Mogelijk achterdeur in nieuwe versleutelingsstandaard

Cryptografie-expert Bruce Schneier meldt in Wired dat een voorstel voor een nieuwe standaard voor cryptografie (encryptie of ook wel geheimschrift) mogelijk een achterdeur bevat waardoor de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA alle berichten zou kunnen lezen. Nu wordt er al meer dan tien jaar gespeculeerd over mogelijke achterdeuren in bijvoorbeeld PGP, maar dit is de eerste keer dat er ook werkelijk aanwijzingen zijn voor zo’n achterdeur.

De standaard gaat over zogeheten elliptic-curve cryptografie. Elliptische krommen hebben niets te maken met ellipsen. Een elliptische kromme is een vergelijking met x en y, met x tot de derde macht en y in het kwadraat. Zulke vergelijkingen zijn nuttig bij cryptografie. Daarvoor moet je wel afspreken welke vergelijking je gaat gebruiken. En bij die keuze blijken nu bepaalde getallen zodanig gekozen te zijn dat er theoretisch een “loper”, een master key bestaat waarmee alle versleutelde berichten te openen zijn.

Omdat de getallen in kwestie gekozen zijn door de Amerikaanse National Security Agency, de experts op het gebied van cryptografie, is het moeilijk te geloven dat dit toeval is.

Zoals Schneier schrijft:

Of course, we have no way of knowing whether the NSA knows the secret numbers that break Dual_EC-DRBG. We have no way of knowing whether an NSA employee working on his own came up with the constants — and has the secret numbers. We don’t know if someone from NIST, or someone in the ANSI working group, has them. Maybe nobody does.

We don’t know where the constants came from in the first place. We only know that whoever came up with them could have the key to this backdoor. And we know there’s no way for NIST — or anyone else — to prove otherwise. This is scary stuff indeed.

Via Slashdot.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.