Geldt de Wet Koop op Afstand ook bij een failliet bedrijf?

wegens-omstandigheden-faillietEen lezer vroeg me:

Onlangs zijn diverse winkelketens failliet gegaan. Hun webwinkels zijn nog wel open, vaak wel met waarschuwingen dat ze failliet zijn. Nu vroeg ik me af, als ik daar wat bestel en ik wil het retourneren, kan dat nog gewoon? Of geldt de wet koop op afstand niet meer na een faillissement?

De Wet koop op afstand (iets preciezer: artikel 6:230o BW) kent geen uitzondering voor het geval de leverancier failliet is. Ook de Faillissementswet zegt nergens dat consumentenrechten vervallen als je iets koopt bij een winkel die failliet is. In theorie geldt het recht om binnen 14 dagen je bestelling ongedaan te maken dus ook gewoon bij een failliete webwinkel.

Echter, in de praktijk is dat recht er eigenlijk niet meer. De leveranciers van de webwinkel zullen niet meer leveren, en de kans dat er nog voorraad is waaruit aan jou geleverd wordt, is dus vrij klein. Bovendien heeft de curator weinig reden om jou je geld terug te betalen. Je komt pas aan de beurt als alle grote schuldeisers zijn geweest. Ik zou dit dus alleen nog wagen als ik een achterafbetaaloptie kon vinden.

Volgens de juridische theorie kun je nog betogen dat zulke vorderingen (tot levering van het bestelde) buiten de boedel vallen, omdat ze na het faillissement zijn ontstaan en aangemerkt moeten worden als ‘boedelvorderingen’. Daarvoor is wel vereist dat ze door toedoen van de curator zijn aangegaan, en die lat haal je niet met een gewone bestelling bij een webwinkel.

Arnoud

13 reacties

 1. Volgens mij haal je sowieso nooit je recht bij een curator maar buiten die persoonlijke opmerking.

  Ook verbintenissen die door de failliet na de faillietverklaring zijn aangegaan zijn boedelschulden als de boedel bij deze verbintenissen is gebaat. Schuldeisers met een boedelvordering hoeven hun vordering niet ter verificatie in te dienen bij de curator. Deze vorderingen worden onmiddellijk uit de boedel voldaan voor zover er voldoende actief in de boedel aanwezig is.
  Kan je niet claimen dat doordat de curator de webwinkel bewust open laat én elke bestelling direct winst oplevert (dus de boedel is er bij gebaat) dat het tóch een boedelvordering is?

  1. Dat betwijfel ik ten sterkste. In dat geval moeten de inkomsten iig het salaris van 1 werknemer dekken, die de order afhandeling doet (en dat zal waaarschijnlijk niet het geval zijn). Een curator zal dat niet zelf gaan doen. En ja de curator kan het personeel dwingen lopende werkzaamheden af te ronden, maar ik ben bang dat het niet gaat werken.

   1. Ik denk dat NP wel een punt heeft. Als de curator willens en wetens de webshop door laat gaan, is er wel degelijk sprake van boedelvorming door toedoen van de curator. Per slot is hij degene die opdracht geeft om de webshop open te houden. Overigens, dit volledig gebaseerd op onderbuikgevoel: IANAL.

    1. Heb t even getoetst bij een hoogleraar faillisementsrecht, en die schreef me dat het open blijven van de webshop met instemming (en dus het toedoen) van de curator zal zijn, en dat daarom wettelijke verplichtingen (waaronder die van art. 6:230r BW) als boedelschuld zal worden beschouwd.

      1. Ja maar als je een waarschuwing kan plaatsen dat de winkel failliet is dan kun je ook de software gelijk uitzetten. Waarschuwing plaatsen EN software aan laten staan -> bewuste actie.

       Daarnaast lijkt me dat het eerste wat je doet als je webshop failliet gaat, al is het maar om narigheid achteraf te voorkomen.

 2. Hm, dus als je wat bestelt bij een failliete webwinkel die nog wel gewoon open is en de indruk wekt dat ze gewoon doordraait (zoals de V&D dat ook heel lang gedaan heeft in de hoop op een doorstart), kun je niet eens zeker weten dat je überhaupt geleverd krijgt? Ongetwijfeld volledig legaal, daar twijfel ik niet aan.

  Maar dat voelt toch niet helemaal kosher tegenover de juridisch minder onderlegde medemens. Het gros van de mensen zal waarschijnlijk gewoon denken: “ze zijn nog open dus het zit wel goed”. Om zich vervolgens opgelicht te voelen als blijkt dat ze hun goederen niet geleverd krijgen en hun geld niet terug kunnen krijgen.

 3. Ik had laatst een garantiekwestie bij Mycom en kreeg uit coulance 50% korting op een nieuwe grafische kaart. Alleen stonden ze op het punt van omvallen.

  Heb toch maar besteld en met credit card betaald want de korting was goed. 15 minuten na mijn bestelling kwam het nieuws naar buiten dat ze failliet waren. Ik balen. Ze waren dus al failliet toen ik bestelde.

  Maar ze hebben gewoon netjes de volgende dag geleverd en het bedrijf heeft een doorstart gemaakt dus het hoeft niet slecht af te lopen.

  1. Hoe zijn aankopen bij failliete winkels beschermd in de kleine lettertjes van een gemiddelde creditcard?

   Normaal kan je een creditcard betaling blokkeren / terugdraaien als hij gedaan is door iemand anders die jouw pas heeft gestolen of als je opgelicht word door de winkel. Alleen doe jij in dit geval de betaling zelf en doet de webshop niks illegaals.

   Of kan je het gooien op misleiding (ze weten immers dat ze niet kunnen leveren) omdat het openhouden van een webshop en het dus nog steeds accepteren van nieuwe bestellingen / betalingen terwijl je weet dat die niet meer geleverd zullen kunnen worden als nalaatbaar gedrag bestempeld kan worden?

 4. Mag je geld dat een failliet bedrijf van jouw nog tegoed heeft wegstrepen met geld dat jij nog tegoed heb van dat bedrijf? Bijvoorbeeld jij besteld iets bij hun (op afstand), dan heb jij een schuld bij hun. Maar op dat moment gaan ze failliet en jij maakt de koop ongedaan, vanaf dat moment ontstaat bij jou de verplichting om de artikelen terug te sturen (of niet als ze nog geen eens geleverd zijn) en krijgt het bedrijf de verplichting om het aankoopbedrag terug te storten.

  Mag nu deze bedragen tegen elkaar wegstrepen? Of Ben je gewoon de lul en moet je en het artikel terug sturen (of nooit geleverd krijgen) en betalen en pech hebben en je geld nooit terug krijgen.

  1. De wet zegt dat je vorderingen met elkaar mag verrekenen. Bij een faillissement wordt dat anders als een schuld na het faillissement ontstaat, die mag niet worden verrekend met een vordering van daarvoor (art. 53 Faillissementswet). Koop je iets vóór het faillissement en ontbind je ná de faillissementsverklaring, dan mag je dus niet verrekenen. Echter, je kunt wel de nakoming van jouw verplichting opschorten omdat je door het faillissement redelijkerwijs mag twijfelen of de curator gaat terugbetalen (art. 6:263 BW).

 5. Prima reden om met een creditcard te betalen. Het is soms net een vies woord in Nederland, maar een creditcard heeft verschillende voordelen tov van pin of ideal. Je aankopen zijn namelijk verzekerd voor 180 dagen of een jaar, afhankelijk van de creditcard en de meeste creditcards geven voor dezelfde periode geld terug als het niet bevalt als je het product naar hun (de creditcard maatschappij dus) stuurt.

  Als je een product koopt met je creditcard en de leverancier gaat failliet, en je bent niet tevreden dan dien je gewoon een claim in bij je creditcard maatschappij. Mensen zien een creditcard veelal als gewoon een andere, maar dure, betaal optie. Maar er is een reden dat je ca 60 euro of meer per jaar betaald voor je creditcard en vaak nog eens 2.5% kosten, en dat is dat er bepaalde service, verzekeringen en mogelijkheden met die kaart komen die je bij andere betaalopties niet hebt. Zaken waar je als consument je voordeel mee kunt doen, ook bij een faillissement.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.