Hoe illegaal is het om andermans elektrische auto op te laden bij de IKEA?

De ‘valsspelers’ bij Ikea, zo opende een column van Maarten Hachmang bij E-driving.com. Maarten geniet ervan om naar Ikea te gaan, omdat hij dan op vol vermogen met zijn elektrische auto kan rijden – bij Ikea kun je lekker rustig weer snelladen namelijk terwijl je winkelt. Alleen viel dat deze keer tegen: alle plekken bezet, waaronder door een benzineauto en een elektrische auto die niet daadwerkelijk aan het laden was. Heel ergerlijk, in het bijzonder die laatste:

Is eigenlijk nog een stapje erger dan een foutgeparkeerde benzinebak. Hij hoort immers de problemen te kennen die E-rijders ervaren, en tóch zet ’ie bewust zijn auto neer en sluit zélfs de kabel aan. Maar vervolgens is ‘ie te krenterig om twee euro voor een volle batterij te betalen. … Ik besloot de ‘imitatie ev-rijder’ wat stroom cadeau te doen door mijn laadpas langs de paal te swipen. Met een luide ‘piep’ blokkeerde de laadpaal zijn laadkabel en de auto startte met laden. De laadkabel kan alleen maar losgemaakt worden door mijn pasje langs de paal te swipen óf door de paal stroomloos te maken.

Creatief gevonden, en de eigenaar (“een kalende man van middelmatige leeftijd”) stond inderdaad luid klagend bij de klantenservice. Maar als ict-jurist ga ik me dan toch afvragen, dit voelt als iets dat niet moet kunnen maar hoe zou het strafbaar kunnen zijn?

Door met de eigen laadpas het laadproces te activeren, wordt de laadkabel vergrendeld totdat het laadproces is afgerond of totdat de pashouder deze opnieuw langs de paal houdt. Daarmee is de auto dus niet meer mee te nemen. Juridisch gezien heet dat vernieling, art. 350 Strafrecht:

Hij die opzettelijk en wederrechtelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, vernielt, beschadigt, onbruikbaar maakt of wegmaakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.

De reden is dat je met deze tankpas-actie de auto tijdelijk ‘onbruikbaar’ maakt, de eigenaar kan er immers niet mee wegrijden. Dat je dat doet met een technische truc in plaats van een wielklem of hem klemzetten met je Tesla, doet voor het misdrijf niet ter zake. In de praktijk verwacht ik er niet veel van, omdat dit als delict te ‘klein’ is om wat mee te kunnen. Binnen de Richtlijnen van het OM over vernieling kom ik eigenlijk niet eens bij de kleinste boete uit.

Het blijft me wel verbazen, de creativiteit van mensen in hoe je nieuwe systemen kunt gebruiken.

Arnoud

60 reacties

 1. Te krenterig om twee euro te betalen? Het lijkt me veel waarschijnlijker dat die persoon dacht dat die kabel aansluiten voldoende was en niet wist dat je hem nog met een pasje moest activeren. Geheel onterechte en domme actie dus van deze Maarten.

    1. Niet alle EV’s hebben hetzelfde principe. Mijn Leaf heeft 2 aansluitingen, ChadeMo & Mennekes type 2 ChadeMo (vaste kabel van de laadpaal )is alleen los te nemen door de laadpaal af te schakelen. De type 2 kabel kan ik van de auto los nemen door met de afstand bediening het laden te stoppen. Maar als het mijn kabel is moet ik ook de laadpaal afschakelen om die kabel weer mee te nemen. Dus er is nogal wat variatie van systemen.

    2. Klopt, Is afhankelijk van het type auto. Bij Volvo wordt de kabel vergrendeld samen met de portieren. Maar bij de Mitsubishi Outlander kun je de kabel losnemen van de auto. In elk geval kan de eigenaar van de auto besluiten om de kabel achter te laten en de auto mee te nemen. In deze casus ‘vernielt’ Maarten dus de kabel, zonder deze ook echt kapot te maken. Mss gaat de vergelijking met een hangslot om andermans fiets nog het beste op.

   1. De redelijkheid vereist dat de schenker wel de tijd moet krijgen zijn (aanbod tot) schenking te doen.

    Jij mag mij bijvoorbeeld ongevraagd een tientje sturen.

    Ik ben niet verplicht dat tientje te accepteren, noch om het terug te sturen, maar dat wil niet zeggen dat jij mij niet eerst dat tientje mag sturen.

 2. Hallo Arnoud,

  Bedankt dat je mijn column hebt gelezen, en je stelt een interessante vraag. Enige nuance is hier op zijn plaats, én wat verdieping in de materie ook. Stel nu dat alles wat ik in de column schreef waargebeurd zou zijn. De laadkabel kan in dat geval altijd aan de auto zijde losgekoppeld worden. Daarmee kan de kalende man gewoon wegrijden en wordt zijn auto niet ’tijdelijk onbruikbaar’ gemaakt.

  Er is simpelweg geen énkele legitieme reden denkbaar om de laadkabel wél aan te sluiten en vervolgens de laadpas NIET bij de paal te houden om de daadwerkelijke laadsessie te starten. Een laadsessie begint altijd met het vergrendelen van de kabel. Dus zélfs als bijvoorbeeld tijdens de laadsessie iets mis gaat en het laden stopt, of de laadsessie was al afgerond, dan was de laadkabel voor deze man voor hem vergrendeld en kan iemand anders met een andere laadpas deze laadkabel niet meer ‘nog een keer’ vergrendelen. De kalende man uit mijn column heeft dus alléén de kabel aangesloten, en verder niets. Dat zie je vaker op geliefde parkeerplekken op overvolle parkeerterreinen. Wél een (PH)EV parkeren en aansluiten, maar níet laden.

  Als het je -om wat voor reden dan ook- niet lukt om een succesvolle laadsessie te starten, parkeer dan elders. Doe je dit niet dan houdt je dus bewust een laadplek bezet waar niet geladen wordt; en een potentiele EV rijder die wél een lading nodig heeft niet terecht kan. Zélfs in het geval dat het allemaal per ongeluk fout gaat, is dat nog steeds geen excuus om daar je auto te laten staan. Bij de benzine-auto kan iemand nog met onwetendheid wegkomen, maar na het bewust aansluiten van de laadkabel kan dat in mijn ogen niet meer.

  Ik probeer met mijn column mensen te prikkelen en aan te spreken op hun fatsoen om de plekken vrij te houden voor mensen met EV’s die écht afhankelijk zijn van dergelijke laadplekken. Dat vrijhouden geldt zowel voor EV als niet-EV rijders. Dat staat overigens gewoon in de wet, je móet laden als je op een laadplek staat anders krijg je direct een proces-verbaal als een agent of parkeerwachter deze situatie aantreft. Dat is ook de reden dat sommige mensen dus wél hun laadkabel aansluiten, zodat het lijkt alsof ze daadwerkelijk aan het laden zijn.

  Natuurlijk kan en mag je deze algemeen bekende methode die ik beschreven heb bekritiseren en je afvragen of dit nu een gepaste manier is om hier mee om te gaan, graag zelfs, maar het probleem ontstaat natuurlijk bij het gebrek aan fatsoen van de niet-ladende en onrechtmatig parkerende mijnheer.

  Om de door mij beschreven methode nou direct als delict te bestempelen gaat me persoonlijk dan ook wel wat ver, hoewel de juridische vraag een interessante is. Dan nog een vraagje aan jou. Wat zou er gebeuren als er iemand zijn EV precies voor een Shell benzinepomp parkeert? Dus níet tankt, maar alleen parkeert. Wordt die persoon dan weggesleept of krijgt deze dan ook een boete? Is daar iets voor in de wet beschreven?

  Groet

  1. Wat als (in dit geval) een IKEA-bezoek langer duurt dan het volladen van de auto? Moet die bestuurder dan tussentijds zijn auto verplaatsen om een ander te kunnen laten daden? Iemand die na werktijd zijn auto aan de laadpaal op straat hangt, moet die dan voor het naar bed gaan zijn auto verplaatsen?

   Dus níet tankt, maar alleen parkeert. Wordt die persoon dan weggesleept of krijgt deze dan ook een boete? Is daar iets voor in de wet beschreven?

   Daar staat vast iets over in de voorwaarden van het tankstation.

   1. Algemene voorwaarden zijn alleen van toepassing bij een overeenkomst. Geen overeenkomst? Geen AV.

    Degene die de oprijlaan blokkeert, zal dus op zijn minst een Snickers of zoiets moeten gaan kopen voordat de AV op hem van toepassing zijn.

     1. Plus de bijkomende vraag: waarom deed je dat? Als er bijv. geen mandjes bij de ingang stonden (komt vaak genoeg voor bij diverse supermarkten, in mijn ervaring), dan kun je ook geen mandje pakken. Wellicht bij de kassa wel, maar dan moet je eerst naar de kassa lopen en dan loop je dus al zonder mandje door de winkel. Het lijkt me niet dat je iemand er dan uit kan zetten, want je kunt niet iets pakken dat er (op dat moment) niet is. Je kunt immers ook niet worden aangehouden voor het stelen van een fiets uit een leeg fietsenrek, want leeg betekent dat er geen te stelen fiets is…

  2. Maarten, je schrijft

   Natuurlijk kan en mag je deze algemeen bekende methode die ik beschreven heb bekritiseren en je afvragen of dit nu een gepaste manier is om hier mee om te gaan, graag zelfs, maar het probleem ontstaat natuurlijk bij het gebrek aan fatsoen van de niet-ladende en onrechtmatig parkerende mijnheer.

   Dat is een beetje een drogredenering. De meeste problemen in de samenleving onstaan door een gebrek aan fatsoen (afval op straat, te snel rijden, lawaaioverlast, uitkeringsfraude, valse invalidenkaarten voor een betere parkeerplaats, en nog veel meer, ).

   Ik vind dit nogal een minimaal probleem (ik kan mijn auto niet opladen bij de IKEA, oei oei oei, dat is ongeveer even erg als avocados van de verkeerde plantage in de supermark), en niet eens een maatschappelijk probleem, alleen een probleem voor jou.

   Je mag met plezier klagen over een gebrek aan fatsoen in de samenleving. Maar wat jij een gebrek aan fatsoen noemt, noemt die man misschien wel een slimmigheidje, een lifehack.

   Hoeveel slimmigheidjes in het leven komen uiteindelijk niet neer op een gebrek aan fatsoen?

   1. Als eigenaar van een electrische auto kan ik je vertellen dat het probleem met laadpalen wel even iets vervelender is als verkeerde avocados. Laatst waren de enige !drie! ‘vrije’ laadpalen in de buurt waar ik woon bezet met niet ladende autos. Aangezien ik nog maar een kilometer of 2 bereik over had heb ik ruim een uur moeten wachten tot een gebruikte paal in de buurt vrij kwam en ik daarheen kon rijden om de auto te laden. Gelukkig ben ik inmiddels gewend aan het probleem en kijk ik dus ruim van te voren voor een laadplek, maar het is nog vervelender als het ergens gebeurd waar je niet thuis bent.

    Voor ik zelf electrisch reed trof ik ooit een boze eigenaar van een benzine auto bij een laadplaats in de buurt. Iemand had zijn auto bekrast. Totaal niet goed te keuren natuurlijk, dat is eigen richting. Inmiddels begrijp ik echter wel waarom iemand daartoe gedreven werd. Het gebeurt zo vaak dat het op een gegeven moment een keer te veel wordt.

