17 reacties

 1. De inhoud van dit artikel is dan wel interessant, maar de reden waarom deze vraag gesteld wordt (dat Android een Google account zou verplichten) is onzin, zoals je kan zien in het setup scherm van een Android telefoon: https://imgur.com/c1nUJsY

  Je kan gewoon kiezen om de telefoon te gebruiken zonder Google account. Dan heb je ook geen toegang tot de diensten die zo een account vereisen, natuurlijk (de play store, gmail, etc), maar dat spreekt natuurlijk voor zich. Google diensten en producten die je standaard kan gebruiken zonder een google account, zoals Chrome en YouTube, die werken natuurlijk wel gewoon.

  En als je deze ook niet wilt, kun je deze apps uitschakelen: deze zijn dan niet meer actief of toegankelijk op je telefoon, tot je ervoor kiest deze weer te activeren.

  1. Maar door handige marketing komen de meeste mensen er niet achter, dat dat kan. Zo heb ik ook een brief van Ziggo gehad voor het analoog kabelabonnement, dat ze geld gaan vragen voor de acceptgiro en dat iedereen eigenlijk geacht wordt automatisch te betalen. Zelf heb ik tot nu toe de Finbox. Daarover wordt met geen woord gerept. De meeste mensen denken dan: “Verdorie, dan moet ik me toch gaan aanmelden.” Ik lees echter ook nergens, dat de Finbox gestopt wordt, dus heb even afgewacht en deze maand staat de rekening gewoon in de Finbox.

 2. In zekere zin is dit een uitwas van het auteursrecht. Als telefoonfabrikanten vrij waren geweest om Google apps op hun telefoons te zetten zonder dat Google daarbij voorwaarden af zou kunnen dwingen, dan had het probleem waarschijnlijk niet bestaan.

  Merk op dat het vooral gaat om de apps van Google: het kale Android-systeem is helemaal open source, en kan zonder problemen / vervelende voorwaarden op telefoons gezet worden. Ik heb tegenwoordig ook een “kaal” Android-systeem op mijn smartphone, en daar heb ik geen Google-account voor nodig.

  Veel apps van Google zullen vast zitten aan dienstverlening van Google (bijv. Google maps, Gmail), en daarbij kan Google natuurlijk alsnog van alles afdwingen, zelfs als de apps zelf vrij verspreidbaar zouden zijn. De vervelendste is waarschijnlijk de Google play store, maar als fabrikant kan je natuurlijk best een kloon van F-Droid maken, en periodiek alle vrij verspreidbare apps uit de Google play store trekken en op je eigen store zetten; dan ben je al een heel eind. Voor andere apps zou ik graag zien dat concurrenten van Google (Microsoft, Apple) alternatieve apps voor Android maken, om de macht van Google over Android te breken.

 3. Een account is m.i. zeker wel een kenmerk wat door de verkoper gemeld zou moeten worden. Er is een vrij groot verschil tussen aantal fabrikanten van telefoons.. zelfs als ze allemaal android draaien. Voor sommigen moet je een google account hebben omdat je anders totaal niet kan synchroniseren met bijv. outlook.

  Het hebben van een account, waar de nodige gegevens (gebruik, locatie etc) onderwater in terechtkomen, waar google ongetwijfeld geld mee verdiend (terwijl je voor het toestel vaak vrij veel betaal) is niet triviaal en zeker een punt wat voor aankoop bekend moet zijn. Wat mij betreft ook een belangrijk punt in de vergelijking van telefoon..

  1. Vergelijken: Bij een iPhone moet je ook een account hebben of maken, en ook voor Windows Phone moet je dat. Ik denk dat die drie samen wel > 95% van de markt hebben. Dus als je bij al die eco-systemen een account moet hebben, kun je inmiddels misschien wel stellen dat het gangbaar is.

   1. Bij een iPhone hoef je geen account aan te maken. Dat is pas vereist wanneer je apps van derden wilt downloaden uit de App Store. Voor de rest is het niet nodig. Bij Windows Phone weet ik het niet zeker, maar bij Windows 10 is het ook niet vereist.

    Dat Google een account voorschrijft is ook niet gek, het is voor hen juist onderdeel van de dienstverlening met Android. Dat is iets waar klanten eigenlijk nooit op gewezen worden.

    1. Zoals eerder gemeld is het ook bij Android niet vereist. Echter, net zoals bij Windows 10 en volgens mij ook iPhones, is die mogelijkheid niet heel duidelijk bij het starten van een nieuw apparaat. Sterker nog, bij Google klik je gewoon op “Skip”, bij MS moet je door hoepels springen en een rondje dansen om een lokaal account te maken.

     1. Ik kreeg toen ik gisteren een Windows 10 computer installeerde anders gewoon keurig de mogelijkheid om het inloggen met een live-account over te slaan. Nee het verwijderen van alle overbodige apps (want zo heten programma’s tegenwoordig schijnbaar) was een groter probleem, leek wel een Samsung telefoon met Android zoveel rommel waar ik nooit om gevraagd heb als er op stond…

 4. Dit lijkt me nu echt iets waar een instantie (bijv. de Autoriteit Persoonsgegevens) iets over moet zeggen. Het is namelijk al zo gewoon dat je je privacy inruilt voor basisfunctionaliteit (zoals het installeren van “Apps”) dat je als consument geen keuze hebt.

 5. Als je zonder account alleen kunt bellen en SMS’en, dan is dat toch conform de verwachtingen die je kunt hebben van een mobiele telefoon? 🙂 Overigens, als je Windows 10 installeert wordt eigenlijk ook verwacht dat je een Microsoft account hebt. En bij een iPhone is een Apple-account gewoon vereist. Een account lijkt mij een standaard onderdeel behorende bij een smartphone om diensten mee te kunnen ontvangen. Immers, ik zie het als klagen over het feit dat je geen email kunt ontvangen zonder een email account te registreren. Valt onder het kopje “Duh!”.

 6. Je hoeft je doopcel niet te lichten. Een account kan heel basaal zijn en hoeft ook niet te kloppen wat naam betreft e.d. Daarna hoef je het account ook niet echt te gebruiken. Vraag is wel: als je geen account wilt waarom wil je dan een smartphone gebruiken. Zonder accounts begin je weinig.

  1. Misschien wil je de accounts in eigen beheer hebben? Ik gebruik mijn google account alleen om de apps erop te kunnen zetten die ik wil en aangezien ik ook een paar betaalde apps heb zit ik hiervoor alleen al vast aan google en hun playstore.

  1. En hoe ‘nep’ is dat account als je vervolgens dit account gaat gebruiken op je smartphone? Vergeet niet dat zodra je ingelogd bent op je smartphone, iedere handeling, bezoek etc automagisch bij Google belandt.

 7. Het kan ook met een Android telefoon, als je begrijpt dat nu niet of overslaan in minuscule letters betekent dat je kiest om geen Google account aan te maken. Nadeel, je kan niet op Google Play om iets te installeren. Maar vrienden kunnen je elke app bluetoothen. Maar goed, je zou verwachten dat je gewoon een vraag krijgt: wil je een account of niet, en niet zo’n suggestieve wizzard.

  Een beter alternatief: Android AOSP, of Cyanogenmod zonder Google Apps, installeren en dan F-Droid gebruiken voor programma’s. Voordeel: je telefoon is twee keer zo snel, en met Osmand en met microG haal je privacy beschermende locatiebepaling etc in huis. Offline! Een Android telefoon zonder propriertary Google Apps is dus zonder meer aan te bevelen!

  En antuurlijk kan je emailen. Je kan K9 mail installeren en gewoon g-/e-mail l binnenhalen via pop/imap.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.