Mag een werkgever zijn werknemers op een nieuwsbrief inschrijven?

discount-korting-afgeprijsd-actie-aktie.pngEen lezer vroeg me:

Mag een werkgever zijn werknemer op nieuwsbrieven van derden inschrijven? Bij mijn bedrijf krijg ik wekelijks een nieuwsbrief die korting biedt op kunst, cultuur en entertainment. Ik heb me hier niet voor opgegeven, maar mijn werknemerwerkgever heeft iedereen tegelijk hiervoor ingeschreven. Is dat legaal?

Wanneer het gaat om werkgerelateerde zaken, heeft de werkgever zeggenschap hoe dat werk wordt uitgevoerd. Een werkgever mag dus bepalen dat de werknemer bepaalde informatie moet lezen, en mag die dan ook meteen toesturen of op het bureau van de werknemer leggen. Dat zou dus ook prima een nieuwsbrief van een derde kunnen zijn.

Wel moet het gaan om werkgerelateerde informatie. Een werkgever kan niet namens de werknemer opt-in geven voor een nieuwsbrief die niets met het werk te maken heeft. En dat is volgens mij waar het hier om gaat: die kortingsregeling is een leuk kado aan de werknemers, maar die staat los van het werk dus kan de werkgever niet besluiten dat de werknemer dit mag ontvangen.

Er kan hier trouwens nog een privacygerelateerd ding meespelen. Om zo’n kortingsregeling mogelijk te maken, heeft de werkgever waarschijnlijk de contactgegevens van de werknemer aan die kortingspartij gegeven. Dát is dubieus want ook dat staat los van het werk en vereist dus aparte toestemming. En bij toestemming gevraagd door een werkgever geldt dan nog eens dat je vrijelijk moet kunnen weigeren. Dus niet “als jij niet meedoet dan komen we niet in de 20% categorie!”

Ik vraag me dan altijd af of dit gewoon naïviteit is of iets anders. Je kunt toch op je vingers natellen dat als je mensen nieuwsbrieven gaat sturen die neits met werk te maken hebben, je daar gedoe mee krijgt?

Arnoud

6 reacties

  1. Een werkgever mag persoonsgegevens van werknemers gebruiken als dat nodig is voor een goede uitvoering van de arbeidsovereenkomst (art. 8 sub b Wbp). Het lijkt me dat dat in principe alleen rechten geeft op het zakelijk mailadres. Daar moeten dus zulke werkgerelateerde dingen.

   Het gebruik van een privémailadres zou wellicht gerechtvaardigd kunnen zijn als afgesproken is loonstroken elektronisch te sturen, of om ziekmeldingen e.d. af te handelen. Dit om te voorkomen dat een collega of assistent in de zakelijke mailbox deze dingen aantreft.

   Privégegevens van een werknemer aan derden geven zou eigenlijk nooit moeten kunnen zonder aparte toestemming. Ik kan zo niets bedenken waarin dat nodig is. Misschien bij het bedrijfsuitje, waar men moet worden opgehaald met de bus. Of bij een etentje, dat het restaurant moet weten dat meneer X glutenvrij wil en mevrouw Y halal. Maar dan nog: je kunt ook zeggen dat er 1x glutenvrij moet zijn en niet dat het meneer Ten Brink is die dat wil.

 1. Als er al een zakelijk belang is voor het gebruik van een persoonlijk e-mailadres door de werkgever, dan zal het afmelden enkel via mail moeten kunnen plaatsvinden. Gebruik van een website om af te kunnen melden vergt aparte instemming vooraf voor het gebruik van dat (andere) elektronische kanaal.

 2. Ik vraag mij af hoe het kon gebeuren dat de werkgever zijn personeel voor dergelijke nieuwsbrieven inschrijft. Dat hoeft niet doelbewust gebeurd te zijn. Ik had vroeger een collega die van MSN Messenger gebruik maakte en daarbij soms reageerde op bepaalde, MSN-gerelateerde sites. Dan kon hij b.v. iets winnen door zijn inlog-gegevens van MSN in te voeren (*1), wat hij dus deed! En ja hoor, vanaf zijn MSN account kwamen vervolgens iedere dag 1 berichtje van die site met een uitnodiging eron om er ook bij te komen en had men al zijn contacten uitgelezen en dus een mooie verzameling email accounts bemachtigd. Na het veranderen van zijn wachtwoord waren de dagelijkse spamberichten in ieder geval verdwenen maar de email-spam bleef maar doorgaan. Niet dat er binnen het bedrijf ook maar iemand last had van die spam, want we hadden een prima spamfilter. Maar ja, die filter had iedere dag wel weer enorm veel geblokkeerd. Ik kan mij dus voorstellen dat de werkgever dus ergens zijn account-gegevens heeft ingevuld en men zo de lijst van werknemers wist te bemachtigen.

  *1) LinkedIn staat hier ook bekend om. Ze vragen dan om je accountgegevens van bepaalde maildiensten om zo te kijken welke contacten jij hebt die ook op LinkedIn zitten. Gelukkig gaat dat tegenwoordig net iets anders en kunnen ze deze gegevens opvragen zonder dat ze je login nodig hebben. Je moet alleen wel toestemming geven. Ze nog wel je login gegevens voor toegang tot je Outlook email en een aantal andere mailproviders zoals mail.ru en AOL.

 3. Het voorbeeld doet mij denken aan een partij die aanbiedingen doet aan leden van de personeelsvereniging. Bij het laatste bedrijf waar ik werkte kregen alle deelnemers iedere maandag om 16 uur de wekelijkse aanbiedingen binnen in de mail.. Leuk verzetje aan het einde van de dag, om onderling over te ‘kwebbelen’:-)

  Het zou zomaar kunnen dat een werknemer, als bestuurder van de personeelsvereniging, mailaccounts van leden of per abuis ook niet-leden aan de derde partij verstrekt heeft.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.