking van persoonsgegevens zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk gebruik te maken van anonieme of onder pseudoniem opgeslagen gegevens.

De Duitsers hebben ervoor gekozen deze overweging als wetsartikel op te nemen, maar dat is dus niet verplicht. Dat verklaart waarom de Ieren er geen punt van maakten – hun wet kent geen equivalent en dus valt daar voor een toezichthouder weinig over te zeggen.

Natuurlijk zou je kunnen zeggen dat mensen Facebook toestemming geven om hun echte naam te gebruiken, maar gezien de omvang van Facebook en het feit dat die regel pas kwam nadat Facebook al gigantisch gegroeid was, twijfel ik of je die toestemming wel “vrijwillig” kunt noemen. Meedoen of ophoepelen van het sociale netwerk is niet echt een keuze.

Update (15 februari 2013) dit lijkt van de baan, want de Duitse rechter vonnist dat zij onbevoegd is omdat Facebook in Ierland gevestigd is.

Arnoud

Deel dit artikel

  1. Als 1 Duitsland al niet lukt, hoe moet 1 Europa dan ooit lukken? En hoe kun je van een internationaal opererend bedrijf verwachten dat ze zich gaan conformeren aan aparte wetgeving van losse deelstaten en Europese lidstaten? We worden als Europa zo een lachertje, zie ook de verschillen in de cookie-wetgeving.

    Kan de EU hier meer een rechte lijn in trekken? Facebook zou bijvoorbeeld ook kunnen stellen dat mensen die onder dergelijke wetgeving valt niet toegelaten wordt. En dat lijkt me ook niet wenselijk.

  2. Mag facebook pseudoniemen als zodanig markeren voor andere gebruikers? En ze bv privacy controls geven om te voorkomen dat dat soort accounts gegevens van echte accounts kunnen zien of met ze communiceren? En mogen die controls standaard op blokeren staan, om de echte gebruikers te beschermen natuurlijk…

  3. Ach ik heb nu heel sumiere Facebook en Google accounts op mijn echte naam. Ik plaats er binnenkort een slechte maar wel herkenbare foto bij.

    Enige doel: dat als mensen mijn naam zoeken ze ook echt mij vinden en niet iemand die zaken post waar ik geen controle over heb. Mijn eigen website staat keurig in WHOIS gertegistreerd en is ook niet anoniem. Ben dus nog opzoek naar een goede anonieme blog service. Geen echte naam opgeven en kunnen connecten via een proxy is een must. Ik gebruik wel een wegwerp gratis e-mail adres om de account aan te maken. Wie weet nog een goede site die je nog wel de mogelijkheid geeft om anoniem te zijn?

  4. Ik gebruik sinds mijn eerste melding bij FB een pseudonym. Heel eenvoudig omdat FB iets privé is en ik geen zijn heb tijdens mijn vrije tijd ook nog door mensen op mijn werk te worden aangesproken. Mocht FB ooit het gevoel hebben, dat ze moeten blokken, dan moeten ze dat rustig doen. De wereld draait door, mijn leven gaat verder (hoewel, morgen is de 21. December…) en ik heb het bijna vijftig jaar zonder FB gered. Ik kan er niet mee zitten. Hoewel, misschien zou ik voor de lol gaan kijken hoe ik ze kan dwingen mijn pseudonym dan toch toe te staan.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS