12 reacties

 1. ‘Mogelijk bedoelt het beheer iets anders: men wil niet zozeer de usernaam als wel alle posts die aan die naam hangen. Bij een verkoop is het hebben van alle rechten op alle berichten immers van groot belang’

  Ja maar zelfs als je je als admin het account toe-eigent, op wettige of niet-wettige, krijg je daarmee niet meer rechten op de posts. Het auteursrecht en wat daarmee samenhangt (voor zover niet alreeds gelicentieerd op basis van de gebruiksvoorwaarden) blijft bij de auteur.

  Dus zelfs als dat hun doel is, zie ik het falen.

  1. Helemaal mee eens, maar als de investeerder/koper ook niet weet hoe dit werkt dan is het een prima oplossing vanuit hun perspectief. Hoe vaak ik al niet heb gezien dat beide partijen denken dat ze iets verkocht hebben inclusief alle rechten… met als mooie kers op de taart dat dan vaak “het IE” wel verkocht is maar “de auteursrechten (copyrights)” niet, of juist andersom “het IE blijft bij auteur, de copyrights gaan bij deze over”. Mag jij zeggen wat dát betekent.

   1. ‘ “het IE blijft bij auteur, de copyrights gaan bij deze over”. Mag jij zeggen wat dát betekent.’

    Ik vermoed dat ze bedoelen dat de economische rechten over gaan en de morele rechten niet.

     1. Ik denk dat ze dat erin zetten omdat de auteur bang is dat hij genaaid wordt door de andere partij en de andere partij wel weet dat het geen verschil maakt (en dus denkt: als hij dan tevreden is zodat we de deal kunnen afronden, dan doen we dat).

 2. Ik vermoed dat de naam een associatie wekt dat deze persoon verbonden is aan het forum of aan een geïdentificeerde gebruiker en het forum geen verwarring wil tussen officiële forum accounts/geidentificeerde accounts en reguliere accounts.

 3. Ik vraag mij af of de dan kunt eisen dat ze al jouw posts van de site verwijderen indien ze jouw gebruikersnaam overnemen. Immers, je auteursrechten kun je niet zomaar weggeven. Nu kan de site wel een licentie eisen om jouw werk te mogen publiceren, maar volgens mij houdt die licentie op te bestaan als ze gaan fuseren met een andere site. Immers, site A heeft de licentie, maar site B niet. En ik, als auteur, kan site B dus weigeren een licentie te geven om mijn werk door te publiceren. Dan gooien ze mijn account maar weg, inclusief alle archieven die ervan bestaan! (Op hun kosten, natuurlijk!)

  Verder vraag ik mij af of je als gebruiker niet “reputatieschade” kunt claimen doordat jouw lang gebruikte naam nu opeens wordt overgenomen en daarmee ook je reputatie opeens verandert. Sta je eerst bekend als Wim die het gehele forum vol nuttige opmerkingen hebt gezet waar je naar kunt verwijzen en opeens is het allemaal weg omdat een admin ook Wim wilde heten… Maar goed, hoeveel is een reputatie waard?

  En dan denk ik nog aan het merkenrecht. Want mijn gebruikersnaam is natuurlijk mijn merk waaronder ik publiceer. Want al lijkt mijn naam op die van de website, ik ben diegene die het als merk heeft opgebouwd. Ik kan daarbij die merknaam ook bij andere sites gebruiken en dan willen ze mij dwingen om mijn merk bij hen op te zeggen? Maar goed, merknamen moet je weer registreren. Heeft de website het als merk geregistreerd? Of als bedrijfsnaam? En wat als ik het als bedrijfsnaam heb geregistreerd? Kan de website ICTRechter.nl wel de gebruikersnaam ICTRecht claimen zonder met het andere bedrijf in conflict te komen? En op die website hoef ik mijn merk niet te verdedigen want ik plaats daar zelf namens mijn eigen merk! Maar als de site dat dan afpakt dan tasten ze mijn merk aan!

  Ooooooh. Dat laatste is een leuke, en lastige. Want zowel de website als de gebruiker kunnen vrijwel gelijke merknamen hebben zonder dat dit een conflict hoeft op te leveren. Totdat de website opeens de gebruikersnaam opeist, he? 🙂

  1. Voor het laten weghalen van je posts denk ik ook aan de persoonlijkheidsrechten. Art. 25 Aw geeft de maker van een werk het recht zich te verzetten tegen openbaarmaking van het werk zonder vermelding van zijn naam of andere aanduiding als maker, en tegen wijziging in de aanduiding van de maker (beide tenzij de redelijkheid zich ertegen verzet). Een nickname valt onder ‘aanduiding als maker’, dus als zomaar een andere nickname naast je posts wordt gezet, kun je daar wel wat mee.

   1. Ja, maar je hebt veelal ook te maken met de algemene voorwaarden van een website en die bepalen veelal dat jij hen een eeuwig durende licentie geeft voor het recht om er berichten op te kunnen plaatsen. Veelal geldt dit dan voor de website en de partners van de website. Dat zou betekenen dat ze de oude nickname gewoon laten staan, alleen kan jij dan niet meer publiceren onder die naam en moet je dus een andere naam kiezen. De website kan dan misschien ook doorgaan met berichten plaatsen onder jouw naam! Of ze sluiten het account gewoon af.

 4. Ik interpreteer ‘em als volgt: Je maakt een username aan “handigacmemeneertje” op een groot commercieel forum van Acme. Je helpt allerhande consumenten voor 8 jaar lang bij vragen over het product. Forum eigenaar wil scoren binnen Acme en dat account officieel hebben. Dan heb je een historie van 8000 behulpzame posts, community good-will, en kun je het account koppelen aan de Acme PR strategieen.

  In dat geval neigt het naar impersonatie / valse hoedanigheid. Pakken ze enkel de forum naam, en mag je alle posts laten deleten, dan lijkt mij er weinig aan de hand, maar misschien als de forumnaam een creatieve uiting is: “kAcmeneertje” of iets dergelijks. Een admin zal je altijd een gebruikersnaam mogen laten wijzigen (al dan niet met vermoeden dat ze het zullen stelen).

 5. Op dag #1 van “HetNet” (ergens in 1998) bleek dat ze een Microsoft authenticatie omgeving hadden opgetuigd en dus waren root@hetnet.nl, info@hetnet.nl en postmaster@hetnet.nl nog gewoon vrij te kiezen als e-mail adres / accountnaam. Vooral info@hetnet.nl was wel een actieve jongen in de diverse nieuwsgroepen, tot grote ergernis van KPN. Toch heeft het nog meer dan een jaar geduurd voordat ze een briefje stuurden waarin ze deze accounts opeisten, met beroep op “de RFC’s”.

  (Maar ach, in die tijd hadden ze ook nog ergens een LDAP server openstaan waardoor je gewoon alle email adressen van alle gebruikers kon bemachtigen).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.