Ik wil helemaal geen account op mijn telefoon!

| AE 8270 | Innovatie | 17 reacties

telefoon-smartphone-kinderen-schoolEen lezer vroeg me:

Veel leveranciers van mobiele telefoons en tablets verplichten gebruikers tegenwoordig om extra diensten af te nemen, ook als je daar helemaal geen behoefte aanhebt. Zo moet je voor het kunnen gebruiken van een mobiele telefoon die het door Google gemaakte Android draait een account aanmaken bij Google – ook als dat apparaat door Samsung, LG of Sony geleverd is. Maar mogen ze die voorwaarde zo stellen? Nergens wordt mij gemeld dat dit een essentieel aspect van de telefoon is!

Vanuit het perspectief van Google is het logisch dat Android-gebruikers een account moeten hebben. Dat account identificeert je bij alle diensten, dus dat is handig voor persoonlijke dienstverlening (en advertenties). Vanuit fabrikantperspectief is Android handig, want dat mag (na certificering) zomaar gratis op een telefoon en dan kun je tientallen diensten als pluspunt bij de verkoop noemen. Maar ik heb inderdaad nog nooit gezien dat er wordt gezegd “Vereist Google-account”.

Europese consumentenwetgeving (bij ons art. 6:230l BW bij winkelverkoop en 6:230m bij internetverkoop) vereist dat de consument voorafgaand aan de koop geïnformeerd wordt over onder meer

de voornaamste kenmerken van de zaken of de diensten, in de mate waarin dit gezien de gebruikte drager en de zaken of diensten passend is;

Je hoeft als winkel dus niet elk detail te melden, maar datgene dat je eigenlijk gewoon wilt weten – het voornaamste – dat moet er zijn. (Daarnaast is het weglaten van belangrijke informatie een oneerlijke handelspraktijk, art. 6:193c BW), maar dan moet er wel een oogmerk van misleiding zijn. Dat lijkt me sterk bij gewone telefoonboeren.)

Is het een voornaam kenmerk, dat account? Me dunkt van wel: zonder account werkt er vrijwel niets (behalve bellen en smsen) dus dat zou wel even genoemd moeten worden. Anderzijds wordt het hebben van zo’n account gezien als een trivialiteit. Bij een nieuwe wasmachine hoeft ook niet te worden gemeld dat er een stekker aan zit die 230 volt nodig heeft, ondanks dat die stekker en die spanning best essentieel is voor een goede werking.

Tegelijkertijd doet een account wel iets meer dan een stekker. Je moet je hele doopceel lichten, of beter gezegd na aanmaken van je account komt je hele doopceel bij Google terecht. Dat gaat nogal ver, privacytechnisch gezien. Dus vanuit dat perspectief zou het wél moeten worden gemeld. “Let op: kan schade toebrengen aan uw privacy”.

Of is het nog veel simpeler: mensen die weten wat Android is, weten ook dat daar een account bij hoort. En je hoeft niet te melden wat de klant redelijkerwijs al weet.

Of nóg simpeler: niemand boeit het dat je een account nodig hebt?

Arnoud

Deel dit artikel

 1. De inhoud van dit artikel is dan wel interessant, maar de reden waarom deze vraag gesteld wordt (dat Android een Google account zou verplichten) is onzin, zoals je kan zien in het setup scherm van een Android telefoon: https://imgur.com/c1nUJsY

  Je kan gewoon kiezen om de telefoon te gebruiken zonder Google account. Dan heb je ook geen toegang tot de diensten die zo een account vereisen, natuurlijk (de play store, gmail, etc), maar dat spreekt natuurlijk voor zich. Google diensten en producten die je standaard kan gebruiken zonder een google account, zoals Chrome en YouTube, die werken natuurlijk wel gewoon.

  En als je deze ook niet wilt, kun je deze apps uitschakelen: deze zijn dan niet meer actief of toegankelijk op je telefoon, tot je ervoor kiest deze weer te activeren.

  • Maar door handige marketing komen de meeste mensen er niet achter, dat dat kan. Zo heb ik ook een brief van Ziggo gehad voor het analoog kabelabonnement, dat ze geld gaan vragen voor de acceptgiro en dat iedereen eigenlijk geacht wordt automatisch te betalen. Zelf heb ik tot nu toe de Finbox. Daarover wordt met geen woord gerept. De meeste mensen denken dan: “Verdorie, dan moet ik me toch gaan aanmelden.” Ik lees echter ook nergens, dat de Finbox gestopt wordt, dus heb even afgewacht en deze maand staat de rekening gewoon in de Finbox.

 2. In zekere zin is dit een uitwas van het auteursrecht. Als telefoonfabrikanten vrij waren geweest om Google apps op hun telefoons te zetten zonder dat Google daarbij voorwaarden af zou kunnen dwingen, dan had het probleem waarschijnlijk niet bestaan.

  Merk op dat het vooral gaat om de apps van Google: het kale Android-systeem is helemaal open source, en kan zonder problemen / vervelende voorwaarden op telefoons gezet worden. Ik heb tegenwoordig ook een “kaal” Android-systeem op mijn smartphone, en daar heb ik geen Google-account voor nodig.

  Veel apps van Google zullen vast zitten aan dienstverlening van Google (bijv. Google maps, Gmail), en daarbij kan Google natuurlijk alsnog van alles afdwingen, zelfs als de apps zelf vrij verspreidbaar zouden zijn. De vervelendste is waarschijnlijk de Google play store, maar als fabrikant kan je natuurlijk best een kloon van F-Droid maken, en periodiek alle vrij verspreidbare apps uit de Google play store trekken en op je eigen store zetten; dan ben je al een heel eind. Voor andere apps zou ik graag zien dat concurrenten van Google (Microsoft, Apple) alternatieve apps voor Android maken, om de macht van Google over Android te breken.

 3. Een account is m.i. zeker wel een kenmerk wat door de verkoper gemeld zou moeten worden. Er is een vrij groot verschil tussen aantal fabrikanten van telefoons.. zelfs als ze allemaal android draaien. Voor sommigen moet je een google account hebben omdat je anders totaal niet kan synchroniseren met bijv. outlook.

  Het hebben van een account, waar de nodige gegevens (gebruik, locatie etc) onderwater in terechtkomen, waar google ongetwijfeld geld mee verdiend (terwijl je voor het toestel vaak vrij veel betaal) is niet triviaal en zeker een punt wat voor aankoop bekend moet zijn. Wat mij betreft ook een belangrijk punt in de vergelijking van telefoon..

   • Bij een iPhone hoef je geen account aan te maken. Dat is pas vereist wanneer je apps van derden wilt downloaden uit de App Store. Voor de rest is het niet nodig. Bij Windows Phone weet ik het niet zeker, maar bij Windows 10 is het ook niet vereist.

    Dat Google een account voorschrijft is ook niet gek, het is voor hen juist onderdeel van de dienstverlening met Android. Dat is iets waar klanten eigenlijk nooit op gewezen worden.

    • Zoals eerder gemeld is het ook bij Android niet vereist. Echter, net zoals bij Windows 10 en volgens mij ook iPhones, is die mogelijkheid niet heel duidelijk bij het starten van een nieuw apparaat. Sterker nog, bij Google klik je gewoon op “Skip”, bij MS moet je door hoepels springen en een rondje dansen om een lokaal account te maken.

     • Ik kreeg toen ik gisteren een Windows 10 computer installeerde anders gewoon keurig de mogelijkheid om het inloggen met een live-account over te slaan. Nee het verwijderen van alle overbodige apps (want zo heten programma’s tegenwoordig schijnbaar) was een groter probleem, leek wel een Samsung telefoon met Android zoveel rommel waar ik nooit om gevraagd heb als er op stond…

 4. Als je zonder account alleen kunt bellen en SMS’en, dan is dat toch conform de verwachtingen die je kunt hebben van een mobiele telefoon? 🙂 Overigens, als je Windows 10 installeert wordt eigenlijk ook verwacht dat je een Microsoft account hebt. En bij een iPhone is een Apple-account gewoon vereist. Een account lijkt mij een standaard onderdeel behorende bij een smartphone om diensten mee te kunnen ontvangen. Immers, ik zie het als klagen over het feit dat je geen email kunt ontvangen zonder een email account te registreren. Valt onder het kopje “Duh!”.

 5. Je hoeft je doopcel niet te lichten. Een account kan heel basaal zijn en hoeft ook niet te kloppen wat naam betreft e.d. Daarna hoef je het account ook niet echt te gebruiken. Vraag is wel: als je geen account wilt waarom wil je dan een smartphone gebruiken. Zonder accounts begin je weinig.

 6. Het kan ook met een Android telefoon, als je begrijpt dat nu niet of overslaan in minuscule letters betekent dat je kiest om geen Google account aan te maken. Nadeel, je kan niet op Google Play om iets te installeren. Maar vrienden kunnen je elke app bluetoothen. Maar goed, je zou verwachten dat je gewoon een vraag krijgt: wil je een account of niet, en niet zo’n suggestieve wizzard.

  Een beter alternatief: Android AOSP, of Cyanogenmod zonder Google Apps, installeren en dan F-Droid gebruiken voor programma’s. Voordeel: je telefoon is twee keer zo snel, en met Osmand en met microG haal je privacy beschermende locatiebepaling etc in huis. Offline! Een Android telefoon zonder propriertary Google Apps is dus zonder meer aan te bevelen!

  En antuurlijk kan je emailen. Je kan K9 mail installeren en gewoon g-/e-mail l binnenhalen via pop/imap.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS