Nieuw wetsvoorstel maakt einde aan ‘desastreuze’ fiscale regels voor start-ups

Om werken bij jonge, veelbelovende bedrijven aantrekkelijker te maken komen er fiscaal vriendelijkere regels voor medewerkers die betaald worden in aandelen. Dat meldde het FD onlangs. Het tot nu toe onderbelichte wetsvoorstel (internetconsultatie, sluit morgen) moet “meer bedrijven laten uitgroeien tot een Europese kampioen en Nederland concurrerender maken”. Deze kwam ook bij veel van mijn klanten langs, dus ik dacht ik licht hem er even uit ondanks dat het natuurlijk niet echt ICT-specifiek is.

De aanleiding voor het voorstel is dat je momenteel bij het krijgen van aandelenopties meteen een belastingheffing erbij krijgt, terwijl je opties op dat moment nog niets waard zijn – je startupwerkgever is nog niet naar de beurs, of je zit met een lockup periode die je uit moet zitten voordat je ze mag uitoefenen. Zoals het FD uitlegt:

Werknemers maken nu geen gebruik van opties, omdat ze de belasting erover niet kunnen betalen. Het alternatief is een lening afsluiten. Maar dit is riskant, aangezien de meeste start-ups mislukken en de aandelen vervolgens waardeloos zijn.
De bedoeling is dat de belastingheffing begin volgend jaar verschuift naar het moment dat aandelen verhandelbaar worden door een verkoop, investeringsronde of beursgang. Een punt van kritiek is wel dat het nieuwe systeem duurder uitpakt:
Wie nu onder de huidige regels meteen loonbelasting betaalt, valt daarna in box 3, waarin het rendement uit de aandelen wordt belast. Dat is per jaar maximaal 1,76% van het vermogen, en minder bij vermogens onder €950.000. Maar het ministerie wil straks ook over de latere waardestijging van de aandelen tot 49,5% loonbelasting rekenen, waarmee alles in box 1 valt.
(Het blijft ergens cynisch grappig dat het FD altijd met die “Stel u heeft €950.000 aan opties” rekenvoorbeelden komt.) Dit is in tegenstelling tot andere landen waar zulke aandelen direct als vermogen belast worden, dus daar pakt dat gunstiger uit. Maar wie dat niet wil, kan aldus de minister de oude regeling blijven gebruiken.

Arnoud

 

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.