Hoe rampzalig zijn de nieuwe btw-regels voor online ondernemers?

btw-belastingSinds 1 januari gelden er nieuwe regels voor het heffen van btw aan consumenten, als je tenminste geautomatiseerde online diensten of software levert. Kort gezegd: je moet het btw-tarief rekenen dat in het land van de consument geldt voor het soort dienst dat je aan die consument verkoopt. En het is jouw probleem om uit te zoeken welk land dat is. Oh en daarna moet je natuurlijk al die btw afdragen aan de belastingdienst van de betreffende landen. En dat kan nog wel eens behoorlijk vervelend uitpakken, zo blijkt.

De nieuwe btw-regels zijn bedoeld om de btw-ontduiking (pardon, geheel legale bedrijfsstructuuropzetten) van grote internetbedrijven aan te pakken. Je kunt immers niet meer je vestigen in een land met hele lage btw en vanuit daar online diensten leveren aan consumenten in landen met hoge btw. Verkoop je aan Duitse consumenten, dan moet je de Duitse btw rekenen waar je ook gevestigd bent. (Weten wat die btw is? Gebruik deze handige VAT info checker.)

Ondertussen pakt het wel heel vervelend uit voor de vele kleine online ondernemers die bijvoorbeeld e-books of cursussen verkopen aan consumenten. Bij Blueberry Dynamic las ik een uitgebreid verhaal over wat dit voor consequenties voor je bedrijf kan hebben:

Het betekent dat als iemand uit Spanje jouw e-course aanschaft jij moet kunnen bewijzen waar deze persoon zich bevond op het moment van aanschaf en je bent verplicht om de BTW over je e-course te betalen in Spanje. … zelfs als jij eenmalig een e-book van €7,50 (of €0,01 zelfs) verkoopt aan een particulier in Bulgarije dan moet jij over dat product BTW-aangifte doen in Bulgarije. Je bent daar dan geregistreerd en moet je de komende 10 jaar kunnen verantwoorden over deze ene aankoop.

Voor dat afdragen van btw is een oplossing: registreer je bij onze Belastingdienst (de BTW-MOSS, btw-mini one stop shop), waarna die jouw btw-bedragen ontvangt en verdeelt over de belastingdiensten per land. Zo heb je maar één loket waar al je btw heen gaat.

Maar het probleem blijft dat je per afnemer moet weten in welk land hij gevestigd is (als hij consument is), omdat je anders niet weet welk btw-tarief er geldt op je dienstverlening. Oh, en dat je moet nagaan of iemand consument is natuurlijk.

Hoe je nagaat of iemand consument is, is een moeilijke. Je kunt je klanten vragen om een btw-nummer, wie dat invult is per definitie geen consument. Maar dan sluit je wel consumenten uit als klant, en dat schiet ook weer niet op. Mensen laten kiezen tussen “Ik koop als consument/Ik koop zakelijk” (en bij optie 2 een btw nummer vragen) is dan misschien iets praktischer.

Vervolgens moet je nagaan waar iemand gevestigd is. De wet eist hierbij twee bewijsstukken, en de Uitvoeringsverordening noemt negen opties die in ieder geval genoeg zijn:

 1. de gegevens van de afnemer zoals zijn factuuradres;
 2. het internetprotocoladres (IP-adres) van het door de afnemer gebruikte toestel of een andere methode voor het bepalen van de geografische locatie;
 3. bankgegevens zoals de plaats waar de voor de betaling gebruikte bankrekening wordt aangehouden, en het factuuradres van de afnemer bij die bank;
 4. de mobiele landencode (MCC) van het IMSI-nummer dat is opgeslagen op de door de afnemer gebruikte simkaart;
 5. de plaats van de vaste aansluiting in een woning, langs dewelke de dienst aan de afnemer wordt verleend;
 6. in het geval van een afnemer die goederen verkoopt via het internet of een soortgelijk elektronisch netwerk, de initiële plaats van vertrek van het vervoer of de verzending van de door die afnemer verkochte goederen;
 7. in het geval van een afnemer die goederen koopt via het internet of een soortgelijk elektronisch netwerk, de uiteindelijke plaats van aankomst van het vervoer of de verzending van de door die afnemer gekochte goederen;
 8. inschrijvingsgegevens van het door de afnemer gehuurde vervoermiddel, indien dat vervoermiddel moet worden ingeschreven op de plaats waar het wordt gebruikt, en andere soortgelijke gegevens;
 9. overige zakelijk relevante gegevens die de dienstverrichter heeft verkregen.

Volgens mij zou je dus in principe toe moeten kunnen met een IP-adres en het opgegeven factuuradres, mits je aan dat IP-adres kunt zien waar iemand woont. Maar als mensen een VPN gebruiken of in het buitenland op vakantie zijn, dan wordt het alsnog ingewikkeld. Het bewijs hiervan moet overigens tien jaar lang bewaard worden, en beschikbaar zijn voor iedere buitenlandse Belastingdienst die de btw-aangifte wil controleren.

Inderdaad, dat is behoorlijk lastig om rekening mee te houden en ik kan me goed voorstellen dat ondernemers nu denken: ik ga alleen nog in Nederland zaken doen. Het moet me dan wel van het hart dat het bij élke nieuwe wet hetzelfde gaat: in alle tijd voordat de wet van kracht wordt, lijkt het niemand te boeien en zodra de wet van kracht is, barst iedereen los met dat het onwerkbaar is, geen rekening houdt met internet en de moderne tijd en ga zo maar door. Argh. Als iedereen nou wat éérder had geklaagd, hadden we nog wat kunnen doen aan die wet.

Hoe dan ook, er is geen quick fix om aan deze wet te ontkomen. Wie met consumenten in het buitenland zaken doet, moet vaststellen in welk buitenland, de btw-tarieven erbij zoeken en vervolgens de btw afdragen aan de relevante buitenlandse Belastingdienst.

Arnoud

90 reacties

 1. Bizar, niet meer aan partikulieren leveren is een prima optie. Het loont eigenlijk alleen de moeite om dit soort procedures in een applicatie te vangen als je heel veel omzet draai, anders kost het alleen maar. Misschien is het de bedoeling, maar de open markt wordt hierdoor (gedeeltelijk) om zeep geholpen. Daarnaast is dit een soort van protectionistische maatregel. En worden vooral grote webshops bevoordeeld omdat zij de investering prima kunnen doen, daarnaast zijn zij beter in staat om de tarieven van alle landen voor alle producten bij te houden. Nu nog even hopen dat alle landen binnen de EU nu en altijd de indeling van producten in categorieen gelijk houden anders heb je alleen al een btw-feestje..

  Neem aan dat de bewaartermijn voor de administratie in NL ook naar 10 jaar zal gaan? Anders ontbreken veel details.. Of heeft men dat vergeten?

  IP adres is niet heel betrouwbaar (denk aan mobiel die net via buitenland connect), factuuradres wel.

  Uiteraard is alles oplosbaar, maar politici die dit soort zaken bedenken zijn hun contact met de realiteit al heel lang geleden verloren.

 2. Joepie, ik kan dus 1% besparen door mijn oostenrijkse SIM te gebruiken die ik voor goedkope data in de vakantie heb en dan op mijn vakantieadres te laten bezorgen. Alleen dan natuurlijk ook wel via die telefoon bestellen zodat ze een IP van de Oostenrijkse provider zien.

  Even serieus, welke randdebiel verzint zoiets? We hebben toch één markt in de EU, het is echt bij niemand opgekomen om dan de BTW gelijk te trekken in de hele EU, zodat er ook een werkbare situatie ontstaat? Die hele EU klapt nog eens omdat de mensen al deze idiotie zat raken, hoe je een goed idee om zeep kan helpen 🙁

   1. Nog eenvoudiger: gebruik een Luxemburgse VPN provider… Maar serieus, ik woon zelf in Belgie en laat afhankelijk van de bezorgkosten en/of snelheid bezorgen in Nederland of in Belgie. Lekker dan voor de (web)winkel die levert… Welke achterlijke gladiool heeft dit verzonnen? Lang leve 1 Europa denk ik dan.

 3. Dat, of je laat de klant verklaren dat hij een Nederlandse consument is. Er zijn vast creatieve ondernemers die menen dat je alleen nog maar kunt bestellen door de vink aan te zetten ‘ik ben een Nederlandse consument, bevind mij in Nederland, en wil slechts dit buitenlandse verzendadres gebruiken omdat ik daar toevallig een tante heb wonen’. Wat kan de belastingdienst daar tegen doen? En misschien praktischer, wat gáát de belastingdienst daar tegen doen? Als deze wet is bedoeld om de Apple’s en Starbucksen van deze wereld hun BTW voordeel te ontnemen, hebben ze daar dan niet hun handen vol aan qua handhaving? Of zullen ze eerst de kleine ondernemer gaan pakken die een e-course heeft verkocht aan een Belg? Dat is immers met de cookiewet ook niet echt gebeurd, alleen de NPO kreeg een boete die een beetje naam mocht hebben.

    1. Dergelijke trucs zijn ouder dan het internet, net als de reactie vanuit de overheid daarop. De Belastingdienst heeft al zo’n 400 jaar ervaring met het reageren op creatievelingen. De standaard creatieve tegenreactie is een 100% naheffing en 100% boete en de komende zeven jaar elk jaar een volledige audit van je boekhouding. “Maar leuk geprobeerd”, zal de inspecteur zeggen.

 4. Het moet me dan wel van het hart dat het bij élke nieuwe wet hetzelfde gaat: in alle tijd voordat de wet van kracht wordt, lijkt het niemand te boeien en zodra de wet van kracht is, barst iedereen los met dat het onwerkbaar is, geen rekening houdt met internet en de moderne tijd en ga zo maar door. Argh. Als iedereen nou wat éérder had geklaagd, hadden we nog wat kunnen doen aan die wet.

  Lekenvraag: hoe moet je überhaupt weten dat die wet er aan komt als niemand/zeer weinigen er over berichten in het nieuws? Nog even los van de vraag wannéér je je er in moet verdiepen, naast je werk en je huishouden en alles wat zoal “leven” heet.

  1. Dat is waar, dat is waar. Misschien ben ik vertekend door mijn werk: ik zie zulke dingen langskomen in Staatsblad en dergelijke, dus ik weet het al veel eerder.

   Ik werd n.a.v. deze blog gebeld daarnet door een journalist die wilde weten per wanneer deze wet ingaat en of het ook voor Nederland geldt. Ehh.

    1. Ik ben penningmeester van een cultureel festival wat bezoekers uit binnen- en buitenland trekt. Komt er dus op neer dat we voor elk ticket wat we aan een buitenlandse bezoeker verkopen, een andere BTW moeten berekenen. Kennen die andere landen ook lagere BTW-tarieven voor podiumkunsten? Ik had al zo’n hekel aan de opgaaf Intracommunautaire Prestaties… 🙁

      1. Dat maakt het wel anders, ja, maar ik twijfelde omdat de site waar jij naar linkt ook “admission to cultural services” bij staat. Als het puur om elektronische diensten gaat, zoals webinars (we hebben wel een live stream, maar die is gratis te zien), wordt het inderdaad een ander verhaal. Maar goed ook, want de belasting op dergelijke zaken in Denemarken is maar liefst 25%.

      2. Dat waag ik te betwijfelen. Behalve dat veel tickets eerst gekocht en daarna opnieuw geleverd worden (als electronische dienst) meen ik me te herinneren dat ook bij ‘gebruik maken van’ een electronische dienst voldaan wordt aan de nieuwe criteria.

 5. Het enige lastige is dat je twee bewijsstukken nodig hebt, die ook nog eens niet in tegenspraak mogen zijn. Maar voor de rest lijkt het me allemaal heel redelijk, dus om eerlijk te zijn snap ik de ophef niet zo. Wat voor regel zou de EU anders moeten doen?

  Elroy’s suggestie om de EU BTW tarieven gelijk te trekken lijkt me niet realistisch, zolang elk land nog zijn eigen begroting heeft. In de VS hebben de verschillende staten ook andere BTW tarieven.

  1. De EU schroomt er niet voor om een hele batterij eisen aan die begroting te stellen. Overigens varieert het tarief op dit moment tussen de 17 en 25 procent in eu landen. Nederland is met 21% dus een middenmoter.

   Bovendien, wat is er mis met BTW shoppen van bedrijven? Sorry hoor, maar dat houdt de concurrentie tussen landen er ook een beetje in en voorkomt dat een land idiote BTW tarieven e.d. gaat voeren en zich uit de markt prijst. Met deze wet is straks elke rem eraf en kan Den Haag straks ongestraft de BTW verhogen in Nederland als ze weer wat geld zoeken.

    1. De huidige regering zal ook nooit herkozen worden. Dat houdt ze niet tegen om de ene na de andere impopulaire maatregel door te voeren. Ondernemers klagen steen en been en worden genegeerd. Het dim sum restaurant bij mij beneden is failliet omdat de werkvergunningen van de koks niet verlengd werden, er waren te veel werkloze koks / horeca personeel in Nederland. Alleen heb je als chinees restaurant niet veel aan die hordes werkloze europees/frans geschoolde koks.

     Meest cru, een week nadat ze op de fles gingen zag de regering dat eindelijk ook in en werden er toch weer vergunningen gegeven. Fijn zo’n regering die de put pas dempt, als het kalf al verdronken is.

     Dan hoor je Samson bij Jinek zeggen dat hij koste wat het koste het huidige kabinet niet wil laten vallen. Hij kan dan hele mooie verhalen over de reden ophangen, maar die is natuurlijk gewoon dat als de regering nu valt PvdA en VVD marge partijen worden. Misschien ben ik te cynisch, maar ik zit nu al te wachten op welke ‘onverwachte’ meevallers er vlak voor verkiezingstijd zullen zijn waarmee ze de meest ontevreden groep kiezers gaan paaien. Ik hoop dat men zich dan nog herinnert hoe het kabinet nu handelt.

     1. Dan hoor je Samson bij Jinek zeggen dat hij koste wat het koste het huidige kabinet niet wil laten vallen. Hij kan dan hele mooie verhalen over de reden ophangen, maar die is natuurlijk gewoon dat als de regering nu valt PvdA en VVD marge partijen worden. Misschien ben ik te cynisch

      Nee hoor, dat is heel normaal in de Nederlandse politiek. Coalities zijn stabiel zolang coalitiepartijen iets te verliezen hebben bij de verkiezingen. Het gevolg is dat regeringen die het slecht doen langer blijven zitten dan regeringen die het goed doen.

      Wat je ook ziet is dat partijen die aan een coalitie meedoen er bijna zonder uitzondering op achteruit gaan bij de volgende verkiezingen. Regeringen maken zich bijna nooit populair…

     2. “Ondernemers klagen steen en been en worden genegeerd. Het dim sum restaurant bij mij beneden is failliet omdat de werkvergunningen van de koks niet verlengd werden, er waren te veel werkloze koks / horeca personeel in Nederland. Alleen heb je als chinees restaurant niet veel aan die hordes werkloze europees/frans geschoolde koks.”

      Het klopt dat er restaurants failliet zijn gegaan door overheidsingrijpen, wat niet klopt is dat de ondernemers werden genegeerd: Aziatische restaurants krijgen 3,000 werkvergunningen voor twee jaar. In die tijd wordt de sector geacht werkloze Nederlandse koks om te scholen zodat deze Chinees leren koken: http://www.24oranges.nl/2014/10/06/wok-agreement-keeps-asian-chefs-in-the-netherlands-for-now/

 6. Hoe zit het eigenlijk met het omgekeerde bewijs? Als ik een bestelling krijg van een klant in Nederland, moet ik dan ook op dezelfde manier kunnen bewijzen dat deze klant daadwerkelijk in Nederland is gevestigd? En kan een buitenlandse belastingdienst mijn administratie komen controleren, om te zien of ze geen BTW inkomsten hebben gemist doordat ik alle klanten automatisch als Nederlandse klanten beschouw?

 7. Als een ondernemer verschillende tarieven moet rekenen bij consumenten uit verschillende landen, betekent dat ook dat de prijs die betaald word door consumenten uit verschillende landen verschillend is?

  In dat geval geef je consumenten een motief om vervalste gegevens aan te leveren, bijv. door met een andere SIM-kaart, via een VPN e.d. te werken.

 8. De quick fix is je buiten de EU vestigen, in een land dat niet al te moeilijk doet over betalingen uit en leveringen naar het buitenland. Amerikaanse webshops dragen echt geen BTW af (op de hele grote na).

   1. Noorwegen heeft eigen wetgeving die hiermee overeenstemt, voor zover ik weet. Onder de EFTA moeten ze grosso modo alle EU-wetgeving overnemen. (En het rare is dat ze dus wetten van de EU moeten invoeren zonder dat ze erover mogen stemmen omdat ze geen EU-lid zijn. Wel de lasten, niet de lusten.) Van Zwitserland en IJsland kan ik het niet vinden.

    1. En het rare is dat ze dus wetten van de EU moeten invoeren zonder dat ze erover mogen stemmen omdat ze geen EU-lid zijn. Wel de lasten, niet de lusten.
     Je kunt ook zeggen dat ze gratis wetgeving krijgen zonder dat ze miljarden aan de EU hoeven af te dragen. Niet de lasten dus.

   1. Het gaat hier met name ook om het leveren van digitale goederen of diensten, dan heb je niets te maken met fysieke afleveradressen, of dozen die door de douane onderschept kunnen worden. Mijn webhoster in de VS rekent geen BTW of de Amerikaanse tegenhanger “sales tax” (en is dus al meteen 17.4% goedkoper dan een NL concurrent die dat wel moet doen.)

    1. Tja, ik zat meteen fysiek te denken. Wat software betreft, gaan ze aan mij toch niets verdienen. Ik besteld dat en download dat vrijwel altijd vanuit de VS omdat ik het toch in het engels wil en het daar altijd goedkoper is.

     Amerikaanse creditcard of postadres is altijd wel te regelen heb daar genoeg kennissen. Waarom zou je met deze regels uberhaupt nog een dienst of software winkel in de EU willen openen?

  1. Ik verkoop software via een Amerikaanse app store. Een klant uit Nederland draagt BTW af via die app store. In de facturatie van de app store zie ik de factuur met BTW. Wat geef ik op bij onze belastingdienst? Ex BTW neem ik aan. Want de BTW heb ik niet ontvangen van die klant. Iemand die weet hoe dit werkt?

   1. Je kunt dat bij de belastingdienst (belastingtelefoon zakelijk) of bij je boekhouder of belastingadviseur navragen.
    Toen ik nog met een Amerikaans bedrijf werkte mocht ik het 0% BTW tarief hanteren voor mijn dienstverlening aan dat bedrijf. Je moet desondanks wel aangifte omzetbelasting doen (je mag betaalde BTW op zakelijke uitgaven terugvragen) en je inkomsten bij de aangifte inkomstenbelasting opgeven.

    P.S. Ik beperk mijn aansprakelijkheid tot 10 keer mijn factuurtarief voor dit advies. 😉

 9. Ik voorzie dat kleine ondernemers de gelden wel zullen ontrekken aan de nederlandse fiscus maar in de meeste gevallen niet zullen afdragen aan de belastingsdiensten in het buitenland omdat het te veel gedoe is en de kans dat het ze komende jaren problemen oplevert heel gering is. Netto wordt er dan dus op deze regeling flink verdiend…

 10. Wie is er verantwoordelijk in het geval van fraude door de klant? Ik koop een software key online, ik vul een adres uit Luxemburg (15%) in, gebruik een proxy/vpn/tor zodat mijn IP ook uit Luxemburg komt, betaal met bitcoins en laat de gegevens sturen naar een wegwerp emailadres. Gaat de verkoper nu gestraft worden?

 11. Wij verkopen lidmaatschappen op Jijbent.nl. Leden kunnen b.v. aan meer toernooien en kampioenschappen deelnemen en meer spellen spelen. Wij registreren alles echter handmatig. Of te wel: als iemand betaald, dan checken we of de bankrekening of krijgen een mail en maken dan leden handmatig vip (betalend lid). Betekent dat dus dat wij hier niet onder vallen?

 12. Ik zie opeens een interessante manier om zo min mogelijk BTW te hoeven betalen: benader de webwinkel vanuit een proxy in een land met het laagste BTW tarief. In Luxemburg is de BTW 15% dus als iemand daar een proxy neerzet dan kan iedereen via deze proxy gaan bestellen en betalen ze een minimum aan BTW. Tja, vragen om een adres bij digitale goederen is wel een optie maar geen garantie dat er een juist adres wordt opgegeven. Bij digitale goederen hoeft er niets via slakkenpost to worden verzonden dus de klant kan een nep-adres invoeren. Tja, en de betaalgegevens gebruiken? Geen idee hoe eenvoudig dat is als er met een creditcard wordt betaalt. Mogelijk zelfs lastiger als er met PayPal wordt betaald. En dan de bewijslast. Ook een leuke. De webwinkel houdt alles 10 jaar bij en alle klanten komen uit Luxemburg en betalen dus maar 15% BTW. De belastingdienst heeft vervolgens maar te bewijzen dat al die klanten hebben gelogen over hun herkomst en moet daarna aantonen dat de webwinkel niet voldoende actie heeft ondernomen om de gegevens van de klanten te controleren. Dat kan nog leuk worden…

   1. Hoi Dennis, je redenering klopt niet. Ook Amerikaanse bedrijven hebben te maken met deze nieuwe BTW-regels. Immers, het land van de PARTICULIERE AFNEMER is van belang! Dus als je als bedrijf een proxy in de VS hebt, is er niets aan de hand. Maar ook als je een proxy in Nederland hebt, kunt je als BTW-ondernemer de BTW terugvragen, dus dat maakt geen verschil.

    1. Helaas heeft de EU geen mogelijkheid om in de VS de BTW te gaan ophalen als een bedrijf niet vrijwillig betaald (en is er een grensbedrag van 100.000 euro EU omzet voordat je uberhaupt moet gaan betalen; waarschijnlijk om dezelfde reden.)

 13. Is dit wel verenigbaar met de eis om binnen de webshop prijzen inclusief BTW te vermelden? Dan gaan daarna de klanten weer klagen dat de prijs die werd getoond voordat ze op BESTELLEN klikten niet klopte. Impliceert dit dan dat al die checks die worden genoemd (ip adres etc.) realtime moeten plaatsvinden, omdat de consument anders niet voorzien kan worden van de te betalen prijs?

  Dus als ik bij een computershop in Duitsland onderdelen voor een PC besteld samen met een exemplaar van Windows 8, moet ik daarna een rekening krijgen met twee verschillende BTW tarieven? Wie bedenkt zulke onzin? Je gebruikte webshopsoftware zal het maar niet ondersteunen, dan ben je mooi het haasje.

  [ update: de gelinkte VAT site (waarvoor ik binnen Firefox een security exception heb moeten maken in verband met problemen met het certificaat) geeft de indruk dat het alleen gaat over software die gedownload wordt, dus geen Windows in een doosje) ]

 14. Twee locatie-bewijzen leveren gaat lastig worden als je e-books, 3D-modellen of virtuele items verkoopt en die met Paypal of Bitcoin laat betalen.

  Een IP-adres is geen geografisch adres en daarom ook niet als hard bewijs daarvoor te gebruiken. Zo werkt het internet niet. Je kunt een IP-adres afnemen en in een ander land in gebruik nemen. Blokken IP-adressen zijn hooguit ooit uitgegeven per continent. Geolookup services halen kun gegevens o.a. uit datamining van WHOIS gegevens, locaties van mobieltjes en adresgegevens op websites. Dat zijn geen betrouwbare bronnen.

  Whatismyipaddress.com zegt over zijn GeoLocation service: “Determining the nation of an Internet user is 95%-99% percent accurate, for reasons that have to do with how IP addresses are allocated and registered.”

  Dus, 1 tot 5 procent van de IP-adressen bevindt zich in een ander land dan ingeschat. Dan is dit toch geen bruikbaar “bewijs” van locatie? Wat doe je als adresgegevens niet matchen met je Geolookup? Dat zou regelmatig moeten voorkomen. Verkoop je dan maar niets aan die klant?

  Al was het IP-adres aan een fysieke locatie gebonden, dan was het nog steeds geen hard bewijs, omdat je via VPN kunt shoppen en dan in een ander land lijkt te zijn.

  Een factuuradres als bewijsmateriaal vind ik vreemd, zeker voor elektronische diensten. Ga je een koper om een factuuradres vragen voor het downloaden van een e-book of e-paper van minder dan een euro? Elke extra drempel voor een aankoop zal het aantal aankopen doen dalen. En hoe houd je een shop buiten de EU tegen om via Bitcoins of Paypal aan EU-burgers ebooks te verkopen? Onmogelijk lijkt me. Die shops hebben sinds 1 januari een concurrentievoordeel.

  Voor dit soort microtransacties moet je duidelijk niet meer in de EU zijn.

  Qua privacy vind ik de nieuwe BTW-regels overigens ook geen verbetering. In een winkel koop je een magazine of krant zonder je adresgegevens te hoeven afstaan. Een e-magazine of e-paper die je online koopt staat voortaan aan je adres gekoppeld en die aankoop wordt 10 jaar lang bewaard. Wellicht interessant voor veiligheidsdiensten en schrikbewinden?

 15. Staat niet bij se mogelijkheden, maar als je alleen ideal accepteert als betaalmethode, sluit je alle buitenlandse kopers uit (heb je dan ook de iban van de koper?). Wie anders betaald moet je anders behandelen.

 16. Het had mij een stuk zinniger geleken om één BTW tarief voor de hele EU in te voeren. Of om strengere eisen te stellen aan het vestigingsland van een onderneming. Maar de weg van de minste weerstand voor politici is ambtenaren en ondernemers opzadelen met onuitvoerbare regelgeving.

  Ik zie vier problemen: 1 – privacy van klanten; 10 jaar lang meerdere bewijstukken bijhouden dient totaal geen doel voor de onderneming. Daar zou je normaal voor op je donder krijgen van het CBP. Nu wellicht ook als je ze niet voorzichtig genoeg beheert.

  2 – je kan nu door 27 belastingdiensten lastig gevallen worden. De Nederlandse fiscus zal altijd twijfelen aan bewijs dat de klant in het buitenland was en de buitenlandse fisci kunnen stuk voor stuk twijfelen aan of je klant in Nederland was. Wat als de Duitse fiscus ineens aan alle Nederlandse ZZP’ers een brief gaat sturen met het bevel de volledige administratie te overhandigen (op papier uiteraard)? En dan vervolgens voor elke klant waarvan niet 100% bewezen is dat hij zich buiten Duitsland bevond een naheffing oplegt? Dan mag je daar bezwaar tegen gaan aantekenen, schriftelijk, in het Duits. En dat keer 27.

  3 – de door de EU genoemde bewijzen slaan stuk voor stuk nergens op (i.i.g. voor de gemiddelde ZZP’er die info products verkoopt). @1 om een eBook te kunnen verkopen hoef je alleen een mail adres te vragen en een betaling; adresgegeven zijn niet nodig, het laten invullen ervan verlaagt je conversie en de juistheid is niet te controleren. Mensen zullen massaal het parlementsgebouw van Luxemburg als adres invullen als dat 10% korting oplevert. @2 Een IP adres is niet betrouwbaar en mensen gaan massaal VPNs gebruiken als dat 10% op al hun online aankopen scheelt. Bovendien is het maar de vraag of dit trucje met IP6 straks nog werkt. Ook zijn de meeste IP adressen niet 10 jaar lang statisch. En hoe bewaar je dat bewijs op een manier die 10 jaar lang mee gaat? @3 Je mag overal in de EU een bankrekening openen dus het IBAN nummer van de klant zegt niks. Ik neem aan dat diensten als iDeal niet zomaar adresgegevens gaan lopen doorgeven aan winkeliers. Als ze dat wel doen: zie puntje 1 over privacy. @4 ik mag toch hopen dat je als website niet bij iemands IMSI nummer kan @5-8 : totaal niet van toepassing bij elektronische dienstverlening @9 : ik zou niet weten welke overige gegevens er zijn; email adres en zekerheid van betaling is het enige wat je als ondernemer nodig hebt.

  4 – de administratieve lasten zijn absurd; stel dat je 1000 items van €3 per maand verkoopt en 1 minuut per item nodig hebt om handmatig de twee bewijsstukken bij elkaar te zoeken, zorgvuldig te bewaren en het bedrag in een spreadsheet te zetten bij het juiste land. Dan ben je 50 uur per kwartaal bezig met je BTW administratie. Of je volledige omzet aan een boekhouder die het voor je doet. Als ICT’er kan ik dat nog wel automatiseren, maar kleine bedrijven hebben vaak die mogelijkheid niet.

  Voorheen was het, als ik het goed begrijp, een stuk simpeler. Je moest bewijzen dat een klant zich buiten de EU bevond. Als je dat niet kon of wilde bewijzen moest je Nederlandse BTW afdragen. In dat geval kon je er dus voor kiezen gewoon iedereen Nederlandse BTW te laten betalen. Alleen als de extra administratieve lasten opwegen tegen extra omzet buiten de EU, kon je kiezen klanten buiten de EU “korting” te bieden op die BTW in ruil voor wat persoonsgegevens.

  Drempelbedragen waaronder je dit niet hoeft te doen, zou een goed begin zijn, maar liever zie ik de wet afgeschaft worden. Bovenstaande bezwaren, met name privacy, zijn ook van toepassing voor grotere bedrijven. Het continu blootgesteld worden aan risico op vervolging door 27 instanties is bovendien bijzonder slecht voor je rechtszekerheid.

  1. Overigens klinkt VPN nog heel technisch, maar in de praktijk komt er ongetwijfeld een simpele browser plugin “EU Discount”. Net als bestaande plugins die zorgen dat je Netflix in de VS kan kijken. Eventueel vult die plugin gelijk een nep adres in, willekeurig gekozen om minder op te vallen, mocht de EU op het idee komen om eisen te stellen aan de geloofwaardigheid van het bewijs.

   1. Ik was nog op zoek naar een leuk hobby project 😀 Eens kijken of ik dit voor elkaar kan boksen 🙂

    Als ik het verspreid, wel via TOR, ik wil niet dat ze opeens bij me aankloppen omdat ik heplp belasting ontduiken 😛

 17. Ik heb al veel webshops gezien die niet langer aan EU klanten leveren. Zelf lever ik internationaal en krijg in ineens een onwijze voorkeur voor Amerikaanse klanten.

  Wat ik ook gestoord vind is waarom we online dit soort BELACHELIJKE regels hebben terwijl elke winkel in Amsterdam aan elke klant mag leveren zonder naar zijn woonplek te vragen.

  Dit is gewoon verzonnen door een debiel van een ambtenaar. Ik ken diverse shops die gestopt zijn. En sommige shops leveren niet langer aan EU klanten. Echt…. ONGELOFELIJK! Alleen: wat doen we eraan? Niets? Dat lijkt geen optie. Dit is gestoord. Zo komen we nooit uit de crisis!

 18. De reden dat we deze nieuwe BTW-regels hebben is heel simpel: de Verenigde Staten willen geen BTW heffen op elektronische diensten, terwijl de Europese Unie dit wel wil. Als de VS had besloten WEL BTW te gaan heffen (zou een deel van hun staatsschuld kunnen oplossen) was deze regelgeving waarschijnlijk niet gekomen. Daarnaast was het een doorn in het oog dat Amerikaanse bedrijven als Apple en Google belastingvrijdom in de EU hadden. Door deze nieuwe regelgeving worden Apple en Google en andere bedrijven BUITEN de EU die zich richten op particulieren IN de EU gedwongen om BTW af te dragen over elektronische diensten. Je kunt je voorstellen dat met o.a. de Applestore dit om gigantische bedragen gaat. Natuurlijk zullen zij op zoek gaan naar alternatieven, maar dan moet je al denken aan combinatie van diensten (elektronisch en fysiek) en dat zal voor hen lastig zijn. Ik hoop dat door deze maatregel er meer BTW binnen komt en dat de belastingdruk op arbeid omlaag kan. Het effect kan pas na 2-3 jaar worden vastgesteld. Natuurlijk is het van belang om kleine ondernemers te ontzien. Te denken valt aan drempelbedragen, zoals deze ook gelden bij afstandsverkopen. Ik hoop en verwacht dat hier nog aandacht voor komt. Kleine ondernemers moeten nu even creatief zijn door bijv. hun elektronische diensten aan andere ondernemers aan te bieden, zich richten op de binnenlandse markt of te combineren met fysieke diensten en/of producten.

  1. De reden dat we deze nieuwe BTW-regels hebben is heel simpel: ze zijn onmogelijk te implementeren door kleine start-ups en eenmanszaakjes op het internet, en leveren dus gelijk een extra voordeel op voor de grote aanbieders, zoals Apple, Google en Amazon, die dus een stuk minder concurrentie krijgen. Vanuit die partijen zal dus dan ook niet echt een tegengeluid te horen zijn (de belasting wordt toch door de koper betaald). Het zal me niets verbazen als slimme lobbyisten van die bedrijven dit de Commissie hebben ingefluisterd. Zo werkt Europese corruptie wel vaker…

   1. De nieuwe btw-regels hebben we juist om de btw-ontduiking door die grote jongens aan te pakken. Die gaan op papier allemaal vanuit Luxemburg handelen waar ze hele lage btw kunnen claimen, doen er een Double Dutch/Irish-sandwich bovenop om alles “inkomsten uit intellectueel eigendom-licentie” te noemen en beroven de schatkist van hun eigenlijke vestigingslanden van honderden miljoenen. Dat kan nu niet meer. Dus nee, ik heb niet het gevoel dat dit slimme lobbyisten van Apple, Amazon en Google waren die dit wilden.

    1. Dat ze dit niet langer konden volhouden was wel duidelijk…, wat is er dan beter dan een oplossing influisteren waarmee je je eigen positie wat sterker maakt? (Die winkels rekenden vaak al de BTW van het land van de koper, maar droegen die dan niet af. De infrastructuur hebben ze dus al). De rationele oplossing was geweest de BTW voor alle on-line verkopen binnen de EU gelijk te trekken, en af te rekenen in het land van vestiging van de verkoper, en dan die landen onderling laten afrekenen als dat gewenst zou zijn geweest. Nu jaag je de kleine winkels in de handen van grote jongens die de bureaucratie kunnen behapstukken, of over de grens (want buiten de EU/EER heeft de EU echt niet de mogelijkheid bij iedere mini-shop die een dikke vinger opsteekt de BTW te gaan innen, daar zit namelijk geen enkel buitenland echt op te wachten; je kan wel iets proberen via het betalingsverkeer, maar dat is grotendeels in Amerikaanse handen, die dan ook prompt hun FACTA wetgeving kunnen afdwingen…., zodat je nu als Amerikaan bij een aantal banken geen rekening meer krijgt.)

 19. Zijn er al ideeën hoe dit aan te pakken? Ik heb een kleine webshop en kan dit boekhoudtechnisch niet verwerken. Handmatig doen is simpelweg te duur.

  Velen hebben hun shops gesloten en menig Amerikaanse webshop weigert Europese klanten. Is dit wat ze willen?

  En waarom kan elke toerist in Amsterdam gewoon bij een winkel iets kopen zonder zijn adres bekend te maken? Is dit niet gewoon een kwestie van internet kapot maken? Lobbyisten van de offline-wereld?

  Ik geloof niet dat bedoeld is om Apple aan te pakken want die hebben gewoon een deal met onze corrupte Belastingdienst gemaakt.

 20. By the way: 1. het geldt alleen voor verkoop aan particulieren. Oplossing: richt je uitsluitend op bedrijven. 2. het geldt alleen bij verkoop aan het buitenland. Oplossing: richt je alleen op Nederland. 3. het geldt alleen bij levering van elektronische diensten. Oplossing: biedt ook een niet-elektronische dienst en/of product aan als pakketprijs. Zo is al als voorbeeld genoemd dat als je een cursus online aanbiedt, je ook een adviesgesprek via Skype aanbiedt. Dan is het geen elektronische dienst meer en is deze wetgeving niet van toepassing. Let op: raadpleeg wel een belastingadviseur voordat je dit gaat doen! 4. biedt je app aan via de Appstore of Google Play. Dan lever je aan een bedrijf en heb je niet te maken met deze wetgeving.

    1. Weet niet of Vimeo dat kan. Maar werken met een mercant als tussenpersoon is een oplossing. Misschien dat dat de reden is geweest van de EU, een paar grote e-commerce mercants op dit vlak grote maken. Kwestie van lobby wellicht.

     Blijft enorm gek gedoe allemaal. En ook die verschillen tussen landen onderling. En belastingvrije voet waar NL weer niet aan meedoet als 1 van de 3 landen.

  1. By the way: 1. het geldt alleen voor verkoop aan particulieren. Oplossing: richt je uitsluitend op bedrijven. 2. het geldt alleen bij verkoop aan het buitenland. Oplossing: richt je alleen op Nederland. 3. het geldt alleen bij levering van elektronische diensten. Oplossing: biedt ook een niet-elektronische dienst en/of product aan als pakketprijs. 4. biedt je app aan via de Appstore of Google Play. Dan lever je aan een bedrijf en heb je niet te maken met deze wetgeving. Wat een suf bericht. Wat moet je dan als je niet aan bedrijven kan verkopen omdat die je digitale product niet willen hebben, je van oudsher aan het buitenland levert omdat Nederlanders je digitale producten niet kopen, je geen fysieke dienst erbij kan doen en je geen app hebt? Wat je dus zegt, is dat je gewoon moet stoppen met je bedrijf.

 21. Oplossingen: BVI (geen enkele boekhoudplicht) of een HongKong limited (simpele boekhouding – geen BTW) oprichten. Zie http://www.investhk.gov.hk/setting-up-your-business/hong-kong-company-incorporation.html Vervolgens bij HSBC een bankrekening openen. Inkomsten onder de meest gunstige omstandigheden naar NL/EU halen. Profiteer van het feit dat je te klein bent om een Deloitte/KMPG/Etc kerstboom te betalen, en dus niet interessant genoeg voor de belastingdiensten. En vervolgens al die iditoten in Europa negeren. Dit is de innovatie die kennelijk willen…..

  1. Hallo Robert, Wat nou als je een product vanuit Hong Kong naar een particuliere klant in een EU land stuurt/verkoopt, dient daar BTW op gerekend te worden of is mag dat 0%? En zwitserland? Dat is buiten de EU net als Hong Kong, moet een webshop vanuit daar ook meer BTW betalen of gewoon de locale 8% (in geval van producten verkoop)?

