E-bikes straks mogelijk op afstand af te remmen, zodat Amsterdam weer wat veiliger wordt

Sondors eBike” by FaceMePLS is licensed under CC BY 2.0

Zes steden in Europa, waaronder Amsterdam, testen een systeem dat de snelheid van elektrische fietsen op afstand kan beperken. Dat meldde NRC onlangs. Het riep vele vragen op (zoals “hóe dan”), maar ik wil graag even kijken naar de juridische haalbaarheid.

Het gaat op dit moment nog om een proef, zoals NRC het toelicht:

Vorige week reed de Amsterdamse D66-wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) tijdens een testrit op een e-bike waarvan de trapondersteuning wegvalt zodra er een min of meer kwetsbaar gebied opdoemt: een school, een park, een druk kruispunt of fietspad, wegwerkzaamheden, de plaats van een ongeval. Van der Horst: „Ik kreeg op mijn schermpje een spelend kind met een voetbal te zien. Even later kwam ik in het rood te staan en werd mijn snelheid afgeremd tot 15 kilometer per uur”, vertelt ze.
De achterliggende technologie is afkomstig van Stichting Townmaking Institute, zo meldde vakblad Binnenlands Bestuur vorig jaar:
[Projectleider Eduardo] Green zegt: ‘Veel aanbieders van e-bikes bieden een app aan waarmee fietsers informatie zien over hun snelheid en bereik en dergelijke. We hebben een API ontwikkeld waarmee we ons signaleringssysteem daarmee kunnen integreren.’ De verwachting is dat de meeste e-bikes op den duur een geïntegreerde omgeving hebben, zodat ze deze meldingen rechtstreeks op het display van de fiets kunnen ontvangen.
Het artikel schetst vooral het signaleren van snelheidsovertredingen, je schermpje wordt dan oranje of rood naar mate je meer boven de gewenste snelheid zit. Iets onduidelijker is hoe het automatisch afremmen zou moeten werken. Dit klinkt mij iets te onlogisch:
‘Met behulp van zendmasten voor mobiele telefonie is het mogelijk om de stroom op een e-bike langzaam te verminderen en weer op te voeren’ vertelt Green. In theorie is het dus mogelijk om de snelheid van een e-bike van buitenaf te begrenzen.
Ook bij de stichting zelf kan ik niet nader vinden hoe dit zou moeten werken. Maar goed, uiteindelijk is dit een juridische blog en is de vraag dus “mag de gemeente dit doen” en daarvan afgeleid de vraag “mag ik me daartegen verzetten”.

Als het gaat om functionaliteit die door de fabrikant is ingebouwd, dan lijkt het me in principe legitiem voor een gemeente om die functionaliteit in te roepen. Natuurlijk moet de wegomgeving er wel duidelijk op ingericht zijn, je moet weten dat je hier geacht wordt langzaam te fietsen. Ik twijfel of een gemeente de APV moet wijzigen om dit te mogen doen, het is zo nieuw dat hier nog geen precedent voor is.

Je zou als eigenaar van zo’n fiets ervoor kunnen kiezen om deze meldingen tegen te houden. Ik heb zo even geen idee hoe, maar laten we aannemen dat dit effectief kan. Dát kan een gemeente niet verbieden, zelfs niet als ze dat in de APV zet. Dat gaat om een ingreep in eigendom, en zoiets kun je alleen in een wet in formele zin verbieden – eentje die door het parlement is aangenomen.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.