Je mag een kind niet bannen zonder ouderlijke toestemming?!

| AE 8575 | Informatiemaatschappij | 23 reacties

you-are-banned-permabanEen lezer vroeg me:

Ik beheer een (gratis) online spel en daar zitten regelmatig kinderen op. Prima, maar die misdragen zich soms en dan krijgen ze van mij een tijdelijke en soms een permanente ban. Meestal gaat dat goed, en komen ze met hangende pootjes terug of ze alsjeblieft weer mogen spelen. Alleen nu heb ik er eentje wiens moeder zich boos meldt: alleen ouders zijn bevoegd strafmaatregelen jegens de kinderen op te leggen, en we hadden dus met haar moeten overleggen voor we zoonlief hadden geband. Klopt dat?

Eh, nee.

Wanneer kinderen gebruik maken van diensten van derden, mogen die derden daar huisregels aan stellen, net zo goed als ze dat bij volwassenen doen. En als die huisregels worden overtreden, dan mogen de exploitanten van die diensten gepaste maatregelen nemen, zoals een ban of permaban.

Het is wel zo dat kinderen niet zomaar contracten kunnen sluiten zonder toestemming van hun ouders – tenzij het soort contract normaal is voor kinderen van die leeftijd (art. 1:234 BW). Ook mogen kinderen niet zonder ouderlijke toestemming op diensten die hun persoonsgegevens verwerken (art. 5 lid 1 Wbp). Een argument dat het kind niet gebonden is aan het contract voor die dienst, is dus wel te maken. Alleen: de consequentie is dan dat het kind de dienst niet mag gebruiken, permaban tot je 18e dus.

Ik ken werkelijk geen enkele regel uit de wet die zegt dat een dienstverlener geen maatregelen jegens een kind mag opleggen, aangenomen natuurlijk dat de maatregel op zich redelijk is gezien de overtreding (en in het reglement is beschreven). Ook overleg met de ouders is voor zover ik weet geen wettelijke eis, en ik vind het ook onredelijk om bij een internetdienst te verlangen dat je dat doet als exploitant.

Iemand enig idee waar moeder dit op baseert?

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Ik verwacht dat moeders dit baseert op het feit dat het haar kind is. Daar moet je dus niet aankomen.

  Sommige ouders geloven niet dat hun bloedjes van kinderen ook maar iets kwaads uit kunnen halen en nemen het altijd voor ze op. Hier kan je iets van vinden maar dat is een geheel andere discussie 🙂

 2. Tuurlijk mam..Want school belt ook altijd eerst op met de vraag of het goed is dat je prinsje op de gang gezet wordt vanwege ontolereerbaar gedrag. En als mama dat niet goed vindt? Nou, dan krijgt prinsje geen straf…Sure. Mijn zoon is ook wel eens gebanned voor een week vanwege gebruik van verboden woorden. Goeie les voor hem. Ik kan daar niet mee zitten.

 3. De overeenkomst is met de ouder en je zou kunnen zeggen: de ouder heeft zich niet misdragen. Dit lijkt me vergelijkbaar met een gehackte server die spam staat te versturen en die door de provider wordt losgekoppeld om verdere schade te voorkomen. Dan zou je kunnen zeggen: het is niet de eigenaar van de server die spam heeft verstuurd, maar de server. En de server heeft geen overeenkomst met de provider (dat kan niet eens).

  Maar verder sluit ik me aan bij wat hierboven wordt gezegd over vervelende kinderen in de klas. De school hoeft ook niet telkens de ouders in te schakelen bij een tuchtmaatregel.

 4. Maar hij mag haar helemaal niet bellen want hij heeft haar gegevens toch niet? 😉 Tenzij er een “doe het telefoonnummer van je moeder en een vink even aan dat je dat mag van je moeder vinkvakje” op het form staat. Of “Mevrouw geen idee wie u bent, heb ik geen gegevens van, mag ik ook niet en ik geef geen gegevens vrij van mijn gebruikers en leuk dat u zegt dat u de moeder van GH57836 bent maar daar trappen we niet in”

 5. Nou, ik vind dat mevrouw wel gelijk heeft.

  Waar zouden we uitendelijk terecht komen als we een kind al gaan vertellen hoe het zich moet gedragen? Dan kan het kind zijn vrije kreativiteit niet meer ontvouwen en krijgt in zijn ontwikkeling een onherroepelijke schade. Nee, nee, en nog eens nee. Je mag niet consequent zijn, dat zou de samenleving ontwrichten en de toekomst van dit geniale kind volkomen ruineren.

  Nee, mama heeft gelijk. Straffen en consequenties zijn iets uit de vorige eeuw, dat doen we tegenwoordig niet meer! Wij leren de andere mensen tolerantie, dat het arme kind zich in de ogen van anderen niet gerdaagd is niet zijn probleem maar dat van de anderen. Die zijn gewoon intolerant, ignorant, en wat voor andere begrippen men erbij kan denken.

  Het beste is, dat het kind vanaf nu meteen helemaal niet meer aan dit spel meedoet, het leert er tenslotte alleen maar verkeerde dingen. Om de arme moeder te ondersteunen dus er voor zorgen, dat dit kind helemaal niet meer kan mee doen. Alleen zo kan je het tegen consequenties beschermen. (en wie dit serieus neemt…)

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS