Zullen we EULA’s in beeldschermen gewoon eens afschaffen jongens?

Via Twitter deze screenshot van een Volkswagen:

Wijzig uw privésfeerinstellingen (dat geforceerde nepnederlands alleen al) om de juiste juridische teksten te kunnen laden. Wat krijgen we nou. Ik vermóed dat men op basis van locatie andere landgebonden teksten wil tonen, want in sommige landen is het explicieter verboden om aan je navigatie te zitten tijdens het rijden dan andere, zoiets.

Als dat vermoeden klopt, dan heeft dit dus geen betekenis en mag je het negeren. Ik weet niet of dat kan, dit soort onderdelen van IT-systemen hebben de neiging in beeld te blijven tot ze zijn opgelost “want dat moet van Legal” of iets dergelijks. Maar als het kan, mijn zegen heb je.

Als het wel gaat om een juridisch bindende tekst, bijvoorbeeld een landgebonden EULA met andere regels over aansprakelijkheid of zo, dan heeft Volkswagen een probleem. Want dan zijn ze wel rijkelijk laat, de auto is al verkocht en mensen dán nog binden aan voorwaarden heeft geen enkele betekenis. Te laat.

Ook niet als mensen dan alsnog op “Akkoord” klikken. Dat argument kwam ik laatst ergens tegen – je zou dan weliswaar de voorwaarden mogen afwijzen wegens te laat, maar als jij in plaats daarvan op akkoord klikt ga je alsnog akkoord en doe je afstand van het recht ze te mogen afwijzen wegens te laat. Zoiets.

Dat zie ik niet. Dit soort systemen is ontwikkeld voor een verplicht akkoord. En in een situatie waarin je akkoord kunt vragen dit opeisen is tot daar aan toe – contractsvrijheid is in principe een ding, dus afgezien van speciale gevallen zoals de AVG is het mogelijk akkoord af te dwingen als deel van een transactie. Maar als de boel al verkocht en geleverd is dán nog eisen dat iemand op akkoord klikt, is echt onmogelijk. In juridische taal is het eenvoudigste argument dat de op rechtsgevolg gerichte wil ontbrak – men wil verder met die boordcomputer, men wil geen overeenkomst sluiten.

Arnoud

19 reacties

 1. Ik kan hem helaas niet meer fotograferen, want al ‘akkoord’, maar BMW doet exact hetzelfde. Auto gekocht en geleverd: navigatie vraagt om akkoord te gaan met de gebruiksvoorwaarden.

  Maar algemener en meer op computers gericht: Mijn nieuwe laptop kwam met Windows 10. Bij aankoom geen voorwaarden voor windows, in de doos geen voorwaarden voor windows, bij eerste keer opstarten of ik akkoord wil gaan met de EULA van Microsoft. Die situatie is niet anders.

  Ik ben eigenwijs dus Microsoft helpdesk gebeld -> ik ga niet akkoord, wat nu. Dan moest ik het verwijderen… Waarop ik zei dat ik akkoord ging klikken om het gekochte product te gebruiken, dat ik hun hele waslijst aan licentie voorwaarden niet accepteerde en dat ik de software wegens te laat kenbaar maken van die voorwaarden op basis van auteurswet artikel 45j t/m k. Toen werd het even stil aan de andere kant van de lijn, kwam de mededeling dat ik dan zonder geldige licentie de software gebruikte en was men er wel klaar mee.

  Maar hoe staat het er nu dan voor?

  De licentie die MS je voorschotelt staat vol met beperkingen, die zijn dus niet van toepassing want heb ik niet geaccepteerd op basis van artikel 45j-k zijn de beperkingen van het auteursrecht echter niet van toepassing voor zover is voorbehouden handelingen moet verrichten voor het beoogde gebruik. EN ik heb dit via de reguliere kanalen gekocht dus ben een rechtmatige verkrijger.

  Artikel 45j begint met tenzij anders overeengekomen en dat zijn we dus niet omdat ik de voorwaarden geweigerd heb.

  Komen al die beperkingen van Microsoft nog om de hoek kijken bij de definitie van beoogd gebruik? 1 beperking is bijvoorbeeld dat je de licentie niet op een andere computer dan waarbij hij gekocht is mag gebruiken. Auteurswet zegt hier niets over, dus mag ik nu de licentie wel verplaatsen naar een andere computer. (Microsoft activeert die door de telefoon gewoon is mijn ervaring, ook al kan het automatisch niet meer)

 2. Ik heb hier nog nooit van gehoord, ook nog nooit gezien (toegegeven, mijn laatste Volkswagen was wel meer dan tien jaar geleden) of van gehoord bij andere. Is dit misschien niet het gevolg van een bug of zoiets? Het lijkt me toch dat Volkswagen niet de hele tijd onder het rijden juridische teksten tegen je aan gooit. Als dit “normaal” is, en niet een enkel incident door een bug dan vind ik het hoogst opmerkelijk.

  1. De “juridische tekst” is volgens mij de “Bedien dit apparaat niet onder het rijden”, “Wij zijn niet aansprakelijk voor foute routes / Let zelf op de weg” met eventueel landgebonden varianten zoals “Het is verboden de flitsservice aan te zetten”. Die teksten zie je bij het aanzetten van de navigatie-unit. Daarvoor moeten ze weten in welk land je bent en de fotograaf had die optie uit staan wegens privacy. De oplossing is natuurlijk wel erg dom.

   1. Ik vraag me af waarom de locatie niet gewoon lokaal gebruikt kan worden. 27 voorwaarden gebruiken nig steeds nauwelijks plaats. De auto kijkt waar hij is en geeft de juiste voorwaarden weer. Niet nodig om daarvoor locatie te delen. Als akkoord bevestigd moet worden dan kan het land naar de server, met weinig privacy inbreuk. Voor landspecifieke regels is het zo dat die gelden in dat land, niet voor chauffeurs uit dat land (flitspaal databases mogen niet in Frankrijk, ook niet in een Nederlandse auto, maar Franse autos mogen het wel in Nederland gebruiken – zolang het maar niet in Frankrijk werkt).

    1. De locatie lokaal gebruiken is een optie in de meeste gevallen, maar stel nu dat je een auto importeert en de (bijvoorbeeld) Duitse voorwaarden te zien krijgt omdat dat “lokaal” is voor die auto? Tja, dan ga je dus akkoord met de verkeerde voorwaarden…

 3. “Maar als de boel al verkocht en geleverd is dán nog eisen dat iemand op akkoord klikt, is echt onmogelijk.” Slaat dit dan ook op laptops waar ik bij eerste openen meteen een eula moet accepteren anders wordt het hele ding effectief onbruikbaar?

   1. De laptop die ik laatst kocht werd toch echt verkocht met Windows stond erop de website en met logos op de doos.

    Desondanks moest ik akkoord gaan met Windows voorwaarden die ik vooraf noch aangekondigd, noch te zien kreeg.

    Wat doet het ertoe of die software noodzakelijk is? Ik heb er al voor betaald; het maakte expliciet onderdeel uit van wat ik kocht. Het zijn tevens algemene voorwaarden, want er kan niet over onderhandeld worden en ze zijn voor iedereen gelijk. Dan zijn ze toch verkeerd ter hand gesteld…

    Als de gebundelde software een versie van office is met probeer het nu 30 dagen gratis en dan moet je het kopen, dan kan ik er nog begrip voor hebben. Maar bij het OS of volledige software paketten die op de doos/bon staan horen de voorwaarden vooraf ter hand gesteld te worden.

 4. Ik kan me van vroeger herinneren, dat Windows en Office in een doos zaten. In die doos zat een envelop met de EULA, openen van die envelop betekende accepteren. Maar zolang die dicht zat, kon je bij de meeste compterwinkels de boel teruggeven en je geld terugkrijgen. Aangezien je tegenwoordig alles vooraf geïnstalleerd krijgt en nergens de EULA kunt lezen voor het in gebruik nemen is dat hinderlijk. Verder betaal je bij dat apparaat voor het besturingssysteem en met deïnstalleren krijg geen geld terug. Maar Amerikaanse bedrijven gebruiken Amerikaanse regels. Ook in Europa en daarvoor zouden ze op de vingers getikt moeten worden.

  1. Aangezien je tegenwoordig alles vooraf geïnstalleerd krijgt en nergens de EULA kunt lezen voor het in gebruik nemen is dat hinderlijk

   Begrijp ik niet. Je heb het product toch op normale wijze met die software gekocht? Waarvoor wil je dan nog een EULA?

  2. Meestal stond er op de envelop ergens dat het verbreken van het zegel accoord betekende. Ik nam dan een scherp mes, en sneed de envelop aan de andere kant open, zodat het zegel intact bleeft. 🙂

  3. “Maar Amerikaanse bedrijven gebruiken Amerikaanse regels.”

   Bij bijv. SailfishOS moet je ook een EULA accepteren als je telefoon er al mee geleverd werd (zoals de eerste Jolla Phone), en dat is toch echt een Europees bedrijf. Heeft dus niks te maken met Amerikaans.

 5. Het is ook best lastig, ook voor die bedrijven en computerwinkels zelf. Het juridische beeld van een dergelijke transactie is natuurlijk niet realistisch. In het juridisch wereldbeeld gaat een klant naar een computerwinkel, laat zich daar door een ter zake kundige verkoper uitgebreid adviseren, maakt dan een keuze en krijgt vervolgens eerst een vuistdik pak papier met EULA’s voor de hardware, het operating system, de gebundelde software, de extra bijgeleverde software zoals een “gratis” virusscanner of office-pakker, de eventueel bijgekochte software, de erbij gekochte hardware zoals een los scherm, dockingstation of headset, de support-overeenkomst voor al die zaken, de waarschuwingen omtrent veiligheid en straling en dergelijke, en het document waarin staat dat je de hard- en software niet mag gebruiken om chemische wapens of kernbommen te maken (ja, echt gelezen), en pas nadat de klant dat allemaal grondig heeft gelezen kan die dan een weloverwogen beslissing nemen om over te gaan tot aankoop. In de realiteit van alledag zet Jan met de Pet een laptop van de enorme stapel bij de Makro in z’n winkelwagentje omdat er nu zo’n leuke aanbieding is. Voor een bedrijf als Microsoft lijkt het me ook praktisch onmogelijk om te voldoen aan dat juridisch wereldbeeld, er zijn ook maar enkele klanten (zoals waarschijnlijk fanatiek lezers van dit blog) die zich er uberhaupt druk over maken.

  1. Het is toch het probleem van die verkopers zelf dat ze ervoor kiezen om hun EULA zo onleesbaar en lang te maken. Dat ontslaat ze niet van de verplichting dat ze die voor de koop moeten aanbieden en niet na de koop moeten opleggen.

   Het domme is dat veel mensen niet om de software heen kunnen dus als ze het goed doen is iedereen wellicht geirriteerd, maar zullen de meesten het op een rechtsgeldige manier accepteren.

   1. zullen de meesten het op een rechtsgeldige manier accepteren.

    Ik begreep uit Arnoud’s post juist dat de “acceptatie” achteraf juist niet rechtsgeldig is (geen enkele betekenis, te laat).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.