    1. Maar is het niet een bewuste keuze geweest om elektrisch te rijden, wetende dat er maar (zeer) beperkt op straat geladen kan worden? Ik tank bij voorkeur voordat het oranje lampje gaat branden – uit voorzorg.

     1. Een electrische auto heeft maar een bereik van ongeveer 1/3 van een benzineauto en moet dus 3 keer zo vaak laden als een benzineauto moet tanken. Er zijn (ook binnen Nederland) genoeg ritjes te bedenken waar je op je bestemming moet opladen om de rit naar huis te kunnen maken. Dan is het zeer irritant als een benzineauto de oplaadpaal blokkeert.

      1. Een voorbeeld:

       Ik moest eerder dit jaar verschillende keren in Rotterdam zijn, aan de grens van het bereik van de auto. Gelukkig waren in de parkeergarage op de bestemming 12 laadpalen (3×4) aanwezig. De eerste keer ging dit prima, ’s ochtends auto aan de lader en in de pauze de auto verplaatst, hij was vol.

       De tweede keer waren de laadplakken allemaal bezet, twee van de plekken bij de vier dicht bij de ingang door benzine auto’s. Niet dat veel electrisch rijders blijkbaar beter ziojn, want de ladende electrische auto’s stonden eind van de middag ook allemaal nog op hun plek onnodig de laadpaal bezet te houden. Dit terwijl er voldoende plaats in de garage was. Tijd om een tijdslimiet in te stellen na het laden om de auto te verplaatsen en daarna hoge kosten te gaan berekenen!

       Het gevolg was dat ik het net redde naar de dichts bijzijnde snellader, waardoor ik uiteindelijk maar 45 minuten later dan gepland thuis was. De keren daarna ben ik extra vroeg weggegaan en was de garage nog leeg, gelukkig kon ik via een openbaar wifi netwerk een vpn opbouwen en die tijd nuttig aan werk besteden.

       Maar het is helemaal niet nodig als benzine rijders niet asociaal bij een lader parkeren en electrisch rijders hun auto verplaatsen als de auto vol is. Maar blijkbaar is dat voor veel mensen te veel gevraagd.

       1. De tweede keer waren de laadplakken allemaal bezet, twee van de plekken bij de vier dicht bij de ingang door benzine auto’s.

        De meeste laadpalen die ik heb gezien staan inderdaad dicht bij de ingang, of op andere premium-plekken. Eigenlijk vraag je er dan ook een beetje om dat die plekken bezet worden. Als je die laadpalen nou helemaal in de uithoek van de garage zou plaatsen, dan heb je veel meer kans dat die plekken vrij blijven.

        1. En buiten wat WilleM zegt spelen er nog wel een paar dingen.

         -Wellicht denken de andere bestuurders: ‘Wat leuk, hier kunnen elektrische auto’s opgeladen worden terwijl ze parkeren’ zonder dat ze erbij stilstaan dat sommige chauffeurs erop rekenen (terecht of onterecht, daar kun je over twisten) dat er een laadplaats beschikbaar is.

         -Wellicht is er een zekere weerstand bij anderen: ‘Het is leuk dat elektrische rijders elektrisch willen rijden, moeten ze zelf weten. Als dat aan hun vervoersbehoefte voldoet, fijn voor hen. Maar waarom zou mijn infrastructuur als benzinerijder daarvoor verslechterd moeten worden door minder premium parkeerplaatsen?” Dat kan gemakkelijk tot passieve of actieve tegenwerking leiden

         • Wellicht is er een zekere jaloezie bij anderen. Waarom worden de nadelen van elektrisch rijden (hoge aankoopkosten, hoge laadtijd/beperkte autonomie) gecompenseerd door de samenleving, terwijl de voordelen (comfortabel rijden, imago) de individuele rijder ten goede komen?
        2. Beetje late reactie, maar wil even twee dingen kwijt. Als iemand de deur van zijn auto open laat staan is dat ook niet slim. Maar het betekent nog niet dat het dan maar acceptabel is om zijn auto leeg te halen. Er is nog steeds zoiets als fatsoen, wat helaas bij heel veel automobilisten ontbreekt.

         En tenslotte, we zijn nu bijna een jaar verder en ik heb inmiddels meer dan een dozijn nieuwe voorbeelden van benzine autos die op laadplekken staan. Mijn navigatie geeft dan aan dat die laadpaal vrij is; erg irritant als er dan een benzine auto staat.

         Het vervelendste voorbeeld nog wel bij mij in de buurt, daar stond drie dagen lang een benzine auto de laadpaal bezet te houden. Parkeerbeheer was al langs geweest, dus deze man had al een prent. Maar met een tekort aan openbare laadpalen in mijn buurt dubbel ergerlijk. En toen heb ik iets heel slechts gedaan. Ik heb een lucifer tussen zijn ventielen gezet => banden leeg. Ja het hoort niet, maar mijn geduld was volledig op. Twee dagen later was de auto weg van die plek. Zie de auto nog regelmatig in de buurt staan, maar nooit meer bij de laadpaal gezet.

         1. Hoewel de reden van foutparkeren onbekend is (misschien iemand die vanwege een beroerte zijn auto heeft weggezet en een week in het ziekenhuis heeft gelegen?) kan ik me wel heel erg voorstellen dat door falende handhaving mensen het recht in eigen hand gaan nemen. Misschien niet heel beschaafd, maar altijd maar beschaafd blijven levert ook niks op. Ik kan die actie dus wel waarderen.

      2. Min of meer.Klopt in iedergeval voor de leaf 1. Mijn huidige FEV , januari 2019, heeft een wltp range van 449 km, toevallig officieel leverbaar sinds november 2018. Ik had 5 november een proefrit gemaakt. In werkelijkheid haal ik er ruim 460 km mee in de zomer. Ruim 400 afgelopen winter. Menig ICE of hybrid moet sneller tanken.

  3. Dat staat overigens gewoon in de wet, je móet laden als je op een laadplek staat anders krijg je direct een proces-verbaal als een agent of parkeerwachter deze situatie aantreft.

   Dat is afhankelijk van het bord wat er staat. Er zijn veel laadplekken met een bord ‘alleen voor elektrische voertuigen’ en dan is laden niet verplicht, bij ‘alleen opladen elektrische voertuigen’ wel. Daarbij mis ik in dit verhaal even waarom een handhaver in het geval dat laden wél verplicht is niet (net als de schrijver van het stukje) zou kunnen zien of er al dan niet geladen wordt. De paal geeft dat laden immers duidelijk aan (blauw licht). Het ‘net doen alsof geladen wordt door de kabel aan te sluiten’ is onzinnig. Overigens vraag ik me af of een Ikea parkeerterrein dat buiten openingstijden met hekken afgesloten wordt tot de openbare weg behoort en dus of de WvW / RVV er wel van toepassing zijn.

   1. Handhavers weten vaak het verschil niet (het blauwe licht).

    In dit voorbeeld stond er dan wel een ‘opladen’ bord maar bij semi-public zoals bij Ikea is het inderdaad waarschijnlijk het geval dat deze niet onder de reguliere verkeerswetten vallen. Het parkeerterrein van Ikea lijkt me geen openbare weg.

    De vraag wat er bij een volle auto gebeurt is daarbij ook wel interessant; de led verlichting verkleurt dan vaak naar geel. Hoe lang mag je volgeladen aangesloten zijn? Lijkt me lastig handhaven, en staat voor zover ik weet ook nergens expliciet in een wet vermeld. Soms zie je wel onderbordjes dat je na 22:00 en voor 09.00 geen ‘weghaal-plicht’ hebt.

   2. Ik kan me vergissen, maar volgens mij moet je expliciet aangeven dat de RVV niet van toepassing is op een afgesloten terrein. Zoiets zie ik zelden, en bij de Ikea al helemaal niet.

