Mag een advertentie onhoorbaar piepen?

| AE 8186 | Informatiemaatschappij | 24 reacties

ring-bel-alarm-geluidEr wordt geëxperimenteerd met video-advertenties die voor mensen onhoorbare piepjes produceren, las ik bij Ars Technica (dank, tipgever!). Deze worden dan opgepikt door weer andere video’s (of apps) op een ander apparaat, waardoor ze weten dat die twee beiden van dezelfde gebruiker zijn. Ook kun je nagaan hoe snel de advertentie wordt gesloten et cetera. Ongelofelijk creatief, maar wat kun je ertegen doen?

Cookiewet to the rescue, denk ik dan gelijk. Het is immers verboden gegevens op te slaan of uit te lezen van iemands computer zonder diens toestemming, dat was het hele punt van die wet. Maar het moet dan wel gaan om uitlezen via een netwerk, en daarvan kun je moeilijk spreken als twee apparaten in dezelfde fysieke ruimte via microfoon en luidspreker met elkaar praten. Natuurlijk wordt er vervolgens wel een en ander teruggestuurd naar het moederschip, maar dat is door de advertentie zelf gegenereerde informatie.

De Wbp dan maar? Die is immers zo ongeveer altijd van toepassing, en ook hier: het gegeven dat twee apparaten van dezelfde persoon zijn, is te zien als een persoonsgegeven. En dat wordt dan verzameld en gebruikt zonder toestemming of andere duidelijke grondslag.

Maar ja. De Wbp krijgt per 1 januari wel tanden, maar zal dat genoeg zijn om zulke profijtelijke activiteiten tegen te houden? Kom er maar eens achter wie die partijen zijn die dit doen. Ik denk dan ook niet dat juridische actie hier zinnig is. Dit is nou een prima argument waarom adblockers nuttig kunnen zijn. Maar ik ken er geen die ook geluid blokkeren.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Maar het moet dan wel gaan om uitlezen via een netwerk, en daarvan kun je moeilijk spreken als twee apparaten in dezelfde fysieke ruimte via microfoon en luidspreker met elkaar praten

  Waarom zou je niet van electronische communicatie (want wat is een computernetwerk anders dan geformaliseerde – protocol – electronische communicatie tussen apparaten) kunnen spreken bij zo’n auditief netwerk? Het staat misschien nog wel in de kinderschoenen, maar ik kan me goed voorstellen dat iets dergelijks zich gaat ontwikkelen tot het niveau van wat nu internet is.

 2. “The inaudible code is recognized and received on the other smart device by the software development kit installed on it. SilverPush also embeds audio beacon signals into TV commercials which are “picked up silently by an app installed on a [device] (unknown to the user).”

  Dus er wordt stiekem afluister software op mijn hardware geïnstalleerd? Nou, dat lijkt me een makkelijke “mag niet”.

 3. Ik hoor vaak hoge tonen die anderen niet horen (zoals de 15kHz van beeldbuis televisies) dus dit lijkt me niet echt prettig.

  Maar advertenties die met elkaar babbelen lijken me nog wel de minste van je zorgen in dit geval. Blijkbaar staat de microfoon van al je apparaten dus open en kan die ongevraagd alles doorsturen naar god-weet-wie. Pieptonen, who cares? Zet de stemherkenning maar open en stuur al je privégesprekken (dus niet telefoontjes, maar IRL) op naar de adverteerder. De app hoort een vrouwenstem anders dan die van je vriendin “is de kust veilig?” zeggen. De betreffende vrouw is direct te identificeren want, guess what, die heeft ook haar telefoon bij. Zodra haar GPS aangeeft dat ze weer vertrekt krijg jij een advertentie van fleurop.nl om je vriendin een bloemetje te sturen, je minnares krijgt een advertentie voor feromonenspray (of een messenset..) om te zorgen dat jij voor altijd de hare zal zijn en je vriendin krijgt een advertentie voor een privédetective.

  Klinkt als een ver van je bed show? Er is geen enkele technische reden waarom dit niet mogelijk zou zijn..

 4. (Persoons)gegevensdiefstal?

  art. 139c lid1 ) Het opzettelijk en wederrechtelijk met een technisch hulpmiddel aftappen of opnemen van gegevens die voor iemand anders bedoeld zijn, is een strafbaar feit
  http://www.iusmentis.com/beveiliging/hacken/computercriminaliteit/aftappengegevens/

  Cyberspionage?

  het bespioneren van andermans computer of netwerk, of de gegevens die daarop opgeslagen of doorgegeven worden.
  http://www.iusmentis.com/beveiliging/hacken/computercriminaliteit/cybercrime/

  De toevoeging aan 139e was ter modernisering. Misschien weer aan modernisering toe?

  telecommunicatie of andere gegevensoverdracht of andere gegevensverwerking

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS