Dure Zuidasadvocaten haten deze contractentruc

Wie met grote bedrijven zaken doet, kent het probleem. Heb je net uitgebreid onderhandeld over je mooie deal, en flink wat moeten toegeven om het verteerbaar te maken, krijg je vervolgens een dure advocaat die op alle punten uit het contract een probleem gaat zoeken. Aansprakelijkheid moet omhoog, prijsaanpassingen mogen niet, de SLA is een zootje en ga zo maar door. Daar kun je natuurlijk mee gaan onderhandelen, maar leuk is anders (behalve als je zelf advocaat bent natuurlijk) en of je deal er beter van wordt? Gelukkig is er een truc waarmee je flink wat voordeel kunt halen uit deze contractsonderhandelingen.

De meeste ondernemers zien de contracten vaak als het sluitstuk van een deal. Je begint met een product of dienst en een prijs, daar komen randvoorwaarden bij zoals contractsduur en tegen het einde komt er dan een contract dat alles op een rijtje zet. Dat moet dan nog even door de juristen worden gecheckt, en daarna handtekening en geld incasseren.

Qua tijdspad ben je vaak toch het langste bezig met die laatste stap. Want neem maar van mij aan, wanneer je een jurist door een contract heen laat gaan dan komen er een berg bezwaren. (Ik was laatst drie uur bezig met een contract afschieten voordat ik erachter kwam dat ik het zelf had geschreven.) En daar moet je dan op reageren, want die bezwaren trekken natuurlijk alles keihard in het voordeel van de wederpartij.

Onderhandelen kan altijd, maar dat doe je dan met iemand wiens werk het is om overal een punt van te maken én mensen te overtuigen dat wat jij zegt, volstrekt onredelijk is. Plus, hij krijgt per uur betaald. Alles bij elkaar dus geen recept om snel tot een compromis te komen. Ik begrijp het wel, maar het schiet niet op.

Gelukkig is er een truc waarmee je vrijwel alle juridische bezwaren kunt pareren. En de truc is simpel: er zijn eigenlijk geen puur juridische bezwaren. Het feit dat een juridisch adviseur ergens een punt van maakt, betekent nog niet dat het punt juridisch is. Eigenlijk vragen ze gewoon meer van je.

De truc is dan ook simpel: zeg op alles “Sorry, daar is de prijs uit de offerte niet op afgestemd”. Oftewel, u wilt meer van mij, dat kan maar dan gaat de prijs ook omhoog.

Het beste werkt deze truc als je hem in je offerte opneemt (“Bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op ongewijzigde acceptatie van onze algemene voorwaarden”). Maar ook zonder die zin kom je eigenlijk altijd een héél eind als je netjes toegeeft aan het verzoek en tegelijkertijd de prijs tien procent omhoog gooit. Reageer fijntjes naar de inkoper dat dit met hun advocaat is afgestemd, en laat ze onderling ruzie maken over wat te doen.

Arnoud

12 reacties

  1. Het is inderdaad een geweldige clickbait titel, maar in tegenstelling tot veel artikelen met een dergelijke titel klopt het hier wel absoluut. En ja inderdaad, er is ook weinig tegenin te brengen als je zegt dat de prijs is afgestemd op dit specifieke niveau van dienstverlening en als ze meer willen (want de jurist zegt dat dat moet), er ook meer betaald moet worden. Bedrijven als Cap Gemini en Centric zijn hier groot mee geworden, want voor een prikkie een lage dienstverlening leveren en alles wat daarbuiten valt zijn/worden duurbetaalde changes en/of projecten.

   1. “in tegenstelling tot veel artikelen met een dergelijke titel klopt het hier wel absoluut”

    Hoe moet ik dit zien? Jij hebt Zuidasadvocaten uitgebreid gesproken en bent op basis van die gesprekken tot de conclusie gekomen dat er tussen zitten die deze truc haten?

  1. Algemene voorwaarden hoef je helemaal niet te accepteren. Die gelden automatisch zodra je de bijhorende overeenkomst accepteert. Misschien iets als “bovenstaande prijzen gelden alleen bij ongewijzigde toepassing van onze algemene voorwaarden”?

 1. Dit geldt overigens ook andersom voor de opdrachtgever. Het gebeurt soms dat leveranciers na keuze voor hun offerte o.b.v. algemene inkoopvoorwaarden bij de offerteaanvraag, eigen voorwaarden uit de hoge hoed halen die ‘vanzelfsprekend’ zouden gelden omdat dat ook zo zou zijn bij andere klanten. Of in de SLA alles willen overrulen. Voor ieder overgenomen artikel de prijs verlagen is een goed idee!

  (Zucht, het zou toch leuk zijn als beide kanten goed lazen wat beide kanten schreven, voordat er een offerte werd gestuurd / werd gegund).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.