    Daarnaast geldt volgens mij dat een officieel bord (bijv. E1003) moet worden gebruik om het verkeerd parkeren sanctioneerbaar te maken. Geen officieel bord? Geen handhaving.

    Zo had de supermarkt bij mij om de hoek invalidenplaatsen met een rolstoelteken op de grond geverfd, maar er stond geen officieel bord E06 bij. Dus kan een agent dan niet handhaven. Wellicht volstaat een bord Uiteraard vind ik je een lul als je er dan gaat staan, maar dat terzijde)

 3. Arnoud, jij (en vele lezers) hier realiseren zich waarschijnlijk niet dat je als eigenaar van een auto de laadkabel aan de autozijde altijd kunt unlocken op de een of andere manier. Bij een Tesla bijvoorbeeld is dat door op de sleutel op de achterklep te drukken of op het scherm op “unlock chargeport” te klikken. En zo heeft elke e-auto wel een manier om de laadpoort te unlocken, ook de in het artikel genoemde Mercedes. Alleen de stekker in de laadpaal die kan in dit geval niet uitgenomen worden zonder de pas waarmee het laden gestart is aan te bieden (of via de laadpaal provider een remote unlock aan te vragen). Je bewering “Daarmee is de auto dus niet meer mee te nemen” klopt dus niet, “Daarmee is de laadkabel dus niet meer mee te nemen” zou beter passen. En ook je laatste alinea klopt hierdoor niet want je maakt de auto immers niet onbruikbaar, en de vergelijking met een wielklem klopt dan ook niet.

  1. Dank je wel. Het verbaast me hogelijk dat je de autokabel er zomaar uit kunt halen, en dat de stekker aan de laadpaal dan niet net zo makkelijk los kan. Maar je hebt gelijk, de auto kan mee dus het is hooguit onbruikbaar maken van de laadpaal. Maar dat is dan weer juridisch interessant want je hebt betááld voor het gebruik van die laadpaal gedurende de oplaadperiode.

   Wat gebeurt er als ik mijn auto zo afkoppel en de kabel laat zitten? Gaat het laden dan nog door, en zo ja voor hoe lang? Wanneer wordt de kabel dan ontkoppeld (als ik geen remote unlock aanvraag)?

   1. De autokabel er “zomaar uithalen” is wellicht wat stellig, je zult toch eerst toegang tot de auto (of autosleutel) moeten hebben om dat te kunnen doen. Een vreemde zal dus je auto niet zomaar kunnen ontkoppelen. Kleine nuance, er bestaan nog wat “oude” laadsystemen gebaseerd op de Japanse/USA type1 stekker (oa Outlander, Leaf<2018) daar is de stekker wel door een vreemde te onkoppelen aan de autozijde. Alle auto’s vanaf bouwjaar 2018 hebben een type2 (“Mennekes”) stekker welke zowel aan de auto als aan de laadpaal zijde vergrendelt. Zodra de kabel is ontkoppeld (aan laadpaal of auto) zal het laden vanzelf stoppen, er wordt dan dus ook niks meer in rekening gebracht. Als je de kabel ontkoppelt bij de auto en de andere stekker in de laadpaal laat zitten gebeurt er niks, er staat dan zelfs geen spanning meer op de stekkers. De kabel kan dan alleen ontkoppeld worden door ofwel de pas aan te bieden (waardoor het laden gestopt wordt), ofwel een remote unlock door de laadpaal uitbater, ofwel een handmatige unlock binnen in de laadpaal (er zit altijd een palletje oid in om in geval van storingen handmatig te kunnen unlocken). Sommige laadpalen unlocken automatisch wanneer de stroom geheel uitvalt, als veiligheidsmaatregel.

     1. Mij lijkt het logisch dat die paal een bepaalde hoeveelheid energie levert als daarvoor betaald is (zoals een pre-paid benzineautomaat), en als aan bepaalde randvoorwaarden is voldaan qua compatibiliteit en veiligheid van de verbinding.

      De interessante vraag is inderdaad: als je tijdens het laden ontkoppelt, wat gebeurt er dan met je tegoed (kan de eerstvolgende dat gebruiken?), en hoe lang is/blijft de paal onbruikbaar voor anderen (niet oneindig, lijkt me, maar wel een paar minuten, om een tijdelijke verstoring te kunnen opvangen).

      UIteindelijk moeten we hier ook geen drama van maken. Als je bij het benzinetanken ineens wegrijdt gaat er ook van alles mis, zowel financieel als qua veiligheid. En dat accepteren we zonder na te denken.

 4. Je kan de kabel er niet zomaar uithalen. Een normale laadsessie op een publiek laadpunt gaat als volgt:

  1. Kabel wordt aangesloten tussen auto en laadpaal. Meestal vergrendelt de auto zijde nu al.
  2. Laadpas wordt aangeboden, kabel wordt aan paalzijde EN aan auto zijde vergrendeld en laadsessie wordt gestart.

  Je betaalt voor elke kWh die getransporteerd wordt naar je auto. Niemand kan nu de kabel loshalen, zowel niet uit de auto als aan de laadpaal kant. Als het laden klaar is veranderen de laad ledjes van kleur maar de kabel blijft aan beide zijden vergrendeld.

  1. Kabel kan worden ontgrendeld aan de laadpaal zijde door dezelfde laadpas aan te bieden aan de laadpaal. De laadsessie wordt dan gestopt.
  2. Kabel word ontgrendeld aan de auto zijde via de sleutel of een knop in de auto.
  3. Kabel is aan beide zijden ontgrendeld en kan weer worden meegenomen.

  Voorwaarde voor zo’n succesvolle laadsessie is dus wel dat je je laadpas gebruikt….En dáár gaat mijn column dus over, mensen die dát dus bewust niet doen om zodoende alleen de parkeerplek te kunnen claimen maar dus níet te laden.

  1. dat is diefstal. Lijkt me geen twijfel over mogelijk. Maar de discussie over de kabel die al dan niet los kan voor, tijdens of na een laadsessie is vooral theoretisch. Mennekes stekkers zijn aan beide zijden vergrendeld. Auto obv portiervergrendeling en Laadpaal obv laadpas. En als je de auto meeneemt, neem je ook je laadkabel mee en beeindig je de laadsessie met je pas. Die kabel kost ruim € 100,00 en die wil je niet achterlaten (bij de Ikea). En als je de spullen gewoon gebruikt zoals bedoeld, dan is de kabel aan beide zijden vergrendeld. (behalve bij enkele oudere stekkers zoals hierboven uit de doeken gedaan) Kortom, je zet je auto alleen op een laadplaats als je wilt laden. Punt. En al je niet wilt laden, hoort ie gewoon op een reguliere parkeerplaats. Ik vind de Column dan ook prima geschreven: de discussie is levendig en leerzaam om te lezen. Top gedaan!

 5. Als electrisch auto eigenaar kan ik niet anders dan deze persoon prijzen.

  Wat is overigens het verschil met jouw eigen auto ernaast zetten zodat hij klem staat? Ik heb het zelf een keer met een benzine auto gehad dat ik toch kon laden omdat als ik mijn auto op 1 cm van zijn bumper parkeerde (Mijn kabel stond strak, maar was net lang genoeg). Hij kon daardoor niet meer weg, zat klem tussen een betonblok en mijn auto. Ik vond toen ik terug kwam bij mijn auto een boos briefje onder de ruitenwisser. Schaamte was deze aso blijkbaar vreemd.

  In Amsterdam meld ik het via tel nr 12 020. Ik ben er eens bij blijven staan en binnen korte tijd kwam er een parkeerwacht langs om een prent uit te delen. Voor electrische rijders die de boel belazeren is dit helaas geen oplossing.

  Ik vrees dat iedere electrische rijder dit soort asos al verschillende keren heeft getroffen. Het is blijkbaar ‘gewoon’.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.