Ben ik strafbaar als ik per ongeluk inlog bij mijn ex?

| AE 11314 | Privacy, Regulering | 20 reacties

Een lezer vroeg me:

Recent heb ik mijn ex de deur uit getrapt omdat ze was vreemdgegaan. Wij deelden alles, dus ook telefoonwachtwoorden en zo kwam ik per toeval erachter. Nu heb ik recent per ongeluk nog eens ingelogd op haar Instagram, omdat dit wachtwoord onthouden was door mijn browser. Zij heeft nu aangifte gedaan van stalking en computervredebreuk. Ben ik strafbaar? Zij had toch haar wachtwoord even kunnen wijzigen?

Het is strafbaar als computervredebreuk om opzettelijk en wederrechtelijk binnen te gaan in andermans geautomatiseerd werk (art. 138ab Strafrecht). Per ongeluk ergens inloggen is dus niet strafbaar, omdat dan de opzet ontbreekt.

Het moet wel echt een ongeluk zijn, en een inlog op Instagram gaat volgens mij niet zó zeer automatisch dat je zonder enige bewuste handeling ineens in dat account zit. Misschien als je ingelogd blijven had aangevinkt. In ieder geval heb je de schijn fors tegen, zeker als je meer hebt gedaan dan één pagina openen en zien dat zij ingelogd was en daarna uitloggen.

Daarnaast zit je met die wederrechtelijkheid. Als je ergens mag zijn, dan heb je een recht en dan handel je niet wederrechtelijk. Als je in een relatie alles deelt, en dus ook wachtwoorden en tandenborstels, dan vind ik dat je niet kunt spreken van “wederrechtelijk” inloggen ook al staat het account formeel op naam van je partner.

Dat ‘recht’ om bij elkaars spullen te kunnen, eindigt natuurlijk met de relatie. Dus vanaf dat moment is het weer haar tandenborstel en haar Instagram, en niet meer de jouwe. Je moet er dan vanaf blijven. Dat zij het wachtwoord had kunnen aanpassen is niet relevant, net zo min als ze haar voordeurslot niet verandert – je mag nog steeds niet naar binnen in haar huis.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. en een inlog op Instagram gaat volgens mij niet zó zeer automatisch dat je zonder enige bewuste handeling ineens in dat account zit. Misschien als je ingelogd blijven had aangevinkt.

  En dat laatste heeft toch bijna iedereen? Ik typ dit momenteel vanaf mijn zakelijke laptop die zowel mijn vriendin als ik ook prive gebruiken. Bij wijze van test heb ik een aantal sites geprobeerd, bij zowel booking.com, airbnb en instagram ben ik onmiddelijk wanneer ik de site betreedt ingelogd op het account van mijn vriendin.

 2. Maar als je (de ex) weet hebt dat de browser het wachtwoord onthoud en dat de vrager bij het klikken op de favoriet/bookmark meteen ingelogd in instagram zit, is het dan nog steeds niet relevant? Het lijkt mij dat de schrijver op een gegeven moment een nieuwe account aan wil maken en zonder nadenken de bookmark volgt om op Instagram te komen. Waarbij de browser meteen inlogt op het gedeelde account. Maar dat had je kunnen en moeten weten. Uit voorzorg is het gewoon verstandig om gedeelde wachtwoorden meteen te vervangen. Kleine moeite, voorkomt een hoop narigheid.

  Wat mij betreft toch een stukje nalatigheid. De vergelijking met een voordeur gaat wat mij betreft niet op. Eén van de twee gaat het huis uit en moet (hopelijk) de sleutels en alle kopieën inleveren. Een huisdeur sleutel is iets fysieks. Die hangt niet dagen later nog rond in het slot, zoals een opgeslagen wachtwoord dat wel doet. Misschien deed ze het wel expres, om te kunnen pesten.

 3. Maar hoe is zijn ex er precies achtergekomen dat er een login heeft plaatsgevonden als hij het haar niet heeft verteld? Instagram zal toch geen waarschuwing of melding geven van een automatische login? Ik vermoed toch dat hier meer moet zijn gebeurd dan een onverwijlde logout na realisatie van de fout, wat het antwoord op de vraag van computervredebreuk volgens mij aanzienlijk kan beïnvloeden.

  • Recent heb ik mijn ex de deur uit getrapt omdat ze was vreemdgegaan. Wij deelden alles, dus ook telefoonwachtwoorden en zo kwam ik *per toeval* erachter

   Per toeval ;).

   Nu heb ik recent *per ongeluk* nog eens ingelogd op haar Instagram

   Per ongelijk ;).

   Ik denk dat deze persoon zat rond te neuzen op de telefoon van partner, inclusief de foto’s en berichten. En daarna de priveberichten op instagram nog eens nagekeken (wat mogelijk was, omdat het paswoord nog in de browser stond, blijkbaar gebruikte slechts de ex Instagram).

   Maar ja: Instagram stuurt een email of geeft notificatie wanneer een device inlogt vanaf een andere locatie als je zelf reeds bent ingelogd. “Herkend u dit apparaat (Mac OSx) vanaf deze locatie (woonplaats ex)”?

   Blijft een interessante vraag: Kan er tijdens de relatie ook sprake zijn van stalking en computervredebreuk? Dat je een login deelt van je telefoon, betekend toch niet dat je een vrijbrief geeft om alles maar te gaan doorpluizen? Of zijn er werkelijk van dit soort relaties waar men “niets voor elkaar heeft te verbergen”? Als er overspel gaande was op de telefoon, dan moet je wel een koe zijn om die telefoon open aan je partner te geven, ervanuit gaande dat deze partner bij je prive berichten kan en mag.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS