Wanneer sluit je als consument een verkoopovereenkomst via internet met een bedrijf?

Mijn moeder heeft vorige week maandag op “ikwilvanmijnautoaf.nl” aangegeven van haar auto af te willen, zo opende een draadje bij Tweakers. De moeder van de topicstarter wilde van haar auto af, nam contact op met het gelijknamige bedrijf en kreeg telefonisch een bod van zeshonderd euro, waar ze kennelijk positief op reageerde. Daaruit concludeerde het bedrijf dat er een bindende overeenkomst was, waarop de zoon boos werd want de auto zou volgens externe bronnen eerder vier dúizend euro waard zijn. Wat dan dus de vraag oproept, hoe hard zit je vast aan zo’n telefonische onderhandeling?

Op zich is het volgens mij niet raar om een hele lage prijs te bieden als opkoper, volgens mij weet iedereen dat je bodemprijzen krijgt. Het hele punt is immers, je wil er vanaf en dan heb je niet veel meer te eisen. Maar het moet wel netjes gebeuren, dus als men zegt dat het vrijblijvend is en daarna een overeenkomst claimt dan gaat er iets niet goed.

In deze situatie geldt er geen strenge consumentenbescherming. Had het bedrijf zelf gebeld, wilt u van uw auto af (zangstem: “punt ennel”), dan was het een ongevraagde telefonische acquisitie geweest en dan kan geen rechtsgeldige overeenkomst worden gesloten. Maar nu de verkoper zelf het gesprek initieerde, is dat wel gewoon mogelijk.

Hoofdregel is natuurlijk dat een overeenkomst tot stand komt door aanbod en aanvaarding. Letterlijk het woord “contract” of “afspraak” noemen is niet nodig. Als de autokoper dus zegt “gezien de gegevens lijkt me 600 euro mijn beste prijs” en de verkoper zegt “nou dat moet dan maar” dan zit de verkoper er aan vast. (De koper trouwens ook.)

Ik zie in het draadje diverse opmerkingen dat je bij overeenkomsten op afstand een bevestiging moet sturen om deze bindend te laten zijn. De wet eist bij overeenkomsten langs elektronische weg dat de dienstverlener een bevestiging stuurt (art. 6:227b BW). Dat is hier echter niet van toepassing; lid 3 zegt al vrij letterlijk dat deze eis niet geldt bij overeenkomsten die via elektronische post of een soortgelijke vorm van individuele communicatie tot stand zijn gekomen. Bovendien gaat het bij telefonische onderhandeling niet over diensten van de informatiemaatschappij.

Bij dit soort zaken is het echter vrij gebruikelijk dat de auto eerst gekeurd wordt. De prijs moet je dan dus eerder zien als een indicatie, en dan is juridisch nog geen sprake van een bindende overeenkomst. Ik zou dus eerder denken dat je daarop uit moet komen. Er ligt een bod van (grofweg) 600 euro, laat de auto zien en wellicht dat het bod dan naar beneden gaat. Maar bevalt het definitieve bod je niet, dan rijd je gewoon weer weg.

Natuurlijk wil je het gesprek even terugluisteren om zeker te weten wat er is gezegd, maar zo inschattend denk ik dat er geen bindende overeenkomst is en de autokoper vooral druk probeerde uit te oefenen om mevrouw langs te krijgen en haar om te praten.

Stel nu dat de autokoper had gezegd “ik betaal 600 euro zelfs als ie een total loss blijkt” en mevrouw had gezegd “dat is prima, ik wil er zo graag vanaf”. Dan was het volgens mij wél een bindende overeenkomst. Het is totaal niet relevant wat andere marktpartijen rekenen.

Vandaag wat minder reacties van mijzelf overigens want ik ben jarig. 0x2C alweer, wat gaat de tijd toch snel.

Arnoud

28 reacties

  1. ikwilvanmijnautoaf.nl is hetzelfde bedrijf als ikwilvanmijnmotoraf.nl en ik heb vergelijkbare ervaringen. (Motor kopen?) Waar ze beloven om jou een gratis taxatie te geven van het voertuig. Wat dus niet het geval is. Na heel veel heen en weer ge-mail, want dit soort zaken doe ik niet per telefoon, blijkt dat als je zelf geen prijsopgave doet je dan een ’taxatie’ krijgt. Onzin natuurlijk want dat is een bod van een willekeurige opkoper. (Maar wat ik nog vreemder vind dat een organisatie als de KNMV zich daar ook mee inlaat. Dit laatste staat niet meer op hun website, blijkbaar hebben ze er nog eens naar gekeken)

    Ik heb het idee dat ze met de kreet ‘gratis taxatie; buiten hun boekje gaan en beloften maken die niet waargemaakt worden

  2. Gefeliciteerd!

    Bij dit soort zaken is het echter vrij gebruikelijk dat de auto eerst gekeurd wordt. De prijs moet je dan dus eerder zien als een indicatie, en dan is juridisch nog geen sprake van een bindende overeenkomst. Ik zou dus eerder denken dat je daarop uit moet komen. Er ligt een bod van (grofweg) 600 euro, laat de auto zien en wellicht dat het bod dan naar beneden gaat. Maar bevalt het definitieve bod je niet, dan rijd je gewoon weer weg.

    Dit is juist niet de bedoeling met IWVMAA. Bij het aanvaarden van een bod is gelijk een bindende overeenkomst opgezet, aan de hand van de door jouw beschreven auto. Thans, zo is de gedachte.

    Best wat handelaren zitten er dan nog tussen die daarna aan de hand van ongenoemde schades (onbeduidend of groot) daarna de prijs omlaag brengen. Wil je niet mee? Dan blaffen ze met boetebedingen. Maar dat lijkt mij niet geheel compatible met de gedachte van een veiling.

    Ik snap het als de auto total loss is geweest, en de verkoper verzwijgt dat. Maar soms is iedere haast onzichtbare kras op een bumper al aanleiding voor een ter kwader trouwe (zo noem ik het maar) opkoper om zout op slakken te gaan leggen. (Ik zou in een dergelijk geval wel van me af bijten.)

    Het is dus niet zo vrijblijvend als je een bod hebt geaccepteerd.

    1. Ik snap ook niet zo goed waar plots die keuring vandaan komt die een overeenkomst in de weg zou kunnen zitten. Een bod, zeker van een handelaar, lijkt mij bindend zolang er geen verdere voorwaarden zijn besproken of gebreken zijn verzwegen.

  3. Ik heb ervaring met ikwilvanmijnmotoraf.nl, en die zijn niet helemaal waardeloos. Ja de koper (eigenlijk een verkoper van zijn eigen product!) aan de telefoon was van het opdringerig karakter, daar moet je mee om weten te gaan. Je moet ook vooral NOOIT zeggen oké, mjah, misschien, ik denk het, of andere dingen van dien aard, want dat wordt gebruikt als een hengel om je mee over de streep te trekken. Altijd zeggen, ik bel je terug, ik denk er over na. Eventueel hardop zeggen “we hebben nog géén overeenkomst”. Ze sputteren dan wat in de trant van “ik weet niet hoe lang ik dit bod kan waar maken”, dat is natuurlijk allemaal geneuzel. Het bod wat ik kreeg was niet heel ruim, maar gezien de omstandigheden acceptabel. Hun criterium was “koud starten en wegrijden” en dat was geen probleem. Mijn motor was bijna 30 jaar oud en zag er nagenoeg onberispelijk uit. Dat hij af en toe uit de 3e versnelling schoot… tjah ik ben geen expert heh! En dat is het dan ook een beetje voor mij. Ik zou mijn motor nooit bij een eerlijke handelaar of particulier hebben willen verkopen. IWVMMA.nl is een niet heel eerlijke handel, dus mogen ze dat van hun klanten ook verwachten.

    1. IWVMMA.nl is een niet heel eerlijke handel, dus mogen ze dat van hun klanten ook verwachten.
      Eigenlijk pleit je nu voor twee vormen van handel: een waarbij koper en verkoper beschermd worden door wettelijke afspraken en regelgeving, en een andere waar het recht van de gehaaidste geldt.

      1. Nou nee, ik pleit daar zeker NIET voor. Maar ik heb genoeg boter op mijn hoofd om er ook eens een keertje mijn voordeel mee te doen als dat zo uitkomt… Sterker nog, ik ben dus juist zó eerlijk dat ik een welwillende motordealer of particulier NIET wil opzadelen met mijn prachtige maar van een gebrek voorziene motorfiets… PLUS: het criterium was “starten en lopen”. Een koper die zó weinig gelegen is aan vooronderzoek en ongezien zo’n oude motor koopt heeft het wel een beetje aan zichzelf. Bovendien was de prijs er naar. Ik weet zeker dat-ie aan onderdelen meer waard was. De motor in kwestie werd overigens acuut geëxporteerd.

          1. Hoe kun je een meldplicht hebben van iets dat je niet weet? Ja, dan hou ik me maar een beetje van de domme, dat doen die gasten daar de godganselijke dag. Maar ik had het kunnen weten met al die juridische prietpraters hier… 😉

  4. Kan dit niet onder dwaling vallen? A) De verkoopster ging er door gebrek van vakkundigheid ten onrechte van uit dat de auto weinig waard was en B) de tegenpartij (die de werkelijke waarde aannemelijkerwijs wel wist), zweeg hier ook nog eens over.

    Had zij de werkelijke waarde gekend, zou ze de auto uiteraard niet voor zo’n laag bedrag hebben aangeboden

      1. Bij hagelslag is iedereen wel vakkundig, en kan dus redelijkerwijs wel weten, welke prijzen gangbaar zijn. Het bedrijf maakt hier in principe misbruik van de onkundigheid van een koper/koopster. Is daar juridisch helemaal niets tegenin te brengen?

        Van harte, overigens!

        1. De vraag is dus of het misbruik is om niet te zeggen dat je een hele lage prijs biedt. Volgens mij is er geen enkele rechtsregel dat je een marktconforme prijs moet bieden. Ik kan dus niet bedenken waarom het misbruik is van je positie om een hele lage prijs te doen. Zolang de ander vrij is om het aanbod te weigeren, is het legaal denk ik.

          Een wat extreem voorbeeld: als professioneel kunstkoper een schilderij voor 2.500 euro opkopen en doorverkopen voor het tienvoudige. De verkoper voelde zich ernstig genept, mede vanwege dezelfde argumenten dat de koper zo veel meer van de markt wist. Maar nee:

          In beginsel komt het voor risico van de verkoper dat bij de verkoop van een zaak waarvan hij de intrinsieke eigenschappen kent, een lagere koopprijs tot stand komt dan overeenkomt met de op dat moment en in die markt aan de zaak toe te kennen waarde in het economische verkeer. De discrepantie tussen de overeengekomen prijs en de door de deskundige vastgestelde waarde is niet zo groot dat in dit geval een uitzondering op voornoemd beginsel moet worden aangenomen, ook niet als in aanmerking wordt genomen dat [ appellant ] zich beroepsmatig bezighoudt met de handel in schilderijen als de onderhavige en geacht moet worden op dat gebied deskundig te zijn.

          1. Bedankt voor de uitleg. Dat is een heel interessant voorbeeld.

            Geldt dat eigen-risicobeginsel eigenlijk ook als de koper met beroeping op zijn deskundigheid had beweerd of gesuggereerd dat de auto maar een lage marktwaarde heeft (en dus in feite tegen de verkoper had gelogen)?

        2. Hoe weet je dat iedereen vakkundig is op het gebied van hagelslag? Als je nooit hagelslag eet en het voor het eerst gaat kopen, dan ben je toch niet vakkundig? Ik ben persoonlijk zo iemand: ik heb nu toevallig hagelslag in huis, maar de laatste keer dat ik het daarvoor kocht was alweer wat jaartjes geleden, dus welke prijzen er nu gangbang waren wist ik niet.

