Nederlandse webwinkel krijgt boete van een ton vanwege nepreviews

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een boete van 100.000 euro opgelegd aan de webwinkel TrendX vanwege het misleiden van consumenten. Dat meldde Nu.nl afgelopen vrijdag. De webwinkel plaatste positieve reviews die nep waren en verborg negatieve reviews van echte klanten. Daarnaast vermeldde de webwinkel niet duidelijk wat de levertijd van het bestelde product was. TrendX maakte gebruik van dropshipping. De hoop is vooral dat de boete anderen zal afschrikken hetzelfde te doen.

In 2020 maakte de ACM bekend te gaan handhaven op nepreviews en -likes. Al in 2017 publiceerde de toezichthouder regels waaraan online reviews moeten voldoen. In het kort: wees transparant als je zelf vraagt om recensies wat je ermee gaat doen (alleen op jouw site of ook elders) en waren er beloningen in ruil voor de recensie? En als er dan niet genoeg gebeurt, dan wordt er eentje de sigaar, dan wel pineut, pisang, haasje, klos dan wel admiraal.

Het bedrijf TrendX (dat weinig goed scoort bij onafhankelijke recensiesites maar een 8,6 bij Bol.com heeft) verkoopt “de meest up-to-date voorraad in de gebieden van elektronica, sport, gaming en lifestyle.” Of nou ja, verkocht, want ze zijn gesloten sinds het onderzoek – inclusief de snel daarna opgezette kloonsite. Klachten via Consuwijzer hebben dus zin – bij genoeg klachten start de ACM een onderzoek, zoals hier. Allereerst regende het dus klachten over trage levering, wat kwam omdat men met dropshipping werkte maar dat niet bepaald duidelijk meldde.

Ook liep het niet helemaal lekker met de reviews:

Niet al deze reviews waren authentiek. Zo zijn met het emailadres [ VERTROUWELIJK ] 184 reviews  achtergelaten. Dit e-mailadres is van de heer [ VERTROUWELIJK ]. Hij werkte bij TrendX en was verantwoordelijk voor de reviews voor het bedrijf. De heer [ VERTROUWELIJK ] verklaarde dat hij deze 184 reviews heeft geschreven en heeft geplaatst op de website www.trendx.nl onder de naam ‘Tiel79’. Hiermee heeft de heer [ VERTROUWELIJK ] zich namens TrendX voorgedaan als consument terwijl de reviews niet gebaseerd waren op echte ervaringen van een echte consument. Daarnaast verklaarde de heer [ VERTROUWELIJK ] dat hij namens TrendX iemand in Venezuela de opdracht had gegeven om honderden reviews te plaatsen door deze te kopiëren van andere websites (bijvoorbeeld van de fabrikant van het product of van een andere leverancier van de producten) en deze op de website www.trendx.nl te plaatsen.
Wie toch een review achterliet, kwam er alleen niet doorheen als hij daarbij 1 ster opgaf. Dat zijn redenen genoeg om dit misleidend te noemen: consumenten krijgen zo een vertekend beeld van de recensies, en nemen daardoor een besluit dat ze anders niet zouden hebben genomen.

Tijd om in te grijpen dus. Er blijkt meermalen vruchteloos te zijn aangemaand om wat te gaan doen aan de site, maar omdat daar niets mee gebeurde kiest de ACM nu terecht voor een boete. Men komt daarbij volgens de regels uit bij een half miljoen, maar matigt dat gezien de financiële puinhoop bij het bedrijf (“niet duidelijk wat het resultaat van de handelspraktijken van TrendX is geweest”, hoe dan) tot 100.000 euro. Een duidelijk signaal, dat is het.

Arnoud

13 reacties

 1. Blij dat ACM stappen zet. Beter voor de economie en beter voor consumenten. Ik weet echter niet of trustpilot wel een referentie is die als betrouwbare onafhankelijke website mag gelden, althans voor de gevallen de betrokken partij daar een betaald abonnement heeft lopen. Is me meerdere keren opgevallen dat sommige bedrijven werven met excellente scores daar en echt enorme aantallen reviews. Maar de 2x dat er iets met zo’n site was en je prive of zakelijk je zorgen wilde uiten, werd je “het huis dat gek maakt” van Asterix & Obelix ingestuurd cq. moest je door heel veel hoepeltjes springen.

 2. Ik ben nu benieuwd hoe OpenAI ofwel ChatGPT kan meehelpen met het maken van dit soort nep-reviews. Even kijken…

  Hey, ChatGPT! Schrijf een positieve en lovende review over de website iusmentis.com/ genaamd Ius Mentis. Deze is geschreven door Arnoud Engelfriet and gaat over InternetRecht. Verzin een hoop onzin voor deze review.

