Recht op DNS?

Collega-jurist Stefan Kulk had internetproblemen. Tsja, Ziggo. Enig speurwerk leidde hem tot de conclusie dat deze veroorzaakt werden door slecht werkende DNS-servers.

Stefan wist een mooie oplossing: gebruik gewoon alternatieve DNS-servers, zoals bijvoorbeeld OpenDNS die aanbiedt. Maar als echte jurist las hij eerst de kleine lettertjes van Ziggo, en die lijken hem dat te verbieden. We lezen even mee in Ziggo’s algemene voorwaarden:

Behalve wanneer de Klant kiest voor een volledige installatie, zal de Klant alle voor de toegang tot Ziggo Internet benodigde installatiewerkzaamheden zelf (laten) verrichten. De Klant houdt zich daarbij aan de door Ziggo verstrekte handleidingen en instructies.

Vervolgens slaat Stefan de handleiding erop na. Daarin staat aangegeven dat de router moet worden ingesteld op DHCP. DHCP is handig om automatisch een IP-adres te krijgen, maar heeft tot gevolg dat ook de DNS-servers automatisch worden ingesteld. Je kunt daar wel van afwijken en handmatig eigen DNS-servers instellen, maar dan houdt de Klant zich niet meer aan de door Ziggo verstrekte handleidingen en instructies. Oeps?

De wet biedt hier niet echt een oplossing. Natuurlijk, je kunt vervangende schadevergoeding eisen of betaling van het abonnementsgeld opschorten totdat Ziggo volledig en conform afspraak nakomt, maar kun je een contractueel verbod op alternatieve diensten opzij zetten?

Arnoud

6 reacties

 1. Dit vind ik nu echt juristerij. Ziggo wil slechts hinder voorkomen die kan ontstaan als klanten onoordeelkundig aan de installatie gaan prutsen. Dan krijgen ze misschien storingen die ze moeten oplossen, een hoop gedoe, klachten van klanten, misschien dat de rest van de klanten er ook hinder van krijgt, en dat willen ze niet. Daarom eisen ze dat je je aan de instructies houdt.

  Maar zolang niemand er last van heeft, zal het Ziggo niets uitmaken of je de letter van de handleiding volgt.

  De vraag “kun je een contractueel verbod op alternatieve diensten opzij zetten?”, zal ik als techneut beantwoorden: Probeer het! Als het lukt, dan kan het dus, en als het niet lukt, dan kon het niet.

  Maar als je daarmee onverhoopt toch problemen veroorzaakt, in de vorm van storingen, dan is het risico natuurlijk wel voor jou.

 2. Hoewel ik zelf geen jurist ben, denk ik wel zeker te weten dat de enige juridisch verantwoorde weg de gene is waarbij je als klant Ziggo verantwoordelijk steld voor het leveren van een niet functionerende dienst. Zelfs als er in de kleine lettertjes staat dat het functioneren niet gegarandeerd wordt, verplicht Het Ziggo nog wel om naar redelijkheid en billijkheid er alles aan te doen om de dienst naar behoren te laten functioner. Als dat niet het geval is, het bedrijf direct in gebreken stellen. Ik baseer me hierbij op de nodige praktische en bedrijfsmatige ervaring met dienstverleners.

  Dit gezegd hebbende, weet ik uit ervaring ook dat als de kans niet erg groot is dat je in een juridische zaak terecht zult komen met een dienstverlener, bijvoorbeeld omdat je hoe dan ook toch bakzijl zult halen, het veelal verstandiger is om niet juridisch verantwoord maar pragmatisch te handelen. Wil je wachten totdat Ziggo het probleem oplost, of wil je internet toegang?

  Echter, ik ken de handleiding van Ziggo niet, maar ik leidt af uit je bericht dat Ziggo DHCP voorschrijft. Dat wil niet niet zeggen dat Ziggo ook voorschrijft dat je de in het DHCP antwoord doorgeven DNS servers moet gebruiken. Ik heb al een tijdje geen Windows PCs meer aangeraakt, maar ik geloof me te kunnen herinneren dat je DNS los kunt instellen ook als je gebruik maakt van DHCP. Indien dit toch niet mogelijk mocht blijken te zijn in Windows, dan is het in ieder geval in andere besturingssystemen mogelijk (OS-X/UNIX). Ik zie hier dus niet direct waarom je van de contractuele voorwaarden van Ziggo zou afwijken, daar automatische DNS toewijzing niet onlosmakelijk met DHCP verbonden is.

  Dit neemt niet weg dat ik anderzijds geen goed woord over heb voor Ziggo en dat ik de (te) restrictieve contracten van veel grote bedrijven een zeer zorgelijke aangelegenheid vind.

 3. @Arnoud, als je een eigen DNS-server instelt hou je je nog steeds aan de instructies en handleidingen van Ziggo. Naar mijn idee ben je namelijk niet bezig om deze te doorkruisen door een eigen DNS-server in te stellen, want DHCP is een dienst die feitelijk los kan worden gezien van de IP-connectiviteit die Ziggo levert. Dat blijkt ook juist uit het feit dat je de DNS-service van Ziggo kan inwisselen voor een zelfde dienst van OpenDNS. Net zoals je Hotmail kan gebruiken in plaats van de mail-service van Ziggo.

 4. De vraag is volgens mij wat de definitie van “Internet-toegang” is in dit geval. Zonder IP adres en gateway van Ziggo (al dan niet via DHCP) is het niet mogelijk om verbinding te maken met Internet.

  DNS servers zijn echter niet noodzakelijk voor toegang tot het Internet. Immers kan er prima via IP adressen worden gesurfed, DNS zorgt (kort gezegd) toch alleen voor de vertaalslag?

 5. Opschorten van betalingsverplichtingen is in theorie een leuke optie. Praktisch gezien brengt dit in de meeste gevallen geen oplossing. Dienstverleners (in het algemeen!) hebben de eigenschap om heel snel te kunnen handelen wanneer er niet wordt betaald. Binnen de kortste keren zal je zijn afgesloten en dan heb je helemaal geen internet.

  Praktisch advies: 1. Neem eerst eens contact op met Ziggo, wellicht geven zij aan dat het geen probleem is als je je eigen DNS-server instelt. (persoonlijke ervaring is dat de helpdesk van Ziggo via het webform nog best snel reageert). 2. Werkt dit niet, stap dan gewoon over op een andere internetaanbieder, je aansluiting moet namelijk zonder kunstgrepen gewoon werken.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.