   1. We hebben altijd nog de douane die controleert of er al belasting is afgedragen. Zoniet, dan brengt de postbode meteen even een rekening met zich mee voor de invoerkosten die de douane dan grofweg inschat. Dat is vooral vervelend als de verzender de komma niet al te leesbaar neerzet en de douane dan denkt dat het stukje software dat je kocht dus € 24990,00 kost en daar dus even de invoerkosten over berekent. Been there, done that. Not fun…

    1. Nogmaals: deze belastingwijziging geldt alleen voor ELEKTRONISCHE DIENSTEN! Hier komt geen douane aan te pas. In februari jl. heeft de staatssecretaris geantwoord op vragen dat er voorlopig niets verandert. We hebben het er dus mee te doen. Enne….buiten Europa een bedrijf oprichten om de belasting te ontlopen, heeft geen nut. Dat is ook de reden waarom Amerikaanse bedrijven betalingen in euro’s of europese klanten weigeren, e.d. Die hebben geen zin in die BTW-perikelen.

   2. @Greg: BTW regels die Europa aan zijn onderdanen oplegt hebben geen werking in HonkKong noch in de USA of waar dan ook buiten europa. Hoogstens is er politieke druk. Dus niet fysieke producten leveren vanuit HongKong naar EU particulieren = 0% BTW (en verder ook 0% overige belastingen want buiten HongKong, pas als je inkomsten naar NL haalt dien je dat bij de belastingdienst op te geven).

    @Wim ten Brink Ten eerste is de NL douane niet voldoende capabel om alles te controleren (understatement). Ten tweede geldt deze EU tax regel alleen voor niet fysieke goederen – dus uberhaupt geen doaune. Be there done that my ass dus.

    1. De douane target amazon pakketjes, alles wat ik bij amazon.com bestelde kwam binnen met een rekening. Ik bestel nu gewoon in de US bij partijen die verzenden in een verpakking zonder reclame. Gewoon een neutrale verpakking en voila geen douane die er naar kijkt.

    2. @Robert

     Als online software-as-a-service (SaaS) leverancier heeft je Hong Kong suggestie mijn interesse gewekt.

     Een bedrijfje in HK starten kost zo te zien ongeveer €200. Is dat gewoon een brievenbus-BV waarvanuit je verder zonder problemen kunt handelen? Juridisch gesproken kan het misschien ingewikkeld worden als je het eens met een klant aan de stok krijgt.

     En kun je eens een basale indruk geven van hoe de inkomstenbelasting situatie is wanneer je je inkomsten uiteindelijk naar NL haalt?

 22. blablabla.. ik zie alleen maar dat ik nu 20% meer betaal voor iets…. mij kan het niet schelen waarom, hoe en wanneer. het is gewoon weer 21% duurder als ik een online game wil spelen. voelde me al genaaid omdat een game voor een amerikaan $14 is en in nederland ineens 14 euro is. (in het begin kon ik nog betalen via mijn credit card en de $ prijs betalen. Toen werdt het “handiger” gemaakt en ineens kon dat niet meer. “handig” betalen in je eigen valuta. kortom. ik heb er niks aan als consument. ik krijg er niks voor en het kost weer een beetje meer.

 23. Mooi dat hier in NL ook wat aandacht voor komt.

  Het best-case scenario is handelen binnen de EU. Ja, je hebt meer administratie, bewaarplicht, etc maar dat is op te lossen met eerder aangedragen oplossingen als Taxamo of een goede boekhouder.

  De problemen ontstaan naar mijn idee pas als je verder kijkt dat Europa. Verkopen in India, de VS, Rusland, etc wordt pas echt de hel op aarde. Nu moet je in al die landen je registreren voor BTW, hun regels bij gaan houden, naleven, informatie aandragen in de door hun voorgeschreven manier.

  Dat gezegd hebbende, vraag ik me af of er een manier is om “gratis” online diensten te leveren gekoppeld aan een normaal product, zeg eetstokjes. Ik verkoop jou eetstokjes voor E75,- en stuur die ook daadwerkelijk naar je op. Bij deze eetstokjes krijg je (hoe apart) gratis toegang tot een online product, gewoon omdat ik zo aardig ben. Ik heb die dienst toch gemaakt en verdien nu mijn kost met ontzettend prijzige eetstokjes dus ik kan het weggeven.

  Lijkt me leuk om daar de eerste jurisprudentie over te zien 🙂

  Groeten, Bram

   1. Ik kan me voorstellen dat als je een beetje prijzige software online verkoopt, dat je die gaat verkopen op een goedkope USB stick en in een bubbelfolie envelope verstuurt. Je bied dan als gratis service een download optie voor wie niet op de post kan wachten.

    Ik neem tenminste aan dat met software alleen downloads bedoeld worden en niet boxed software, dat is weer een fysiek product.

 24. Erg klote dit. Ik wil graag e-books gaan verkopen in de VS. Is er geen andere manier dan je daar te registreren als ondernemer?

  Heeft iemand daar ervaring mee? Is dit erg lastig als NL’er? Je krijgt natuurlijk te maken met hun regels en afdracht, zou dit vanuit NL goed mogelijk zijn? Zijn hier speciale boekhouders voor ofzo? Natuurlijk maakt het het er niet makkelijker op, maar als de kosten opwegen tegen de opbrengsten…

 25. Ik zie hier steeds grotere kansen voor een wederverkoper van digitale producten buiten de EU. Een daar gevestigde derde partij kan gewoon zonder BTW de producten in de EU inkopen, en gelijk met een kleine marge (een stuk minder dan de EU BTW) doorverkopen aan klanten binnen de EU. Formeel moet zo’n partij natuurlijk ook BTW afdragen, maar zolang de EU dat niet kan afdwingen zal dat natuurlijk niet gebeuren… Prachtig hoe de EU handel de unie uit wil jagen…

  De volgende stap is natuurlijk dat het betalingsverkeer zelf wordt aangepakt, en je straks als particulier BTW moet gaan betalen voor het overmaken van geld naar het buitenland….

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.