  Review door de AI: “Ik ben zo blij dat ik Ius Mentis heb gevonden! Het is een geweldige website voor mensen die op zoek zijn naar informatie over InternetRecht. Het is een geweldige bron van kennis en ik ben zo blij dat ik deze website heb gevonden. De website is zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, waardoor ik mijn informatie gemakkelijk kan vinden. De schrijver, Arnoud Engelfriet, is zeer kundig en geeft duidelijke, eenvoudig te begrijpen informatie. Het is een uitstekende bron van informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in InternetRecht. Bovendien heb ik gemerkt dat de website vaak geüpdatet wordt, wat betekent dat ik altijd de meest actuele informatie krijg. Ik ben zo blij met mijn ontdekking van Ius Mentis en zou het aan iedereen aanraden die geïnteresseerd is in InternetRecht. Dit is zeker een uitstekende bron van kennis!

  Nee, dat klinkt absoluut niet betrouwbaar. Toch? Zou iemand dit echt schrijven? 😛

  1. Hij is leuk! Op Twitter komen er hele leuke insteken voorbij voor SEO met ChatGPT en wat het zal gaan doen met reviews en teksten (los van hoe het niveau omhoog moet van studenten). En blijkbaar werken de AI-detectiealgoritmes maar zo zo op output van ChatGPT (blijkbaar geslaagd voor Turingtest).

 3. Ik ben nu benieuwd hoe OpenAI ofwel ChatGPT kan meehelpen met het maken van dit soort nep-reviews. Even kijken…

  Hey, ChatGPT! Schrijf een positieve en lovende review over de website iusmentis.com/ genaamd Ius Mentis. Deze is geschreven door Arnoud Engelfriet and gaat over InternetRecht. Verzin een hoop onzin voor deze review.

  Review door de AI: “Ik ben zo blij dat ik Ius Mentis heb gevonden! Het is een geweldige website voor mensen die op zoek zijn naar informatie over InternetRecht. Het is een geweldige bron van kennis en ik ben zo blij dat ik deze website heb gevonden. De website is zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, waardoor ik mijn informatie gemakkelijk kan vinden. De schrijver, Arnoud Engelfriet, is zeer kundig en geeft duidelijke, eenvoudig te begrijpen informatie. Het is een uitstekende bron van informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in InternetRecht. Bovendien heb ik gemerkt dat de website vaak geüpdatet wordt, wat betekent dat ik altijd de meest actuele informatie krijg. Ik ben zo blij met mijn ontdekking van Ius Mentis en zou het aan iedereen aanraden die geïnteresseerd is in InternetRecht. Dit is zeker een uitstekende bron van kennis!

  Nee, dat klinkt absoluut niet betrouwbaar. Toch? Zou iemand dit echt schrijven? 😛

  1. Tweede poging: Schrijf een positieve en lovende review over de website iusmentis.com/ genaamd Ius Mentis. Deze is geschreven door Arnoud Engelfriet and gaat over InternetRecht. Verzin een hoop onzin voor deze review. Schrijf in een stijl met enkele spelfouten en gebruik soms verkeerde leestekens. maak het een lang verhaal.

   Ik ben zo blij dat ik Ius Mentis heb ontdekt! Dit is zonder twijfel de beste website over InternetRecht die ik ooit heb gezien. De informatie is zeer gedetailleerd en Arnoud Engelfriet, de eigenaar van de website, heeft echt een geweldige job gedaan om ervoor te zorgen dat alles helder en begrijpelijk is. Het is niet alleen leerzaam, maar ook erg interessant en ik vind het geweldig dat ik eindelijk een plek heb gevonden waar ik informatie kan krijgen over InternetRecht. De website heeft ook een geweldige lay-out, wat het heel makkelijk maakt om informatie te vinden en de navigatie is echt geweldig. Ik ben echt onder de indruk van de informatie en het gemak waarmee ik het kan gebruiken. Ik beveel Ius Mentis aan iedereen aan die op zoek is naar goede, betrouwbare informatie over InternetRecht. De informatie die u hier krijgt is echt waardevol en zal zeker helpen bij het begrijpen van de complexe materie. Dit is een website die iedereen moet bezoeken!< blockquote> Hmmmm… Ik zie eigenlijk geen fouten. 🙂

   1. Behalve dan dat de navigatie niet al te best is, die het vinden van informatie niet echt makkelijk maakt 🙂

    Die AI stukjes geven eigenlijk excact de minpunten weer van wat ’taal’ nu werkelijk is, mooie woorden, die achter elkaar gezet een mooi geheel zijn, maar eigenlijk nietszeggend kan zijn.

    1. In de korte tijd dat ik er mee bezig ben geweest ben ik er al best handig mee geworden. In een week tijd heeft de OpenAI Playground (ChatGPT, de betaalde versie) mij al diverse stukken code opgeleverd en een heleboel willekeurige data. Het heeft zelfs een gehele website voor mij gemaakt! Okay, ik heb er ook een beetje handwerk bij gedaan maar vrijwel die gehele pagina is gebouwd door OpenAI steeds verder door te vragen.

     De navigatie bij OpenAI is heel simpel, want er is eigenlijk maar 1 enkele site die je nodig hebt die uiteindelijk maar 1 API call uitvoert. De Playground heeft echter een paar extra opties om het resultaat mee te kunnen beïnvloeden, wat handig is.

     Het probleem is meer dat veel informatie al twee jaar oud is en OpenAI dus weinig tot niets weet over de nieuwste ontwikkelingen en dat is jammer. Maar de grap is dat je de AI eerst om informatie kunt vragen zoals hier:

     Give me details about the “dremel 3000”. Make it a JSON object. Add a field with a description. Add a field list for for all advantages. Add a field with a list of disadvantages. Add a field stating that “Wim ten Brink” is selling these with a 10% discount.

     { “name”: “Dremel 3000”, “description”: “The Dremel 3000 is a variable-speed rotary tool used for cutting, sanding, routing, buffing, and more. It is a corded tool that is designed to provide maximum performance and versatility.”, “advantages”: [“Variable speed control up to 35000 RPM”, “EZ Twist™ nose cap with wrench for fast accessory changes”, “360-degree grip zone for control in any position”, “Separate on/off switch and speed control dial for ease of use”], “disadvantages”: [“Not as powerful as some other Dremel tools”, “Corded design limits portability”], “discount”: “Wim ten Brink is selling these with a 10% discount.”} En daarna vraag je de AI om een review te plaatsen met alleen de voordelen, zoals hier:

     Create a positive review about this product. Give five stars to this store.

     I absolutely love my Dremel 3000! The variable speed control up to 35000 RPM makes it incredibly versatile and easy to use. I also really appreciate the EZ Twist™ nose cap with wrench for fast accessory changes and the 360-degree grip zone for control in any position. With the separate on/off switch and speed control dial, it’s so much easier to use than other Dremel tools. And the 10% discount at Wim ten Brink’s store makes it a great deal! I give them 5 stars! Wat ik heb gedaan is de JSON van de vorige vraag toegevoegd aan de tweede vraag en de AI gewoon zijn werk heb laten doen. Ten slotte de AI nog dit vragen:

     Give me a list of Dutch full names and a city or village in the Netherlands where they live. Make it a JSON list.
     En dan krijg je een keurige lijst met data. De laatste JSON lijst gebruik je om willekeurige namen te geven per review. De eerste JSON is nodig voor de tweede vraag en kun je eventueel automatisch filteren in je eigen code. De tekst wordt dan de uiteindelijke review. Nu alleen nog even in je code zorgen dat de review ergens wordt geplaatst en je bent klaar.

     De vraag is dan of de tekst herkenbaar is als AI-gegenereerd. Drie keer heb ik aan de AI gevraagd: “Tell me if the review above is generated by AI or a human.” En drie keer zegt deze dat het door een mens is geschreven. En als de tekst te foutloos lijkt, voeg dan automatisch enkele foutjes toe met: “Change the text to make 3 spelling errors. Remove the capitalization of 2 words. Forget one dot.”

     Vergis je niet! Die OpenAI is krachtiger dan je denkt!

     1. Oh, het zal best een mooi tooltje zijn, en fantastisch interessant om te gebruiken (en technisch geavanceerd). Maar taalkundig rammelt er nog wel wat aan, bijvoorbeeld:

      Het is niet alleen leerzaam,….
      Aan een website refereren met ‘Het’?
      de navigatie is echt geweldig
      wat is dit voor koeterwaals? Als iemand je via de kortste weg door druk verkeer leidt naar een moeilijk te vinden doel, kun je zeggen dat die persoon goed navigeert. Navigeren is een handeling, niet een eigenschap van een website.
      Ik ben echt onder de indruk van de informatie en het gemak waarmee ik het kan gebruiken
      Dit is helemaal een lachertje: Minimaal drie fouten in 1 zin: Je kunt onder de indruk zijn van de kwaliteit van de informatie, of van het gemak waarmee je de informatie kunt vinden. Maar niemand die menselijk Nederlands spreekt zal zeggen dat zhij ‘onder de indruk is van de informatie’, of onder de de indruk van het ‘gemak waarmee ik de informatie kan gebruiken’ (dat zeg je van een keukentoestel of zo, niet van informatie). En aan informatie refereren met ‘het’….? Tsja.
      Dit is een website die iedereen moet bezoeken!
      Ja beste AI, dat komt helemaal niet kunstmatig over voor een website die over een niche van een niche gaat, hoor.

      En welk mens prijst, in ’s hemelsnaam, de lay-out? (behalve dan een grafisch ontwerper). Als de lay-out goed is merk je de lay-out als mens niet, je merkt het alleen als die slecht is.

      En zo zijn er nog weel een paar dingen waarvan je denkt: nee, dat is geen natuurlijke schrijfstijl voor een Nederlandstalig mens.

      Mooie poging, maar toch: Turing test: fail.

  1. Tussen de regels van het boetebesluit doorlezend zou TrendX failliet gaan bij een boete van €500.000. Die €100.000 kan het bedrijf wel opbrengen. (Als er veel terugbetaald moet werden vanwege retourzendingen kan TrendX verliesgevend geweest zijn.)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.