  5. Er is mijn inziens wel een overeenkomst tot stand gekomen. Echter, die overeenkomst is wel tot stand gekomen naar aanleiding van een misleidendende handelspraktijk. Als er geen opnames van het gesprek zijn, dan kun je betwisten ook een overeenkomst te hebben gesloten. Als er wel opnames zijn, dan is er bewijs van de misleidende handelspraktijk. Met een beroep op de AVG kun je wellicht een kopie krijgen van het gesprek.

        1. Ik lees niet in het verhaal van Arnoud dat de verkoper een waardebepaling heeft gevraagd en gekregen (waarbij je dan inderdaad mag aannemen dat de specialist een eerlijke waardebepaling doet).

          De koper heeft een bod gedaan, meer niet.

          Wat is trouwens de ‘waarde’ van een tweedehands auto?

          Ik kan me in dit geval goed voorstellen dat de koper een eerste bod deed van 600€, waarbij hij bereid was na wat pingelen dit te verhogen naar 900 of 1000€. Dan wordt die auto aan een ‘betrouwbare’ garage verkocht, voor, zeg, 2000€. Die garage kijkt hem eens goed na en doet wat kleine opkalefaterdingetjes. Dan moet er nog 3 maand garantie op. Dan heeft die auto al tussen 2.5 en 3k€ gekost.

          Dus als die auto dan voor 3999€ geadverteerd wordt, met de bedoeling er 3500€ voor te krijgen, vindt ik dat volledig logisch.

          (en vergeet ook het BTW verhaal niet. ALs die auto voor 3500 verkocht wordt, en voor 600 ingekocht, is er er zo’n 600€ aan BTW af te dragen: 21% van (3500-600))

          Dus 600€ en 4000€ als ‘waarde’ kunnen best beide correct zijn.

  6. Annuleren bij ikwilvanmijnautoaf.nl

    Ik ben Niels Oude Luttikhuis, de oprichter van ikwilvanmijnautoaf.nl en wil graag ook nog even persoonlijk reageren op dit item, ik heb eerder ook bij Tweakers gereageerd.

    Ik kan me voorstellen dat er onduidelijkheden kunnen optreden bij verkoop, de verkoopovereenkomst, wanneer is de verkoop binden en wanneer niet en de voorwaarden bij verkoop via onze website ikwilvanmijnautoaf.nl

    Wat doen wij bij ikwilvanmijnautoaf.nl? Onze service is een dienstverlening vanuit kracht. Wij willen helpen bij het verkopen van je auto in de ondoorzichtige markt van auto verkoop, dat is onze misse. Zonder gedoe. verkocht is onze slogan.

    Niet altijd de hoogste prijs, wij verkopen uitsluitend aan erkende autobedrijven. Maar in ieder geval geen vreemde mensen aan de voordeur, je ontvangt altijd je geld, geen kans op diefstal, wij zijn transparant over onze werkwijze

    Gratis annuleren, ontbinden verkoopovereenkomst. Wees eerlijk en zo compleet mogelijk bij het aanmelden. Ben je onverhoopt een schade vergeten te melden, of is er een schade ontstaan vlak voor levering, ben je onbekend met een (technisch) mankement? De koper mag in dat geval de verkoopprijs corrigeren met de kosten van deze schade, uiteraard in redelijk-en billijkheid, hij koopt de auto op basis van de online omschrijving. Ben je het niet eens met de correctie dan vervalt de oorspronkelijke verkoopovereenkomst. Zonder annuleringskosten.

    Gratis annuleren, spijt na verkoop. Aanvullend gaan wij dit nu breder trekken, heb je spijt van de verkoop via ikwilvanmijnautoaf dan mag je bij ons gewoon gratis annuleren na verkoop, een hoger service ervaring ten doel.

    Groet, ikwilvanmijnautoaf.nl Niels Oude Luttikhuis

  7. Nog gefelicteerd, Arnoud!

    Persoonlijk vind ik nog steeds dat mondelinge afspraken waardeloos zijn. Gewoon schriftelijk, klaar, behalve natuurlijk in een paar uitzonderingsgevallen. Met je kind afspreken dat hij/zij elke week de kliko’s langs de weg zet hoeft natuurlijk geen papierwinkel te worden.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.