17 reacties

 1. Als 1 Duitsland al niet lukt, hoe moet 1 Europa dan ooit lukken? En hoe kun je van een internationaal opererend bedrijf verwachten dat ze zich gaan conformeren aan aparte wetgeving van losse deelstaten en Europese lidstaten? We worden als Europa zo een lachertje, zie ook de verschillen in de cookie-wetgeving.

  Kan de EU hier meer een rechte lijn in trekken? Facebook zou bijvoorbeeld ook kunnen stellen dat mensen die onder dergelijke wetgeving valt niet toegelaten wordt. En dat lijkt me ook niet wenselijk.

 2. Mag facebook pseudoniemen als zodanig markeren voor andere gebruikers? En ze bv privacy controls geven om te voorkomen dat dat soort accounts gegevens van echte accounts kunnen zien of met ze communiceren? En mogen die controls standaard op blokeren staan, om de echte gebruikers te beschermen natuurlijk…

  1. Dat is wel creatief. Ja, ik denk dat ze wel mogen aangeven dát een profiel een pseudoniem is. Dat is informatief en duidelijk naar de rest toe.

   Of ze ook diensten mogen blokkeren als je een pseudoniem opgeeft, betwijfel ik. Dat levert een afschrikwekkende werking op naar het gebruik van pseudoniemen, je wordt een tweederangs gebruiker. En dat soort dingen wordt dan toch vaak gezien als een indirect inperken van het grondrecht. Als ik zeg “je mag anoniem je mening uiten maar dan moet dat achter een betaalmuur van 500 euro per opvraging” dan komt dat neer op “je mag niet anoniem je mening uiten”.

   1. Wat is eigenlijk de grens voor een service waarop ze niet meer mensen mogen weigeren als deze mensen zich niet meer aan een voorwaarde willen houden? Is Facebook ondertussen zo onmisbaar geworden voor de samenleving dat het een als manier om je mening te uiten geen vervanging meer heeft (zoals Twitter, Path, blogs, zeepkist op straat, etc.)?

    Of moet volgens deze wet elke internet service pseudonymen toestaan, ongeacht hun grootte of doel?

   2. Mogen ze dan wel Facebook blokkeren voor alle gebruikers uit Sleschwig-Holstein? Ik kan me voorstellen dat Facebook beargumenteert dat echte namen fundamenteel zijn voor het karakter van hun dienst en als de wetgever in Sleschwig-Holstein het daar niet mee eens is ze dan maar stoppen die dienst daar aan te bieden. Gezien de bevolkingsdichtheid van die deelstaat/grootte van de advertentiemarkt denk ik dat ze zich dat wel kunnen veroorloven.

   3. En met een pseudoniem wordt je geen tweederangs burger op een social network waar iedereen zijn echte indentiteit gebruikt? Als iemand met een bivakmuts mij op straat zou aanspreken zou ik daar ook niets van willen weten.

  2. Twitter doet eigenlijk het omgekeerde: van bekende en beroemde personen wordt een verificatie gevraagd en die wordt daarna weergegeven. Zo heeft deze Barack Obama een blauw vinkje achter zijn naam staan terwijl deze Barack Obama de boel lijkt op te lichten. (Geen vinkje!) Ik vind het dan opvallend dat er ondanks dit toch nog veel mensen zijn die in al die nep-tweets van allerlei nep-accounts vallen. Gewoon de algemene regel volgen: geen blauw vinkje = onbetrouwbaar.

 3. Ach ik heb nu heel sumiere Facebook en Google accounts op mijn echte naam. Ik plaats er binnenkort een slechte maar wel herkenbare foto bij.

  Enige doel: dat als mensen mijn naam zoeken ze ook echt mij vinden en niet iemand die zaken post waar ik geen controle over heb. Mijn eigen website staat keurig in WHOIS gertegistreerd en is ook niet anoniem. Ben dus nog opzoek naar een goede anonieme blog service. Geen echte naam opgeven en kunnen connecten via een proxy is een must. Ik gebruik wel een wegwerp gratis e-mail adres om de account aan te maken. Wie weet nog een goede site die je nog wel de mogelijkheid geeft om anoniem te zijn?

  1. Op WordPress.com kun je een blog laten hosten en eventueel aan je domeinnaam koppelen. Dat heb ik ook gedaan met blog.wimtenbrink.nl, dat overigens moeilijk te anonimiseren is. 🙂 Maar je kunt bij WordPress ook prima anoniem blijven als je dat wenst. En hun blogdiensten zijn behoorlijk goed, plus je hoeft zelf geen onderhoud te plegen op de server-software. Nadeel? Ja, het kost wel een beetje, per jaar. Ten minste, als je het aan een eigen domein wilt koppelen en geen reclame wilt. Een gratis blog is er ook aan te maken.

   1. Domain privacy heeft wel als gevolg dat je zelf niet meer de rechten hebt op je domein (maar de hosting provider). In de praktijk maakt het niet zo heel veel uit, maar ik kan me voorstellen dat ’t gedoe op kan leveren.

 4. Ik gebruik sinds mijn eerste melding bij FB een pseudonym. Heel eenvoudig omdat FB iets privé is en ik geen zijn heb tijdens mijn vrije tijd ook nog door mensen op mijn werk te worden aangesproken. Mocht FB ooit het gevoel hebben, dat ze moeten blokken, dan moeten ze dat rustig doen. De wereld draait door, mijn leven gaat verder (hoewel, morgen is de 21. December…) en ik heb het bijna vijftig jaar zonder FB gered. Ik kan er niet mee zitten. Hoewel, misschien zou ik voor de lol gaan kijken hoe ik ze kan dwingen mijn pseudonym dan toch toe te staan.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.