Is een aanvinkvakje voor algemene voorwaarden verplicht?

algemene-voorwaarden-karwei-bouwmarktEen lezer vroeg me:

Normaal heb je bij websites altijd aanvinkvakjes om te zeggen dat je akkoord bent met algemene voorwaarden. Recent zag ik echter een site met “Door op ‘Opslaan’ te klikken ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden”. Is dat wel rechtsgeldig, zonder zo’n vakje?

Ja, dat is rechtsgeldig.

In Nederland vereist de wet nergens een apart akkoord op algemene voorwaarden. De enige eis is dat de partij die de voorwaarden hanteert, duidelijk aangeeft dát hij algemene voorwaarden hanteert. Een bordje met mededeling (zoals op de foto, dit hangt op de deur van de Karwei-bouwmarkt in Eindhoven) is dus genoeg, men hoeft bij binnenkomst of aan de kassa geen krabbel te vragen voor akkoord. Online hoeft dat dus ook niet.

Wel moeten de voorwaarden zodanig worden aangeboden dat men deze eenvoudig kan opslaan voor latere kennisneming. En dat is trouwens waar het vaak fout gaat met die aanvinkvakjeszinnen: de hyperlink opent een floepvenster zonder knoppen oof er staat geen hyperlink maar men zet de voorwaarden in zo’n scrolvenster van drie centimeter hoog. Dat is dus wél keihard fout in Nederland. Voorwaarden in popups, scrolvensters of andere onhandige omgevingen voor snel opslaan zijn niet rechtsgeldig aangeboden.

Een depot bij de KVK of rechtbank is volslagen onzin online. Ja, die optie staat in de wet maar eigenlijk alleen voor partijen als de Albert Heijn of de bouwmarkt die redelijkerwijs niet elke keer een kopie kan verstrekken. Op het world-wide web is het altijd mogelijk een kopie te geven; wie kan hyperlinken kan algemene voorwaarden aanbieden. Je moet echt moeite doen om voorwaarden verkeerd aan te bieden.

Waarom werkt iedereen dan toch met zo’n vakje? Tsja, goeie vraag. Juridisch cargoculting denk ik. Iedereen doet het, dus laten wij het ook maar doen.

Arnoud

26 reacties

 1. Wel moeten de voorwaarden zodanig worden aangeboden dat men deze eenvoudig kan opslaan voor latere kennisneming.

  Toch is dat een gekke. Want, wat heb je nu aan latere kennisgeving. Je bent al akkoord. Het beschermt je hooguit tegen stiekeme aanpassingen als je hier al gebruik van zou maken. Eigenlijk zou het veel beter zijn om bij het bijvoorbeeld aanmaken van een account de huidige algemene voorwaarden te mailen aan de nieuwe klant. Maar ja, laten we in vredesnaam Den Haag niet op ideeën brengen, daar komt meestal weinig goeds van als het gaat om internet gerelateerde zaken.

  1. Het gaat exact om (al dan niet stiekeme) latere aanpassingen. ALs ik op 1 januari een contract sluit, dan moet ik een kopie van de AV van 1 januari in mijn bezit kunnen krijgen. Bij een website kunnen die stilletjes vervangen worden, en bij een conflict op 1 mei heb ik dan een gigantische achterstand in het bewijs als ik de AV niet kon opslaan in januari.

 2. Toch is dat een gekke. Want, wat heb je nu aan latere kennisgeving (sic). Je bent al akkoord

  Bij een conflict wil je ze op eenvoudige wijze kunnen nalezen. Dat kan niet op het moment dat ze in een scrollvenstertje stonden, je niet begrijpt hoe je dat moet copy/pasten, en je achteraf niet meer op handige wijze bij de inhoud kan. Als ze door middel van een hyperlink worden aangeboden dan kan iedere computergebruiker klik + print doen.

 3. “Albert Heijn of de bouwmarkt die redelijkerwijs niet elke keer een kopie kan verstrekken” Daar zeg je het weer. Dat lijkt me toch volslagen onzin. Als er een partij is die makkelijk zijn algemene voorwaarden kan verstrekken is het wel een brick-and-mortar-store.

  1. Hoe zie je dat voor je? Wilt u zegels, spaart u airmiles, wilt u de Algemene voorwaarden van onze winkel?

   Ik denk dat het voor een digitale winkel vele malen makkelijker is dan voor een stenen winkel. Helemaal aangezien 99.9% van de mensen de AV toch niet (willen) lezen. Zeker niet bij een supermarkt of bouwmarkt.

   1. Zet kopieën van de algemene voorwaarden in een folderrek. Druk ze op de achterkant van de kopie van het bestelformulier dat je aan de klant meegeeft. Leg een stapeltje op een plank bij de kassa of klantenservicebalie.

    1. Je kan ze nu toch gewoon bij de informatiebalie afhalen? Wat is het verschil?

     Bij een online bestelling een link naar de AV is wat mij betreft echt veel makkelijker dan dit in een fysieke winkel te doen. Daarbij is winkelruimte duur en zeker een plaatsje bij de kassa waar ze liever impulsaankopen neer leggen…

  2. Fysiek kan het maar is het ook redelijk? Ik weet zeker dat de uitgang van de Albert Heijn dan elke avond bezaaid ligt met kopieën van de algemene voorwaarden.

   Je ziet dat nu al met kassabonnen, en helemaal erg is bij geldautomaten waar mensen dan de bon op de grond gooien. Terwijl je zelf moet zéggen dat je zo’n bon wil.

   1. Je hoeft ze toch niet bij elke aankoop te verstrekken? Het lijkt me voldoende dat ze aangeboden zijn. Als de klant ze niet wil meenemen, is dat jouw zorg niet. Omdat Algemene Voorwaarden over het algemeen grote-vis-naait-kleintje-voorwaarden zijn, lijkt het me niet onredelijk dat er in elk geval wat verstrekking betreft niet al te veel speelruimte aan de grote vis wordt verstrekt.

    1. De wet eist dat je met een bordje meldt “Ik heb ze, vraag ernaar”. Wat zou het toevoegen dat je mondeling zegt “wilt u de AV mee”?

     Verder blijf ik bang dat 90% van de mensen zegt “ja doe maar” en tien meter verderop bedenkt “ach nee, boeie” en ze op de grond gooit. Net als kassabonnetjes en pintransactiebewijsjes. Waarom dóen mensen dat, een bon vragen die ze niet willen?

     1. Die bon vragen ze omdat het gratis is 🙂 ik wil meestal een bon om te kunnen controleren, of je moet zo’n leuke handscanner meenemen tijdens het winkelen dan weet ik dat het teveel geld was maar wel klopt 🙂 Kan ook zijn dat JA zeggen een automatisme is.

      AV in een winkel is simpel: gewoon ter inzage leggen en mogelijk maken mee te nemen.. dat is toch wat “ter hand stellen” wil zeggen?. Denk niet dat er voor supermarkten andere regels gelden.. Dat wil dus ook zeggen dat je een kopie mee moet kunnen nemen. Zou mezelf ook voor kunnen stellen dat er een terminal staat waar je jouw e-mail adres op in kan voeren zodat je die per e-mail krijg in plaats van een gedrukt exemplaar. Noem het een milieumaatregel.. zag vandaag ook bij jumbo bordje dat ze vanwege het milieu geen gratis plasticzakjes meer mee mochten geven..

     2. Waarom dóen mensen dat, een bon vragen die ze niet willen?

      Omdat ja zeggen makkelijker is dan nee zeggen (psychologisch gezien). Bij Nee wijs je iemand af en van nature willen mensen dan niet en zeggen dus makkelijker ja.

 4. Misschien is het een idee om een keer een blogposting te maken met een lijstje van allerlei juridische cargoculting. Dat geeft iets waar mensen naar kunnen linken wanneer er juridische cargoculting optreedt, en misschien dat het zo een bijdrage kan leveren om dat cargoculting wat in te dammen.

 5. Het moeten plaatsen van een vinkje kan imo weldegelijk juridisch nut hebben. Als ik het me goed herinner, is dit ook weleens gebruikt in de procedure.

  Als een consument claimt dat hij/zij nooit de algemene voorwaarden voorgeschoteld heeft gekregen, en jij kan aantonen dat het onmogelijk is om een bestelling te plaatsen zonder een vinkje te zetten, dan heb je natuurlijk voordeel.

 6. Opslaan/printen van algemene voorwaarden is inderdaad één van de vereisten voor de toepasselijkheid van algemene voorwaarden (ter beschikking stellen, volgens art. 6:234 BW als uitwerking van het vereiste van “mogelijkheid tot kennisneming” van art. 6:233 b). Maar aanvaarding is weldegelijk een andere voorwaarde, en dan is het aanvinken van een vakje wat mij betreft wel nuttig. Artikel 6:231 sub c stelt dat een “wederpartij” degene is die “door ondertekening van een geschrift of op andere wijze (!) de gelding van algemene voorwaarden heeft aanvaard”. Impliciete aanvaarding kan onder omstandigheden dan ook, maar als je toch een vinkje kan vragen: waarom niet?

  1. Zeg je nu dat de AV van de bouwmarkt (zie foto) dan geen deel uitmaken van mijn koopovereenkomsten daar?

   Een vinkje is inderdaad nuttig maar niet zaligmakend. Ik denk dat ik eerder een impliciet akkoord zou aanwijzen dan jij, zeker met een expliciete zin als “Door hieronder op Bestellen te klikken, gaat u tevens akkoord met de algemene voorwaarden” zoals Bol.com en enkele andere grote jongens hebben. Hoewle, is dat nog wel een impliciete aanvaarding?

   1. Grof genomen meen ik inderdaad dat die AV geen onderdeel uitmaken van de koopovereenkomst. Immers wordt er niet om aanvaarding gevraagd, maar slechts op de beschikbaarheid (kennisneming) gewezen. Ik zou de bouwmarkt aanraden om de tekst te wijzigen in “Door betreding van deze winkel bent u akkoord met…” of iets dergelijks. Zodat duidelijk is dat uit die handeling een aanvaarding plaats vindt.

    Met een actieve handeling als “bestellen” aan te klikken ben je gewoon akkoord met de voorwaarden als zo’n expliciete zin staat opgenomen. Vind ik inderdaad niet zo impliciet.

 7. Beste Anroud,

  Ik zie dat de laatste comment uit 2016 dateert, weet je of de informatie nog steeds up to date is? En of dit ook van toepassing is bij het boeken/reserveren van een vakantiehuisje?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.